Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Bloo
Globalna šefica

#26101 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

konoplja wrote: 14/06/2022 18:54 Zasto je za tebe abortus moralan? Je li to zato sto ne smatras embrio i/ili fetus zivim ljudskim bicem koje treba da ima prava? Igra li stadij trudnoce ikakvu ulogu za tebe u pitanju abortusa?
Gdje napisah da je abortus moralan?
Abortus kao izbor u navedenim slucajevima nadilazi pitanje morala.
Riddle

#26102 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

Ugh kolegice na poslu... Danas me je jedna starija rendala što se više ne ženim. Težak dan. :mrgreen:
MarlboroGold

#26103 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

dale cooper wrote: 14/06/2022 19:09
MarlboroGold wrote: 14/06/2022 19:02
Raspolažeš li podacima koliko ima resursa na planeti?
Kao što sam spomenuo u ranijoj raspravi sa kolegom konopljom, postoji podatak da se već sada godišnje potroši 1.7 zemlja u resursima,
što je više nego li što zemlja može da proizvede i obnovi.
Pa ništa onda... svrha ljudske smrti bi mogla biti da se resursi bolje obnavljaju, jer da je nema resursi bi kad ikad bili potrošeni. Analogno tome hajmo zbrisati jedno 4 milijarde ljudi sa planete. Šta fali :mrgreen:

Ponavljati postupak svaki put kad doguramo do 8 milijardi.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#26104 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Velkoski »

Bloo wrote: 14/06/2022 19:11
MarlboroGold wrote: 14/06/2022 18:58 U suštini se slažem sa ovim, a i da ne idemo dalje u pro-choice i pro-life jer je i konoplja u pravu sa postom. Više bi argumenti trebali biti zasnovani na kritičkom promišljanju baveći se pitanjima šta je zapravo život, kad započinje, da li je fetus stvarno ljudsko biće, šta ženama daje autonomiju nad tijelima u pogledu ove priče i slično bez emocionalnih izljeva i s jedne i druge strane, jer su takvi argumenti često na klimavim nogama. Postoje jaki argumenti i na jednoj i na drugoj strani sa filozofskog stajališta.

Ja mislim da, ako ne svi, onda većina onih koji zagovaraju abortus i ne žele da uopšte dođe do istog upravo zbog toga što si ti napisala. Ovo drugoj strani pogotovo oko ekstrema često nije jasno, a odmah i emocionalno reaguju, pljuju da su ubice i slično. Ključno je baviti se pitanjima zašto žene teže abortusu, da li je to uvijek njihova odluka ili je tu više ljudi upetljano i slično i tu naći razloge i uzroke i raditi na tome i svijesti ljudi. Ako je razlog u rangu kontrapcepcije onda raditi na jačanju svijesti da ne ulaze u nezaštićen seks i raditi na obrazovanju u vidu toga mada se i tad zna desiti da žena zatrudni.

Kod mene je zapravo Eins, a ako Zeus da oko decembra/januara će biti zwei
Ja sam za abortus. Bez filozofije. I nabrojala sam u kojim slučajevima sam za abortus - silovanja, deformacije ploda, ugrozen zivot majke, spoznaja oba partnera da nije pravi trenutak.

Sta je ljudsko biće?

Čitava ta "briga" oko toga da li je fetus ljudsko biće (mislim tehnički jeste ljudsko biće, nije kaktus ili ljenjivac) dok mi kao vrsta i naša civilizacija bjesomučno ubijamo jedni druge i vlastiti dom (planeta zemlja).
Ako već ubijediš neku ženu da je fetus osoba i ima pravo na život, iako se ta žena odlučila na abortus jer možda nije imala pristupa kontracepciji ili joj finansije ne dozvoljavaju da ima još jedno dijete, onda organizacije koje to i zagovaraju trebaju i preuzeti finansijsku brigu o tom djetetu. Pogotovo u Americi gdje se možeš probuditi kao beskućnih.

