Fakat ne kontam srpski fetiš prema Rusima i Rusiji. U čemu je fora tog jednosmjernog fetiša?exliberal-ex wrote: ↑10/06/2022 23:06 https://www.wsj.com/articles/business-l ... 00?mod=mhp
Posljedice prekida poslovanja sa Rusij.
Business Losses From Russia Top $59 Billion as Sanctions HitNearly 1,000 Western companies plan to leave the country or cut back operations, with more write-downs expected
Russia’s Ruble Rebound May Boost Global Inflation and Recession Risks
Kao sto sam rekao prije par mjeseci kad posljedice ove blokade pocnu da uzimaju danka ne samo u rusiji I po zapadu promjenit ce se prica sto se moze vec naslutit po medijskim izvjestavanjima.
Zadnjih mjesec dana vise se govorilo o razvodu Johnny Depp I Amber nego o ratu...sad krenulo o January 6..inflacija drma .U isto vrijeme pocinju da dolaze sugestije za primirje...kisindjer je to isto izjavio u davosu sto je iritralo zelenskog al on se ionako nepita.
Ukrajina
- Point.
#92726 Re: Ukrajina
- -Chesterfield-
#92727 Re: Ukrajina
Treba vojniku i plaću dati. Neki Ukrajinci ne žele ratovati a da budu plaćeni sa certifikatima.anelsol wrote: ↑10/06/2022 22:15 Ja ne mogu da shvatim kako Rusi na bilo kom dijelu ratišta mogu biti brojčano veći u odnosu na ukrajinske snage. Negdje sam pročitao da ukrajina ima oko 7 miliona vojno sposobnog stanovništa ( od 18 do 50 godina). Ako je ovaj podatak tačan, a ima mi smisla jer ukrajina ima 40 miliona stanovnika, kako ih Rusi bilo gdje, pa i u Donbasu mogu brojčano nadjačati?
-
Mrvice_ba
#92728 Re: Ukrajina
Nemaju vojnika uopste, cak mislim da su tu blize orcima.-Chesterfield- wrote: ↑10/06/2022 23:09Treba vojniku i plaću dati. Neki Ukrajinci ne žele ratovati a da budu plaćeni sa certifikatima.anelsol wrote: ↑10/06/2022 22:15 Ja ne mogu da shvatim kako Rusi na bilo kom dijelu ratišta mogu biti brojčano veći u odnosu na ukrajinske snage. Negdje sam pročitao da ukrajina ima oko 7 miliona vojno sposobnog stanovništa ( od 18 do 50 godina). Ako je ovaj podatak tačan, a ima mi smisla jer ukrajina ima 40 miliona stanovnika, kako ih Rusi bilo gdje, pa i u Donbasu mogu brojčano nadjačati?
Oko 250000
- exliberal-ex
#92729 Re: Ukrajina
Vidis ja se slazem sa tobom u vezi toga. Jednom sam tako u raspravi sa "velikim" srpsko ruskim patriotama rekao da su rusi suknuli srbima vise puta nego sto su I'm pomogli...kad nisu dobili srcani...kako to.mozes reci..Fino pogledaj istoriju pa mi reci da grijesim...vise su srbima pomagali englezi I francuzi nego rusi...usutili se odmah.Point. wrote: ↑10/06/2022 23:08Fakat ne kontam srpski fetiš prema Rusima i Rusiji. U čemu je fora tog jednosmjernog fetiša?exliberal-ex wrote: ↑10/06/2022 23:06 https://www.wsj.com/articles/business-l ... 00?mod=mhp
Posljedice prekida poslovanja sa Rusij.
Business Losses From Russia Top $59 Billion as Sanctions HitNearly 1,000 Western companies plan to leave the country or cut back operations, with more write-downs expected
Russia’s Ruble Rebound May Boost Global Inflation and Recession Risks
Kao sto sam rekao prije par mjeseci kad posljedice ove blokade pocnu da uzimaju danka ne samo u rusiji I po zapadu promjenit ce se prica sto se moze vec naslutit po medijskim izvjestavanjima.
Zadnjih mjesec dana vise se govorilo o razvodu Johnny Depp I Amber nego o ratu...sad krenulo o January 6..inflacija drma .U isto vrijeme pocinju da dolaze sugestije za primirje...kisindjer je to isto izjavio u davosu sto je iritralo zelenskog al on se ionako nepita.
