"Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Ironmen

#376 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ironmen »

Nego da se vratimo temi, kod mene u gradu dva kisoka DUHAN zatvorena vec vise od mjesec dana, razlog nemaju radnika, inace plata je 500 km :lol:
irac300

#377 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by irac300 »

p206 wrote: 12/06/2022 09:17
Drugclanbiblioteke wrote: 10/06/2022 20:52 Slusati neke ljude na forumu kako pricaju o zivotu Njemackoj je isto pitati Hodzu koja je piva najbolja.

Ljudi BiH nije najbolje mjesto za zivot i niko to ne spori.
Samo vam se govori da je Njemacka nije toliko dobra koliko je neki ljudi hvale. I svakom savjetujem da dodje i proba, pa onda da komentira.
nisam nikad bio, ali sam čuo priču da su 2 majstora nakon smjene umorni parkirali auto na zemlju u iznajmljenoj kući koju su zakupili, jer nije bilo mjesta na betonu... i cijelu noć padala kiša, ljudi ujutro na posao i normalno zemlja sa guma se prenijela na cestu... kad su se vratili sa posla kazna i račun za čišćenje eko policije, prijavili ih neki lokalni Njemci... iskreno jebeš i to i takav mentalitet, to je pretjerivanje ... kaže čovjek razumijem red se mora poštovati, ali da su me upozorili kupio bi šlauf od 30 metara i očistio cestu
Istina, takvi su jbg. Ja dok sam bio gore u susjedstvo doselio neki lik iz Južnoafričke republike (bijelac da ne bude zabune) :mrgreen: Imao kamionet koji je ostavljao u ulici gdje cijeli komsiluk parkira. Kad popio prijavu, neko od komsija ga prijavio da njegov kamionet nagrđuje izgled ulice i susjedstva. Niko mu u lice nije htio reći, čovjek bi negdje drugo parkirao.
Imaju tu dozu podmuklosti iza onog fake osmijeha kad ti kažu "hallooo".
Ludzak

#378 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ludzak »

Vecina Bosanaca se kune u tu nekakvu Njemačku, a postoje dosta drzava u Europi koje su bolje od te Njemacke. Ja, iskreno, ne bih nikada u Njemačku otišao, prvenstveno zbog Njemaca. Težak i egoističan je to narod.
Ommadawn

#379 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2022 09:12
Ommadawn wrote: 12/06/2022 08:38

Ni to ne moraš ako nećeš.
Ja se družim samo sa ljudima s kojima imam nešto zajedničko.
Što ne podrazumijeva da to mora biti isti jezik i isto područje odakle dolazimo.
Ti si 30 godina gore
Pa tačnije 29.
Dobro ja sam došao kao tinejdžer, iz sasvim drugih razloga nego što ljudi dolaze danas, sva moja raja iz BL došla u isto vrijeme i ispočetka smo se svi družili. Eh onda kako smo svi seljakali, što zbog poslova naših roditelja, što iz nekih drugih razloga, raspadne se i to, sretneš neke nove ljude.
Ali vremenom skontaš da ti neke stvari idu na nerve, da su ti neke stvari skroz strane, da je razlika u razmišljanju, pogledu na život, otkriješ nešto novo, itd.
Kad ti kažu “da si puk’o” - tad si na pravom putu da ti život ide u onom smjeru u koji ti želiš da ide.
Ommadawn

#380 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Ludzak wrote: 12/06/2022 10:17 Vecina Bosanaca se kune u tu nekakvu Njemačku, a postoje dosta drzava u Europi koje su bolje od te Njemacke. Ja, iskreno, ne bih nikada u Njemačku otišao, prvenstveno zbog Njemaca. Težak i egoističan je to narod.
Koliko si Nijemaca upoznao da možeš tako prosuditi?
Ommadawn

#381 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Drugclanbiblioteke wrote: 10/06/2022 20:52 Slusati neke ljude na forumu kako pricaju o zivotu Njemackoj je isto pitati Hodzu koja je piva najbolja.