Šta nam daje autonomiju? To što smo inkubatori. :mrgreen: No uterus, no baby. :mrgreen:

Sirijusli, abortus bi trebao biti informisan izbor. Da bi se smanjio broj abortusa na koje na mislim, potrebno je uciniti kontracepciju dostupnom, uvesti seksualnu edukaciju u skole, te naravno finansijski podrzati trudnice.
e jedino mi ova spoznaja smeta

čisto iz razloga što i kad dijete napuni 10 može neko skontati da nije bio pravi trenutak :mrgreen: :mrgreen:
dale cooper

#26105 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 19:19
dale cooper wrote: 14/06/2022 19:09

Kao što sam spomenuo u ranijoj raspravi sa kolegom konopljom, postoji podatak da se već sada godišnje potroši 1.7 zemlja u resursima,
što je više nego li što zemlja može da proizvede i obnovi.
Pa ništa onda... svrha ljudske smrti bi mogla biti da se resursi bolje obnavljaju, jer da je nema resursi bi kad ikad bili potrošeni. Analogno tome hajmo zbrisati jedno 4 milijarde ljudi sa planete. Šta fali :mrgreen:

Ponavljati postupak svaki put kad doguramo do 8 milijardi.
Kao što sam rekao...nema potrebe. Kad bude došlo vrijeme sama planeta će se pobrinuti za problem čovječanstva. :mrgreen:
Da tada...jedimo, pijmo, konzumirajmo, jebimo se i razmnožavajmo kao zečevi kao da sutra ne postoji. :D
n+1

#26106 Re: Danasnji "feminizam"

Post by n+1 »

Čemu antropomorfiziranje planete. Nemoj da je sad srokamo nuklearkama, pa da vidimo šta će. :oops:
Bloo
Globalna šefica

#26107 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

dale cooper wrote: 14/06/2022 19:26 jebimo se kao zečevi kao da sutra ne postoji.
*razmnozavajmo :oops:
dale cooper

#26108 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Bloo wrote: 14/06/2022 19:28
dale cooper wrote: 14/06/2022 19:26 jebimo se kao zečevi kao da sutra ne postoji.
*razmnozavajmo :oops:
Popravio sam odnosno dodao. :oops: :D
piupiu

#26109 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 18:58 U suštini se slažem sa ovim, a i da ne idemo dalje u pro-choice i pro-life jer je i konoplja u pravu sa postom. Više bi argumenti trebali biti zasnovani na kritičkom promišljanju baveći se pitanjima šta je zapravo život, kad započinje, da li je fetus stvarno ljudsko biće, šta ženama daje autonomiju nad tijelima u pogledu ove priče i slično bez emocionalnih izljeva i s jedne i druge strane, jer su takvi argumenti često na klimavim nogama. Postoje jaki argumenti i na jednoj i na drugoj strani sa filozofskog stajališta.
Čestitaaaaamooooo! :shmizla1:

Evo ti jedno ozbiljno etičko pitanje - u slučaju žena koje puše, koje su alkoholičarke, narkomanke, žene koje su na ozbiljnim lijekovima... da li im treba dopustiti radjanje djece bez prethodne detoksikacije/provjere/genetskog testiranja? I da li bi, istim slijedom, morale imati pravo na abortus jer je dijete koje će roditi automatski predisponirano za probleme u razvoju, ovisnosti, zdravstvene probleme... Dokle ide naša briga o fetusu i koja su njegova prava u tom smislu?
dale cooper

#26110 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

n+1 wrote: 14/06/2022 19:27 Čemu antropomorfiziranje planete. Nemoj da je sad srokamo nuklearkama, pa da vidimo šta će. :oops:
E joj čuj nuklearke, jebote nuklearke, prošla je ova zemlja i gore stvari. :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#26111 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

Bloo wrote: 14/06/2022 19:15
piupiu wrote: 14/06/2022 18:56 Velika porodica je velika radost. I brojniji problemi - samim tim što je veći broj 'učesnika'. Meni su velike porodice divne.
Ne znam, moja porodica je mala porodica - roditelji, ja i sestra.
Ali bakine i nanine porodice su bile velike. Ne znam koliko ih je to usrecilo ili unesrecilo.
Kao sto rekoh, ko zeli i moze (psihicki, fizicki i finansijski i stambeno) - neka ima stotine. :mrgreen:
dedo i dva njegova brata su imali 24 djece...

