Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Prpa.ba

#31226 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Prpa.ba »

joint union wrote: 10/06/2022 10:50 Bez veze ti je ovo, nadam se pokusaj humora, navikao sam bolje od tebe.
Treba napraviti reorganizaciju citavog, specijalno visokog obrazovanja.
Vidjeti koji nam to kadar treba, gdje imamo suficit, gdje deficit, pojacati kvote tamo gdje ima potraznje, smanjiti tamo gdje nema.
Naravno stipendirati onaj kadar koji fali, a bogami i obavezati ga da ulozeno i vrati.
Evo recimo firmama koje stipendiraju smanjiti neki porez, neke namete, nesto.

Ili ovako kako ti predlazes, placati da ljudi studiraju i poslije odu, zasto to da radimo? Cisti gubitak po meni.
Nije pokusaj humora nego prirodni tok diskusija poput tvoje.

Ne smatram da ovaj kadar trebamo obavezivati bilo cime, smatram da je OK i da najpametniji odlaze vani, smatram da je mjera cisti dobitak za KS bez obzira.

Ne odlaze svi, oni koji odlaze odlaze nakon sto vec rade par godina u BH firmama, nerijetko oni koji odu se i vrate i otvore lokalne podruznice stranih IT firmi.

Ispod prosjeka smo sto se tice masovnosti ITja u odnosu na sve drzave istocne europe i imacemo korist od omasovljavanja.

Socijalna birokratizacija i cijedjenje svake marke imaju svoju cijenu. Uostalom, i da se svih 300.000 KM koliko ce ovo vjerovatno kostati baci u vjetar, ima i gorih nacina za baciti pare. Npr placati drzavne sluzbenike da prate je li stipendirani student IT-ja jos u BiH.
Staylezz

#31227 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Staylezz »

Prva godina ovih stručnih studija na ETFu i PMFu je i do sada bila finansirana od strane Vlade KS u partnerstvu sa Bit Alijansom.

Ugovori su bili takvi da student mora prihvatiti poundu za posao od strane IT firme u KS ukoliko mu ponude minimalno prosječnu platu U KS u datom trenutku. Također, bio je u obavezi da radi tu godinu dana. U suprotnom, morao bi vratiti iznos stipendije.
Last edited by Staylezz on 10/06/2022 11:43, edited 1 time in total.
Ateista

#31228 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

Ja sam imao stipendiju (preko stele, da ko ne pomisli da sam bio srteber :D ) i u ugovoru je bilo da ako mi firma koja me stipendira ponudi posao, moram raditi 2x duzine trajanja stipendije. Nisu mi ponudili jer moha struka bas i nije imala puno veze sa djelatnoscu i to je to. Po meni je to sasvim korektno.
joint union

#31229 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

Prpa.ba wrote: 10/06/2022 10:59
joint union wrote: 10/06/2022 10:50 Bez veze ti je ovo, nadam se pokusaj humora, navikao sam bolje od tebe.
Vidjeti koji nam to kadar treba, gdje imamo suficit, gdje deficit, pojacati kvote tamo gdje ima potraznje, smanjiti tamo gdje nema.
Naravno stipendirati onaj kadar koji fali, a bogami i obavezati ga da ulozeno i vrati.

Ili ovako kako ti predlazes, placati da ljudi studiraju i poslije odu, zasto to da radimo? Cisti gubitak po meni.

Ne smatram da ovaj kadar trebamo obavezivati bilo cime, smatram da je OK i da najpametniji odlaze vani, smatram da je mjera cisti dobitak za KS bez obzira.

Ne odlaze svi, oni koji odlaze odlaze nakon sto vec rade par godina u BH firmama, nerijetko oni koji odu se i vrate i otvore lokalne podruznice stranih IT firmi.

Ispod prosjeka smo sto se tice masovnosti ITja u odnosu na sve drzave istocne europe i imacemo korist od omasovljavanja.

