NOVE CIJENE GORIVA

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

duh_sa_sjekirom

#29951 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by duh_sa_sjekirom »

Javier Pena wrote: 16/06/2022 21:12 Pa ako ja ne znam da li ti nesto poduzimas, ne mozes ni ti znati da li narod nesto poduzima.
Cijene rastu svaki dan, auta se voze kao i prije, gužve u tc, nigdje nikakvih protesta...ne znam šta ti još nije jasno...
duh_sa_sjekirom

#29952 Re: NOVE CIJENE GORIVA

apsidejzi wrote: 16/06/2022 22:20
duh_sa_sjekirom wrote: 16/06/2022 20:08
Ti ne možeš znati da li ja nešto poduzimam ili ne...
Svakog običnog građanina ovo divljanje cijena pogađa, nekog manje nekog više.
I niko se ne buni...
Protiv cega da se bunis? Nije poskupljenje samo u BiH. Istu tu naftu koju ti hoces da kupis, trazi i njemac, englez, sved i oni su spremni platiti istom tom dobavljacu po toj cijeni. Polako ali sigurno, postajemo svjesni da je proslo vrijeme kada smo se takmicili na lokalnom nivou. Doba globalizacije je uveliko prisutno. Kao sto se gazda Binga takmici sa Mercedesom, Samsungom, IBM-om za kamiondziju koji ce mu prevesti robu u prodavnice tako se i ti takmicis da njemcom za proizvode koje te firme nude. Korona je napravila haos u transportnom sistemu, rat u ukrajini dodatno zakomplikovao situaciju. Firme ne stizu proizvesti dovoljno proizovda i transportovati ih do kupaca a potraznja je velika. Rezultat? Rast cijena. Kupuje onaj ko ima vise para. Jebiga.
Pa ako je tebi i takvima ok da gorivo poskupljuje bukvano svaki dan i da su osnovne životne namirnice skuplje nego u Njemačkoj, onda ništa, samo uživaj...
SmokingMan

#29953 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by SmokingMan »

Britanci su najveći proizvođač crude oil u EU, blago li se njima, barem mogu snadbjeti 50% vlastitog tržišta iz svojih izvora.
duh_sa_sjekirom

#29954 Re: NOVE CIJENE GORIVA

sencobih wrote: 17/06/2022 06:38 Kako je moguće da pumpa Petrol BH na tranzitu, svaki dan digne cijenu za 5 feninga? Zar ne ide nova cijena samo na novu nabavku i da se ne smije dići cijena sve dok se ne proda zaliha? Ovako ispada da ubire extra profit :?
Evo, objasnili su ti "struĆnjaci" - korona, rat u UA, sve poskupilo...tako da gazde bukvalno moraju svaki dan dizati cijenu...
Još je dobro dok poskupljuju jednom dnevno, ako ovako nastave bit će i po nekoliko puta na dan...jebiga, korona...
Naslovnica

#29955 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Naslovnica »

Ja moram voziti taman da bude litar 10KM.
Ili da dam otkaz.
Rockefeller

#29956 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Rockefeller »

Zalosno sto ljudi nemaju opciju vozit se autobusom ili vozom.
NevenT

#29957 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NevenT »

duh_sa_sjekirom wrote: 16/06/2022 20:08
Ti ne možeš znati da li ja nešto poduzimam ili ne...
Svakog običnog građanina ovo divljanje cijena pogađa, nekog manje nekog više.
I niko se ne buni...
Protiv cega da se bunis? Nije poskupljenje samo u BiH. Istu tu naftu koju ti hoces da kupis, trazi i njemac, englez, sved i oni su spremni platiti istom tom dobavljacu po toj cijeni. Polako ali sigurno, postajemo svjesni da je proslo vrijeme kada smo se takmicili na lokalnom nivou. Doba globalizacije je uveliko prisutno. Kao sto se gazda Binga takmici sa Mercedesom, Samsungom, IBM-om za kamiondziju koji ce mu prevesti robu u prodavnice tako se i ti takmicis da njemcom za proizvode koje te firme nude. Korona je napravila haos u transportnom sistemu, rat u ukrajini dodatno zakomplikovao situaciju. Firme ne stizu proizvesti dovoljno proizovda i transportovati ih do kupaca a potraznja je velika. Rezultat? Rast cijena. Kupuje onaj ko ima vise para. Jebiga.
teško je doprijeti do umova koji mentalno žive još u socijalizmu
kakvo crno DRŽAVNO regulisanje cijena i traženje nekih odobrenja, mislim da te budalaštinje imaju još samo kod nas
ko je bio u Njemačkoj zna da se cijena mijenja 16 puta u toku dana
i eto neko čak i postavio tekst na tu temu, ali jok i dalje se trubi po svom
Zašto ne valja točiti gorivo u jutarnjim satima?
https://bljesak.info/automoto/flash/zas ... ima/385555
Kiki_Musampa