Sve Bošnjaci.
MarlboroGold

#26112 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote: 14/06/2022 19:11

Ja mislim da, ako ne svi, onda većina onih koji zagovaraju abortus i ne žele da uopšte dođe do istog upravo zbog toga što si ti napisala. Ovo drugoj strani pogotovo oko ekstrema često nije jasno, a odmah i emocionalno reaguju, pljuju da su ubice i slično. Ključno je baviti se pitanjima zašto žene teže abortusu, da li je to uvijek njihova odluka ili je tu više ljudi upetljano i slično i tu naći razloge i uzroke i raditi na tome i svijesti ljudi. Ako je razlog u rangu kontrapcepcije onda raditi na jačanju svijesti da ne ulaze u nezaštićen seks i raditi na obrazovanju u vidu toga mada se i tad zna desiti da žena zatrudni.

Kod mene je zapravo Eins, a ako Zeus da oko decembra/januara će biti zwei
Ja sam za abortus. Bez filozofije. I nabrojala sam u kojim slučajevima sam za abortus - silovanja, deformacije ploda, ugrozen zivot majke, spoznaja oba partnera da nije pravi trenutak.

Sta je ljudsko biće?

Čitava ta "briga" oko toga da li je fetus ljudsko biće (mislim tehnički jeste ljudsko biće, nije kaktus ili ljenjivac) dok mi kao vrsta i naša civilizacija bjesomučno ubijamo jedni druge i vlastiti dom (planeta zemlja).
Ako već ubijediš neku ženu da je fetus osoba i ima pravo na život, iako se ta žena odlučila na abortus jer možda nije imala pristupa kontracepciji ili joj finansije ne dozvoljavaju da ima još jedno dijete, onda organizacije koje to i zagovaraju trebaju i preuzeti finansijsku brigu o tom djetetu. Pogotovo u Americi gdje se možeš probuditi kao beskućnih.

Šta nam daje autonomiju? To što smo inkubatori. :mrgreen: No uterus, no baby. :mrgreen:

Sirijusli, abortus bi trebao biti informisan izbor. Da bi se smanjio broj abortusa na koje na mislim, potrebno je uciniti kontracepciju dostupnom, uvesti seksualnu edukaciju u skole, te naravno finansijski podrzati trudnice.
Eto sama kažeš da jeste ljudsko biće bar tehnički, a onda navodiš autonomiju u smislu jer ste inkubatori. E pa vidiš, kad je u pitanju abortus ta autonomija ipak ima granice. Ti možeš imati autonomiju nad vlastitim tijelom, ali to ne znači da to opravdava da recimo tijelo iskoristiš kako bi ubila nedužnu osobu. Analogno tome, tu upravo druga strana pravi kontraargument, a koji nije baš bezveze, jer slogan kojeg često koristite "to su naša tijela i da zbog toga imamo pravo raditi s njima šta želimo" stoji poprilično na tankim nogama u pogledu ove priče.
Snake Eyes

#26113 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

Cetvero/petero djece je mjera.
Bloo
Globalna šefica

#26114 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 14/06/2022 19:31

Ali bakine i nanine porodice su bile velike. Ne znam koliko ih je to usrecilo ili unesrecilo.
Kao sto rekoh, ko zeli i moze (psihicki, fizicki i finansijski i stambeno) - neka ima stotine. :mrgreen:
dedo i dva njegova brata su imali 24 djece...

