"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ozimician

#426 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ozimician »

bjjarmbar wrote: 12/06/2022 23:16
Ozimician wrote: 12/06/2022 19:24

Osnovna plata je oko 2500KM sad + topli obrok + dežure, dakle sa jedno 5-6 dežura mjesečno mogu izaći do 4000KM - ali uzmite onda u obzir da je to minimalno 60 radnih sati sedmično.

U privatnim klinikama, ako su baš dobri, mogu uzeti toliko bez dežura (kad rade za nekog drugog).
Sa 2 3 dezure izadje vecina preko 4000. Sefovi klinika i blizu 5k. Nekad je to bilo da su imali 5 6 i vise dezura.

Sa novim kolektivnim ugovorom ce to jos vise biti. + fakultet cca 1000 KM na ovu pricu.
Možda na Kliničkom - u Općoj nije baš toliko i nema fakulteta... a za fakultet se mora raditi postdiplomski
Sydnor

#427 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

-Chesterfield- wrote: 12/06/2022 23:26 Mene iznenadilo da Klinički centar ima ovaj broj zaposlenih.

Image
Pola ovih brojki nije tačno i nisu update-ovane.
dr_Evil

#428 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by dr_Evil »

Ne bi me 3 dana, 6 stranica napisano, i samo ukrug :).
basicm

#429 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by basicm »

Kad ste zadnji put sreli covjeka da radi u zeljeznicama? Preko 2 tisuce uposlenih…
Sydnor

#430 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

basicm wrote: 13/06/2022 09:19 Kad ste zadnji put sreli covjeka da radi u zeljeznicama? Preko 2 tisuce uposlenih…
Srećem ih svaki dan ali doduše posao mi je takav da radim sa njima i oni su kooperanti moje firme.

Imaju problem manjka radnika, ali baš im je velik manjak u izvršnoj službi dok administracije i šefova ko pasjih preskakala.

Ipak situacija ide ka nabolje jer posla imaju preko glave (uglavnom prijevoz robe i tereta) a broj radnika sa 4500 su smanjili na 2700.

I nisu na budžetu, nemaju regres, plate su im smanjene i isplaćuju se od zarade firme.

Dosta mladih je pobjeglo u Njemačku i Austriju na njihove željeznice i privatne firme, a ovi stariji samo čekaju penziju. A ŽIŠ više ne školuje nove kadrove. Nisu im ni plate neke.

Moj komšija kod njih radi, ima 2 godine do penzije i nadzornik skretnica je, zaradi 1200 sa toplim i minulim.
broj dva

#431 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by broj dva »

basicm wrote: 13/06/2022 09:19 Kad ste zadnji put sreli covjeka da radi u zeljeznicama? Preko 2 tisuce uposlenih…
Ja mislim da ih mnogo radi na provjeravanju kvalitete kafana po zeljeznickim stanicama, u vozovima i na sinama sigurno nisu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#432 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

frajer se trese i provjerava karte u vlakovima

to i gužva su me otjerali od željeznica

pa ima li kakva preraspodjela poslova
Sydnor

#433 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

broj dva wrote: 13/06/2022 10:02
Ja mislim da ih mnogo radi na provjeravanju kvalitete kafana po zeljeznickim stanicama, u vozovima i na sinama sigurno nisu
Zavisi koja stanica. Oni koji su u transportnoj i komercijalnoj službi ili operacijama 100% ne hodaju po kafanama nego crnče ko kod privatnika.

Oni što su u infrastrukturi imaju lufta da mogu na kafu i doručak van radnog mjesta.
Sydnor

#434 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Black swan wrote: 13/06/2022 10:03 frajer se trese i provjerava karte u vlakovima

to i gužva su me otjerali od željeznica

pa ima li kakva preraspodjela poslova
To radno mjesto se u zadnje vrijeme daje ljudima koji su slabijeg zdravlja i koji zbog kompleksnosti poslova ne mogu više obavljat neke druge. Npr, radnik dobije dijabetes, nema šanse da može bit otpravnik ili mašinovođa, nego ga stave za konduktera ili dispečera.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#435 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

eto im tamo
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#436 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by pici »

STRAH OD GUBITKA POSLA POSTAO PROŠLOST
Radnici u BiH sve češće daju otkaze: Godinama je parola poslodavaca bila 'ako ti nećeš raditi, ima ko hoće', a sada...

Godinama su radnici u realnom sektoru bili ucijenjeni, a često im je parola bila "ako ti nećeš raditi, ima tko hoće". Međutim, stanje se okrenulo, radnika je sve manje, a i oni koji su tu, ne žele raditi za mizernu plaću i bez osnovnih radničkih prava

Poslodavci ukazuju na nedostatak kvalificirane radne snage u BiH. Sve je manje kvalitetnih radnika koji istovremeno u sve većem broju napuštaju BiH. O razlozima bismo mogli dugo. Ali onaj koji ne smijemo zanemariti je da rad i znanje koštaju, ali se, nažalost, kod nas slabo naplaćuju, piše Večernji list BiH.