- deer_hunter
#92730 Re: Ukrajina
Sto se Srbije tice nedovoljno,ni 10 posto koliko je Srbija zasluzila. A kad vec spominjes bombardovanje onda su ti bolji primjeri Vukovar, Sarajevo,ravnanje sela na Kosovu itd... Ali sta ti ja to imam pisati, znas ti i sam, vjerovatno si i ucestvovao u tome, pa se poslije ispalio u Kanadu(a gdje bi drugo, neces valjda u slobodarsku Rusiju)exliberal-ex wrote: ↑10/06/2022 22:10Razlika je da americka industrija (a time i drzaca) profitira sa ratovima zato je americka vojna praksa I bazirana na napadu ne odbrani. Pa ne jednom su americki generali govorili zasto pravite nove tenkove kad ih imamo I viska.
Druga stvar koja se ovdje govori rusija nije pokrenula od pocetka sveopsti rat protiv ukrajine koliko god da to neki tvrde. Sjecas se napada na Irak I Srbiju..koliko su ameri izvrsili vojnih udara prilikom tih akcija. Sjecas se udara po srbiji kad su slali bombardere I oni carpet bomb citave regije.. ja nevidim da to rusi rade, kako to da nisu srokali parlament u kijevu, poste, elektro sistem?
-
Johny12
#92731 Re: Ukrajina
Carpet bombing Srbije?exliberal-ex wrote: ↑10/06/2022 22:50Pitajte vojsku koja je branila granicu na kosavama gdje su poslali bombardere da poravnaju sve...ili je i to laz?
Kosovo mitomanija v2.0
-
Naslovnica
#92732 Re: Ukrajina
https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... o-15209057
‘EUROPSKA GLUPOST‘
Tri EU članice pune džepove Putinu: Prevoze nikad veće količine ruske nafte, sve je legalno!
Ruska vlada je na putu da ove godine primi dosad neviđen priljev gotovine od 250 milijardi dolara
‘EUROPSKA GLUPOST‘
Tri EU članice pune džepove Putinu: Prevoze nikad veće količine ruske nafte, sve je legalno!
Ruska vlada je na putu da ove godine primi dosad neviđen priljev gotovine od 250 milijardi dolara
- anelsol
#92733 Re: Ukrajina
Pa kad se proglasi opća mobilizacija nema hoćeš-nećeš, kolika je plata i sl. Pobogu branis svoju državu.-Chesterfield- wrote: ↑10/06/2022 23:09Treba vojniku i plaću dati. Neki Ukrajinci ne žele ratovati a da budu plaćeni sa certifikatima.anelsol wrote: ↑10/06/2022 22:15 Ja ne mogu da shvatim kako Rusi na bilo kom dijelu ratišta mogu biti brojčano veći u odnosu na ukrajinske snage. Negdje sam pročitao da ukrajina ima oko 7 miliona vojno sposobnog stanovništa ( od 18 do 50 godina). Ako je ovaj podatak tačan, a ima mi smisla jer ukrajina ima 40 miliona stanovnika, kako ih Rusi bilo gdje, pa i u Donbasu mogu brojčano nadjačati?
- karanana
#92734 Re: Ukrajina
radno vrijeme? placaju li se doprinosi i prekovremeno pa da razmislimo?
dosta ove pomoci sa zapada dolazi u ukrajinu u keshu za tako te stvari, sigurno i tu ima malverzacija kad toliko love ulazi a ko zna kako se kontrolise.
dosta ove pomoci sa zapada dolazi u ukrajinu u keshu za tako te stvari, sigurno i tu ima malverzacija kad toliko love ulazi a ko zna kako se kontrolise.
-
kluz franjo
#92735 Re: Ukrajina
Ovo bi čak i "objektivno zabrinuti" morali u međuvremenu shvatiti.
Putinova soldateska je davno izgubila priliku da pod svojim uslovima okonča rat.
Svako selo "gore-dole" će ih skupo koštati, a rat će se završiti onda kada Ukrajinci kažu.
Biće još puno krvi proliveno (zbog psihopata iz Kremlja), ali artiljerijska ravnoteža će u sljedećih 4 sedmice biti uspostavljena.
Zapadne fabrike namjenske industrije "gore" od ugovorenog posla (a ne zbog paljevina).
A onda... spektakl...
