duh_sa_sjekirom wrote: ↑08/06/2022 15:04 nisam znao da muslimani kontrolišu i DW...![]()
https://www.dw.com/hr/20-godina-od-sast ... 14942602-0
I pored svega, guslari opet guslaju ...![]()
Novi Izborni zakon BiH
- BHCluster
#13676 Re: Novi Izborni zakon BiH
-
mo-town
#13677 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ljubitelji UZP-a vidaju rane izgleda. Nestali u vidu lastinog repa. Nigdje ni jednog bojovnika tj. bojovnice (ljubavi moje neprezaljene).
- Gandalf
#13678 Re: Novi Izborni zakon BiH
Otišli u središnjicu da se utješe domaćim kmekmezom
- skupljac_zeljeza
#13679 Re: Novi Izborni zakon BiH
Mutava ili tiha diplomacija, tako reče Raspudić.
- Bloo
- Globalna šefica
#13680 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ma i dalje sam u behutu što neko ko je navodno iz Mostara ne zna kako se zove ta medresa.
Znači Unioverzitet je tehnički uljez.Karađoz-begova medresa je medresa koju je osnovao vakif Mostara, Karađozbeg, brat velikog vezira Rustem-paše (1544-52, 1554-61). Osnovana je 1557. godine, a njen rad je obnovljen 1995. godine. Stara zgrada medrese nalazi se u Kompleksu Karađoz-begove džamije u Mostaru i pod zaštitom je kao nacionalni spomenik.
Novi objekat škole je izgrađen blizu internata koji se nalazi u Sjevernom logoru u Mostaru.
-
plavi_E
#13681 Re: Novi Izborni zakon BiH
Nisu oni krivi. Kad nekog odgojis da neki narod ne postoji da nikad nije postojao naziv "Bosnjak" , naziv "bosanski" jezih do holidejina 1993. godine onda ti se samo nalaze da podcjenjues tu grupu. A onda kad u realnosti djeca tih "takozvanih Bosnjaka" bivsih logorasa krenu razvlaciti pamet eliti hrvatske diplomacije po najvecim centrima moci zapadnog svijeta onda se dogodi sokiranje i onda izlijevaju bijes na ovom forumu.tramvajtrojka wrote: ↑08/06/2022 00:03Vasa najveca greska je što nas podcjenjujete da smo nazadni , glupi bosanci kao iz viceva i onda se naglo otrijezniti kad vidite da oni koje ste ismijavali vam ga sa lobiranjem sloze u raznim najjacim vladama svijeta i u EPP -u jazuk moj ti jazukSpoilerShoweno sad bi da pricas o miru i pacifizmu za zacjeljivanje rana a do jucer sanjalo o trecem , blokadi izbora , pobjedi ante nad mehomHumljanin wrote: ↑07/06/2022 23:44
To je suština priče - "provodim zulum jer mi se može"
Proživjelo se ovdje stotine godina zuluma, pa se opstalo. Sila i nepravda uvijek su se rušile, kad-tad. Ništa drugačije nije bilo, ništa drugačije neće biti...![]()
Ima ona narodna: "ničija nije do zore gorila"![]()
Nisu Hrvati baš tolika lokva da ih zemlja može upiti ili da mogu ispariti. A nisu niti močvara da se usmrde.
Žalosno je samo ovo vrijeme poslje rata što nije iskorišteno za napredak i prosperitet, za zacijeljivanje rana i građenje mostova nego za mržnju i nastavak rata drugim sredstvima. Uzalud utrošeno vrijeme.
Zato stampedom odlazi iz ove zemlje i staro i mlado ne pitajući ni za vjeru ni za naciju.
A onaj tko misli da je "pobjedio"....pa neka misli.