Godinama su radnici u realnom sektoru bili ucijenjeni, a često im je parola bila "ako ti nećeš raditi, ima tko hoće". Međutim, stanje se okrenulo, radnika je sve manje, a i oni koji su tu, ne žele raditi za mizernu plaću i bez osnovnih radničkih prava. Radije se odlučuju na odlazak iz BiH.

Već u prva dva mjeseca ove godine u okviru Sporazuma o zapošljavanju koji Državna agencija za rad realizira sa Slovenijom, radnu dozvolu dobilo je oko tri tisuće bh. državljana raznih zanimanja. Stoga bi pitanje zaustavljanja odlazaka radne snage napokon trebalo postati primarno. A pitanje je, ono koje ni nadležne ni poslodavce, čini se, ne zanima mnogo - hoće li se oni koji idu uopće vratiti? Ili je karta bila u jednom smjeru?!

Ugostiteljstvo je u posljednje vrijeme branša u kojoj je sve teže naći radnika. U jednom ugostiteljskom objektu u Sarajevu kavu će vam poslužiti ni manje ni više nego radiolog. Da je posla sve više, a radnika sve manje, vrlo dobro znaju vlasnici ugostiteljskih objekata širom BiH.

- Četiri mjeseca sam tražila radnika. Javilo mi se samo troje, a i oni se ne vide u kafiću. Trenutačno sam našla radnicu i zadovoljna sam. Ali ona će me vjerojatno brzo napustiti jer je po struci ing. radiologije - kazala je za Novu BH vlasnica sarajevskog kafića.

Strah od gubitka posla u RS-u postao je prošlost jer domaći radnici, svjesni nedostatka radne snage na tržištu, sve češće posežu za otkazom jer poslodavci ne pristaju na njihove zahtjeve za većom plaćom i boljim uvjetima rada. Službene statistike ili istraživanja o pojavi ovih trendova u BiH nema, ali sudeći prema dojmovima poslodavaca i predstavnika sindikata, i domaći radnici mnogo lakše donose odluku za uzimanje radne knjižice od poslodavca jer su svjesni da će olako naći drugo zaposlenje.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić tvrdi da je i u RS-u ovaj globalni trend sve izraženiji te da radnici sve češće daju otkaz kako bi otišli kod poslodavaca gdje mogu zaraditi više ili u druge zemlje.

- Najbolji primjer je Kotor Varoš gdje je zbog manjka radnika izražena pojava "preotimanja" radne snage među konkurentskim tvrtkama. Boljim plaćama i uvjetima rada sebi osiguravaju kadar. To još nije masovno svugdje u RS-u, ali i te­ kako hvata zalet i podiže cijenu rada - kaže Mišić i dodaje da su prelasci radnika zbog boljih uvjeta rada posebno izraženi u IT sektoru i zdravstvu, kao i među VK majstorima u svim granama prerađivačke industrije, piše Glas Srpske.

Veseli je što su radnici konačno shvatili da su najvažnija karika u stvaranju dobiti.

- Radnici su se probudili. Postali su svjesni toga da imaju prava i u velikoj mjeri već pregovaraju o cijeni rada. Tomu je, pored nedostatka radne snage uslijed masovnog odlaska stanovništva u inozemstvo, doprinijela i pandemija koja je pokazala da kapital bez radnika i njihova rada ne može opstati i dati rezultate. Svijest radnika u RS-u definitivno je drugačija u odnosu na pet, deset godina unazad - rekla je Mišić i prisjetila se kako su prije sedam godina u pregovorima za veće plaće poslodavci govorili da ne mora raditi tko ne želi jer ih na zavodima za zapošljavanje čeka vojska nezaposlenih koji hoće raditi i za manje novca, naglašavajući da su takav odnos i priča sada prošlost.

I predsjednik Unije udruge poslodavaca RS-a Saša Trivić tvrdi da ljudi mijenjaju poslodavce kad nađu posao s većom plaćom i boljim uvjetima.

Vecernji.ba
Toliko su se begici obahatili iza rata da je sad doso djavo po svoje.

