Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
nekome wrote: ↑11/06/2022 13:02
mogu primjetiti, svake izbore sve je veci fokus politicke kampanje prema dijaspori
postat ce poskupe politicke kampanje pred izbore, valja obici cijelu evropu za neke glasove
a posebna je lobotomija nekoga ko je otisao vani (trbuhom za kruhom, a ne kao firma) i glasa za ovo troje
Znam po nekima koji su izbjegli devedesetih i dalje imaju iluzornu nacionalnu sliku u glavama te su se bili spremni popisati 2013te premda ne žive ovdje pa čak i glasati.
Puca ih nostalgija jer nisu više ovdje i sjećaju se drugačijih vremena.
Dok većina lokalnih ogulila na ove nacionalne gluposti i samo ih zanima šta će staviti u kljun u situaciji gdje ne da nemaju državu nego nikako organizirati kvalitetan život s malo resursa.
Isto tako država sve manje može plaćati birokratski aparat, prije 10 godina je bilo nezamislivo da prosvjeduju pravnici, bhtr, državne kompanije, rudari, općinari...
nekome wrote: ↑11/06/2022 13:02
mogu primjetiti, svake izbore sve je veci fokus politicke kampanje prema dijaspori
postat ce poskupe politicke kampanje pred izbore, valja obici cijelu evropu za neke glasove
a posebna je lobotomija nekoga ko je otisao vani (trbuhom za kruhom, a ne kao firma) i glasa za ovo troje
Znam po nekima koji su izbjegli devedesetih i dalje imaju iluzornu nacionalnu sliku u glavama te su se bili spremni popisati 2013te premda ne žive ovdje pa čak i glasati.
Puca ih nostalgija jer nisu više ovdje i sjećaju se drugačijih vremena.
Dok većina lokalnih ogulila na ove nacionalne gluposti i samo ih zanima šta će staviti u kljun u situaciji gdje ne da nemaju državu nego nikako organizirati kvalitetan život s malo resursa.
Isto tako država sve manje može plaćati birokratski aparat, prije 10 godina je bilo nezamislivo da prosvjeduju pravnici, bhtr, državne kompanije, rudari, općinari...
Dope_Man wrote: ↑11/06/2022 12:02
A realno, sta uopste znaci i ta "domovina" u bilo kom aspektu zivota?
I u drzavi A koja je domovina, i drzavi B gdje odselis ti ustanes, odes na posao, sjedis kuci, odes u restoran, park, kino, malo se podruzis sa prijateljima, obilazis mozda gradove, planine, jezera... za mene je to apsolutno isto u drzavi A i B, i to je zivot.
Nije da sad nazor kenjam po BiH jer odlazim, ali od malih nogu nisam razumio pojam patriotizma i toga jer sta ti realno daje to? Nista osim politickog okruzenja i birokratije koja ti upravlja zivotom, a koja je objektivno bolja u drzavi B u ovom slucaju. Apsolutno nista drugo u zivotu nije sustinski drugacije jer je neko u "domovini" ili je na nekom drugom mjestu.
Jedina konkretna stvar koju mogu naći kao neki temeljiti plus za domovinu A - su obitelj i prijatelji. Obitelj svejedno vidim par puta godišnje samo sad više uživam i bolje provedemo vijeme koje imamo zajedno. Prijatelji su se većinom raselili i ionako se sve manje viđamo s djecom i obvezama. Mimo toga - ništa. Kad čujem kukanja gastarbajtera za hranom, krajolicima i ovim, onim - nije mi dobro.
S obzirom da @Dope_man ide u Austriju, gdje ima dosta nase raje, nisu ni prijatelji problem, dignes kamen nadjes nekoga ko prica BHS. A vala nije ni daleko toliko da se ne moze na produzeni vikend 5-6x godisnje skoknut do bosne. Skandinavija nije daleko danas sa niskobudzetnim letovima, a kamoli Austrija.
Za mene je dom tamo gdje se ja osjecam dobro, ne mora to nuzno biti domovina niti mi ista taj patriotizam znaci.
Iz tog razloga Bake moli po dijaspori za koji glas jer mu u sve lošijoj ekonomskoj situaciji u bejha opada podrška.
Slično je i sa ostala dva lidera, ljudi iz Aluminija davali glas Čoviću, moš mislit kako će sad Ante što je imao 2000KM u toj firmi + uposleno još dvoje djece tamo, znači tri glasa za HDZ...
A sad Ante radi na benzinskoj za 800 KM, a djeca u Njemačkoj, to su tri glasa manje.