Sigurno je samo da će ga kad-tad realnost dočekati., nazivanje bosnjaka muygurima, teroristima, pricali o nakoj takiji (sta vec znaci) , glasali protiv rezolucije o genocidu, protiv eu puta za državu, samouprave, slavljenje i kmeka za ratnim zlocincima , itd itd. nema djece cvijeca i pacifizma kad ste u prethodnim godinama sve ovo radili
de ba izgubili ste nema ljutnje ide drugi listopad pa se idemo prebrojavati![]()
vise srece drugi put sta vam mogu reci previse su vam puta bosnjaci dali ruku za suradnju a uvijek ste nasli nacina da nam zabijete noz u ledja
![]()
-
nles
#13682 Re: Novi Izborni zakon BiH
Fakat... a imali smo match loptu, i opet nista.duh_sa_sjekirom wrote: ↑08/06/2022 15:00 Nije uspio plan da dva miliona muslimana poraze 12 miliona srba i hrvata pa sad muslići plaču...![]()
- Humljanin
#13683 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ne vidim razloga zašto bi netko MORAO znati službeni naziv nekog sakralnog objekta ako nije te vjere?
Ne znam šta pokušavaš time postići...
Koliko ljudi zna pune nazive svih katolickih i pravoslavnih crkava u Sarajevu? Mislim da je smiješno uopće na tome inzistirati. Ljudi se snalaze i kolokvijalnim govorom.
Znaš li ti bez googlanja nazive pojedinih crkvi u Sarajevu, ili barem crkve uz bogosloviju?
Koliko se sjećam Univerzitet je tu bio prije medrese, al hajd šta ja znam
Znači Unioverzitet je tehnički uljez.![]()
Jedino se u kampusu kao uljezi mogu osjećati nemuslimani
- Humljanin
#13684 Re: Novi Izborni zakon BiH
Bošnjaci ne osporavaju nacionalnost Hrvata u BiH? Ne osporavaju hrvatski jezik?plavi_E wrote: ↑08/06/2022 21:32
Nisu oni krivi. Kad nekog odgojis da neki narod ne postoji da nikad nije postojao naziv "Bosnjak" , naziv "bosanski" jezih do holidejina 1993. godine onda ti se samo nalaze da podcjenjues tu grupu. A onda kad u realnosti djeca tih "takozvanih Bosnjaka" bivsih logorasa krenu razvlaciti pamet eliti hrvatske diplomacije po najvecim centrima moci zapadnog svijeta onda se dogodi sokiranje i onda izlijevaju bijes na ovom forumu.
Bošnjaci se ne bave pisanjem alternativne povijesti proglašavajući se jedinim autohtonim narodom u BiH?
Bošnjaci ne smatraju Hrvate i Srbe manje vrijednima od sebe (ili barem moralno nedostojnima sebi)?
Bošnjaci ne proglašavaju kršćanstvo uljezom koje je došlo križarskim pohodima u BiH?
Bošnjaci ne nazivaju Hrvate izdajicama zbog takozvanog "pohrvaćivanja"?
Gledaj, povijest je vrlo jasno dokumentirala da su kršćani i hrišćani u BiH par stotina godina za vrijeme osmanlija bili građani ne drugog nego zadnjeg reda.
Muslimani ih nisu uopće ni smatrali ni tretirali kao sebi ravne.
To ti kao i svi dobro znaš.
Iz tog perioda imamo naslijeđe tzv "prve bračne noći" koje i danas nemali broj Bošnjaka (sudeći po masovnim komentarima u medijima) slave izrugujući se tom višestoljetnom zločinu nad kršćanskim narodom u BiH.
Kada su kršćani/hrišćani u pitanju onda je i silovanje očito smiješno...
Spomenuti ćemo samo i tzv "danak u krvi" otimanje djece i nasilno konvertiranje na islam.
Također i zakonsku zabranu popravljanja i gradnje novih nemuslimanskih sakralnih objekata (od toga je bilo par izuzetaka koji naravno potvrđuju to pravilo).