- -Chesterfield-
#92736 Re: Ukrajina
https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/svi ... lna-737958anelsol wrote: ↑10/06/2022 23:28Pa kad se proglasi opća mobilizacija nema hoćeš-nećeš, kolika je plata i sl. Pobogu branis svoju državu.-Chesterfield- wrote: ↑10/06/2022 23:09
Treba vojniku i plaću dati. Neki Ukrajinci ne žele ratovati a da budu plaćeni sa certifikatima.
-
EME91
#92737 Re: Ukrajina
Srbi imaju ocigledno ozb problema, koji prevazilaze cak i moje naludje pretpostavke o njima , a pogotovo pri uporabi termina carpet bombardovanje iste.
Vjerovatno se za jedan do dva sata u Ukrajini ispali kombinovano vise eksploziva nego za svih 80 tak dana 'bombardovanja' srbije. Dzaba kad jednom pustis mitomaniju u kucu, ne mozes onda bez nje ni do wc-a. Kosovski boj broj 2.
Valjda treba opravdati predaju 20 % teritorije i kukavicko povlacenje. To rijetki rade. Evo Ukrajinci su stali na branike, ginu ali ne daju. Afganistanci kakvi takvi 20 godina su prkosili Amerikancima.
Vjerovatno se za jedan do dva sata u Ukrajini ispali kombinovano vise eksploziva nego za svih 80 tak dana 'bombardovanja' srbije. Dzaba kad jednom pustis mitomaniju u kucu, ne mozes onda bez nje ni do wc-a. Kosovski boj broj 2.
Valjda treba opravdati predaju 20 % teritorije i kukavicko povlacenje. To rijetki rade. Evo Ukrajinci su stali na branike, ginu ali ne daju. Afganistanci kakvi takvi 20 godina su prkosili Amerikancima.
- SanskiBiser
- SanskiBiser
#92741 Re: Ukrajina
Stugna saburli operater.
- SanskiBiser
#92742 Re: Ukrajina
Propaganda govori o “uspjesima specijalne operacije”, no istina se ne može sakriti. Na fotografiji vojno groblje 31. Uljanovske desantne jurišne brigade.
Ni nakon Afganistana ni nakon Čečenije nije bilo takvih vojnih groblja u blizini zračno-desantnih divizija
-
lajkujMe
#92743 Re: Ukrajina
First direction of attack is south of Blahodatne along the E58 road towards Kherson.
Russians are also trying to capture Oleksandrivka
The second direction of attack being the town of Snihurivka heavy fighting is happening in the north side. Also Ukrainians are expanding the bridgehead near Davydiv Brid. Ukrainian forces are currently attempting to liberate Davydiv Brid and Bruskyns'ke fighting ensues.
The third direction of attack being south of Mykolaivka(Recently Liberated) towards Ivanivka. And attacking east of Zarichne towards Arkhanhel's'ke
- SanskiBiser
#92744 Re: Ukrajina
"Kad gledate ciljeve s kojima je Rusija ušla u rat, okupacija cijele Ukrajine, denacifikacija, demilitarizacija, onda Rusi gube jer ništa od tih ciljeva nisu ostvarili. Međutim, kad su vidjeli da neće uspjeti ostvariti prvotne ciljeve, potpuno su ih preokrenuli. Dosad su ostvarili samo jedan novi glavni cilj, a to je kopneno spajanje Rusije s Krimom, a drugi glavni cilj im je potpuno 'oslobađanje' Donbasa, odnosno istoka Ukrajine", govori nam Galić.
"Međutim, ova bitka za relativno nebitan grad kao što je Severodonjeck, jer njegovim osvajanjem Rusi neće dobiti ništa značajno, traje već više od mjesec dana, što pokazuje da Rusi gube snagu i da ne mogu više s nekoliko intenzivnih ofenzivnih djelovanja završiti rat. Po ovakvom odnosu snaga kakav je sada, rat može trajati još deset godina", ocjenjuje Galić.