A sposobnija omladina ili je već otišla vani, potpuno apolitična, ili gonja IT ili na drugi način strane poslodavce, remote gdje se distanciraju od utjecaja lokalne politike.
ucenik1234 wrote: ↑11/06/2022 14:18
S obzirom da @Dope_man ide u Austriju, gdje ima dosta nase raje, nisu ni prijatelji problem, dignes kamen nadjes nekoga ko prica BHS. A vala nije ni daleko toliko da se ne moze na produzeni vikend 5-6x godisnje skoknut do bosne. Skandinavija nije daleko danas sa niskobudzetnim letovima, a kamoli Austrija.
Za mene je dom tamo gdje se ja osjecam dobro, ne mora to nuzno biti domovina niti mi ista taj patriotizam znaci.
Da budem iskren moj stav je da cak i malo izbjegavam nase. Realno, dosta ih je sa istim mentalitetom koji me i u BiH nervira. Ovo nove raje sto sam vec stekao su uglavnom austrijanci il neke druge EU zemlje kroz posao, 1-2 iz BiH koji s nasom dnevnom pricom nemaju nikakve veze, a isto tako i ta raja s faksa koji su ranije otisli rijetko uopste u prici spominjeno BiH. Vise volim da razgovor ide u fazonu da li da odemo do Berlina na produzeni vikend, malo usput vidimo Prag, nego da ide u smjeru za koga ce se glasati u Bosni.
A ja imam srece da je moj posao koji cu i ovdje raditi remote, mogu kad hocu u Bosnu i na par sedmica ako mi volja, a ne moram ako necu
Zadnja recenica ti je 100% . Dom je tamo gdje je dobro, i nista vise. Patriotizam, domovina i ostalo su rijeci za kontrolu masa.
Nostalgija za Bosnom, a kad si dole uhvatiti te neka nostalgija za drugim uglavnom proslim vremenima.
Vrijeme gazi, treba nesto u zivotu i postici, obici, dozivjeti.. Jebes ti domovinu i sve ako sisas maminu sisu i na ocevoj si grbaci.
Uostalom, naviknes se na sve.. pogotovo na bolje.
Ja upravo idem sa se natovarim s 4 teske knjige i jedan stolic tojest klupicu na ledja i lagano u distribuciju robe preko pika
Kad nece niko moram ja
Samo da ne padne kisa na bajku sam stedim gorivo
Traže konobara sa iskustvom sa poznavanjem stranih jezika ( kafić u sklopu hotela ) i nakon par mjeseci i više puta ponovljenog oglasa sad traže konobara sa ili bez iskustva ( jezike više ne traži ) haha
Neka neka
orbita12 wrote: ↑11/06/2022 17:11
Traže konobara sa iskustvom sa poznavanjem stranih jezika ( kafić u sklopu hotela ) i nakon par mjeseci i više puta ponovljenog oglasa sad traže konobara sa ili bez iskustva ( jezike više ne traži ) haha
Neka neka
de reci koja plata pa da vidimo u kojem grmu lezi zec
orbita12 wrote: ↑11/06/2022 17:11
Neka neka
de reci koja plata pa da vidimo u kojem grmu lezi zec
Neki jos uvijek ne kontaju da nije samo keš razlog za odlazak iz ove države To ce shvatiti kada im država zatreba (policija, zdravstvo, administracija).
Onaj se zali za njemacku administraciju. Kod nas odes da nesto zavrsis, posalju te da kupis taksu na trafici koja jedina prodaje za to podrucje
Sijalicu na javnoj rasvjeti u Mostaru ispred kuće mi mijenjali oko 4 (četiri) mjeseca, prijavljivao više puta, a nadležni se nije niti jednom javio na telefon. Toliko o administraciji.
Prijatelj imao prodavnicu i tu i tamo dođu 4 narkomana, kupe piva i povazdan tu, vrlo često izvode i seru i on se zakači sa njima jednom. Tj nije se zakačio nego samo im rekao da malo pripaze na ponašanje. Oni mu bukvalno zaprijetili da će ga ubit. Čovjek nazvao policiju i znate šta su mu policajci rekli? Što se kačiš sa njima?
Zatvorio prodavnicu, otišo u Njemačku, povukao ženu i djecu sa sobom iako je imao fin život ovdje.