Nije nepoznato nikome ni da su se crkve otimale, rušile ili prenamjenjivale u džamije.
Sve je to povijest BiH. Naravno ne samo to nego i milijun drugih događanja i prije i poslje tog perioda.
Ali kada danas netko širi viktimizacijsku propagandu kako Hrvati ne smatraju Bošnjake ravnima sebi dođe čovjeku da ga pošalje na psihijatrijsko vještačenje.
Ako i za šta ima dokaza i primjera onda je to da su Hrvati (kršćani) bili stoljećima šikanirani skoro kao robovi jer nisu imali ista prava kao muslimani.
Iz tog perioda imamo i nemalen broj narodnih poslovica koje kao destilirana narodna mudrost opisuju taj potlačeni i neravnopravni odnos u kojemu je musliman praktički imao svu vlast nad kršćaninom (od imovine do života)
Ogroman broj Bošnjaka i danas se sa sjetom prisjeća tog vremena "mi smo bili age i begovi a oni naši robovi"
Al nastavi ti slobodno sa svojom mantrom, ne smetam ti ja
-
pemanapemani
#13685 Re: Novi Izborni zakon BiH
Kao da je jučer bio ovaj osmanski period. Svima su još uvijek svježa sjećanja na begove i sultane, a još uvijek puca ptsp od janjičara.
Još kad naši očevi i majke počnu pričati kako se živjelo u vrijeme bana Borića i kako ih je ban Kulin autobusima dovozio na Bilino polje, pa križarski pohodi..., tačno čovjeka oblije znoj.
Jebi ga, od doživljenih trauma čovjek ne može puno pričati o ovako osjetljivim temama, a čije je posljedice osjetio na vlastitoj koži.
Pravo zajebana situacija. Odoh drmnuti lozu da dođem sebi i potisnem sjećanja na 1527., nikad se ne ponovila.
Još kad naši očevi i majke počnu pričati kako se živjelo u vrijeme bana Borića i kako ih je ban Kulin autobusima dovozio na Bilino polje, pa križarski pohodi..., tačno čovjeka oblije znoj.
Jebi ga, od doživljenih trauma čovjek ne može puno pričati o ovako osjetljivim temama, a čije je posljedice osjetio na vlastitoj koži.
Pravo zajebana situacija. Odoh drmnuti lozu da dođem sebi i potisnem sjećanja na 1527., nikad se ne ponovila.
- Login77777
#13686 Re: Novi Izborni zakon BiH
@Humljanin
Da ne citiram tvoj veliki post radi preglednost. Ali te price su smjesne kako su Hrvati ovaki, Bosnjaci onakvi itd.
Bosnjaci iz SDA i Hrvati oko HNSa su za mene jedno te isto. I jedni i drugi iskoristavaju naciju da stite sebe od losi stvari. SDA svaku tuzbu protiv svoji clanova naziva napadom na Bosnjake. Ovi iz HNSa takodzer. Reces nesto lose za Praljake, Kordice, Covice itd odma mrzis Hrvate.
I jedni i drugi treba da se prestanu time baviti jer jedino sto te dvije organizacije cine je da samo losu sliku o Bosnjacima i Hrvatima prave.
Za mene su Covici, Kordici, sdaovci, sdsovci itd svi jedno te isto, zlo za BiH i zivot u BiH.
A Bosnjaka, Hrvata itd ima dosta dobri. Samo sto je vecina daleko od BiH ili se puno ne pita u politickom zivotu BiH.
A za taj drugi dio o dalekoj proslost necu jer malo od toga znam. A bas me i ne zanima toliko sto je bilo prije 300-400 godina.
Da ne citiram tvoj veliki post radi preglednost. Ali te price su smjesne kako su Hrvati ovaki, Bosnjaci onakvi itd.