Samo vam se govori da je Njemacka nije toliko dobra koliko je neki ljudi hvale. I svakom savjetujem da dodje i proba, pa onda da komentira.
nisam nikad bio, ali sam čuo priču da su 2 majstora nakon smjene umorni parkirali auto na zemlju u iznajmljenoj kući koju su zakupili, jer nije bilo mjesta na betonu... i cijelu noć padala kiša, ljudi ujutro na posao i normalno zemlja sa guma se prenijela na cestu... kad su se vratili sa posla kazna i račun za čišćenje eko policije, prijavili ih neki lokalni Njemci... iskreno jebeš i to i takav mentalitet, to je pretjerivanje ... kaže čovjek razumijem red se mora poštovati, ali da su me upozorili kupio bi šlauf od 30 metara i očistio cestu
Jebeš ulicu koja je čista i uredna.
Ludzak

#382 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ludzak »

Ommadawn wrote: 12/06/2022 10:18
Ludzak wrote: 12/06/2022 10:17 Vecina Bosanaca se kune u tu nekakvu Njemačku, a postoje dosta drzava u Europi koje su bolje od te Njemacke. Ja, iskreno, ne bih nikada u Njemačku otišao, prvenstveno zbog Njemaca. Težak i egoističan je to narod.
Svake sedmice mi dolaze u firmu. Oni se samo u novce kunu. Balkanci su robovi za njih, niža klasa.
irac300

#383 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by irac300 »

Ludzak wrote: 12/06/2022 10:22

Svake sedmice mi dolaze u firmu. Oni se samo u novce kunu. Balkanci su robovi za njih, niža klasa.
Sada se ide u drugu krajnost. Netacno. Ima jako korektnih Nijemaca. Jako te cijene kada vide da si radisan, da postujes njihovu kulturu. Ojebina imas svugdje.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#384 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mk ultra »

Zato nece vise
Zato je kod nas blato na svakom koraku i svak jase autom po zelenoj povrsini

Uostalom, kad podvuces crtu koji je mentalitet uspješniji i korektniji prema pojedincu koji obavlja svoje duznosti?
Mate_Miso_Kovac

#385 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Mate_Miso_Kovac »

Kad se čovjek samo malo potrudi, postane pravo lako opravdati svaki prekršaj, svako kršenje zakona, svaki kriminal, svaki džiberovštinu. Bio umoran, bio gladan, bio ljut, on to samo malo, prvi mu put, i drugi su itd... Zato nam je ovako... Jer za sve ima opravdanje i uvijek su kriva pravila i oni koji ih provode :-)
aladin

#386 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by aladin »

Mate_Miso_Kovac wrote: 12/06/2022 10:41 Kad se čovjek samo malo potrudi, postane pravo lako opravdati svaki prekršaj, svako kršenje zakona, svaki kriminal, svaki džiberovštinu. Bio umoran, bio gladan, bio ljut, on to samo malo, prvi mu put, i drugi su itd... Zato nam je ovako... Jer za sve ima opravdanje i uvijek su kriva pravila i oni koji ih provode :-)
Bravo👍👍👍👍.
Samo bih dodao slijedeći stupanj su ovi - hinjski ga prijavio da mu he rekao - ne bi on . On bi eto oprao ulicu , ili parkirao negdje drugo a kad mu kažeš pošalje re u p.m. i još bi fizički da dokaže da je u pravu. - DŽIBER NA KVADRAT
p206

#387 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by p206 »

Ovdje očito svako čita onako kako mu paše.

Ljudi nisu ni skontali da su napravili nered i isprljali ulicu, otišli na posao, domaći Njemci ih prijavili, niko ih nije komšijski opomenuo nego odmah prijava policiji. Jebeš takvo ponašanje iskreno.

Eto preveo sam na bosanski valjda ga niste zaboravili.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#388 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

Da im valja sistem ne bi morali uvoziti radnu snagu ha ja
Nego bi sami radjali i imali normalne obitelji bez nasilja alkoholizma razvoda itd...
Ne bi se curice od 12 nudile za seks sinu 14 15 mojih komsija ne moze opstati mali...a ovdje bio prosjecno lijep

Jebo blato na cesti
Dope_Man

#389 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Dope_Man »

Neko to ne voli, ja to volim. Ovdje gdje zivim kamioni dovlacili nekakvu zemlju, cesta em ishabana od kamiona, em mjesecima prljava od blata, ne mozes im nista (zvali inspekcije, samo ti se haman nasmiju).

Red treba da se zna, jednom ce platiti, drugi put oprati gume.
Kiki_Musampa

#390 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

Black swan wrote: 12/06/2022 11:06 Da im valja sistem ne bi morali uvoziti radnu snagu ha ja
Nego bi sami radjali i imali normalne obitelji bez nasilja alkoholizma razvoda itd...
Ne bi se curice od 12 nudile za seks sinu 14 15 mojih komsija ne moze opstati mali...a ovdje bio prosjecno lijep

Jebo blato na cesti
Polako,sačekaj i naše kroz generaciju,dvije...
tandmand

#391 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tandmand »

Lik SSS, običan radnik ali plata elektroprivrednička, državno preduzeće. Napustio radno mjesto na koje se prije par godina prijavljivalo po 300 ljudi i za koje je trebala vrhunska štela - otišao u DHL.

