Zasto bi bili ludjaci ili neodgovorni, ako su samo zeljeli?Niemand wrote: ↑14/06/2022 12:17 Kako gledate na to da su ljudi u sred rata zeljeli djecu? I nije to ona feministicka prica o nedostatku kontracepcije i bla bla, vec bas zeljeli? A dok se dijete rodi uopste, ko ziv ko mrtav, uslovi nikakvi, pa opet su zaista zeljeli.
Ludjaci, neodgovorni il sta vec?
Danasnji "feminizam"
-
John Cleese
#25851 Re: Danasnji "feminizam"
- vjeshalica
#25852 Re: Danasnji "feminizam"
Isto kao i na ono da su ljudi iza rata bili vise poletni i imali energije za zivotom nego do prije 15 godina mozda. Svako se nada i vjeruje da cak i u ratnim okolnostima ce biti bolje i da ce stati,mozda su vise i zeljeli i voljeli upravo zbog toga sto rat moze uciniti svoje i da neko nestane u njegovom vihoru pa da ostvare te neke veze i ljubavi da ne ostane to na nekim zeljama neostvarenim.Niemand wrote: ↑14/06/2022 12:17 Kako gledate na to da su ljudi u sred rata zeljeli djecu? I nije to ona feministicka prica o nedostatku kontracepcije i bla bla, vec bas zeljeli? A dok se dijete rodi uopste, ko ziv ko mrtav, uslovi nikakvi, pa opet su zaista zeljeli.
. A danas je druga prica, letargija,nezadovoljstvo i ne znas sta ce se desiti, a bar u ratu roka na sve strane i tjt znas sta te slijedi.
-
John Cleese
#25853 Re: Danasnji "feminizam"
-
Project Lucian
#25854 Re: Danasnji "feminizam"
Nije tačnno da visokoborazovani ne žele djecu, ja sam magistar nauka pa imam troje djece i ima nas mnogo takvih, to je obična šarena laža. Ovi koji ne žele djecu su jednostavno sebični i samo misle na svoju guzicu i takvi će i dovesti do propasti društva gdje god to bilo.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:24Pa ako su ljudi obrazovaniji i bolje situirani obicno biraju da imaju manje djece ili nista. Kod ljudi suprotno od toga je vise uglavnom djece, sta mislis sto je to tako?
Da se razumijemo nije pravilo, ali je veoma veoma uobicajna pojava.
-
Niemand
#25855 Re: Danasnji "feminizam"
Moguce da umisljam, naravno, ali meni se cini kao da sad oni super bogati tipa elon musk, ili, sta znam, eto ronaldo, zapravo imaju vise djece dok ova radna buranija, dok odradjuje smjene koje naziva karijerom, ima jedno ili nijedno.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:24Pa ako su ljudi obrazovaniji i bolje situirani obicno biraju da imaju manje djece ili nista. Kod ljudi suprotno od toga je vise uglavnom djece, sta mislis sto je to tako?
- vjeshalica
#25856 Re: Danasnji "feminizam"
Pricamo u drugim boljim zemljama. Na tvojim shvatanjima i upisima na temi se previse i ne vidi da si visokoobrazovan i da citas sta se pise. Prosao si kroz skolu, ali ona nije kroz tebe.Project Lucian wrote: ↑14/06/2022 12:29
Nije tačnno da visokoborazovani ne žele djecu, ja sam magistar nauka pa imam troje djece i ima nas mnogo takvih, to je obična šarena laža. Ovi koji ne žele djecu su jednostavno sebični i samo misle na svoju guzicu i takvi će i dovesti do propasti društva gdje god to bilo.
Samo kao magistar nauka kad si poletio da odgovoris, nisi objasnio kako totalno socijalni slucajevi neobrazovani i vidno intelektualno ispod prosjeka, imaju po 7 djece ?