Prolazim jutros pored jedne novogradnje i dvojica "elektricara" oko satova, tuc, muc.Vice jedan od njiHa, de metnidera tude crnu zicu, valjDa ce ovaj puta zasvijetliti :lol:
Ken_M

#437 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ken_M »

pici wrote: 13/06/2022 16:20 Prolazim jutros pored jedne novogradnje i dvojica "elektricara" oko satova, tuc, muc.Vice jedan od njiHa, de metnidera tude crnu zicu, valjDa ce ovaj puta zasvijetliti :lol:
Ja sam svjedočio prilikom priključenja jednog uređaja na razvodni ormar, "električar" pita "šta je plus a šta minus".
Ommadawn

#438 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

To ono ko dvojica električara na banderi, vide nanu prolazi kroz mahalu.
- Nano, de života ti ako možeš uključiti tu žicu u tu kutiju, da ne silazimo.
- Hoću sinko, živ bio.
Uključi ona.
- Hvala nano.
Pa se okrene onom drugom.
- Eto vidiš da je bila nula. A ti zap’o faza pa faza.
suspect_zero

#439 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by suspect_zero »

Znam jednog što ih je pohap'o pa sa ljubavnicom pokrenuo biznis.
moonca

#440 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by moonca »

_id=18188089 wrote:13/06/2022 16:20 da je sad doso djavo po svoje.
:dada:
Ko ispashta. domache stanovnishtvo.... usluge su skuplje.... proizvodi su skuplji.....
nekome

#441 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by nekome »

suspect_zero wrote: 13/06/2022 16:49
Znam jednog što ih je pohap'o pa sa ljubavnicom pokrenuo biznis.
garant neki ugledni poduzetnik
Sanjarko

#442 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

Sydnor wrote: 13/06/2022 09:47
Srećem ih svaki dan ali doduše posao mi je takav da radim sa njima i oni su kooperanti moje firme.

Imaju problem manjka radnika, ali baš im je velik manjak u izvršnoj službi dok administracije i šefova ko pasjih preskakala.

Ipak situacija ide ka nabolje jer posla imaju preko glave (uglavnom prijevoz robe i tereta) a broj radnika sa 4500 su smanjili na 2700.

I nisu na budžetu, nemaju regres, plate su im smanjene i isplaćuju se od zarade firme.

Dosta mladih je pobjeglo u Njemačku i Austriju na njihove željeznice i privatne firme, a ovi stariji samo čekaju penziju. A ŽIŠ više ne školuje nove kadrove. Nisu im ni plate neke.

Moj komšija kod njih radi, ima 2 godine do penzije i nadzornik skretnica je, zaradi 1200 sa toplim i minulim.
zbog nedostataka kadra tu i drugdje ce polako se urusit sistem
emko1234

#443 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by emko1234 »

Sanjarko wrote: 14/06/2022 08:21
Sydnor wrote: 13/06/2022 09:47

Neće se ništa urušiti. Znam je gazdi u gradu gdje je konobaru neto plata 1.000KM, ima dva obroka dnevno, ima bakšiša 30-40 maraka i u zavisnosti od prometa taj mjesec u restoranu, dobije stimulaciju 200-250KM neto.
Isto tako i na moru. Gazde koji cijene radnika i plate ga kako treba, nikad neće imati problem s ljudima. Meni niko od ljudi nije otišao. Moje iskustvo ko privatnika je da je omjer plate i generalnog zadovoljstva radnika 50/50. Dobar primjer za to su IT firme, uslovi su im generalno svima u blizu. I ljudi opet odlaze, dolaze, prelaze. Onda im kupuju auta, daju fleksibilno radno vrijeme, angažuju kuhare, uplaćuju privatna osiguranja i slično.
Sanjarko

#444 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

emko1234 wrote: 14/06/2022 11:10
Sanjarko wrote: 14/06/2022 08:21

Neće se ništa urušiti. Znam je gazdi u gradu gdje je konobaru neto plata 1.000KM, ima dva obroka dnevno, ima bakšiša 30-40 maraka i u zavisnosti od prometa taj mjesec u restoranu, dobije stimulaciju 200-250KM neto.
Isto tako i na moru. Gazde koji cijene radnika i plate ga kako treba, nikad neće imati problem s ljudima. Meni niko od ljudi nije otišao. Moje iskustvo ko privatnika je da je omjer plate i generalnog zadovoljstva radnika 50/50. Dobar primjer za to su IT firme, uslovi su im generalno svima u blizu. I ljudi opet odlaze, dolaze, prelaze. Onda im kupuju auta, daju fleksibilno radno vrijeme, angažuju kuhare, uplaćuju privatna osiguranja i slično.
nema zeljeznicara itd, kadra, sta i ima od vani gdje su bolje placeni, trenutno imaju viska radnika, ali u administraciji, ako stane zeljeznica itd, upitno sto sta od AMZ itd
Haris.ba

#445 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Haris.ba »

Sanjarko wrote: 14/06/2022 12:52 nema zeljeznicara itd, kadra, sta i ima od vani gdje su bolje placeni, trenutno imaju viska radnika, ali u administraciji, ako stane zeljeznica itd, upitno sto sta od AMZ itd
Sto ce stati zeljeznica? Ako Zeljeznice FBiH nisu sposobne, ima privatna firma da prevozi sto treba nekoj firmi.