Da se u EU bosanski pasoš tretira ako hrvatski, ne bi niko ostao ko je mlad i zdrav. Ovako radi papirologije, ovaj stampedo bježanja iz BiH izgleda usporeno ali rezultati su vidljivi.
Kiki_Musampa

#392 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

p206 wrote: 12/06/2022 11:03 Ovdje očito svako čita onako kako mu paše.

Ljudi nisu ni skontali da su napravili nered i isprljali ulicu, otišli na posao, domaći Njemci ih prijavili, niko ih nije komšijski opomenuo nego odmah prijava policiji. Jebeš takvo ponašanje iskreno.

Gdje to pomaže,to fino zamoliti? Ne pomaže ni kod švaba,a kamo li balkanaca,zato su tu kazne,pa svi slušaju :mrgreen:
Ommadawn

#393 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

Ludzak wrote: 12/06/2022 10:22

U šta se naši kunu?
Šta su nama Bosancima zapadnjaci? Egoisti, hladni, škrti, bezosjećajni.
Šta su nama Bosancima Albanci? Šiptarija, puno djece, prljavi, samo svoji, ružni, pekari, slastičari, neobrazovani…
Šta su nama Bosancima istočno-evropljani? Bijeda, “do jučer smo za njih bili gospoda”, mi im pičke jebavali po Jadranu, ništa oni bolji nisu od nas ni danas al se to podiglo sad, itd itd…

A ja znam Nijemce koji su prijatelji s mojim roditeljima i dan danas su u kontaktu s njima, kad su morali da presele nazad u Njemačku mom ocu ostavili prikolicu i radni stol sa komplet alatom, meni za 40 rođendan kupili set drvenih bojica, akrilne boje i blokove od papira najboljeg kvaliteta.

U svakom narodu imaš dobrih ljudi i kretena.
Ne možeš ih kategorisati na osnovu idiota.
mirsek

#394 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by mirsek »

Ozimician wrote: 11/06/2022 12:45
Drugclanbiblioteke wrote: 11/06/2022 11:59

Naravno da postoji velika razlika izmedju forum klix verzije stvarnosti i BiH stvarnosti. Svacija stvarnost i pogled na zivot su drugacije.
Ja sam prije dvije godine isto tako razmisljao. Kuda ide BiH, korupcija, nepotizam, hronicna nesposobnost na svim nivoima, bitikracija radi socijalnog mira, prezivljavanje i tavorenje u mjestu. I fino pokupio se i otisao sa plate 3x prosjek BiH na 3x prosjek Njemacke.
Isto sam govorio i dalje mislim da je BiH dugorocno u qrcu. Ali sad znam da ni na zapadu nije sve savrseno. Ono sto zelim reci ako ti je plata ispod 1500 km u BiH pakuj kofere infuraj van! Ali ljudi budite realni. Nakon 6 mjeseci vani podvucite crtu i skontajte jel to to.
Upoznao sam dosta ljudi iz Hr,Sr i BiH. Svi bi se vratili da mogu naci stabilan i pristojan posao. Ali 80% ljudi nema tu opciju zato se i ne vracaju. A da su extra sretni vani, nisu!
Zato stavite na vagu jer jare i pare ne idu zajedno.
U istoj sam situaciji bio. Sto Bare kaze “Dok ne pokusas neces saznati ko si zapravo ti”
Druže - svaka čast ako si sa 3x prosječne plate u BIH došao na 3x prosječne njemačke. Jer npr. inžinjeri i doktori u Njemačkoj imaju startnu platu 20-30% iznad prosjeka - tako da - svaka čast na skillu. A sa tim primanjima mislim realno da nikome ne bi palo na pamet da se vraća, problem je što 90%+ naših ljudi radi za kapak 3000€.

A evo još najnovijih vijesti iz Njemačke, imate Google Translate pa bujrum:

https://www.focus.de/finanzen/politik-m ... 58183.html
3x nase prosjecna plata to je oko 2400-3000 KM neto, zavisno kad je otisao iz BIH.
3x njemacke prosjecne plate to je oko 6500 eura neto.
Koji je to posao sto se kod nas placa 2400-3000 KM a u Njemackoj 6500 eura neto ?
Last edited by mirsek on 12/06/2022 11:33, edited 1 time in total.
Kiki_Musampa

#395 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Kiki_Musampa »

tandmand wrote: 12/06/2022 11:15 Lik SSS, običan radnik ali plata elektroprivrednička, državno preduzeće. Napustio radno mjesto na koje se prije par godina prijavljivalo po 300 ljudi i za koje je trebala vrhunska štela - otišao u DHL.