- vjeshalica
#25857 Re: Danasnji "feminizam"
Ja to gledam ovako, ljudi koji su obrazovani, i situirani su svjesni koliko moraju uloziti u djecu i koje su to posvete i obaveze. Ljudi koji citav zivot su "domacice" ne gledaju tako, ali ako dublje zagrebes u njihove zivote ,i pored cinjenice da su u toj poziciji vise u kuci i imaju vremena u odnosu na osobu koja danas ide 8,10,12h da negdje irgati,opet prave zestoke i maloumne propuste prilikom podizanja djece.Niemand wrote: ↑14/06/2022 12:30Moguce da umisljam, naravno, ali meni se cini kao da sad oni super bogati tipa elon musk, ili, sta znam, eto ronaldo, zapravo imaju vise djece dok ova radna buranija, dok odradjuje smjene koje naziva karijerom, ima jedno ili nijedno.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:24
Pa ako su ljudi obrazovaniji i bolje situirani obicno biraju da imaju manje djece ili nista. Kod ljudi suprotno od toga je vise uglavnom djece, sta mislis sto je to tako?
Neki su jednostavno svjesni sta je zaraditi dinar i ne upustaju se olako u imanje vise djece jer iskustvom znaju koliko to kosta. Ne samo novca nego vremena i energije, a danas su skroz druga vremena. Mnogo je faktora ali su neki doista upecatljivi.
-
Project Lucian
#25858 Re: Danasnji "feminizam"
A zašto bih upis je bio o visokoborazovanim ne o sirotinji.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:33Pricamo u drugim boljim zemljama. Na tvojim shvatanjima i upisima na temi se previse i ne vidi da si visokoobrazovan i da citas sta se pise. Prosao si kroz skolu, ali ona nije kroz tebe.Project Lucian wrote: ↑14/06/2022 12:29
Nije tačnno da visokoborazovani ne žele djecu, ja sam magistar nauka pa imam troje djece i ima nas mnogo takvih, to je obična šarena laža. Ovi koji ne žele djecu su jednostavno sebični i samo misle na svoju guzicu i takvi će i dovesti do propasti društva gdje god to bilo.
Samo kao magistar nauka kad si poletio da odgovoris, nisi objasnio kako totalno socijalni slucajevi neobrazovani i vidno intelektualno ispod prosjeka, imaju po 7 djece ?
-
no_sikiriki
- vjeshalica
#25860 Re: Danasnji "feminizam"
Ti si magistar nauka trebao si shvatiti o cemu se pricaProject Lucian wrote: ↑14/06/2022 12:37A zašto bih upis je bio o visokoborazovanim ne o sirotinji.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:33
Pricamo u drugim boljim zemljama. Na tvojim shvatanjima i upisima na temi se previse i ne vidi da si visokoobrazovan i da citas sta se pise. Prosao si kroz skolu, ali ona nije kroz tebe.
- MarlboroGold
#25861 Re: Danasnji "feminizam"
Kako su prošla? Pa i danas je to na snazi samo što je sve manje totalitarnih sistema, autokratija, izuzetno teških vremena i slično da mogu direktno tjerati ljude na drugačija razmišljanja u svrhu opšteg dobra. Čak i za vrijeme haranja korone si imao pokušaje Vlada da izoliraju sve moguće u srcu Evrope, pa su se ljudi digli na noge. Možemo mi njih nazivati antivakserima, idiotima, teoretičarima zavjere i slično, ali kad zagusti onda ćeš opet dobiti ono što je uvijek bilo prisutno od kad postoje prve civilizacije, a što je često i bio dio progresa čovječanstva. Koliko god da su demokratija i liberalizam u fokus stavili i čovjeka kao pojedinca, njegova prava i ostalo pored opšteg ili većeg dobra prilikom prvog velikog problema stvari će se odvijati opet po ustaljenim metodama. Na zapadu je to danas pored sloboda i ostalog ipak nekako više subliminalno, onako da ti provuku kroz uši, dnevno bombardovanje glupostima i dezinformacijama u medijima, na internetu itd. opet gurajući ljude da donose odluke zarad ideja, viših ciljeva i većeg dobra, a što se vidi po polarizaciji zapadnjačkog društva pogotovo u Americi.John Cleese wrote: ↑14/06/2022 12:06Prosla su vremena kad je bilo moguce potaknuti mase da trpe i odricu se kojecega zarad ideje, visih ciljeva, veceg dobra - prosla i otisla u nepovrat.MarlboroGold wrote: ↑14/06/2022 11:17
Doći će vrijeme kada će ljudi u BiH sami skontati da će trebati rađati još više, a možda će donekle biti i primorani. Ne može penzioni fond vječno biti krpljen drugim budžetskim sredstvima dok masa mladih napušta BiH i formiraju porodice u inostranstvu stvarajući buduće poreske obveznike u tim zemljama. Nije samo u pitanju kriza sa penzijama i kolapsom privrede koji nas čekaju u budućnosti ako ovako nastavi ići. Naravno, najveći problem su političari, korupcija, mito i nepotizam, ali i bez toga će biti prava borba za jedno 50 godina.