Socijalna birokratizacija i cijedjenje svake marke imaju svoju cijenu. Uostalom, i da se svih 300.000 KM koliko ce ovo vjerovatno kostati baci u vjetar, ima i gorih nacina za baciti pare. Npr placati drzavne sluzbenike da prate je li stipendirani student IT-ja jos u BiH.
OK ako tako mislis, ja recimo mislim da nije OK da najpametniji odlaze vani i da vlast treba da se pobrine i ucini sve da takvi ostanu ovdje, da budu uzori djeci, sutra vodje i lideri ove zemlje.
Btw, ne moras placati nikakve sluzbenike, isto kao sto ni firme koje su davale (i jos daju) stipendije nemaju takvu vrstu uposlenika, a ni banke koje daju kredite, eto vidi slucajnosti i za skolovanje izmedju ostalog.
Za omasovljavanje IT sektora se itekako slazem (i to je jedino u tvom postu sa cim se slazem), nadam se samo da ima malo bolji plan od ovoga: "eto vam pare, pa studirajte, ako se sta vrati, dobro i jeste, ako se ne vrati, jebaji ga, mogli smo i gore procerdati pare. Svakako nije neka para, pisljivih 300 000,00".
Ateista

#31230 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

Prpa.ba wrote: 10/06/2022 10:59

Naravno da je ovo sve pozitivno. Ne treba niko da prati jeli neko otisao iz zemlje ili ne, to se moze uvezati sa biroom da prati ako mu se ponudi posao a odbije onda da se trazi povrat, naravno da nece niko pratiti izlaze li iz drzave.
mistek

#31231 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mistek »

Haris.ba wrote: 10/06/2022 10:55 A prvo i glavno pravilo - ako neke struke ima na birou, to obrazovanje ne moze biti besplatno. Znaci, ukida se redovan studij i samo placeni postoji.
Time se ne sprecava da se studira sta se voli, samo se mora platiti.
Pisao sam već na nekoj temi da je besmisleno u smislu ekonomije recimo. Na birou je najviše onih sa ekonomijom, ali s prosjekom godina 45+ već. Niko ko završi ekonomiju danas ne ostaje bez posla, ali jednostavno ima tih "repova" koji su godinama na birou. A, s druge strane, niko nije voljan da zaposli takve da bi se to raščistilo, a tržištu treba ekonomista hejbet.

Mada, reforma obrazovanja u smislu kvota je nužna. Nažalost, to NIKAD neće biti, jer se ovdje sve prilagođava kadru, a ne obratno. Znači, ako ima profesora kineskog, biće i odsjek za kineski. Kad umru, može se pričati o ukidanju.
Haris.ba

#31232 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

mistek wrote: 10/06/2022 11:13
Haris.ba wrote: 10/06/2022 10:55 A prvo i glavno pravilo - ako neke struke ima na birou, to obrazovanje ne moze biti besplatno. Znaci, ukida se redovan studij i samo placeni postoji.
Time se ne sprecava da se studira sta se voli, samo se mora platiti.
Pisao sam već na nekoj temi da je besmisleno u smislu ekonomije recimo. Na birou je najviše onih sa ekonomijom, ali s prosjekom godina 45+ već. Niko ko završi ekonomiju danas ne ostaje bez posla, ali jednostavno ima tih "repova" koji su godinama na birou. A, s druge strane, niko nije voljan da zaposli takve da bi se to raščistilo, a tržištu treba ekonomista hejbet.

Mada, reforma obrazovanja u smislu kvota je nužna. Nažalost, to NIKAD neće biti, jer se ovdje sve prilagođava kadru, a ne obratno. Znači, ako ima profesora kineskog, biće i odsjek za kineski. Kad umru, može se pričati o ukidanju.
Naravno da se sve stima kadru, i tu reforme padaju.

