Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

konoplja

#26051 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

Spoiler
Show
John Cleese wrote: 14/06/2022 17:34
konoplja wrote: 14/06/2022 17:16

A ovo o prenapucenosti planete, na sta se ti referiras, u strucnoj terminologiji se naziva "carrying capacity" je li tako?

Image
Prvo, na sajtu pored te slike stoji komentar da vecina studija procjenjuje da je kapacitet planete 8 milijardi ili manje. ( https://www.science.org.au/curious/eart ... ly-support )

A izvor podataka za to sto si postavio je, kako stoji pored slike:

https://na.unep.net/geas/archive/pdfs/g ... pacity.pdf

Tu, izmedju ostalog, pise da je planeti trenutno potrebno 18 mjeseci da regenerise (da proizvede resurse i da apsorbuje otpad) ono sto covjecanstvo upotrijebi za 12 mjeseci.
Je li to bilo potrebno pisati ako vidis na slici broj studija? :lol:
no_sikiriki

#26052 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Riddle wrote: 14/06/2022 17:39 10 stranica :-)

Ovo će mi biti fino opuštanje. :mrgreen:
Nema na čemu. :lol:
dale cooper

#26053 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 14/06/2022 17:41
dale cooper wrote: 14/06/2022 17:26 Na koju se studiju referiram, je li to pitanje?
Ne. Pitam je li "carrying capacity" termin na koji se referiras kad govoris o prenapucenosti planete?

Slika je samo ilustracija. Ako cemo o slici, onda bi ja licno rekao da bi za ozbiljno trebalo uzeti ove sto kazu od 4 milijarde do 64 milijarde.
Inace, Thomas Malthus (18./19. vijek) je prvi pricao o resursima i populaciji. Pa je pogrijesio jer nije mogao predvidjeti modernizaciju agrikulture.

P.S. Jesi li pogledao film Snowpiercerer (2013), od Boog Joon-Ho (Parazit 2019)?
Ne, nisam se referirao na taj termin konkretno.

Na tom članku sa kojeg si pokupio ilustraciju o studijima pri kraju stoji i ovo:
But whether we have 500 million people or one trillion, we still have only one planet, which has a finite level of resources. Considering our population will continue to rise for some time, how do we accommodate everyone? The answer comes back to resource consumption. People around the world consume resources differently and unevenly. An average middle-class American consumes 3.3 times the subsistence level of food and almost 250 times the subsistence level of clean water. So if everyone on Earth lived like a middle class American, then the planet might have a carrying capacity of around 2 billion. However, if people only consumed what they actually needed, then the Earth could potentially support a much higher figure.

But we need to consider not just quantity but also quality—Earth might be able to theoretically support over one trillion people, but what would their quality of life be like? Would they be scraping by on the bare minimum of allocated resources, or would they have the opportunity to lead an enjoyable and full life?
Može planeta teoretski podnijet i veći broj ljudi međutim pitanje je kakav bi život bio sa toliko ljudi i sa toliko smanjenim i rastegnutim resursima.
Riddle

#26054 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

no_sikiriki wrote: 14/06/2022 17:46
Riddle wrote: 14/06/2022 17:39 10 stranica :-)

Ovo će mi biti fino opuštanje. :mrgreen:
Nema na čemu. :lol:
Poslije posla - piva, kikiriki i čitam nosikiriki. :mrgreen:
piupiu

#26055 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Project Lucian wrote: 14/06/2022 14:15 Vidiš i to ima smisla. Samo napomeni bogati koji nemaju djecu, nisu ni svi bogati isti pa ih imaš koji imaju bogami i po 6tero djece i takve znam. Komšija 4 kuće ispod mene je takav, imao troje djece i onda dobio trojke. :D
Dobro, Projektu naš, kako ti s troje djece imaš vremena povazdan na ovom feminizmu čučati? :zrikav:
no_sikiriki

#26056 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 14/06/2022 17:58 Dobro, Projektu naš, kako ti s troje djece imaš vremena povazdan na ovom feminizmu čučati? :zrikav:
Pa nije on feminista, zna se čiji je posao oko djece. ALi ja vjerujem da umanjuje, sigurno ima bar petero. :lol:
dale cooper