Bosnjaci iz SDA i Hrvati oko HNSa su za mene jedno te isto. I jedni i drugi iskoristavaju naciju da stite sebe od losi stvari. SDA svaku tuzbu protiv svoji clanova naziva napadom na Bosnjake. Ovi iz HNSa takodzer. Reces nesto lose za Praljake, Kordice, Covice itd odma mrzis Hrvate.
I jedni i drugi treba da se prestanu time baviti jer jedino sto te dvije organizacije cine je da samo losu sliku o Bosnjacima i Hrvatima prave.
Za mene su Covici, Kordici, sdaovci, sdsovci itd svi jedno te isto, zlo za BiH i zivot u BiH.
A Bosnjaka, Hrvata itd ima dosta dobri. Samo sto je vecina daleko od BiH ili se puno ne pita u politickom zivotu BiH.
A za taj drugi dio o dalekoj proslost necu jer malo od toga znam. A bas me i ne zanima toliko sto je bilo prije 300-400 godina.
- tramvajtrojka
#13687 Re: Novi Izborni zakon BiH
ma ovo je nivo linge po komentarimaLogin77777 wrote: ↑09/06/2022 12:23 @Humljanin
realno samo covjek gubi vrijeme da sta normalno odg na ove botovsko fašističke postove tako da bolje mu je pustiti semsu izdali me prijatelji izdao me brat za ovu njihovu propast vanjske politike neg smisleno post mu napisati jer ovakvi likovi nece smisleno da diskutuju
frajer pise o stvarima od prije 300 godina sta su turci radili i zato se sad treba osvetiti dahijama , muygurima da ante je pametniji ubermensch i da vlada mehmedom
mrtvi fasizam al izgleda da to prolazi
- Login77777
#13688 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ado Lingo, hr verzija je Ante Lingo.tramvajtrojka wrote: ↑09/06/2022 12:27ma ovo je nivo linge po komentarimaLogin77777 wrote: ↑09/06/2022 12:23 @Humljanin
A za taj drugi dio o dalekoj proslost necu jer malo od toga znam. A bas me i ne zanima toliko sto je bilo prije 300-400 godina.![]()
i ne osvrtati se da mu se sta pametno odg
jedino kao sto sda botovima pisemo samo umjesto SDA stavis HDZ jos zacinis sa kojom hrvatskom riječi i tjt i malo jace uletis jer ovi furaju i fasizam
![]()
![]()
kad isto imaju razmišljanje nije ni cudo da su 30 godina bili i ostali skupa
realno samo covjek gubi vrijeme da sta normalno odg na ove botovsko fašističke postove tako da bolje mu je pustiti semsu izdali me prijatelji izdao me brat za ovu njihovu propast vanjske politike neg smisleno post mu napisati jer ovakvi likovi nece smisleno da diskutuju![]()
Jasno je meni da nema svrhe sa sdaovcima, hnsovcima itd raspravljati ali eto pokusa se nekad. Zeli se covjeku pomoci. Ali vidim nema korist.
- Humljanin
#13689 Re: Novi Izborni zakon BiH
Al zato nitko ne smije dovoditi u pitanje traume od onih desetak-petnaest genocida, jelde?pemanapemani wrote: ↑09/06/2022 12:20 Kao da je jučer bio ovaj osmanski period. Svima su još uvijek svježa sjećanja na begove i sultane, a još uvijek puca ptsp od janjičara.
Jedno je smiješno a drugo je stravično, a kriterij je jesi li musliman ili nisi.
Ma ja, znamo se...
Dok god se vi ismijavate tim najmračnim periodom za kršćane u BiH to znači da ste svjesni svega toga, samo odabirete izrugivanje i slavljenje tog za vas idiličnog perioda.