Ali, odvojiti biro od zdravstvenog osiguranja i vidjeces da ce se biro procistiti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#31233 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Truba »

Ateista wrote: 10/06/2022 11:05 Ja sam imao stipendiju (preko stele, da ko ne pomisli da sam bio srteber :D ) i u ugovoru je bilo da ako mi firma koja me stipendira ponudi posao, moram raditi 2x duzine trajanja stipendije. Nisu mi ponudili jer moha struka bas i nije imala puno veze sa djelatnoscu i to je to. Po meni je to sasvim korektno.
ja sam imao istovremeno 3 stipendije ništa nisu tražili...još sam i paralelno radio neprijavljen :D

malo odradiš po napretku malo ako te zovnu u općinu
a ovi iz ikre za borce me nisu ni zvali

250 marki mjesečno 2002. čini mi se
drug_profi

#31234 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 10/06/2022 10:53 to će se neko osjetiti uvrijeđenim što je uloženo u njega, ali se ne bi osjećao uvrijeđenim da mu je donirano?
Nije stvar jel uvrijeđen ili nije. Jednostavno će izbjeći da vrati dug za školovanje tako što neće ni na koji način raditi u BiH ili za BiH nakon što ga opteretiš prisilnim vraćanjem egzakntog iznosa.
Ako ima model koji je primjenjiv, ja sam za.
Samo treba znati da je od nikakvog modela uvijek gori - loš model.
joint union

#31235 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

drug_profi wrote: 10/06/2022 11:26
Chmoljo wrote: 10/06/2022 10:53 to će se neko osjetiti uvrijeđenim što je uloženo u njega, ali se ne bi osjećao uvrijeđenim da mu je donirano?
Nije stvar jel uvrijeđen ili nije. Jednostavno će izbjeći da vrati dug za školovanje tako što neće ni na koji način raditi u BiH ili za BiH nakon što ga opteretiš prisilnim vraćanjem egzakntog iznosa.
Ako ima model koji je primjenjiv, ja sam za.
Samo treba znati da je od nikakvog modela uvijek gori - loš model.
Pa eto, stavi na papir ta dva modela:

- Nikakav model - gradjani placaju stipendije preko vlade svima koji upisu odredjeni fakultet. Zavrsili, ne zavrsili, stipendisani nemaju obavezu vracanja para i tako dok se boje (ili pare) ne rastope.
- Los model - ugovorom obavezes stipendisane da vrate ulozeni novac, bilo cashom ili kroz rad, sto je i posteno, kako bi i drugi iza njih mogli dobijati stipendije. Da samo jedan procenat stipendisanih ne ode i vrati ulozeni novac, imas nesto bolje od prvog modela.

Zasto pretpostavljas da su svi studenti ovih fakulteta prevaranti i da nece osjecati odgovornost i obavezu da vrate novac ulozen u njih?
Zasto pretpostavljas da im nekad nece trebati dokumenti koji nece moci dobiti ako imaju obavezu prema drzavi.

Jbt, ne dao bog da se uvede vojni rok od godinu dana gdje bi morali ici besplatno...
drug_profi

#31236 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Zato sto sam protiv uvođenja nekih ogranicenja koja se nece moci kontrolisati.
Tvrdim da nema logike prisliiti nekog da radi za 1000 maraka da bi vratio nekakav dug. Kome je duzan? Drzavnom budzetu kojeg svi punimo, pa i njegovi roditelji.
A radice za koga? Za privatnika koji ce mu davati prosjecnu platu godinu dana i tako ga eksploatisati. Nema pravo da odbije inace ide parnica za 10 milja. Sta drzava ima od tog rada, tj budzet?
Pusti da trziste uradi svoje. Oni koji mogu dobiti posao ovdje ce ostati ovdje. Neki drugi ce otici dalje nauciti vise, stvoriti konekcije i vrlo moguce da ce se vratiti za 3-4-5 godina sa podruznicom nekog velikog imena, pa otvoriti ovdje radna mjesta.
joint union