Svakako je obaveza drzave razdvojiti prugu (infrastrukturu) i prevoznika. Onda nek vozi kome treba.

Sve pruge u Bosni su se pravile iz ekonomskih razloga. Veoma zanimljive stvari koje olaksavaju umnogome shvatanje zasto je neko naselje negdje.
I onda je krenula modernizacija u komunizmu. I mora se kad tad komunizam izbaciti iz zeljeznica.
Sydnor

#446 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Već je postojao pritisak da se dio ŽFBH privatizuje hrvatskom privatnom operateru ali se u zadnji čas uspjelo "spasiti" od toga jer su htjeli privatizovati dio željeznice koji dobro posluje i zarađuje novac (Operacije) dok bi Infrastruktura koja donosi gubitke ostala u vlasništvu FBiH.

Nakon toga rečeno je da je privatizacija moguća ali samo pod uslovom da dođe ÖBB ili DB koji već posluje u Hrvatskoj.

I budućnost sigurno nosi privatizaciju ŽFBH što uopšte nije loše i mislim da nije pitanje hoće li bit privatizovana nego kad.

Npr u Hrvatskoj radnici koji su ostali u HŽ-u su dobili qrac u čelo (da prostite na izrazu) dok oni koji su potpali pod privatizaciju imaju europske uslove i plaće.

Slično očekuje i ŽFBH, samo je pitanje vremena.

Nije s njima razlogom dat moratorij na zapošljavanje. :) Ove godine će zaposliti oko 200 ljudi ali samo izvršnu službu da ne bi proces rada došao u pitanje. Uhljebljavanje u kancelarije je stvar prošlosti samo je problem što ima previše administracije i jedini odliv je odlazak u penziju ili napuštanje države.

Ove i iduće godine samo u poslovno-prometnom području Zenica ide preko 50 ljudi u penziju.
Ateista

#447 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ateista »

Kod mene u firmi par ljudi sa bitnih pozicija otisli jer su dobili bolji posao sa boljim uslovina, a ne moze se reci da su ovdje losi uslovi, ali konkurencija se bori za kvalitetan kadar nudjenjem dobrih uslova. Sve vise firmi mora da se bori na taj nacin za radnike, sto je svakako pozitivno.
Sydnor

#448 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sydnor »

Ateista wrote: 14/06/2022 14:07 Kod mene u firmi par ljudi sa bitnih pozicija otisli jer su dobili bolji posao sa boljim uslovina, a ne moze se reci da su ovdje losi uslovi, ali konkurencija se bori za kvalitetan kadar nudjenjem dobrih uslova. Sve vise firmi mora da se bori na taj nacin za radnike, sto je svakako pozitivno.
Pisao sam već, moje kolege htjela zaposlit jedna državna firma i direktor da ih spriječi pita ih koliko traže da ostanu. Ljudi lupili cifru i on pristao. Oni ostali. Imaju sad veću platu za oko 500 maraka nego što bi imali da su otišli.
Sanjarko

#449 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Sanjarko »

Haris.ba wrote: 14/06/2022 13:26
Sanjarko wrote: 14/06/2022 12:52 nema zeljeznicara itd, kadra, sta i ima od vani gdje su bolje placeni, trenutno imaju viska radnika, ali u administraciji, ako stane zeljeznica itd, upitno sto sta od AMZ itd
Sto ce stati zeljeznica? Ako Zeljeznice FBiH nisu sposobne, ima privatna firma da prevozi sto treba nekoj firmi.

Svakako je obaveza drzave razdvojiti prugu (infrastrukturu) i prevoznika. Onda nek vozi kome treba.

Sve pruge u Bosni su se pravile iz ekonomskih razloga. Veoma zanimljive stvari koje olaksavaju umnogome shvatanje zasto je neko naselje negdje.
I onda je krenula modernizacija u komunizmu. I mora se kad tad komunizam izbaciti iz zeljeznica.
i ZFBiH, i ZRSa, star im kadar itd, barem tako isla prica
bob_1921

#450 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by bob_1921 »

Sydnor wrote: 14/06/2022 14:04 Već je postojao pritisak da se dio ŽFBH privatizuje hrvatskom privatnom operateru ali se u zadnji čas uspjelo "spasiti" od toga jer su htjeli privatizovati dio željeznice koji dobro posluje i zarađuje novac (Operacije) dok bi Infrastruktura koja donosi gubitke ostala u vlasništvu FBiH.
nisam te branse al nekako je logicno da infrastruktura ostane u vlasnistvu drzave pa da se ista iznajmljuje istom i da se ulaze pbnavlja itd … slicno ko i telecom prodaj operatera vrijednost na osnovu broja korisnika i slicno al insfrastruktura nek bude u vlasnistvu drzave …
Post Reply