- tramvajtrojka
#13690 Re: Novi Izborni zakon BiH
je li ovo negiras genocid jer igras se sa tankom zakonskom linijom svjestan si da javno negiranje genocida je po kaznenom zakonodavstvu BiH krivicno djeloHumljanin wrote: ↑09/06/2022 12:37Al zato nitko ne smije dovoditi u pitanje traume od onih desetak-petnaest genocida, jelde?pemanapemani wrote: ↑09/06/2022 12:20 Kao da je jučer bio ovaj osmanski period. Svima su još uvijek svježa sjećanja na begove i sultane, a još uvijek puca ptsp od janjičara.
Jedno je smiješno a drugo je stravično, a kriterij je jesi li musliman ili nisi.
Ma ja, znamo se...
Dok god se vi ismijavate tim najmračnim periodom za kršćane u BiH to znači da ste svjesni svega toga, samo odabirete izrugivanje i slavljenje tog za vas idiličnog perioda.
-
kakabanja213
#13691 Re: Novi Izborni zakon BiH
Shvatas li ti da je Dragan Covic prije 30tak godina izuzimao radnike iz logora, od koji danas neki pisu sada na forumu. Ti to poredis sa onim sto je neki Turcin radio ili nije prije 500 godina.Humljanin wrote: ↑09/06/2022 12:37Al zato nitko ne smije dovoditi u pitanje traume od onih desetak-petnaest genocida, jelde?pemanapemani wrote: ↑09/06/2022 12:20 Kao da je jučer bio ovaj osmanski period. Svima su još uvijek svježa sjećanja na begove i sultane, a još uvijek puca ptsp od janjičara.
Ma ja, znamo se...
I u krajnjem slucaju kakve veze imam ja sa tim Turcinom. To mi nije jasno. Turci su islam sirili sabljom kao i krscani svoju vjeru vatrom i macem.
- Humljanin
#13692 Re: Novi Izborni zakon BiH
tramvajtrojka wrote: ↑09/06/2022 12:42je li ovo negiras genocid jer igras se sa tankom zakonskom linijom svjestan si da javno negiranje genocida je po kaznenom zakonodavstvu BiH krivicno djeloHumljanin wrote: ↑09/06/2022 12:37
Al zato nitko ne smije dovoditi u pitanje traume od onih desetak-petnaest genocida, jelde?
Ma ja, znamo se...
Dok god se vi ismijavate tim najmračnim periodom za kršćane u BiH to znači da ste svjesni svega toga, samo odabirete izrugivanje i slavljenje tog za vas idiličnog perioda.![]()
![]()
http://www.prometej.ba/clanak/povijest/ ... acima-4376
Upravo potvrđuješ ono što sam pisao.
Sa stravičnim zločinima koji su se jako dugi period činili nad kršćanima u BiH je dopušteno ismijavati se, šprdati, slaviti itd..
A dovedeš li u pitanje muslimanske žrtve eto odmah prijetnji
I kaže Hrvati su fašisti, oni ne smatraju Bosnjake jednako vrijednima
Pa to sigurno ima i svoju šifru u medicini...
- Humljanin
#13693 Re: Novi Izborni zakon BiH
Šta je radio Selmo Citkotić, brao ljubičice? A Džaferović?kakabanja213 wrote: ↑09/06/2022 12:50Shvatas li ti da je Dragan Covic prije 30tak godina izuzimao radnike iz logora, od koji danas neki pisu sada na forumu. Ti to poredis sa onim sto je neki Turcin radio ili nije prije 500 godina.Humljanin wrote: ↑09/06/2022 12:37
Al zato nitko ne smije dovoditi u pitanje traume od onih desetak-petnaest genocida, jelde?
Ma ja, znamo se...
I u krajnjem slucaju kakve veze imam ja sa tim Turcinom. To mi nije jasno. Turci su islam sirili sabljom kao i krscani svoju vjeru vatrom i macem.
Jedini čović sporan u b-h politici?
Daj, znam da Hrvate smatraš maloumnima ali popusti malo, ovo već vrijeđa...
A to od prije 150-500 godina i nije tako daleko ako imaš ogroman broj ljudi koji slave to naslijeđe i zazivaju da se opet vrati.