#29958 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Kiki_Musampa »

Rockefeller wrote: 17/06/2022 07:36 Zalosno sto ljudi nemaju opciju vozit se autobusom ili vozom.
Čuj u Tuzli npr,bez obzira što ima prevoz, nije tačan/ ne možeš se pouzdati u njega.
Drugo,karta je 2 KM,tako da ja da odvedem dijete u obdanište,to je 6 KM,da odjem po njega,opet 6 KM,a to je samo jedna obaveza danas.
Brzo se tu sabere 20 KM danas na prevoz. Mjesečne karte su po 73 KM trenutno,da uzmem 4 za nas, to je 292 KM, i to je samo loko.
Kako je GIPS privatizovan, Tuzla nema javnog prevoza kakovog zaslužuje. Kako grad sam po sebi nije velik, jeftinije je opet sa autom, i biti će uvijek,jer koliko god benzin poskupio,cijene prevoza će ići takodjer gore .
(Autobusi su na plin,ali privatnik je vidjeo šansu za dodatnom zaradom, i cijene su 100% skočije za 4 mjeseca)
nepass1

#29959 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by nepass1 »

Kiki_Musampa wrote: 17/06/2022 07:47
Rockefeller wrote: 17/06/2022 07:36 Zalosno sto ljudi nemaju opciju vozit se autobusom ili vozom.
Čuj u Tuzli npr,bez obzira što ima prevoz, nije tačan/ ne možeš se pouzdati u njega.
Drugo,karta je 2 KM,tako da ja da odvedem dijete u obdanište,to je 6 KM,da odjem po njega,opet 6 KM,a to je samo jedna obaveza danas.
Brzo se tu sabere 20 KM danas na prevoz. Mjesečne karte su po 73 KM trenutno,da uzmem 4 za nas, to je 292 KM, i to je samo loko.
Kako je GIPS privatizovan, Tuzla nema javnog prevoza kakovog zaslužuje. Kako grad sam po sebi nije velik, jeftinije je opet sa autom, i biti će uvijek,jer koliko god benzin poskupio,cijene prevoza će ići takodjer gore .
(Autobusi su na plin,ali privatnik je vidjeo šansu za dodatnom zaradom, i cijene su 100% skočije za 4 mjeseca)
Ja danas radim u vogosci, ponedeljak stari grad, utorak hadzici srijeda jos ne znam. Nema sanse da to ganjam sa javnim prevozom.
Rothmans

#29960 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Rothmans »

Busa do posla nema , pjeske il biciklom bi se sjebo prije i neg bi poceo radit
apsidejzi

#29961 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by apsidejzi »

duh_sa_sjekirom wrote: 17/06/2022 06:46
Pa ako je tebi i takvima ok da gorivo poskupljuje bukvano svaki dan i da su osnovne životne namirnice skuplje nego u Njemačkoj, onda ništa, samo uživaj...
Pa uzivam isto kao amer, sved, belgijanac, njemac. Razumijes li da se dnevno trosi oko 20 milijardi barela dnevno a isto toliko se i proizvede. I onda uvalis sankcije rusiji i izbijes 5 barela iz ponude. Potraznja 20, ponuda 15. Cijena ide gore, potrosnja ide dole dok ne dostigne 15 mil. barela. Ja ne idem na posao autom nego biciklom. Smanjio sam globalnu potraznju. Nije mnogo kao pojedincu ali je mnogo vise ljudi koji biraju alternativni prevoz i onda se nakupi. Vecu cijenu placa onaj ko mora ili kome je lijeno da pedala.
ElRe

#29962 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by ElRe »

Ne znam da li je istina, navodno je od naredne sedmice ulazna cijena nafte u Pločama 1,70 eura/l. Malo mi to zvuči nerealno puno.
Rockefeller

#29963 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Rockefeller »

