lajkujMe wrote: ↑13/06/2022 08:30
Mnostvo desavanja na frontu.
UA ima inicijativu na vise frontova nego Rusi.
Tu imamo Kherson po onome sto znam vode se borbe za Snihiruvku s 3 pravca sjever zapad istok izgleda da je UA ocistila teren od Davidovog Broda do Snihurivke.
Napadaju i iz pravca Mikolajeva zadnje sto znam da je UA 15km od Kerson grada.
Zaporozje nije tiho, koliko vidim vode se borbe za Polohy i dalje juzno prema Melitpolju jucerasnji prijavljeni napredak je 10-15 km u dubinu.
Karkiv protiv Ofanziva se nastavlja vode se borbe za Rubizhne (Karkiv) Rusi su probali kontranapad koji nije uspio i UA opet napreduje prema sjeveru.
Rusi pokusavaju da sprijece prodor do granice sto im ne uspjeva jer UA vec ima kontrolu granice na 2 lokacije.
Mostobran Stara Saltiva...
Imam dobre razloge da vjerujem da je UA duboko prodrla na teren preko rijeke cak sta vise mislim da se iz te lokacije zapravo napreduje prema Vovchansku a ne iz pravca Rubizhne.
Donbas/Lughansk Rusi imaju inicijativu na skoro svim dijelovima sem Izum.
Jucer oslobodjen Zavody navodno je UA uzelu kontrolu nad skoro citavom sumom zapadno od Izuma sto znaci da su dosli do zadnje linije odbrane a to je sam grad Izum.
Zanimljiv izbor frontalnog napada.
Rusi pokusavaju zapoceti bitku za Slovljansk sto mislim da im nece pocin za rukom dok je Izum ugrozen.
Ako UA oslobodi Izum moci ce navirati po boku citavoj Ruskoj vojsci u Lughansk oblast.
Severodonetsk, sva tri mosta srusena UA drzi industrijsku zonu Rusi grad.
Zanimljivo najjace borbe se vode na tri lokacije.
Industrijska zona, Aerodrom i Metokline.
Koje po svemu sudeci nisu pale bar ne u potpunosti.
Aerodrom je jucer mijenjao vlasnistvo dva puta sto bi moglo znaciti da su tu najjace borbe pored Azotare.
Moram napomenuti jer su neki rusofili ovdje jucer na forumu iznosili neistine da su branioci SDa u industrijskoj zoni opkoljeni.
To nije istina, isto tako info da su UA snage odsjecene i ne mogu da se povuku nazad nije istina.
Jeste mostovi su sruseni ali na nekim mjestima rijeka je toliko niska da mozes pjeske da je predjes a vjerujem da ce i neki Pontun da se napravi.
Popasna sitni napredci Rusi nemaju snage cak su dosli izvjestaji da je UA odbranu manjom kontrom uspjela da potisne Ruse jos dalje od puta Bakhmut-Lyschansk.
Sto se tice nekih drugih desavanja Zmijsko Ostrvo sve jace ucvrsceno s PVO sistemima tipa Tor i Pantsir.
Sve uzaludno, kad dodje Himars pa cak i Smerch ta stijena ce postati groblje Ruske vojske i tehnike.
Ne moze PVO sistem sprijeciti zestok udar MLRSa to mozda samo Iron dome moze.
Zanimljiva tisina vezana za Bayraktar, mislim da UA ima jos uvijek dosta njih u arsenalu ali ih ne koriste vise.
A nevjerujem da je zbog opasnosti rusenja.
Prije bih rekao da je u pitanju nesto drugo.
Mozda su poslati na neku lokaciju van UA za nadogradnju tu mislim na nove projektile koje Turci uvode s vecim dometom.
Ako sam ista skontao sistem koji se najbolje pokazao za rusenje Bayre je TOR. Bayro mora prici na 6 km za djelovanje.
S novim raketama domet je 12km sto bi ga ucinilo haman nedostiznim za ToR i Pantsir.
Za nekih 10 dana haman pa istovremeno u upotrebu ce uci PHZ2000 i Himars/M270.
Ocekujte za 10-15 dana tesko batinjanje protiv Rusa.
To ce biti seks za gledati.