Uostalom nikada nitko nije niti odgovarao niti se ispričao za to razdoblje , samo se ismijava. A dok postoje hodže i akademici koji s ponosom pričaju "mi smo bili age i begovi a oni naše sluge" ne vidim zašto to ne bi bilo relevantno?
Ako me i dan danas smatraš nižom rasom (manje vrijednim bićem) zbog vjere, kako to nije aktualno?
P.S. nije sporno dok Bošnjaci drže akademske i vjerske tribine o stostrukim viševjekovnim agresijama na "Bosnu i Bošnjake" i o islamofobiji koja je rezultirala sa desetcima genocida, a sporno je spomenuti da su kršćani ovdje bili stotinama godina tretirani kao životinje, čak i niže.
Samo pravo prve bračne noći je toliko odvratan zločin protiv čovječnosti da ti pamet stane koja je to vrsta sistematskog iživljavanja.
Otimanje djece i nasilno konvertiranje na islam je isto tako zaseban zločin da mu teško možeš naći pandana.
I kada se danas tome Bošnjaci ismijavaju, šta reći?
-
kakabanja213
#13694 Re: Novi Izborni zakon BiH
Ti stvarno lupetas. Shvatas li ti da sam ja izuziman od strane Covica. Sto meni uopste nabacujes sta je radio Djaferovic, Cikotic i ekipa. Je li ja to njih branim. Nista drugacija ekipa od Covica i slicnihHumljanin wrote: ↑09/06/2022 13:29Šta je radio Selmo Citkotić, brao ljubičice? A Džaferović?kakabanja213 wrote: ↑09/06/2022 12:50
Shvatas li ti da je Dragan Covic prije 30tak godina izuzimao radnike iz logora, od koji danas neki pisu sada na forumu. Ti to poredis sa onim sto je neki Turcin radio ili nije prije 500 godina.
A to od prije 150-500 godina i nije tako daleko ako imaš ogroman broj ljudi koji slave to naslijeđe i zazivaju da se opet vrati.
Uostalom nikada nitko nije niti odgovarao niti se ispričao za to razdoblje , samo se ismijava. A dok postoje hodže i akademici koji s ponosom pričaju "mi smo bili age i begovi a oni naše sluge" ne vidim zašto to ne bi bilo relevantno?
Ako me i dan danas smatraš nižom rasom (manje vrijednim bićem) zbog vjere, kako to nije aktualno?
P.S. nije sporno dok Bošnjaci drže akademske i vjerske tribine o stostrukim viševjekovnim agresijama na "Bosnu i Bošnjake" i o islamofobiji koja je rezultirala sa desetcima genocida, a sporno je spomenuti da su kršćani ovdje bili stotinama godina tretirani kao životinje, čak i niže.
Samo pravo prve bračne noći je toliko odvratan zločin protiv čovječnosti da ti pamet stane koja je to vrsta sistematskog iživljavanja.
Otimanje djece i nasilno konvertiranje na islam je isto tako zaseban zločin da mu teško možeš naći pandana.
I je li to stvarno pozivas na izvinjenje Bosnjaka o navodnim zlocinima Turaka u srednjem vijeku. Pa svecenicima bi bila krvava koljena od izvinjavavanja potomcima ljudi koje su popalili u srednjem vijeku.
-
Milenkov buraz
#13695 Re: Novi Izborni zakon BiH
Apropo izbori i finansiranje izbora, ja se moram zahvaliti Čoviću i kompaniji, jer...

Ubuduće će i zamjenik ministra finansija BiH moći donijeti odluku o finansiranju izbora
- BHCluster
#13696 Re: Novi Izborni zakon BiH
HDZ je odlucio da se obrati Sudu u Sreazburu povodom ove odluke jer se osjecaju diskriminisani, nece biti u mogucnosti da blokiraju izbore.Visoki predstavnik Christian Schmidt donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine unio je jednu značajnu novinu u smislu finansiranja izbora, koja u krajnjoj nuždi zaobilazi kako Vijeće ministara tako i ministra finansija BiH.
