Pravio bi ti njega i za 3 marke da nemaš nigdje drugo posla.
Boga hvala, zbog situacije u novije vrijeme to ne bi morao raditi.
Moderator: anex
Ne bih.semsasuljakovic wrote: ↑15/06/2022 22:56Pravio bi ti njega i za 3 marke da nemaš nigdje drugo posla.
Ne bih ni ja da me babo može finansirati dok ne umre.Hakiz wrote: ↑15/06/2022 22:56Ne bih.semsasuljakovic wrote: ↑15/06/2022 22:56
Pravio bi ti njega i za 3 marke da nemaš nigdje drugo posla.
Postoje ljudi koji cijene svoj rad.
Postoje.
Znaš li ti šta raditi?Black swan wrote: ↑15/06/2022 20:55 Na birou su ljudi koji nece ne znaju ili ne zele raditi
Ja sam dopustio da me sondiraju za njemacko trzistetrimer
![]()
Koliko je supljatora na birou koji ne znaju nista
Zanat da. Ali ne i mlaćenje prazne slame.black_adrian wrote: ↑15/06/2022 23:06 Ja se ne bih slozio. Ako si majstor u svom poslu, neces imati problema.
Svaki zanat se moze unovciti i to dobro.
Nije samo to, editovao sam post sa objašnjenjem.
Meni je babo umro 1974, tako da nemoj pretpostavljati, zajebaćeš se sigurno.
Sva ta zanimanja imaju svoju svrhu u realnom svijetu, nekad čak i više nego što mislimo, ali je problem u tome što su ta "sjedilačka" zanimanja preuzeli birokrati, nekad čak i bez formalnog obrazovanja ovdje u BiH i vrše uloge kroz birokratski aparat kroz mlaćenje prazne slame.semsasuljakovic wrote: ↑15/06/2022 23:08Zanat da. Ali ne i mlaćenje prazne slame.black_adrian wrote: ↑15/06/2022 23:06 Ja se ne bih slozio. Ako si majstor u svom poslu, neces imati problema.
Svaki zanat se moze unovciti i to dobro.
Šta hoće jedan sociolog? Ili jedan gimnazijalac? Da je učenik generacije, njemu je tacnu nosati. Isto kao i sociologu i pravniku.
Znam filozofiratin+1 wrote: ↑15/06/2022 23:07Znaš li ti šta raditi?Black swan wrote: ↑15/06/2022 20:55 Na birou su ljudi koji nece ne znaju ili ne zele raditi
Ja sam dopustio da me sondiraju za njemacko trzistetrimer
![]()
Koliko je supljatora na birou koji ne znaju nista
Kad sam ja poceo,2010-2011, 1000KM moja pocetna (0 staza) za inzinjera je bila odlicna plata. Kad sam dao otkaz 2016, imao sam 1600KM, stim da sam te godine trebao otici na 1800 da nisam dao otkaz. Vjerujem da i danas se plate inzinjera vrte 1000-2000KM, rijetko prelaze vise, ali jesu.
Ni meni ovo nije jasno. e-aukcije na javnim nabavkama su postale komedija.mk ultra wrote: ↑15/06/2022 23:14 Meni je veci fenomen u BiH damping cijene između firmi
Što onda i uzrokuje ovako niske plate
Prije x godina
Trebale 2 trafostanice da se rade
Jedna kosta realno 1.5mil, budzet je tako nekako
2 firme ucestvuju 2 lota
Jedna firma uzme oba lota za po 1.2mil
Dolaze da uzmu opremu od proizvođača sa izgovorom borio sam se sa ovim bla bla
Proizvođač nije budala i ostaje pri cijeni
Ovaj to prebije na xy stvarima, najvise preko ljudi, i opet je u minusu
Ovakvih prica mogu vam ispricati koliko hocete
Nedavno na jednom poslu realna cifra je bila 500k, ja sa jos jednom firmom izasao sa tom cifrom.
Izlazi druga firma sa skupljom opremom na 400k
Vjerujte mi da u tih 400k nije imao 1000KM zarade, jer znam sta je nudio. Daje se garancija 5 godina sa servisom.
Kakvi su to idiotluci![]()
Vremena su se promijenila drasticno i neka su. Ja sam prvi posao prije desetak godina radio volonterski samo da imam odradjen pripravnicki staz. 200 KM mjesecno. Sprzis ih na hranu i mobitel (vibera tad jos nije bilo masovno).dr_Evil wrote: ↑16/06/2022 07:18
Kad sam ja poceo,2010-2011, 1000KM moja pocetna (0 staza) za inzinjera je bila odlicna plata. Kad sam dao otkaz 2016, imao sam 1600KM, stim da sam te godine trebao otici na 1800 da nisam dao otkaz. Vjerujem da i danas se plate inzinjera vrte 1000-2000KM, rijetko prelaze vise, ali jesu.