#31237 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

...
Last edited by joint union on 10/06/2022 11:57, edited 1 time in total.
joint union

#31238 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

drug_profi wrote: 10/06/2022 11:51 Zato sto sam protiv uvođenja nekih ogranicenja koja se nece moci kontrolisati.
Tvrdim da nema logike prisliiti nekog da radi za 1000 maraka da bi vratio nekakav dug. Kome je duzan? Drzavnom budzetu kojeg svi punimo, pa i njegovi roditelji.
A radice za koga? Za privatnika koji ce mu davati prosjecnu platu godinu dana i tako ga eksploatisati. Nema pravo da odbije inace ide parnica za 10 milja. Sta drzava ima od toga, tj budzet?
Pusti da trziste uradi svoje. Oni koji mogu dobiti posao ovdje ce ostati ovdje. Neki drugi ce otici dalje nauciti vise, stvoriti konekcije i vrlo moguce da ce se vratiti za 3-4-5 godina sa podruznicom nekog velikog imena, pa otvoriti ovdje radna mjesta.
Pa sto ga onda mora iko placati i stipendirati? Ako nece odraditi tu godinu, onda neka i ne uzima stipendiju i mirna Bosna.
I niko ga ne tjera da radi kod bilo kakvog privatnika, samo da vrati pare. Pa neka odmah ode u Njemacku ako moze, niko mu ne brani.
Sta sa onima koji ne zavrse, halaliti i to?
Haris.ba

#31239 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Haris.ba »

drug_profi wrote: 10/06/2022 11:51 Zato sto sam protiv uvođenja nekih ogranicenja koja se nece moci kontrolisati.
A radice za koga? Za privatnika koji ce mu davati prosjecnu platu godinu dana i tako ga eksploatisati. Nema pravo da odbije inace ide parnica za 10 milja. Sta drzava ima od tog rada, tj budzet?
Pa onda nema logike uopce da se obrazovanje placa. Na jednoj drugoj temi sam pisao o prijedlogu koji je isao iz jedne institucije i svi su ga odbacili (narocito dekani) - ako je univerzitet na budzetu ko i osnovne i srednje - nema placanja studiranja.

Sve studije su besplatne kad se vec na budzetu. Procenat visokoobrazovanih je mali u odnosu na Evropu. Tako, eto rjesenja.
hadzinicasa

#31240 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by hadzinicasa »

https://www.klix.ba/magazin/kultura/kon ... /220610074

Da su samo ovo uradili u cijelom mandatu, golemo je!!!
Muzej muku muci sa finansiranjem i statusomdecenijama sto je kolektivna sramota!!!
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#31241 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

naravno da se može kontrolisati. može se sve kad se hoće.

zašto mora raditi za 1000 KM?! zašto mora raditi za bezdušnog privatnika?! mislim, kakva je to argumentacija kada koristiš najgore moguće ishode :roll:

punimo svi budžet, ali svi i koristimo, zdravstvo, policiju, školstvo... javni pozivi su nešto drugo, jesu iz budžeta, ali rezultati bi trebali biti opipljivi.

na kraju, mislim da nije toliko stvar u parama, nego u tome da treba postojati odgovornost za utrošene novce. pa i kad su stipendije u pitanju. nisam za to da ograničenje bude brutalno, ali se može naći sasvim ok model.

a na kraju krajeva, ti iznosi nisu toliko enormni, kao npr iznosi školarina u USA, pa da se moraju otplaćivati dugo kao nekretnina.
drug_profi

#31242 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 10/06/2022 13:05 zašto mora raditi za 1000 KM?! zašto mora raditi za bezdušnog privatnika?! mislim, kakva je to argumentacija kada koristiš najgore moguće ishode
Zato što će poslodavci znati da oni ne smiju odbiti posao. Pa će im ponuditi prosječnu platu u kantonu.