Ubuduće će i zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine moći donijeti odluku o finansiranju izbora, kao krajnju mjeru, kad ministar finansija i trezora odbije izvršiti zahtjev Centralne izborne komisije da se obezbjede novčana sredstva za izbore. Takva opcija bit će aktivirana u slučaju da državne institucije ne usvoje bužet do 31. marta tekuće godine.
"Za izvršenje zahtjeva Centralne izborne komisije nadležno je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Izuzetno od odredbi bilo kojeg drugog zakona, ukoliko ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti ili neće da izvrši zahtjev Centralne izborne komisije za finansiranje izbora u propisanom roku, zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine će izvršiti takav zahtjev narednog dana po isteku navedenog roka", stoji u članu 11, stav 8, izmjenjenog Zakona o finansiranju institucija BiH.
Do donošenja spomenutih izmjena Vijeće ministara bilo je nadležno da donosi odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine u slučaju nedonošenja budžeta.
Međutim, obaveza da se obezbjedi privremeno finansiranje sada prelazi na ministra finansija i trezora BiH, kao i odlučivanje o zahtjevu CIK-a o potrebnim sredstvima za finansiranje izbora. Ipak, u krajnjoj nuždi, u smislu finansiranja potreba CIK-a, kada ministar odbija obezbjediti sredstva, njegov zamjenik je ovlašten da to učini bez volje ministra.
"S ciljem obavljanja zakonom utvrđenih aktivnosti budžetskih korisnika, privremeno finansiranje ostvaruje se u iznosu od jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu s posljednjim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine obavezan je izvršiti ovu odredbu i obavezan je to učiniti blagovremeno", stoji u članu 11, stav 2, izmjenjenog Zakona o finansiranju institucija BiH.
Kao što se dalo primjetiti u posljednjih mjesec dana, izostanak političke volje, ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande ali i Vijeća ministara, zaustavilo je proces organizacije izbora, odbijanjem da obezbjede potrebna sredstva CIK-u.
Da bi se takva mogućnost u što većoj mjeri ograničila Schmidt je donio značajne izmjene postojećeg zakona koji imaju za cilj da u krajnjem slučaju u smislu finansiranja izbora zaobiđu bilo kakav pokušaj slične opstrukcije.
-
Milenkov buraz
#13697 Re: Novi Izborni zakon BiH
BHCluster wrote: ↑09/06/2022 13:43HDZ je odlucio da se obrati Sudu u Sreazburu povodom ove odluke jer se osjecaju diskriminisani, nece biti u mogucnosti da blokiraju izbore.Visoki predstavnik Christian Schmidt donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija Bosne i Hercegovine unio je jednu značajnu novinu u smislu finansiranja izbora, koja u krajnjoj nuždi zaobilazi kako Vijeće ministara tako i ministra finansija BiH.
Ubuduće će i zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine moći donijeti odluku o finansiranju izbora, kao krajnju mjeru, kad ministar finansija i trezora odbije izvršiti zahtjev Centralne izborne komisije da se obezbjede novčana sredstva za izbore. Takva opcija bit će aktivirana u slučaju da državne institucije ne usvoje bužet do 31. marta tekuće godine.
"Za izvršenje zahtjeva Centralne izborne komisije nadležno je Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine. Izuzetno od odredbi bilo kojeg drugog zakona, ukoliko ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine nije u mogućnosti ili neće da izvrši zahtjev Centralne izborne komisije za finansiranje izbora u propisanom roku, zamjenik ministra finansija i trezora Bosne i Hercegovine će izvršiti takav zahtjev narednog dana po isteku navedenog roka", stoji u članu 11, stav 8, izmjenjenog Zakona o finansiranju institucija BiH.