To je bio njegov okidač, nečiji će bit nešto drugo. Nedavno je moj kolega napustio posao u Maglaju gdje imao platu 1800. Još žena također zaposlena sa finim poslom. Njega je nagnala glupost na to da bolje radno mjesto dobije srednjoškolac koji nema veze sa vezom dok su njega kao inžinjera zanemarili. Jebiga, nije zvao janje kome treba.
emko1234 wrote: ↑09/06/2022 12:24
Citam neki dan, federalni biro za zaposljavanje, mjesec maj, 360.xxx ljudi nezaposleno. Istovremeno fali kadra u raznim bransama, turizam i ugostiteljstvo najvise oskudjevaju. Ljudi kukaju, nece niko da radi. Gorivo 3.5 marke i dalje svi voze. Trenutno u Ferhadiji sve kafane pune, u BBI parking nadjes tek na trecoj etazi, svi puse, svi nose telefone, po drustvenim mrezqma slike s mora, planina, putovanja.
Pa jebo te jel moguce da na istoj strani novina stoji kako covjek daje dnevnicu sto maraka za branje malina i ne moze naci radnika, dok istovremeno ispod pise kako ljudi nemaju posla i odlaze iz Bosne? Isti ti ljudi koji dodju ovdje i kukaju i sipaju to skupo gorivo, kupuju skupo ulje i meso a kad treba izaci i dici glas za nesto, svi su u nekom poslu i zavrsavaju nesto.
Pa jel to moguce? Isti ti ljudi koji se zale na sistem i doktore i policiju i vlast a uredno u bolnicu nose koverte, bombonjere, parfeme. Uredno daju policajcu cvaju na kafu da ne pise, uredno glasaju za nacionalno orijentisane stranke, uredno sve kritikuju a kurcem ne mrdnu da im bude bolje.
I kad mu izneses drugo misljenje, ide paljba. Uhljeb, stranacki privatnik, nezreli balavac i slicno.
Pa sto pravis dijete ako nisu u stanju da mu obezbjedis ono najosnovnije? Sto nosis kovertu doktoru i onda pricas o nepotizmu i korupciji? Sto krades drzavu na svakom cosku a ocekujes penziju od 500 eura? Sto glasas 20 godina za iste ljude a ocekujes drugaciji ishod?
Ima ruski novinar Ilija Valramov, hoda po svijetu i snima ovako stvari te je na 30-godišnjicu raspada SSSR-a, obilazio sve zemlje te bivše države da vidi kakva je situacija.
I sad u Moldaviji, najsiromašnijoj evropskoj državi, i sad ljudi na one zgrade, male socijalisitčke kutijice, koje imamo i mi, nadograđuju masovno spratove, sobe, zgrade ko Frankenštajni.
I priđe on nekim ženama ispred tih zgrada pita ih eto mišljenje o toj modernoj Moldaviji, i tako žene počeše kuku i motiku, ne valja ovo, ne valja ono. I sad reče on njoj, pa državne službe ne rade svoj posao, ali ne diraju ni vas kada bespravno nadograđujete ove zgrade, žena se naljuti, kao u fazonu šta kritikuješ nas, kritikuj državu.
A što se tiče pitanja trba li otići, pa odgovor leži u tome, zavisi koga pitaš u suštini, razni su motivi odlaska, ali slaba finansijska situacija je sigurno glavni razlog. Postoje ljudi koje ovdje život nije mazio otkako su se rodili, izbjeglica, djece čiji su roditelji poginuli i sl. a država im je malo ili ništa ponudila da stanu na noge, kako ja tom čovjeku da pametujem da mu je bolje ovdje.
Ne treba nijednu tezu grčevito ni braniti ni napadati, jer kao što Bata napisa, ne pričaj čovjeku kako mu je.
Hvala Bogu pa smo dočekali vrijeme da tranzicijski kapitalisti počnu jesti ono što su da prostite ... a najpoznatija umotvorina je Ako nećeš ti, ima ko hoće.
Ali solidan egzodus stanovnika BiH je ipak jedna dublja priča, u kojoj treba tražiti genezu, a pored finansijskih problema, tu je i problem ogromnih jazova generacija. Roditelji odrasli u socijalizmu, čija je mladost i sreća prekinuta ratom i djeca koja su odrasla u jednom novom sistemu, gdje informacija putuje svjetlosnom brzinom, tehnologija se rapidno razvija i dostupna je svakom, materijalizam je ušao duboko u kulturu omladine, pogotovo ove ruralne.