Ne moramo govoriti o BiH, jer ja na BiH nisam ni mislio već na razvijene zapadne zemlje. Eno i Portugal od nedavno drma kriza, jer njihov natalitet opada možda i najbrže od svih evropskih zemalja. Slabo im dolaze migranti i ostali stranci u zemlju da žive, a u prosjeku porodice imaju 1,20 djece što je znatno ispod prosjeka EU. Svako malo Vlada organizuje kampanje za natalitet kao npr. slanje SMS-a ženama da je sad vrijeme da postanu majke i slično. Nije to džaba.
Jer mnogi su u medjuvremenu shvatili da je zivot samo jedan, da je prilicno kratak i da nemaju vremena da ga trose na natezanje s idiotima i zato i odlaze tamo gdje im je bolje. I treba da idu.
A potomstvo, ako ga zele, inteligentni i savjesni ljudi planiraju u skladu sa mogucnostima da obezbijede i sebi i njemu pristojan zivot i izglede za buducnost. I tako i treba biti.
Da je srece i da su svi tako blagovremeno razmisljali, ne bi bilo osam milijardi ljudi na planeti - od toga skoro 700 miliona ekstremno siromasnih, koji umiru od gladi i jos dvije milijarde koji se svakodnevno doslovno bore za opstanak.
Jbg i to zadnje što si naveo je cijena svega do sad.
-
Project Lucian
#25862 Re: Danasnji "feminizam"
Meni je bitno samo da debunkiram ove vaše šarene laže, ostalo je prazna priča za one koji su završili 8 razreda osnovne.
Taako da, koliko god vam iznenađujuće izgledalo, da magistar nauka koji živi u BiH možeš misliti ima 3 djece i nije mu žao što je tako i ma nas mnogo još koji imamo dvoje, troje ili više djece i svi smo visokoobrazovani.
- medvjed23
#25863 Re: Danasnji "feminizam"
Isto kao i na želju za djecom u vremenima mira. Biologija, konformizam, religija, podesni pogledi na sebičnost i nesebičnost...Niemand wrote: ↑14/06/2022 12:17 Kako gledate na to da su ljudi u sred rata zeljeli djecu? I nije to ona feministicka prica o nedostatku kontracepcije i bla bla, vec bas zeljeli? A dok se dijete rodi uopste, ko ziv ko mrtav, uslovi nikakvi, pa opet su zaista zeljeli.
- Snake Eyes
#25864 Re: Danasnji "feminizam"
Mislim da su ponajvise svjesni koliko ce im to uticati na vlastiti komfor.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:36Ja to gledam ovako, ljudi koji su obrazovani, i situirani su svjesni koliko moraju uloziti u djecu i koje su to posvete i obaveze. Ljudi koji citav zivot su "domacice" ne gledaju tako, ali ako dublje zagrebes u njihove zivote ,i pored cinjenice da su u toj poziciji vise u kuci i imaju vremena u odnosu na osobu koja danas ide 8,10,12h da negdje irgati,opet prave zestoke i maloumne propuste prilikom podizanja djece.