Kažem opet, nisam za bilo kakve prisile, već sam za motivaciju.
Ako taj kadar treba nasim firmama, ponudice im uslove rada koji ce ih zadrzati ovdje.
Prisila, pa zatim koristenje te prisile za eksploataciju samo stvara zlu krv i nepravdu. Jer ce nekome sigurno biti nanesena.
Chmoljo

#31243 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 10/06/2022 13:11
Chmoljo wrote: 10/06/2022 13:05 zašto mora raditi za 1000 KM?! zašto mora raditi za bezdušnog privatnika?! mislim, kakva je to argumentacija kada koristiš najgore moguće ishode
Zato što će poslodavci znati da oni ne smiju odbiti posao. Pa će im ponuditi prosječnu platu u kantonu.

Ako taj kadar treba nasim firmama, ponudice im uslove rada koji ce ih zadrzati ovdje.
Prisila, pa zatim koristenje te prisile za eksploataciju samo stvara zlu krv i nepravdu. Jer ce nekome sigurno biti nanesena.
a jesi navro :D

pa nema prisile da uzmeš stipendiju :D nego odvažeš, koliko možeš, koliko treba i gdje možeš. opet kažem, sve to isto smo prošli svi mi koji smo završavali fakultete, i to smo sve sami plaćali.

ovdje dobiješ pare da sve riješiš. otvori ti se karta za dojčland? super, tivra ono što su uplatio i leti za dojčland. može i na rate.

mladi dobili 10000 od kantona za prvu nekretninu. znaš da je i to sa uvjetom? ne smije se otuđiti nekretnina u roku od 5 godina. :)

ako je svrha stipendije da zadrže mlade, onda nikakvim ograničavanjem se postiže suprotan učinak. svrha tih 10000 je bila da mladima pomogne, a uvjeta da koliko toliko da smanji malverzacije i broj oportunista.
drug_profi

#31244 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 10/06/2022 13:13

pa nema prisile da uzmeš stipendiju :D nego odvažeš, koliko možeš, koliko treba i gdje možeš. opet kažem, sve to isto smo prošli svi mi koji smo završavali fakultete, i to smo sve sami plaćali.

ovdje dobiješ pare da sve riješiš. otvori ti se karta za dojčland? super, tivra ono što su uplatio i leti za dojčland. može i na rate.

mladi dobili 10000 od kantona za prvu nekretninu. znaš da je i to sa uvjetom? ne smije se otuđiti nekretnina u roku od 5 godina. :)

ako je svrha stipendije da zadrže mlade, onda nikakvim ograničavanjem se postiže suprotan učinak. svrha tih 10000 je bila da mladima pomogne, a uvjeta da koliko toliko da smanji malverzacije i broj oportunista.
Jesam navro.
Imaju li dosadašnji studenti kojima je plaćen studij kakvu obavezu ili ograničenje?
Nemaju.
Hvala i doviđenja.
joint union

#31245 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by joint union »

hadzinicasa wrote: 10/06/2022 12:56 https://www.klix.ba/magazin/kultura/kon ... /220610074

Da su samo ovo uradili u cijelom mandatu, golemo je!!!
Muzej muku muci sa finansiranjem i statusomdecenijama sto je kolektivna sramota!!!
Ovo je hvale vrijedan potez, svaka cast.
Chmoljo

#31246 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

drug_profi wrote: 10/06/2022 13:23
Chmoljo wrote: 10/06/2022 13:13

Jesam navro.
Imaju li dosadašnji studenti kojima je plaćen studij kakvu obavezu ili ograničenje?
Nemaju.
Hvala i doviđenja.
pa imaju. ako ne plate iz svog džepa, nema diplome. to ti je ono, jebiga, ponajveće ograničenje.

ne kontam fkt, da probam na mandarinskom?
Ateista

#31247 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ateista »