Usrali su da valja. Zato je iz puno razloga ovaj javni prevoz bitan. Al‘ jok, koji ce nam kurac, skupa ulaganja, previse radnika itd. Majke mi zalosno.
ElRe

#29964 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by ElRe »

Ironmen wrote: 16/06/2022 16:23 Sto skuplje gorivo sve veca guzva u gradu i u saobracaju, bas zanimljivo.
Puno je rentacar vozila, što registrovanih što divljih. Trenutno je u Sarajevu teško doći do slobodnog vozila a još nema Arapa u punom broju.
Komšija koji ima auspuh servis na proljeće je kupio 9 auta, sva su mu već iznajmljena i to je on druga ruka, jer auta renta nekoj rentacar kući.
NevenT

#29965 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NevenT »

Rockefeller wrote: 17/06/2022 08:30

Usrali su da valja. Zato je iz puno razloga ovaj javni prevoz bitan. Al‘ jok, koji ce nam kurac, skupa ulaganja, previse radnika itd. Majke mi zalosno.
ma jok trebalo je ostavit socijalističko preduzeće kao GRAS sa 3.000 zasposlenih partijskih uhljeba od kojih je 2.800 u adminisraciji i sa milinoskim gubicima i da ih ne subvensionišu i ne saniraju davno bi, i trebali su završit u stečaju

kako država i socijalizam dobro upravljaju ekonomijom, najbolji su primjer top 10 gubitaša, sve odreda socijalistička preduzeća
Image
Last edited by NevenT on 17/06/2022 08:41, edited 1 time in total.
Rockefeller

#29966 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by Rockefeller »

NevenT wrote: 17/06/2022 08:34
Rockefeller wrote: 17/06/2022 08:30

ma jok trebalo je ostavit socijalističko preduzeće kao GRAS sa 3.000 zasposlenih partijskih uhljeba od kojih je 2.800 u adminisraciji i sa milinoskim gubicima i da ih ne subvensionišu i ne saniraju davno bi, i trebali su završit u stečaju

kako država i socijalizam dobro upravljaju ekonomijom, najbolji su primjer top 10 gubitaša, sve odreda socijalistička preduzeća
Image
Pa privatizuj ga, boli me neka stvar ciji je, bitno mi je da funkcionise.
ElRe

#29967 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by ElRe »

duh_sa_sjekirom wrote: 17/06/2022 06:46 skuplje nego u Njemačkoj
Njemačka, Francuska su ogromna tržšta sa ogromnom konkurencijom, ulazne cijen su manje. Evo da se uporedimo sa sličnim zemljama u EU

https://tesco.sk/letak-strany/600231/hy ... 022-06-15/
https://www.mercator.si/katalogi/redni- ... 22-6-2022/
https://www.carrefour.be/nl/folder.html ... a1b899b9#2

Lactalisu su cijene energenata po jediničnom proizvodu vrlo vjerovatno izjednačene u Gradačcu, Zagrebu, Parmi, Le Manu, Somboru... Globalizacija je uzela danak, tržišta su kao spojeni sudovi. 100 eura je 100 eura i u Francuskoj, Poljskoj, BiH ili Moldaviji, samo je pitanje koliko brzo se dolazi do 100 eura.

Slažem se da vlada FBiH ništa nije uradila na zaštiti svojih građana, pa i mjerama koje su privremene prirode kao smanjenje PDVa na namirnice, smanjenje akciza i sl.
NevenT

#29968 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NevenT »

Rockefeller wrote: 17/06/2022 08:41
NevenT wrote: 17/06/2022 08:34

Image
Pa privatizuj ga, boli me neka stvar ciji je, bitno mi je da funkcionise.
pa to i jeste glavni problerm
neda banda na vlasti jer kako će postavljat upravne odbore, "menagere" i uhljebljavat partijske jarane i familije

bhtelekom ti je najbolji primjer
3.300 zaposlenih na 1.500 milion stanovnika (Bošnjaka)

kad je u Hrvatskoj privatizovan hrvatski telekom švabo je skreso sa 12.000 uhljeba na 4.000 !!!
i sad telekom funkcioniše sa 4.000 zaposlenih na 4. miliona stanovnika

šta misliš koliko bi ih ostalo u bhtelekomu da ih sutra švabo kupi ?