Neki su jednostavno svjesni sta je zaraditi dinar i ne upustaju se olako u imanje vise djece jer iskustvom znaju koliko to kosta. Ne samo novca nego vremena i energije, a danas su skroz druga vremena. Mnogo je faktora ali su neki doista upecatljivi.
- vjeshalica
#25865 Re: Danasnji "feminizam"
Tebi je bitno, ali pitanje je da li si uspio u tome.Project Lucian wrote: ↑14/06/2022 12:44Meni je bitno samo da debunkiram ove vaše šarene laže, ostalo je prazna priča za one koji su završili 8 razreda osnovne.
Taako da, koliko god vam iznenađujuće izgledalo, da magistar nauka koji živi u BiH možeš misliti ima 3 djece i nije mu žao što je tako i ma nas mnogo još koji imamo dvoje, troje ili više djece i svi smo visokoobrazovani.
- vjeshalica
#25866 Re: Danasnji "feminizam"
Mislis da je poimanje komfora isto kod onoga sto nema nista od zivota i 10oro djece i onaj sto se sredio i ima 2?Snake Eyes wrote: ↑14/06/2022 12:47
Mislim da su ponajvise svjesni koliko ce im to uticati na vlastiti komfor.
-
Project Lucian
#25867 Re: Danasnji "feminizam"
Isto se može reći i za vaše upise. Sve je to dio opće diskusije.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:47Tebi je bitno, ali pitanje je da li si uspio u tome.Project Lucian wrote: ↑14/06/2022 12:44
Meni je bitno samo da debunkiram ove vaše šarene laže, ostalo je prazna priča za one koji su završili 8 razreda osnovne.
Taako da, koliko god vam iznenađujuće izgledalo, da magistar nauka koji živi u BiH možeš misliti ima 3 djece i nije mu žao što je tako i ma nas mnogo još koji imamo dvoje, troje ili više djece i svi smo visokoobrazovani.![]()
-
Project Lucian
#25868 Re: Danasnji "feminizam"
A možda ljudi jednostavno žele imati potomstvo, ne interesuju ih ova new age sranja i te stvari. Komfor im nije problem, žele da čuju glas djece, mislim ne razmišljaju svi samo materijalistički.medvjed23 wrote: ↑14/06/2022 12:45Isto kao i na želju za djecom u vremenima mira. Biologija, konformizam, religija, podesni pogledi na sebičnost i nesebičnost...Niemand wrote: ↑14/06/2022 12:17 Kako gledate na to da su ljudi u sred rata zeljeli djecu? I nije to ona feministicka prica o nedostatku kontracepcije i bla bla, vec bas zeljeli? A dok se dijete rodi uopste, ko ziv ko mrtav, uslovi nikakvi, pa opet su zaista zeljeli.
- vjeshalica
#25869 Re: Danasnji "feminizam"
Neki izgleda vole da cuju glas gladne djece. Nazalost. Tuzno.Project Lucian wrote: ↑14/06/2022 12:54
A možda ljudi jednostavno žele imati potomstvo, ne interesuju ih ova new age sranja i te stvari. Komfor im nije problem, žele da čuju glas djece, mislim ne razmišljaju svi samo materijalistički.
-
John Cleese
#25870 Re: Danasnji "feminizam"
Pa prosla su. Eto i sam pises da su se "ljudi digli na noge" kad im je neko pokusao nametnuti nesto zarad "opsteg dobra" i tako je i biloMarlboroGold wrote: ↑14/06/2022 12:39Kako su prošla? Pa i danas je to na snazi samo što je sve manje totalitarnih sistema, autokratija, izuzetno teških vremena i slično da mogu direktno tjerati ljude na drugačija razmišljanja u svrhu opšteg dobra. Čak i za vrijeme haranja korone si imao pokušaje Vlada da izoliraju sve moguće u srcu Evrope, pa su se ljudi digli na noge. Možemo mi njih nazivati antivakserima, idiotima, teoretičarima zavjere i slično, ali kad zagusti onda ćeš opet dobiti ono što je uvijek bilo prisutno od kad postoje prve civilizacije, a što je često i bio dio progresa čovječanstva. Koliko god da su demokratija i liberalizam u fokus stavili i čovjeka kao pojedinca, njegova prava i ostalo pored opšteg ili većeg dobra prilikom prvog velikog problema stvari će se odvijati opet po ustaljenim metodama. Na zapadu je to danas pored sloboda i ostalog ipak nekako više subliminalno, onako da ti provuku kroz uši, dnevno bombardovanje glupostima i dezinformacijama u medijima, na internetu itd. opet gurajući ljude da donose odluke zarad ideja, viših ciljeva i većeg dobra, a što se vidi po polarizaciji zapadnjačkog društva pogotovo u Americi.John Cleese wrote: ↑14/06/2022 12:06
Prosla su vremena kad je bilo moguce potaknuti mase da trpe i odricu se kojecega zarad ideje, visih ciljeva, veceg dobra - prosla i otisla u nepovrat.