#26057 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

piupiu wrote: 14/06/2022 17:58
Project Lucian wrote: 14/06/2022 14:15 Vidiš i to ima smisla. Samo napomeni bogati koji nemaju djecu, nisu ni svi bogati isti pa ih imaš koji imaju bogami i po 6tero djece i takve znam. Komšija 4 kuće ispod mene je takav, imao troje djece i onda dobio trojke. :D
Dobro, Projektu naš, kako ti s troje djece imaš vremena povazdan na ovom feminizmu čučati? :zrikav:
Lik je odjednom postao magistar nauka sa troje djece. :mrgreen: Sa obzirom kakvo mišljenje ima o ženama stvarno bih volio znati kojom pričom
je ubjedio neku ženu da se uda za njega i još da mu rodi troje djece. :mrgreen:
konoplja

#26058 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 14/06/2022 17:49
konoplja wrote: 14/06/2022 17:41

Ne. Pitam je li "carrying capacity" termin na koji se referiras kad govoris o prenapucenosti planete?

Slika je samo ilustracija. Ako cemo o slici, onda bi ja licno rekao da bi za ozbiljno trebalo uzeti ove sto kazu od 4 milijarde do 64 milijarde.
Inace, Thomas Malthus (18./19. vijek) je prvi pricao o resursima i populaciji. Pa je pogrijesio jer nije mogao predvidjeti modernizaciju agrikulture.

P.S. Jesi li pogledao film Snowpiercerer (2013), od Boog Joon-Ho (Parazit 2019)?

Na tom članku sa kojeg si pokupio ilustraciju o studijima pri kraju stoji i ovo:
But whether we have 500 million people or one trillion, we still have only one planet, which has a finite level of resources. Considering our population will continue to rise for some time, how do we accommodate everyone? The answer comes back to resource consumption. People around the world consume resources differently and unevenly. An average middle-class American consumes 3.3 times the subsistence level of food and almost 250 times the subsistence level of clean water. So if everyone on Earth lived like a middle class American, then the planet might have a carrying capacity of around 2 billion. However, if people only consumed what they actually needed, then the Earth could potentially support a much higher figure.

But we need to consider not just quantity but also quality—Earth might be able to theoretically support over one trillion people, but what would their quality of life be like? Would they be scraping by on the bare minimum of allocated resources, or would they have the opportunity to lead an enjoyable and full life?
Može planeta teoretski podnijet i veći broj ljudi međutim pitanje je kakav bi život bio sa toliko ljudi i sa toliko smanjenim i rastegnutim resursima.
Tako je. Znaci niti ima konsensusa oko optimalnog broja, niti mozemo predvidjeti buducnost kompleksni sistema sto nam je pokazao pesimista Malthus.
Inconclusive.

Nego, jesi li ikada pogledao Snowpiercer?
Project Lucian

#26059 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

dale cooper wrote: 14/06/2022 18:01
piupiu wrote: 14/06/2022 17:58

Lik je odjednom postao magistar nauka sa troje djece. :mrgreen: Sa obzirom kakvo mišljenje ima o ženama stvarno bih volio znati kojom pričom
Jesmol to ljubomorni, uuuuuuu?
Image
dale cooper

#26060 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 14/06/2022 18:06
dale cooper wrote: 14/06/2022 17:49

Tako je. Znaci niti ima konsensusa oko optimalnog broja, niti mozemo predvidjeti buducnost kompleksni sistema sto nam je pokazao pesimista Malthus.
Inconclusive.

Optimalan broj nije isto što i maksimalan broj.

Nisam, ni njega ni Parasite, ali mi jesu negdje na listi gledanja.
auspuhc

#26061 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

Project Lucian wrote: 14/06/2022 18:08
dale cooper wrote: 14/06/2022 18:01

Image
Satra se lik ulizujuci zenama na ovoj temi i opet nista. :D
konoplja

#26062 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

dale cooper wrote: 14/06/2022 18:09

Inconclusive.

Tako je nije isto i slazemo se oko toga, ali i ne znamo ni jedno ni drugo sa nekom sigurnoscu da bi bilo konsensusa.