Sve Bošnjaci.
Sa moje ustaške strane su brojniji, po 7..8...sa minderaške strane slabije...ali pretpostavljam da je to do hercegovačkog kamena. Djeluje kao kontracepcija uz omorinu i 35 C u hladu. :mrgreen:
no_sikiriki

#26115 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Snake Eyes wrote: 14/06/2022 19:34 Cetvero/petero djece je mjera.
Erdogan likes this.
MarlboroGold

#26116 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 14/06/2022 19:28

Evo ti jedno ozbiljno etičko pitanje - u slučaju žena koje puše, koje su alkoholičarke, narkomanke, žene koje su na ozbiljnim lijekovima... da li im treba dopustiti radjanje djece bez prethodne detoksikacije/provjere/genetskog testiranja? I da li bi, istim slijedom, morale imati pravo na abortus jer je dijete koje će roditi automatski predisponirano za probleme u razvoju, ovisnosti, zdravstvene probleme... Dokle ide naša briga o fetusu i koja su njegova prava u tom smislu?
Pa valjda ako se to dijagnosticira pobogu... pisao sam već o slučaju herpesa koji je sa majke prešao na fetus, pa je izazvao oštećenja.
Bloo
Globalna šefica

#26117 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 19:34 Eto sama kažeš da jeste ljudsko biće bar tehnički, a onda navodiš autonomiju u smislu jer ste inkubatori. E pa vidiš, kad je u pitanju abortus ta autonomija ipak ima granice. Ti možeš imati autonomiju nad vlastitim tijelom, ali to ne znači da to opravdava da recimo tijelo iskoristiš kako bi ubila nedužnu osobu. Analogno tome, tu upravo druga strana pravi kontraargument, a koji nije baš bezveze, jer slogan kojeg često koristite "to su naša tijela i da zbog toga imamo pravo raditi s njima šta želimo" stoji poprilično na tankim nogama u pogledu ove priče.
Ljudsko biće kao homo sapiens. Trebala sam se jasnije ODRAZITI.

E sad, ponavljam šta je ljudsko biće? Da li mora imati svijest? Da li mora imati kucajuće srce? Funkcionalan mozak?

Šta je ljudsko biće (ako zanemarimo ovu prirodnu klasifikaciju homo sapiensa)?

Za tebe je abortus prihvatljiv kada? Silovanje, deformacije ploda, ugrozen zivot inku...ovaj majke?
piupiu

#26118 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

piupiu wrote: 14/06/2022 18:56 Velika porodica je velika radost. I brojniji problemi - samim tim što je veći broj 'učesnika'. Meni su velike porodice divne.
Zaključak koji je ujedno i pitanje za kviz književnost :
Sve sretne porodice liče jedna na drugu, svaka nesretna porodica nesretna je na svoj način.
:D :lol:
piupiu

#26119 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

MarlboroGold wrote: 14/06/2022 19:37
piupiu wrote: 14/06/2022 19:28

Pa valjda ako se to dijagnosticira pobogu... pisao sam već o slučaju herpesa koji je sa majke prešao na fetus, pa je izazvao oštećenja.
Nisam te pitala za dijagnozu, nego o etičkom principu. Kada se on počinje primjenjivati i koja su u tom smislu prava fetusa sa etičkog stanovišta?
Bloo
Globalna šefica

#26120 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

piupiu wrote: 14/06/2022 19:38

Zaključak koji je ujedno i pitanje za kviz književnost :
Sve sretne porodice liče jedna na drugu, svaka nesretna porodica nesretna je na svoj način.
:D :lol:
Da, to je i meni palo na pamet. :lol:
Vidis @John Cleese , ovako, lagani hintovi, a ne tamo Stalker momenti.
konoplja

#26121 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

John Cleese wrote: 14/06/2022 18:51
konoplja wrote: 14/06/2022 18:24

Ma dajjjjj. Kako si tako ontoloski zao? :D

Prvo, da si pazljivo pogledao sliku onda bi vidio da brojem pise broj studija i nije potrebno brojati.
Drugo, pretpostavljas da nisam procitao.