Image
Last edited by NevenT on 17/06/2022 09:05, edited 1 time in total.
drug_profi

#29969 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

NevenT wrote: 17/06/2022 08:34 kako država i socijalizam dobro upravljaju ekonomijom, najbolji su primjer top 10 gubitaša, sve odreda socijalistička preduzeća
Šta ba lupaš? Socijalizma nema već 32 godine.
Zna se ko je ovo sve svukao u ravan.
I JP Autoceste nije socijalisticko preduzece.
Kao ni bolnica Mostar.
NevenT

#29970 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NevenT »

drug_profi wrote: 17/06/2022 09:04
NevenT wrote: 17/06/2022 08:34 kako država i socijalizam dobro upravljaju ekonomijom, najbolji su primjer top 10 gubitaša, sve odreda socijalistička preduzeća
Kao ni bolnica Mostar.
sve što nije privatno su socijalistička preduzeća
neka diretkno vuku korijene iz exyu, neka novonastala kao što spominješ JP Autoceste
poenta je da se zapošljava i uhljebljava partijskim linijama
samo vi sa exyu mentalnim sklopom to slabo kapirate
MMF: 550 javnih preduzeća sa 80.000 radnika proizvodi gubitke

Misija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u BiH objavila je radni dokument na temu "Preduzeća u državnom vlasništvu (dalje State-Owned Enterprise  - SOE) u BiH: Procjena performansi i nadzora", kojeg su na temelju baze finansijskih izvještaja državnih preduzeća pripremili Bobana Čegar i Francisco Parodi.

Na osnovu nove baze podataka finansijskih izvještaja preduzeća u državnom vlasništvu (State- Owned Enterprise - SOE), otkriva se su SOE u Bosni i Hercegovini uglavnom u slabom finansijskom stanju. Finansijska analiza ukazuje na to da SOE ne doprinose dovoljno ekonomiji.

Preduzeća u državnom vlasništvu predstavljaju veliki dio privrede Bosne i Hercegovine sa uticajem na makroekonomski učinak, uključujući njenu fiskalnu održivost, tržište rada i konkurentnost.

U dokumentu se navodi da ne postoje tačni, ažurirani i javno dostupni skupovi podataka o sektoru SOE. Navodi se da su preduzeća u državnom vlasništvu zaslužna za oko 11 procenata ukupne zaposlenosti, ali samo 10 procenata dodane vrijednosti, što ukazuje na to da zaposleni u SOE u BiH proizvode manje dodane vrijednosti nego u drugim zemljama regiona.

“SOE ostavljaju značajan otisak na privredu, ali veliki broj SOE utiče negativno na makroekonomski učinak, time što unosi distorziju u tržište rada i nameće znatne fiskalne troškove. Također, sektor SOE ne doprinosi dovoljno privredi", navodi se .

550 državnih javnih preduzeća

Inače, u Bosni i Hercegovini ima preko 550 SOE (315 u FBiH i 235 u RS ). U njima je zaposleno oko 80 hiljada radnika širom svih sektora privrede (oko 11 posto ukupne zaposlenosti).

"Javna preduzeća imaju u vlasništvu 40 posto svih stalnih sredstava u privredi, a zaslužna su za 10 posto zbirnog prometa. Međutim, 20 najvećih javnih preduzeća u pogledu stalnih sredstava i prometa čini oko 80, odnosno 70 posto ukupnih stalnih sredstava i prometa javnih preduzeća, respektivno", piše u MMF-om dokumentu.

Prosječna plata u SOE je za oko 40 procenata viša nego u privatnom sektoru, bez obzira na nižu produktivnost radnika i profitabilnost. Premija na plate u SOE u BiH je viša nego u većini zemalja regiona CESEE.

Dok je većina SOE mala ili srednja i u obliku opštinskih komunalnih preduzeća, SOE koja su entitetskom vlasništvu imaju operacije najvećeg obima i zaslužna su za najveći dio zaposlenosti u sektoru. Opštine posjeduju 279 SOE, uglavnom u područjima vodosnabdijevanja, grijanja, te kanalizacije, ali neke i u oblastima komunikacija (radio) i rekreacije (bazeni, parkovi). Ukupna zaposlenost u opštinskim SOE je krajem 2017. godine iznosila 11 hiljada. Ipak, najveći dio ekonomske aktivnosti obavljaju SOE koja su u vlasništvu entitetskih centralnih vlada, koja su u 2017. godini generisala oko 85 procenata prihoda SOE (2,9 milijardi EUR), držala 85 procenata sredstava i obaveza SOE (13,3 milijardi EUR i 3,5 milijardi EUR, redom), te zapošljavala 58 hiljada od 76 hiljada ukupno zaposlenih u SOE u uzorku.

