So What! wrote: ↑13/06/2022 14:55
Naslovnica wrote: ↑13/06/2022 14:28Jarane, nisam ja rekao da je ostavljen fuseraj (fuseraj je poseban dio price), nego da se na silu otvaraju poslovi za firme, a da nisu izvrseni kvalitetne pripreme, da se ulazi u poslove sa projektima za koje svi znaju (i investitor, izvodjac, nadzor, projektant) da qrtzu ne valjaju, ali ulaze u njih da se uzmu avansi i jer znaju da ce svi na kraju biti dobri vise nego je planirano pocetnim ugovorom.
Bas kako je bilo na Zenickoj zaobilaznici.
I onako kako je na kruznom kod "Vize za Buducnost" (koji niko vise i ne spominje). Deveta transferzala, tunel Hranjen...
To onako, na prvu, sigurno ce se naci neko da nastavi niz...
Kako opravdavas onda da je istoj kompaniji povjerenje davala prvo Niksiceva Federalna Vlada (2010-2014), zatim ova Novaliceva i regularna i tehnicka Federalna Vlada (2014 - 2022) i kantonalna Sestorka, Cetvorka i Trojka (2020 - ).
Koliko znam pretezno su dobivali ove medjunarodne tendere, od Slovenije, Crne Gore i Albanije, pa tako i kod nas. Sto se tice projekata koji nemaju medjunarodni nadzor, dobili su Hranjen, Prvu transverzalu, ulicu Dzemala Bijedica, Bihacki aerodrom, LOT 3B, most na IX transverzali i Juznu longitudinalu.
Mozda sam zaboravio neki projekat, ali sve od navedenog je sica, za jednu Tarcin - Ivan ili LOT 2, Zenicke obilaznice.
Kakve veze ima ko je na vlasti?
Jarane, znas li sta mi je jednom jedan vlasnik jedne od tih gradjevinskih kompanija rekao, to necu nikada zaboraviti.
Sjedimo mi tako, caskamo, pita on mene, znas li ko ce pobijediti na izborima? Ja poceo pricu, ovako, onako.
Kaze lik - ma jok ba.
Pobijediti ce MOJI!
Jarane, ko god je na vlasti to su njegovi.
I fakat, pobijedise "njegovi".
Vlast se promijenila, a posao sve po starom, tashna, mashna, sirok osmjeh i zlatan zub...
Zna se kako se poslovi dobijaju i zavrsavaju, sve je to jedna velika igranka, svima je tu dobro, svi profitiraju i nikome ne polazu racune.
Uzimaju sada, a vracaju nasa djeca i unuci.
Ko vjeruje da tenderi nisu namjesteni i dogovoreni (vecina njih), taj veze sa zivotom nema.

BTW, EA ce i od ovog tunela koji danas pompezno najavise dobiti avans od 10%, pa ti vidi koja je to cifra.
Taman da se pokrpe za plata i tekucih troskova jer im je veoma klimavo pod nogama, VEOMA.
E sada ostaje da vidimo kakva ce biti dinamika izgradnje. Ko da gledam, ne valja projektna dokumentacija, oni mobilizirali gradiliste, odmah ide potrazivanje za nadoknadu troskova jer masine i radnici stoje zbog losih projekata, idu nepredvidjeni troskovi, itd...
Daj Boze da grijesim, mozda ih Kanton natjera da rade onako kako treba, a ne po modalitetu kako oni imaju obicaj, vidjecemo.
Sto se tice EA i poslova vani, tamo se ne mogu tek tako zajebavati, pravne su to drzave, nemaju strukture i poluge u vlasti onakve kakve imaju ovdje u BiH, nema mindera i sijela gdje se zavrsavaju poslovi. Ima, ali u mnogo manjoj mjeri. EA vani je poprilicno ozbiljna kompanija koja postuje rokove i zakone, i kvalitet, nema fuseraja, pogotovu u Hrvatskoj i Sloveniji.