Aha, okej. Podsjecas me na jednog lika iz filma. :D
Project Lucian

#26063 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

auspuhc wrote: 14/06/2022 18:10
Project Lucian wrote: 14/06/2022 18:08
Image
Srećom nikada nisam razmišljao donjom glavom.
:izet: :izet: :izet: :izet:
no_sikiriki

#26064 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

auspuhc wrote: 14/06/2022 18:10 Satra se lik ulizujuci zenama na ovoj temi i opet nista. :D
A ti se satra na LJ&S i atributima, pa opet ništa. U čemu je tajna tvog (ne)uspjeha? :lol:
auspuhc

#26065 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

Project Lucian wrote: 14/06/2022 18:13
auspuhc wrote: 14/06/2022 18:10

Srećom nikada nisam razmišljao donjom glavom.
:izet: :izet: :izet: :izet:
Svidja mi se kako razmisljas. :thumbup:
auspuhc

#26066 Re: Danasnji "feminizam"

Post by auspuhc »

no_sikiriki wrote: 14/06/2022 18:15
auspuhc wrote: 14/06/2022 18:10 Satra se lik ulizujuci zenama na ovoj temi i opet nista. :D
A ti se satra na LJ&S i atributima, pa opet ništa. U čemu je tajna tvog (ne)uspjeha? :lol:
:? :shock:
John Cleese

#26067 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

konoplja wrote: 14/06/2022 17:43
John Cleese wrote: 14/06/2022 17:34
Prvo, na sajtu pored te slike stoji komentar da vecina studija procjenjuje da je kapacitet planete 8 milijardi ili manje. ( https://www.science.org.au/curious/eart ... ly-support )

A izvor podataka za to sto si postavio je, kako stoji pored slike:

https://na.unep.net/geas/archive/pdfs/g ... pacity.pdf

Tu, izmedju ostalog, pise da je planeti trenutno potrebno 18 mjeseci da regenerise (da proizvede resurse i da apsorbuje otpad) ono sto covjecanstvo upotrijebi za 12 mjeseci.
Da, za one kojima je mrsko da broje :D

A za one kojima je mrsko da citaju, ukljucujuci i tebe, zadnja recenica, koja je i najbitnija jer se ne radi o spekulativnoj procjeni o potencijalnom stanju nego o proracunu na temelju dokumentovanih podataka, bi znacila da je i osam milijardi vec previse, pod uvjetom da se ponasaju kako se ponasaju, globalno gledano, bez detaljnog osvrta na to ko, sta i koliko tacno :D
dale cooper

#26068 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

konoplja wrote: 14/06/2022 18:11
dale cooper wrote: 14/06/2022 18:09

Tako je nije isto i slazemo se oko toga, ali i ne znamo ni jedno ni drugo sa nekom sigurnoscu da bi bilo konsensusa.

Aha, okej. Podsjecas me na jednog lika iz filma. :D
Pa ništa se ne može sa sigurnošću reći, ali trendovi nisu dobri. Sva dosadašnja predviđanja rasta populacije od strane UN-a su bila
poprilično tačna.
John Cleese

#26069 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

Gledao sam ja. Zasto? :D
Bloo
Globalna šefica

#26070 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Chloe wrote: 14/06/2022 14:49
Bloo wrote: 14/06/2022 14:34 Koliko forumasi i forumasice imaju djece?
:srce: :srce: :srce: :oops:
Hvala tebi i @MarlboroGold na odgovoru.

Zahvaljujem i drugim učesnicama na temi na primitivnim i zajedljivim odgovorima. :kakoste: Ali nećemo se spuštati u blato malograđanstva i neodgojenosti i valjati u istom.

Ja imam 0 komada. Kada bih mogla imati djecu, imala bih dvoje.

Razlog što pitam je pokušaj da utvrdimo da li samo siromašni imaju puno djece.

Moji prijatelji i poznanici (šaroliko društvo, sa i bez fakultetske diplome, od dobrostojecih do normala radnicke klase - nisu bijeda ali opet se ne mogu razbacivati) imaju uglavnom od 1 do 3 djece. Ne poznajem nikog sa 5, 6 ili više djetetova.