"Severodonjeck je više politički nego strateški cilj jer nakon njegovog osvajanja imaju još dvadesetak gradova koje moraju osvojiti da bi ga cijelog okupirali. A oni po danu napreduju možda nekoliko kilometara. Zadnji put se tako sporo napredovalo u Prvom svjetskom ratu, kad su svi bili ukopani u rovove. Za ratovanje u 21. stoljeću, to je kao da stoje na mjestu. A za svaki taj kilometar napredovanja imaju iracionalno velike gubitke", ističe Galić.
https://www.index.hr/vijesti/clanak/je- ... i_ostalo_d"Ukrajinci trpe gubitke, ali prisjetimo se kako je mišljenje na Zapadu išlo od početka rata - prvo da će Ukrajinci biti poraženi u nekoliko dana, onda da pobjeđuju, pa sad da gube. Pazite, činjenica je da Rusi sada imaju određeno napredovanje, ali to je praktično minimalno i dalje", smatra Barić.
"Opet su pokušali s napadima kod Izjuma prema jugu i od Popasne prema sjeveru. Kod Izjuma su osvojili par mjesta i to je to, kod Popasne stalno pokušavaju odsjeći autocestu Bahmut-Lisičansk, ali ne uspijevaju", nastavlja Barić.
"Oni su koncentrirali sve svoje snage jer očito Putin želi ostvariti pobjedu po svaku cijenu u Severodonjecku, Lisičansk će vjerojatno pokušati napasti s juga od Popasne jer pitanje je jesu li sposobni prijeći rijeku Sjeverni Donjec, nakon neuspješnog pokušaja 5. do 13. svibnja, pri čemu su izgubili inženjersku opremu (za postavljanje pontonskih mostova)", navodi Barić.
"To će biti ruska Pirova pobjeda jer oni naprosto nemaju ljudi. Evo već vidite u tim narodnim republikama Donjeck i Luhansk, u okupiranim dijelovima, sve veći otpor mobilizaciji. Putin ne može napraviti opću mobilizaciju u Rusiji ako ne proglasi ratno stanje, a već je imao nerede u nekim pokrajinama zbog regrutiranja", kaže nam Barić.
-
Zumbul2
#92745 Re: Ukrajina
Na sabahu uz kaficu, prelijepo. I ovaj shot stugne iznad je prelijep.. Saburli by the waylajkujMe wrote: ↑11/06/2022 07:37
First direction of attack is south of Blahodatne along the E58 road towards Kherson.
Russians are also trying to capture OleksandrivkaThe second direction of attack being the town of Snihurivka heavy fighting is happening in the north side. Also Ukrainians are expanding the bridgehead near Davydiv Brid. Ukrainian forces are currently attempting to liberate Davydiv Brid and Bruskyns'ke fighting ensues.The third direction of attack being south of Mykolaivka(Recently Liberated) towards Ivanivka. And attacking east of Zarichne towards Arkhanhel's'ke
- GandalfSivi
#92746 Re: Ukrajina
Ja ba, unguided and carpet su totalno ista stvar. A sada ti ozbiljno kazem. Napisao si gluposti za dva zivota. Mojne svega ti, drzi se putovanja i slicnih stvari gdje zasluzujes postovanje, nemoj da te ovdje i na jos par tema rastavljam na proste faktore, vjeruj mi, fulas puno…exliberal-ex wrote: ↑11/06/2022 06:11Bombardovali su polozaje vojske na granici sa albanijom...pravite se naivni. Uostalom...
During ALLIED FORCE, NATO aircrews flew 38,004 sorties, 10,484 of which were strike sorties. During ALLIED FORCE, 29 percent of munitions dropped were precision guided, although 90 percent of aircraft were capable of employing them. The Air Force struck 421 fixed targets, 35 percent of which were destroyed. Overall, the U.S. Air Force flew 30,018 sorties, including 11,480 airlift, 8,889 fighter, 322 bomber, 6,959 tanker, 1,038 Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance (ISR), 834 Special Operations, and 496 unmanned aerial vehicle (UAV) missions. Perhaps more importantly for the Air Force, the Air Expeditionary Force (AEF) concept was successfully used for the first time during ALLIED FORCE as units rotated into Aviano Air Base, Italy, under the AEF construct. Operation ALLIED FORCE also witnessed the first combat use of the B-2 Stealth bomber and the first significant employment of remotely piloted aircraft.
Koju vrstu aviona su koristili...
The first attacks occurred on the night of 24 March 1999, using 250 U.S. Aircraft, including 120 land based fighters, seven B-52s , six B-2s
Sta su B52 I B2?