Mislim da inzinjer koji drze do sebe ne bi trebao da radi ispod 1500, ali kad je covjek u nuzdi i govna bi cistio.
Ja sam promijenio par poslodavaca, većih firmi u BiH. Prvi poslodavac mi je bio u Kiseljaku, sve je bilo ok osim ljudi i okruženja. Ja sam bio početnik ali zbog sredine nisam htio tu da ostanem. Kasnije sam našao posao u Sarajevu, veća firma, super kolektiv, edukacije, seminari, regresi, radnovrijeme, odmor od 20ak dana, slobodni dani, team building, tada solidna plata za život od plate do plate i neke vanredne troškove. Medjutim povećanja plata su bila po 50a KM, 70 KM nikada 100 KM. Bilo je nekih bonusa. Ja se nikada nisam bunio za veću platu i dežure 2 subote vikendom (online) ali kolege koje su tražile 200-300 KM veću platu umjesto 50ak KM je nikada nisu dobile. Ja sam prvom prilikom otišao iz te firme u konkurentsku firmu za 400 KM veću platu u startu i kasnije bonuse na privlačenje novih kupaca, projekata, dobavljača. Iskreno bilo me baš briga za bivšu firmu, mada im nisam mogao ništa zamjeriti osim dežura vikendom i tog ciganluka za povećanjima plata. Firma je inače inostrana, ja sam u potpunosti ispoštovao otkazni rok, odmor sam prenio kod budućeg poslodavca.emko1234 wrote: ↑15/06/2022 13:07 Naravno da je nelojlan. Ako ulozis u radnika, pogotovo kad je mlad, das mu hljeb u ruke, pomognes mu da postane kvalifikovan za odredjeno zanimanje, pritom postujes sve odredbe zakona o radu i ugovora o radu, isplacujes bonuse, stimulises, ne pijes mu krv i postavis se prijateljski koliko to ta vrsta odnosa dozvoljava, a onda on ode za 2 stoje neto plate a da pritom ne poprica s tobom, sta je on po tebi?
Onaj koji izadje sa fakulteta i tako ostane na toj satnici 3 godine. Mozda dobije povecanje od 200KM i to je to. Ovi preko 3,4,5 godina imaju solidne uslove.
Posteno govoreci malo.daario naharis wrote: ↑16/06/2022 08:39Onaj koji izadje sa fakulteta i tako ostane na toj satnici 3 godine. Mozda dobije povecanje od 200KM i to je to. Ovi preko 3,4,5 godina imaju solidne uslove.
geralt wrote: ↑15/06/2022 14:35 @emko1234 Jesi li ti ikad otpustio radnika, i ako jesi, zbog cega? Da li bi ti tu za sebe rekao da si bio nelojalan prema tom radniku?
Spominjes Energoinvest i predratne firme, a zaboravljas spomenuti da je u tom sistemu radnik bio zasticen "ko mrki medvjed", pa mozda u nekim aspektima i previse. Znam za slucaj kada je radnik uhvacen na djelu kako krade imovinu firme, i opet ga nisu uspjeli otpustiti.
Sada bi ti i ostali poslodavci da preuzmete kapitalisticki odnos poslodavca prema radniku, a zadrzite socijalisticki odnos radnika prema poslodavcu. E ne mere.
Teneri sa javnim firmama i e-aukcije su postala glupost i vrlo češto trošenje vremena i novca. Znam slučaj da u kantonu sada jedna firma isporučuje naftu koja je sve samo ne nafta. Firma koja kupuje naftu ima Dustere dCi, par Sprintera CDI 2018-19 god, Toyote Proace BlueHDI i već na 90ak hiljada KM im čiste DPFove, servisiraju dizne i sl. Prošle godine odnesu uzorak 2 puta u laboratiruju u Kaknju dobiju rezultate nafte koji su zadovoljavajući. Garant i tu postoji neki deal laboratorija - benzinska pumpa.
Kakve gluposti ti pises i u kojem svijetu zivis to je cudo nevidjenobumerangss wrote: ↑15/06/2022 20:38Malo!daario naharis wrote: ↑15/06/2022 14:14 U firmi gdje ja radim, pocetna satnica je 5KM za inzenjere masinstva.
168 sati x 5KM...izvoli
Medicinska sestra ima 7,8 satnicu + topli 1% plate oko 10,50/dan = 220 km + prevoz 53
Oko 1600 sa 20-ak god staža
I pola ih daje otkaz i ide u Njemacku
Izgleda da su izbrisali članak.pici wrote: ↑19/06/2022 11:38 U FBiH izdate radne dozvole strancima: Dolaze zidari i tesari s Nepala, a imamo 290 hiljada nezaposlenih
https://klix.ba/u-fbih-izdate-radne-doz ... aposlenih/