Da se u EU bosanski pasoš tretira ako hrvatski, ne bi niko ostao ko je mlad i zdrav. Ovako radi papirologije, ovaj stampedo bježanja iz BiH izgleda usporeno ali rezultati su vidljivi.
Ja radim, i tražim radnike za sličnu firmu. Sve koje sam doveo ili su napravili sranje, ili su odustali pri obuci. Ono što ima radnika već radi,i probralo se. Nekada je debela štela trebala da se počne raditi,a sada mjesecima npr u Gradačcu ili Lukavcu tražimo radnike.
PS: i ja,bez obzira na sve,sam u procesu odlaska odavde, i jedino što se nije prije desilo jeste što se meni svidja Tuzla.
Ommadawn

#396 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Ommadawn »

p206 wrote: 12/06/2022 11:03 Ovdje očito svako čita onako kako mu paše.

Kod mene komšije Kurdi, parkirali auto na zelenu površinu.
Opomena jednom, opomena drugi put, pa kazne, pa ovo - ne jebu ljudi živu silu. Treba negdje drumsku aždahu parkirati.
Kad je trebao dići kredit za drugu drumsku aždahu - kurac. Provjerili ga ljudi, vidi ima neplaćenih kazni za nepropisno parkiranje i zbog toga ga institucija za pljenidbu ganja, što automatski znači da nije kredibilan ni kod mikrokreditnih organizacija sa kamatama od 35%.

Naložio roštilj, ljudima dim ulazi u kuću, žale se, oni se smiju.
Dođoše vatrogasci i pukoše im pjenu po roštilju.
Odmah pobuna rasisti, ‘vaki, ‘naki…
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#397 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Spasis se Kurdistana i onda hoces od Svedske da pravis Kurdistan :-)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#398 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by Truba »

_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2022 11:28 Spasis se Kurdistana i onda hoces od Svedske da pravis Kurdistan :-)
To je dokaz da nam samo pare fale
Sve ostalo je ok
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#399 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by _BataZiv_0809 »

Black swan wrote: 12/06/2022 11:33
_BataZiv_0809 wrote: 12/06/2022 11:28 Spasis se Kurdistana i onda hoces od Svedske da pravis Kurdistan :-)
To je dokaz da nam samo pare fale
Sve ostalo je ok
Bas tako
tandmand

#400 Re: "Ima ko hoće radit" - davno prošlo vrijeme

Post by tandmand »

Ommadawn wrote: 12/06/2022 11:19 U šta se naši kunu?
Šta su nama Bosancima zapadnjaci? Egoisti, hladni, škrti, bezosjećajni.
Šta su nama Bosancima Albanci? Šiptarija, puno djece, prljavi, samo svoji, ružni, pekari, slastičari, neobrazovani…
Šta su nama Bosancima istočno-evropljani? Bijeda, “do jučer smo za njih bili gospoda”, mi im pičke jebavali po Jadranu, ništa oni bolji nisu od nas ni danas al se to podiglo sad, itd itd…

A ja znam Nijemce koji su prijatelji s mojim roditeljima i dan danas su u kontaktu s njima, kad su morali da presele nazad u Njemačku mom ocu ostavili prikolicu i radni stol sa komplet alatom, meni za 40 rođendan kupili set drvenih bojica, akrilne boje i blokove od papira najboljeg kvaliteta.

U svakom narodu imaš dobrih ljudi i kretena.
Ne možeš ih kategorisati na osnovu idiota.
:thumbup:

U meni teškim trenucima u životu, bilo je Nijemaca koji su mi pomogli novčano, organizaciono, duže vremena besplatno stanovanje ... svakako,
Par mjeseci prije toga, naša bosanka, osoba kojoj sam vjerovao i sa kojom sam bio vezi, me hladno odjebala, za par usluga, valjda jer sam "propao".
Kasnije sam sreo Austrijanku, djevojku, koja se slomila oko toga da mi pomogne. Mnogi ti "Švabe" su rizikovali zbog mene.

Poslije sam na poslu u DE danima i danim razmišljao, ko su ti "naši" s kojima sam ja imao posla i došao sam do nekih zaključaka koji su čvrsti kao stijena i desetljećima se nisu mijenjali.
Naravno, naleti se i na neugodne Nijemce, bio sam svjedok rasističkih ispada prema drugima ...
Uglavnom Nijemci svaki posao shvataju ozbiljno i svaku obavezu, pa i kada treba nekoga kazniti ili prijaviti ga. Ali isto tako ako na nešto imaš pravo to ćeš i dobiti, bez štele i bez obzira što si stranac. To je dio mojih iskustava.
Post Reply