Jer mnogi su u medjuvremenu shvatili da je zivot samo jedan, da je prilicno kratak i da nemaju vremena da ga trose na natezanje s idiotima i zato i odlaze tamo gdje im je bolje. I treba da idu.
A potomstvo, ako ga zele, inteligentni i savjesni ljudi planiraju u skladu sa mogucnostima da obezbijede i sebi i njemu pristojan zivot i izglede za buducnost. I tako i treba biti.
Da je srece i da su svi tako blagovremeno razmisljali, ne bi bilo osam milijardi ljudi na planeti - od toga skoro 700 miliona ekstremno siromasnih, koji umiru od gladi i jos dvije milijarde koji se svakodnevno doslovno bore za opstanak.
Jbg i to zadnje što si naveo je cijena svega do sad.
Mada sam imao u vidu vise ova nase krajeve kad sam o tome pisao.
Ilustracije radi, sjetih se istinite price iz doba obnove, o covjeku koji je, bez oklijevanja, podmetnuo ledja pod pretovarena zadruzna zaprezna kola kad im je u voznji pukao tocak - spasio je krompir koji su prevozili i slomio pritom kicmu
Mozes li makar i zamisliti da neko to ili tome slicno danas uradi?
Ja ne mogu.
A ovo zadnje se desava upravo zato sto ljudi ne razmisljaju dovoljno ili cak ne razmisljaju uopste o stvarima o kojima bi morali dobro razmisliti prije nego ih urade.
Last edited by John Cleese on 14/06/2022 13:04, edited 1 time in total.
-
suspect_zero
#25871 Re: Danasnji "feminizam"
Rat sam po sebi je lud, mijenja nam percepciju rasuđivanja i neke nenormalne stvari nam postaju potpuno normalne i obrnuto.Niemand wrote: ↑14/06/2022 12:17 Kako gledate na to da su ljudi u sred rata zeljeli djecu? I nije to ona feministicka prica o nedostatku kontracepcije i bla bla, vec bas zeljeli? A dok se dijete rodi uopste, ko ziv ko mrtav, uslovi nikakvi, pa opet su zaista zeljeli.
Par u mahali, uzeli se januar ili februar '92....krenulo sranje, on na liniju...'93 vidimo stomak kod nje
Ostali su živi, dobili još jedno kasnije...sada i nana i dedo.
Ne smatram ih ludim, nego hrabrim...što ja sama vjerovatno ne bih smjela gledajući opet iz ove mirnodopske perspektive.
-
Niemand
#25872 Re: Danasnji "feminizam"
Kontam, ali se bas i ne slazem, jer imamo i drzave koje su odlicne za imati djecu, i tu zaista ljudi imaju i finansijsku podrsku za dijete, skolovanje je besplatno, njihovo radno vrijeme razumno i sl, dakle ne ona americka prica mogul ih uopste skolovati i kad ce ih vidjeti od posla, ali opet jedva da imaju i jedno, kamoli vise. Tako da zaista mislim da je to prije svega mindset.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:36Ja to gledam ovako, ljudi koji su obrazovani, i situirani su svjesni koliko moraju uloziti u djecu i koje su to posvete i obaveze. Ljudi koji citav zivot su "domacice" ne gledaju tako, ali ako dublje zagrebes u njihove zivote ,i pored cinjenice da su u toj poziciji vise u kuci i imaju vremena u odnosu na osobu koja danas ide 8,10,12h da negdje irgati,opet prave zestoke i maloumne propuste prilikom podizanja djece.