Snowpiercer - mah, na Wilforda vlakovodu me podsjecate vi sto bi kontrolirali populaciju i resurse u svrhu nekog optimuma.
Ma nisam :D
Jos sam gori :lol:

Shvatio sam te i prvi put i da, vidio sam sta pise pored i ipak sam napisao te suvisne rijeci - i zamisli, na sajtu, odakle je inace ta slika, pored nje pise, manje vise, isto sto sam napisao i ja. Valjda nisu blagovremeno pazljivo pogledali sliku :D

Ne komentiras ono sto je najbitnije i sta treba da pretpostavim? Da to namjerno ignoriras? Ili nesto trece? Moras priznati da ovo sto sam pretpostavio i nije toliko lose koliko je moglo biti :D

A za Snowpiercer i asocijacije... Ne bi mi nista kontrolirali, samo bi nas obradovalo kad bi ljudi cesce i ozbiljnije razmisljali prije nego djeluju. Ali posto si vec u toj mjeri drzak da se usudjujes porediti nas s takvim likom, ides u masinu, umjesto one jadne djece! :| :D :lol:
Ma ej, ontoloski si najgori! :evil:

danasnji-feminizam-t135587s26225.html#p18190056

We happy now?

Kada vec volis da citas, procitaj studiju Wackernagel et al. pa prvo razmisli i vidi mozes li ti da kritikujes njihovu metodologiju i studiju. Onda pogledaj je li neko drugi to vec uradio i sta kazu.

Joj on bi mene u masinu! Kako zao lik! :D
Niemand

#26122 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

The Unborn Victims of Violence Act of 2004 (Public Law 108-212) is a United States law that recognizes an embryo or fetus in utero as a legal victim, if they are injured or killed during the commission of any of over 60 listed federal crimes of violence. The law defines "child in utero" as "a member of the species Homo sapiens, at any stage of development, who is carried in the womb."
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Unborn_ ... olence_Act

Ne znam imal ovo i ostatak svijeta ili samo ameri.
piupiu

#26123 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

dale cooper wrote: 14/06/2022 18:01 Lik je odjednom postao magistar nauka sa troje djece. :mrgreen: Sa obzirom kakvo mišljenje ima o ženama stvarno bih volio znati kojom pričom
je ubjedio neku ženu da se uda za njega i još da mu rodi troje djece. :mrgreen:
Svaki jin nadje svoga janga :D
konoplja

#26124 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Bloo wrote: 14/06/2022 19:16
konoplja wrote: 14/06/2022 18:54 Zasto je za tebe abortus moralan? Je li to zato sto ne smatras embrio i/ili fetus zivim ljudskim bicem koje treba da ima prava? Igra li stadij trudnoce ikakvu ulogu za tebe u pitanju abortusa?
Da, upravu si, bas gledam, nisi napisala da je moralan, vec da ga ne smatras nemoralnim. Okej ne pridajes mu vrijednost i koncept abortusa je prema tebi amoralan. Iz odgovora upucenog Marloboru mi izgleda da ne dajes prava fetusu i da si okej sa abortusom u svakom stadiju trudnoce.
Bloo
Globalna šefica

#26125 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

konoplja wrote: 14/06/2022 19:55
Bloo wrote: 14/06/2022 19:16

Da, upravu si, bas gledam, nisi napisala da je moralan, vec da ga ne smatras nemoralnim. Okej ne pridajes mu vrijednost i koncept abortusa je prema tebi amoralan. Iz odgovora upucenog Marloboru mi izgleda da ne dajes prava fetusu i da si okej sa abortusom u svakom stadiju trudnoce.
Kao što napisah više puta, opravdanost abortusa zavisi od slučaja.
I abortus se ne naziva abhortus u visokim stadijima trudnoće ako na to referiraš.
I da podržavam ga čak i u visokom stadiju trudnoće ako je život inkub..ovaj majke u pitanju. Ili kvalitet života djeteta (nedavni slučaj u Hrvatskoj).

znači na prvom mjestu je uvijek inkubator, jer ako sačuvamo inkubator onda ostaje potencijal da taj isti inkubator proizvede još fetusa budućih osoba.

Kao kad potencijalna prelazi u kineticku porodajnu.
Post Reply