Sve se rijesi, na primjer da ne smijes odbiti ako je plata minimalno prosjek u toj struci.
Ozimician

#31248 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Ozimician »

Zanimljivo je da niko ne prica o zdravstvenim ustanovama (i privatnim i drzavnim) koje prave ugovore doktorima koji idu na specijalizaciju. Dakle u zadnjih 5-10 god - zavisno od ustanove, svaki doktor koji zeli da ide na specijalizaciju da postane ljekar specijalista - mora sa poslodavcem potpisati ugovor da ce nakon zavrsetka specijalizacije raditi u datoj ustanovi 2x od trajanja specijalizacije. Vecina specijalizacija traje 5 god, dakle moras potpisati da ces kod istog poslodavca raditi narednih 15 god.

U slucaju otkazivanja ugovora, tj. napustanja poslodavca - moras vratiti troskove specijalizacije + sve bruto plate zaradjene do tog momenta od dana potpisivanja ugovora + 6% godisnju kamatu na taj iznos (ovaj dio neke ustanove izostave).

Ja u svom okruzenju imam nekoliko mladih doktora koji su napustili drzavu samo zato jer nisu htjeli da potpisu jedan takav (robovlasnicki) ugovor - a bez toga nema nacina da napreduju. Oni su mi rekli da je zapravo to bio glavni razlog napustanja zemlje, jer ne zele da nekome duguju za svoj rad. Jer svih tih godina - doktor nije na nastavi nego na klinici i radi i dezura.
drug_profi

#31249 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by drug_profi »

Chmoljo wrote: 10/06/2022 13:24
drug_profi wrote: 10/06/2022 13:23

Jesam navro.
Nemaju.
Hvala i doviđenja.
pa imaju. ako ne plate iz svog džepa, nema diplome. to ti je ono, jebiga, ponajveće ograničenje.

ne kontam fkt, da probam na mandarinskom?
Da preformulisem i ja na mandarinski:
da li studenti čije studiranje finansira kanton (redovni studenti na teret budzeta kantona) imaju neka ograničenja nakon završenog studija? U pogledu mjesta rada i boravka?
Chmoljo

#31250 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Chmoljo »

Ozimician wrote: 10/06/2022 13:29 Zanimljivo je da niko ne prica o zdravstvenim ustanovama (i privatnim i drzavnim) koje prave ugovore doktorima koji idu na specijalizaciju. Dakle u zadnjih 5-10 god - zavisno od ustanove, svaki doktor koji zeli da ide na specijalizaciju da postane ljekar specijalista - mora sa poslodavcem potpisati ugovor da ce nakon zavrsetka specijalizacije raditi u datoj ustanovi 2x od trajanja specijalizacije. Vecina specijalizacija traje 5 god, dakle moras potpisati da ces kod istog poslodavca raditi narednih 15 god.

U slucaju otkazivanja ugovora, tj. napustanja poslodavca - moras vratiti troskove specijalizacije + sve bruto plate zaradjene do tog momenta od dana potpisivanja ugovora + 6% godisnju kamatu na taj iznos (ovaj dio neke ustanove izostave).

Ja u svom okruzenju imam nekoliko mladih doktora koji su napustili drzavu samo zato jer nisu htjeli da potpisu jedan takav (robovlasnicki) ugovor - a bez toga nema nacina da napreduju. Oni su mi rekli da je zapravo to bio glavni razlog napustanja zemlje, jer ne zele da nekome duguju za svoj rad. Jer svih tih godina - doktor nije na nastavi nego na klinici i radi i dezura.
pa to je na granici zelenaškog ugovora.

smisao ugovora bi trebala biti jednakost davanja i primanja. prvo što je taj period predug, s obzirom na prosječan životni vijek, drugo što vraćanje plata je potpuno neopravdano, jer su one zarađene. čovjek je radio taj period i treba mu se dati plata za taj rad. nije to otišlo u nebo.
Locked