Tako da bih ja podjelio tri osnovna razloga najveće želje za odlaskom u suštini:
1. Ekonomski problemi (nedostatak finansija za normalan život)
2. Socijalna nesigurnost (loše javne usluge, spora adminsitracija, strah od rata)
3. Želja za slobodom (odlazak iz države kao način da čovjek započne samostalan život daleko od porodice i sredine)
Treći faktor je jako bitan, a prečesto se ignoriše, upoznao sam mnogo mladih ljudi koji žele da odu ili su otišli već zato što ne žele da žive s porodicom ili u mentalitetom zaostaloj sredini. Jer dosta mladih ljudi u BiH su žrtve porodica koje žele da uspostave hijerahiju i sredina koje daju svoj sud o nekom, a želja da se čovjek preseli negdje dalje od porodice, ali u istom mjestu bi mogla rezultirati odbacivanjem ili lošim odnosima, što dosta ljudi ne želi, pa ovako kažeš odo u Njemačku, neću da radim za 500 maraka ili bojim se rata i lakše utješiš roditelje zašto ih napuštaš.
Zanimljiva je i evo priča iz moje porodice, moj amidža je inače cijeli život bio majstor, radio sve živo od keramike do zidanja, ali je cijeli život se vodio na birou, a imao par momaka koji su radili s njim i radili su na crno. Nekada ranije je radio po Makaraskoj, cijeli rat je bio borac, pa je opet nastavio raditi i tako sve do pedesete godine. Uspio je i kuću napraviti, živio onako solidno, pravi meraklija bio i kad je radio i kad je odmarao, nije dao srkleta. Ali kada se približio pedesetoj godini, shvatio da penzija ide, a dana radnog staža nema. Kćerka mu se uda u Njemačku i skonta da gore može za pet godina da stekne penziju i otišao u 50. godini u Njemačku kod kćerke, pronašao posao i evo nakupio tri godine radnog staža, položio jezik usput i kaže da jedva čeka da se vrati.
_BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2022 14:20
Jest ali u Bosni se druzis sa ljudima svog miljea. U Austriji sreces dnevnu dozu prosjecnog Balkanca.
Ni to ne moraš ako nećeš.
Ja se družim samo sa ljudima s kojima imam nešto zajedničko.
Što ne podrazumijeva da to mora biti isti jezik i isto područje odakle dolazimo.
laserShow wrote: ↑11/06/2022 19:11
Neki jos uvijek ne kontaju da nije samo keš razlog za odlazak iz ove države To ce shvatiti kada im država zatreba (policija, zdravstvo, administracija).
Onaj se zali za njemacku administraciju. Kod nas odes da nesto zavrsis, posalju te da kupis taksu na trafici koja jedina prodaje za to podrucje
A zamisli tek da nesto mozes u opstini platiti karticom i odmah sve zavrsiti za jednim salterom. Da mozes online zakazati sastanak i znati kad trebas doci, bez redova, da ti opstina radi od 7 pa da prije posla mozes obaviti nesto....
laserShow wrote: ↑11/06/2022 19:11
A zamisli tek da nesto mozes u opstini platiti karticom i odmah sve zavrsiti za jednim salterom. Da mozes online zakazati sastanak i znati kad trebas doci, bez redova, da ti opstina radi od 7 pa da prije posla mozes obaviti nesto....
Većina stvari se riješi online.
Popuniš formulare, imaš digitalni ID s kojim sve registruješ i gotovo sve.
Ja preko banke za kupovinu nekretnine uradio ugovor online.
Jedino što odem u banku je razgovor sa ekonomskim savjetnikom.
_BataZiv_0809 wrote: ↑11/06/2022 14:20
Jest ali u Bosni se druzis sa ljudima svog miljea. U Austriji sreces dnevnu dozu prosjecnog Balkanca.
Ni to ne moraš ako nećeš.
Ja se družim samo sa ljudima s kojima imam nešto zajedničko.
Što ne podrazumijeva da to mora biti isti jezik i isto područje odakle dolazimo.
Drugclanbiblioteke wrote: ↑10/06/2022 20:52
Slusati neke ljude na forumu kako pricaju o zivotu Njemackoj je isto pitati Hodzu koja je piva najbolja.
Ljudi BiH nije najbolje mjesto za zivot i niko to ne spori.
Samo vam se govori da je Njemacka nije toliko dobra koliko je neki ljudi hvale. I svakom savjetujem da dodje i proba, pa onda da komentira.
nisam nikad bio, ali sam čuo priču da su 2 majstora nakon smjene umorni parkirali auto na zemlju u iznajmljenoj kući koju su zakupili, jer nije bilo mjesta na betonu... i cijelu noć padala kiša, ljudi ujutro na posao i normalno zemlja sa guma se prenijela na cestu... kad su se vratili sa posla kazna i račun za čišćenje eko policije, prijavili ih neki lokalni Njemci... iskreno jebeš i to i takav mentalitet, to je pretjerivanje ... kaže čovjek razumijem red se mora poštovati, ali da su me upozorili kupio bi šlauf od 30 metara i očistio cestu