Najveća SOE u vlasništvu centralnih vlada su u sektoru proizvodnje električne energije (FBiH i RS Elektroprivrede), rudarstva (rudnici uglja u FBiH), proizvodnje (proizvodnja naoružanja), poljoprivrede (Šume RS) i transporta (putevi, autoputevi, željeznice).

Većina prihoda i sredstava su u sektorima električne energije, gasa, pare i klimatizacije. Ta SOE generišu 45,6 procenata ukupnih prihoda SOE, nakon čega sijede informacije i komunikacije (12,4 procenta) i transport i skladištenje (11,7 procenata). Tri SOE sa najvišim prosječnim prihodima u periodu koji je uzet za uzorak su Elektroprivreda BiH (535 miliona EUR), BH Telecom (274 miliona EUR) i Elektroprivreda RS (210 miliona EUR). Više od 70 procenata svih sredstava SOE koncentrisano je u sektoru električne energije, gasa, pare i klimatizacije (37 procenata), te transporta i skladištenja (36 procenata).

Prvih pet poslodavaca među državnim preduzećima su Elektroprivreda BiH, Željeznice FBiH, Željeznice RS-a, te rudnici uglja Banovići i Kreka – ističe se u analizi.

Prosječna plaća u državnim preduzećima je veća u odnosu na većinu zemalja regije. U 2017. godini je prosječna bruto mjesečna plaća u državnim preduzećima bila 756 eura, a produktivnost je oko osam posto niža u odnosu na radnike u privatnom sektoru. Na plaće uposlenika otpada oko 30,5 posto ukupnih rashoda državnih preduzeća. U privatnom sektoru procentualno učešće plaća u rashodima iznosi 12 posto.

Prosječna plata u SOE je za oko 40 procenata viša nego u privatnom sektoru, bez obzira na nižu produktivnost radnika i profitabilnost.

Iako je oko 85 posto državnih preduzeća bilo solventno na kraju 2017. godine, s pozitivnim kapitalom od oko milijardu eura, 66 firmi su akumulirale gubitke u iznosu od 1,6 milijardi eura. Te firme tehnički su nesolventne s negativnim vlasničkim kapitalom u iznosu od 290 milijuna eura (2 posto BDP-a). Većina gubitaka akumulirana je u sektoru vađenja rude i kamena, proizvodnje i energetike.
drug_profi

#29971 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by drug_profi »

NevenT wrote: 17/06/2022 09:07
drug_profi wrote: 17/06/2022 09:04

Kao ni bolnica Mostar.
neka diretkno vuku korijene iz exyu, neka novonastala kao što spominješ JP Autoceste
Eto nek ti kapiras dobro.
Lupetas samo.
NevenT

#29972 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by NevenT »

drug_profi wrote: 17/06/2022 09:10
NevenT wrote: 17/06/2022 09:07
Eto nek ti kapiras dobro.
Lupetas samo.
samo potvrđuješ što sam ranije reko
to vam je glavna argumentacija
maxell_sarajevo

#29973 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by maxell_sarajevo »

Dobro jutro Bosno i Hercegovino :bih:
Petrol BH Oil Company vam šalje 3,66 pozdrava. :bih:
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#29974 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by mk ultra »

u bihaću je prekjucer bilo 3.66 na petrolu

čavkunović je 3.41
onaj eurojet isto tako
axe22

#29975 Re: NOVE CIJENE GORIVA

Post by axe22 »

sencobih wrote: 17/06/2022 06:38 Kako je moguće da pumpa Petrol BH na tranzitu, svaki dan digne cijenu za 5 feninga? Zar ne ide nova cijena samo na novu nabavku i da se ne smije dići cijena sve dok se ne proda zaliha? Ovako ispada da ubire extra profit :?
Tako je isto u Tuzli, svaki dan je za 5 feninga skuplje gorivo na petrol koje su na tranzitu i udarnim dionicama, ova jedna sto je u uzem dijelu grada (ne idu tim dijelom teretna vozila) je jeftinija oko 10pf, ali u stopu prati povecaje.

Trenutno je razlika do 30pf izmedju razlicitih benzinski, a sve su u krugu 2-3 km voznje.
Post Reply