Sa takvim slučajevima se susrećem jedino preko poziva za pomoć/donaciju - to su siromašne porodice sa 6 ili više djece, jedno drugom do uha, koji žive neuslovno, ponekad je jedno od roditelja invalid, nekada djeca imaju razne invalidnosti ili poremećaje. Sjećam se vijesti o nekoj ženi iz Bihaća koja je rodila 14. dijete. https://www.hanuma.ba/prelijepa-prica-i ... put-video/ (Nekoliko godina unazad, prije nego je Zerina rodila 11-to dijete, porodica je dobila stan.)

Smatram da ovdje glavnu ulogu igra neobrazovanost - medicinska/seksualna (ne postojanje želje i znanja o kontracepciji - pogotovo u slučajevima gdje 4 od 10 djece ima neki fizički ili psihički poremećaj), nepismenost bazična (žena ima eventualno završenu osnovnu školu), te apsolutna nebriga za buducnost ili pak planiranje iste. Uzročno-posljedična veza između seksa (kao zadovoljavanja vlastitih nagona/ispoljavanja osjećaja/reprodukcije) i djece kao da ne postoji u glavama određenih ljudi.

Smatram da donosenje djece na svijet sa sobom povlaci i odgovornost. Od pruzanja krova nad glavom i prehrane i odjece do obrazovanja i odgoja.
Takode potrebna je odgovornost i prema sebi kao ljudskom biću i vlastitom zdravlju. - tu vrstu odgovornosti ne vidim kod ovih slučajeva.

Ono što me interesovalo je to zašto npr. @Chloe nema 5 ili 8 ili 10 djece (možda ne želi, nije u mogućnosti ali želi) a neko drugi ima. Možda će @MarlboroGold imati 6 malih Tuzlaka i oformiti mjesnu zajednicu. :D

Sumnjam da neko na ovom forumu ima 5 ili 6 ili više djece, ali možda griješim.

Umjesto sterilizacije ili sličnih gluposti, treba raditi na obrazovanju/edukaciji. Ne samo o seksu, kotnracepciji, već i o planiranju porodice.

Takode bih da napomenem da mi kao pripadnici carstva Animalia, smo donekle (ne svi) i prevazisli ciklus radanje, jedenje, spavanje, razmnozavanje, umiranje, nAravno isti smo zacinili sa prezimenima, tradicijama, bogovima itd., te jedna zena nije samo inkubator, a muskarac pruzatlej sjemena i nosilac porodicnog prezimena itd...
konoplja

#26071 Re: Danasnji "feminizam"

Post by konoplja »

John Cleese wrote: 14/06/2022 18:18
konoplja wrote: 14/06/2022 17:43

Da, za one kojima je mrsko da broje :D

A za one kojima je mrsko da citaju, ukljucujuci i tebe, zadnja recenica, koja je i najbitnija jer se ne radi o spekulativnoj procjeni o potencijalnom stanju nego o proracunu na temelju dokumentovanih podataka, bi znacila da je i osam milijardi vec previse, pod uvjetom da se ponasaju kako se ponasaju, globalno gledano, bez detaljnog osvrta na to ko, sta i koliko tacno :D
Ma dajjjjj. Kako si tako ontoloski zao? :D

Prvo, da si pazljivo pogledao sliku onda bi vidio da brojem pise broj studija i nije potrebno brojati.
Drugo, pretpostavljas da nisam procitao.

Snowpiercer - mah, na Wilforda vlakovodu me podsjecate vi sto bi kontrolirali populaciju i resurse u svrhu nekog optimuma.
Bloo
Globalna šefica

#26072 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

konoplja wrote: 14/06/2022 15:53
Bloo wrote: 13/06/2022 23:51

Nemoralno je i silovanje, ograničavanje pristupa kontracepciji i seksualnom obrazovanju (ženama).
Nisam ni ja za to da se abortus koristi kao plan B, ali ne smatram ga nemoralnim.
Potreban je i neophodan u nekim slučajevima.
Da, slazem se nemoralno je i silovanje. Necemo se valjda ludi praviti i izjednacavati kad nije isto.
Nemoralno je i prekrsiti obecanje, varati partnera/partnericu. Razlika je da je silovanje kriminalno djelo i kaznjivo, a vec navedno i abortus nije.
(Referiram se na Zapadne zemlje)
Nekada je i abortus bio. :mrgreen:

Pa za tebe je abortus nemoralan, za mene silovanje i jos ovo gore navedeno.
Ocito se naši "morali" razlikuju.
Project Lucian

#26073 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:22
Chloe wrote: 14/06/2022 14:49

:srce: :srce: :srce: :oops:
Hvala tebi i @MarlboroGold na odgovoru.

