Nije pokusaj humora nego prirodni tok diskusija poput tvoje.joint union wrote: ↑10/06/2022 10:50 Bez veze ti je ovo, nadam se pokusaj humora, navikao sam bolje od tebe.
Treba napraviti reorganizaciju citavog, specijalno visokog obrazovanja.
Vidjeti koji nam to kadar treba, gdje imamo suficit, gdje deficit, pojacati kvote tamo gdje ima potraznje, smanjiti tamo gdje nema.
Naravno stipendirati onaj kadar koji fali, a bogami i obavezati ga da ulozeno i vrati.
Evo recimo firmama koje stipendiraju smanjiti neki porez, neke namete, nesto.
Ili ovako kako ti predlazes, placati da ljudi studiraju i poslije odu, zasto to da radimo? Cisti gubitak po meni.
Ne smatram da ovaj kadar trebamo obavezivati bilo cime, smatram da je OK i da najpametniji odlaze vani, smatram da je mjera cisti dobitak za KS bez obzira.
Ne odlaze svi, oni koji odlaze odlaze nakon sto vec rade par godina u BH firmama, nerijetko oni koji odu se i vrate i otvore lokalne podruznice stranih IT firmi.
Ispod prosjeka smo sto se tice masovnosti ITja u odnosu na sve drzave istocne europe i imacemo korist od omasovljavanja.
Socijalna birokratizacija i cijedjenje svake marke imaju svoju cijenu. Uostalom, i da se svih 300.000 KM koliko ce ovo vjerovatno kostati baci u vjetar, ima i gorih nacina za baciti pare. Npr placati drzavne sluzbenike da prate je li stipendirani student IT-ja jos u BiH.