Evo clanak o bombardovanju claster municijom.
https://www.washingtonpost.com/wp-srv/i ... 060999.htm
Prvi snimak na koji sam naletio na youtube.
https://youtu.be/PbP2tKR-goQ
Dalje.
Air Force and NATO aircraft faced significantly more effective air defenses than what they had recently encountered in Iraq, and pilots were initially instructed to stay above 15,000 feet to minimize risk.
Znaci da su vrsili bombardovanje sa 4500 metara koristeci unguided ammunition...sto znaci da su imali dosta promasaja (postotak direktnih pogotaka je prema nato snagama 35 % )
Kad je bio napad na srbiju samo u jednom danu (prema ovom clanku) nato snage su izvele skoro 900 avio napada.
Koristeci isti clanak
"For example, U.S. Air Force F-117 stealth fighters struck the electrical plant at Novi Sad, which cut off electricity to 70 percent of Serbia".
I sad da povezemo ovu situaciju sa ratom u ukrajini.
Ja nevidim da je rusija napala elektro mrezu u ukrajini...ajd neko ce reci nadali su se brzoj pobjedi pa nisu htjeli da unistavaju...ok sasvim moguce.
Sad se vidi da od toga nema nista sta ih sad sprecava da ako nista poslaju cruise missiles pa ugase elektro mrezu sto je normalni slijed dogadjaja kod ratova?....unisti ili onesposobi elektro i mobilnu mrezu.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#92747 Re: Ukrajina
Uhavacen si spustenih gaca, a ti se vadis na elektro mrezu.exliberal-ex wrote: ↑11/06/2022 06:11Ja nevidim da je rusija napala elektro mrezu u ukrajini...ajd neko ce reci nadali su se brzoj pobjedi pa nisu htjeli da unistavaju...ok sasvim moguce.SpoilerShowBombardovali su polozaje vojske na granici sa albanijom...pravite se naivni. Uostalom...
During ALLIED FORCE, NATO aircrews flew 38,004 sorties, 10,484 of which were strike sorties. During ALLIED FORCE, 29 percent of munitions dropped were precision guided, although 90 percent of aircraft were capable of employing them. The Air Force struck 421 fixed targets, 35 percent of which were destroyed. Overall, the U.S. Air Force flew 30,018 sorties, including 11,480 airlift, 8,889 fighter, 322 bomber, 6,959 tanker, 1,038 Intelligence, Surveillance, and Reconnaissance (ISR), 834 Special Operations, and 496 unmanned aerial vehicle (UAV) missions. Perhaps more importantly for the Air Force, the Air Expeditionary Force (AEF) concept was successfully used for the first time during ALLIED FORCE as units rotated into Aviano Air Base, Italy, under the AEF construct. Operation ALLIED FORCE also witnessed the first combat use of the B-2 Stealth bomber and the first significant employment of remotely piloted aircraft.
Koju vrstu aviona su koristili...
The first attacks occurred on the night of 24 March 1999, using 250 U.S. Aircraft, including 120 land based fighters, seven B-52s , six B-2s
Sta su B52 I B2?
Evo clanak o bombardovanju claster municijom.
https://www.washingtonpost.com/wp-srv/i ... 060999.htm
Prvi snimak na koji sam naletio na youtube.
https://youtu.be/PbP2tKR-goQ
Dalje.
Air Force and NATO aircraft faced significantly more effective air defenses than what they had recently encountered in Iraq, and pilots were initially instructed to stay above 15,000 feet to minimize risk.
Znaci da su vrsili bombardovanje sa 4500 metara koristeci unguided ammunition...sto znaci da su imali dosta promasaja (postotak direktnih pogotaka je prema nato snagama 35 % )
Kad je bio napad na srbiju samo u jednom danu (prema ovom clanku) nato snage su izvele skoro 900 avio napada.
Koristeci isti clanak
"For example, U.S. Air Force F-117 stealth fighters struck the electrical plant at Novi Sad, which cut off electricity to 70 percent of Serbia".
I sad da povezemo ovu situaciju sa ratom u ukrajini.
Sad se vidi da od toga nema nista sta ih sad sprecava da ako nista poslaju cruise missiles pa ugase elektro mrezu sto je normalni slijed dogadjaja kod ratova?....unisti ili onesposobi elektro i mobilnu mrezu.
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#92748 Re: Ukrajina
Nece co'jek da pogodi banderu.
-
Mrljavi