Zahvaljujem i drugim učesnicama na temi na primitivnim i zajedljivim odgovorima. :kakoste: Ali nećemo se spuštati u blato malograđanstva i neodgojenosti i valjati u istom.

Ja imam 0 komada. Kada bih mogla imati djecu, imala bih dvoje.

Razlog što pitam je pokušaj da utvrdimo da li samo siromašni imaju puno djece.

Moji prijatelji i poznanici (šaroliko društvo, sa i bez fakultetske diplome, od dobrostojecih do normala radnicke klase - nisu bijeda ali opet se ne mogu razbacivati) imaju uglavnom od 1 do 3 djece. Ne poznajem nikog sa 5, 6 ili više djetetova.

Sa takvim slučajevima se susrećem jedino preko poziva za pomoć/donaciju - to su siromašne porodice sa 6 ili više djece, jedno drugom do uha, koji žive neuslovno, ponekad je jedno od roditelja invalid, nekada djeca imaju razne invalidnosti ili poremećaje. Sjećam se vijesti o nekoj ženi iz Bihaća koja je rodila 14. dijete. https://www.hanuma.ba/prelijepa-prica-i ... put-video/ (Nekoliko godina unazad, prije nego je Zerina rodila 11-to dijete, porodica je dobila stan.)

Smatram da ovdje glavnu ulogu igra neobrazovanost - medicinska/seksualna (ne postojanje želje i znanja o kontracepciji - pogotovo u slučajevima gdje 4 od 10 djece ima neki fizički ili psihički poremećaj), nepismenost bazična (žena ima eventualno završenu osnovnu školu), te apsolutna nebriga za buducnost ili pak planiranje iste. Uzročno-posljedična veza između seksa (kao zadovoljavanja vlastitih nagona/ispoljavanja osjećaja/reprodukcije) i djece kao da ne postoji u glavama određenih ljudi.

Smatram da donosenje djece na svijet sa sobom povlaci i odgovornost. Od pruzanja krova nad glavom i prehrane i odjece do obrazovanja i odgoja.
Takode potrebna je odgovornost i prema sebi kao ljudskom biću i vlastitom zdravlju. - tu vrstu odgovornosti ne vidim kod ovih slučajeva.

Ono što me interesovalo je to zašto npr. @Chloe nema 5 ili 8 ili 10 djece (možda ne želi, nije u mogućnosti ali želi) a neko drugi ima. Možda će @MarlboroGold imati 6 malih Tuzlaka i oformiti mjesnu zajednicu. :D

Sumnjam da neko na ovom forumu ima 5 ili 6 ili više djece, ali možda griješim.

Umjesto sterilizacije ili sličnih gluposti, treba raditi na obrazovanju/edukaciji. Ne samo o seksu, kotnracepciji, već i o planiranju porodice.

Takode bih da napomenem da mi kao pripadnici carstva Animalia, smo donekle (ne svi) i prevazisli ciklus radanje, jedenje, spavanje, razmnozavanje, umiranje, nAravno isti smo zacinili sa prezimenima, tradicijama, bogovima itd., te jedna zena nije samo inkubator, a muskarac pruzatlej sjemena i nosilac porodicnog prezimena itd...
A ništa meni hval a ja sam prvi otkrio koliko imam djece. :twisted: :twisted:
Samobanuj se sad na 7 dana zbog ovog propusta.
:lol: :lol: :lol:
piupiu

#26074 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Bloo wrote: 14/06/2022 18:22 Ne poznajem nikog sa 5, 6 ili više djetetova.
Ne znaš čuvene sarajevske Silajdžić brothers? Mislim da ih ima 7. Medovi. :P
Bloo
Globalna šefica

#26075 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

piupiu wrote: 14/06/2022 18:41
Bloo wrote: 14/06/2022 18:22 Ne poznajem nikog sa 5, 6 ili više djetetova.
Ne znaš čuvene sarajevske Silajdžić brothers? Mislim da ih ima 7. Medovi. :P
Ja lično i personalno. :oops:

Gospođu znam preko članaka i emisija. :|
Image
Post Reply