Nisu vremena previse losa pa ljudi nemaju djecu, haman su previse dobra da bi imali djecu.
I ja sam se pitala kao, dje ide ovaj svijet i jadna djeca da se rode u ovakvom svijetu i da pate, i bla bla bla. Ali prije ili kasnije se zapitas i kad je to svijet bio dzenet i jos stosta.
-
Project Lucian
#25873 Re: Danasnji "feminizam"
Opet debunkiranje još jedne ovdje izgovorene laži da svako dijete nema svoju nafaku. Očigledno da ima.suspect_zero wrote: ↑14/06/2022 13:03Rat sam po sebi je lud, mijenja nam percepciju rasuđivanja i neke nenormalne stvari nam postaju potpuno normalne i obrnuto.Niemand wrote: ↑14/06/2022 12:17 Kako gledate na to da su ljudi u sred rata zeljeli djecu? I nije to ona feministicka prica o nedostatku kontracepcije i bla bla, vec bas zeljeli? A dok se dijete rodi uopste, ko ziv ko mrtav, uslovi nikakvi, pa opet su zaista zeljeli.
Par u mahali, uzeli se januar ili februar '92....krenulo sranje, on na liniju...'93 vidimo stomak kod nje...drago svakome al opet i čuđenje kako se usudila, u priču sa njom nije joj se omaklo nego su željeli, "ako on pogine da bar ima dijete".
Ostali su živi, dobili još jedno kasnije...sada i nana i dedo.
Ne smatram ih ludim, nego hrabrim...što ja sama vjerovatno ne bih smjela gledajući opet iz ove mirnodopske perspektive.
- vjeshalica
#25874 Re: Danasnji "feminizam"
Shvatam ja tebe, u tim boljim zemljama je drugi mindset zbog okolnosti. U svakoj zemlji razlicit upravo zahvaljujuci specificnim okolnostima koji uticu na njih. Ipak, treba ljudima prepustiti izbor ali i skrenuti paznju da nije prihvatljivo i uredu napraviti 5,7,9 djece a nisi nista napravio od svog zivota, ali isto tako ako su se odlucili da imaju 1,2 ili nista, kad su nesto napravili od zivota, da je i to prihvatljivija i razumnija varijanta postojanja nego nepismeni kreten sa 10toro gladnih usta a ne mozes mu dati ni najzadnji posao da privredjuje za sopstvenu guzicu.Niemand wrote: ↑14/06/2022 13:04 Kontam, ali se bas i ne slazem, jer imamo i drzave koje su odlicne za imati djecu, i tu zaista ljudi imaju i finansijsku podrsku za dijete, skolovanje je besplatno, njihovo radno vrijeme razumno i sl, dakle ne ona americka prica mogul ih uopste skolovati i kad ce ih vidjeti od posla, ali opet jedva da imaju i jedno, kamoli vise. Tako da zaista mislim da je to prije svega mindset.
- Snake Eyes
#25875 Re: Danasnji "feminizam"
Morali bi pitati ljude koji imaju desetero djece da li smatraju za sebe da nemaju nista od zivota, vise ih drugi tako vide. Svakako, rijetki su a i desetero nije preferirani broj djece tako da nisu neka referenca. Ako zelis reci da se arsini razlikuju, razlikuju se, tu i jeste kvaka.vjeshalica wrote: ↑14/06/2022 12:48Mislis da je poimanje komfora isto kod onoga sto nema nista od zivota i 10oro djece i onaj sto se sredio i ima 2?Snake Eyes wrote: ↑14/06/2022 12:47
Mislim da su ponajvise svjesni koliko ce im to uticati na vlastiti komfor.
Ono sto treba imati na umu je da je lakse odgojiti i podici trece i cetvrto dijete nego prvo dvoje.