Do donošenja spomenutih izmjena Vijeće ministara bilo je nadležno da donosi odluku o privremenom finansiranju institucija Bosne i Hercegovine u slučaju nedonošenja budžeta.
Međutim, obaveza da se obezbjedi privremeno finansiranje sada prelazi na ministra finansija i trezora BiH, kao i odlučivanje o zahtjevu CIK-a o potrebnim sredstvima za finansiranje izbora. Ipak, u krajnjoj nuždi, u smislu finansiranja potreba CIK-a, kada ministar odbija obezbjediti sredstva, njegov zamjenik je ovlašten da to učini bez volje ministra.
"S ciljem obavljanja zakonom utvrđenih aktivnosti budžetskih korisnika, privremeno finansiranje ostvaruje se u iznosu od jedne četvrtine budžeta za finansiranje institucija Bosne i Hercegovine, u skladu s posljednjim zakonom o budžetu institucija Bosne i Hercegovine i međunarodnih obaveza Bosne i Hercegovine. Ministar finansija i trezora Bosne i Hercegovine obavezan je izvršiti ovu odredbu i obavezan je to učiniti blagovremeno", stoji u članu 11, stav 2, izmjenjenog Zakona o finansiranju institucija BiH.
Kao što se dalo primjetiti u posljednjih mjesec dana, izostanak političke volje, ministra finansija i trezora BiH Vjekoslava Bevande ali i Vijeća ministara, zaustavilo je proces organizacije izbora, odbijanjem da obezbjede potrebna sredstva CIK-u.
Da bi se takva mogućnost u što većoj mjeri ograničila Schmidt je donio značajne izmjene postojećeg zakona koji imaju za cilj da u krajnjem slučaju u smislu finansiranja izbora zaobiđu bilo kakav pokušaj slične opstrukcije.
Last edited by Milenkov buraz on 09/06/2022 13:54, edited 1 time in total.
- Point.
#13698 Re: Novi Izborni zakon BiH
Praviš se malo lud da tražiš izvinjenje današnjih Bošnjaka za stvari koje su Turci radili prije jebenig 200 i kusur godina? Jesi ti normalan uopšte?Humljanin wrote: ↑09/06/2022 13:29Šta je radio Selmo Citkotić, brao ljubičice? A Džaferović?kakabanja213 wrote: ↑09/06/2022 12:50
Shvatas li ti da je Dragan Covic prije 30tak godina izuzimao radnike iz logora, od koji danas neki pisu sada na forumu. Ti to poredis sa onim sto je neki Turcin radio ili nije prije 500 godina.
Potraži neki turski forum pa traži izvinjenje. I Sratko Mladić se nakon što je ušao sa svojim zločinačkim hordama u Srebrenicu svetio dahijama za osmansko doba. Strašno u kojem mentalnom modu vi HNSovce živite.
- Tigar1
#13699 Re: Novi Izborni zakon BiH
U zadnjem ratu sistemski je uništeno ili oštećeno preko 80% džamija pod kontrolom VRS ili HVO-a, ili onih koje su granatirane od strane istih a na teritoriji koju je kontrolisala ARBIH. Operira se sa podacima od 12.000 do 50.000 silovanih žena od kojih su velika većina Bošnjakinje.Humljanin wrote: ↑09/06/2022 12:10Bošnjaci ne osporavaju nacionalnost Hrvata u BiH? Ne osporavaju hrvatski jezik?plavi_E wrote: ↑08/06/2022 21:32
Nisu oni krivi. Kad nekog odgojis da neki narod ne postoji da nikad nije postojao naziv "Bosnjak" , naziv "bosanski" jezih do holidejina 1993. godine onda ti se samo nalaze da podcjenjues tu grupu. A onda kad u realnosti djeca tih "takozvanih Bosnjaka" bivsih logorasa krenu razvlaciti pamet eliti hrvatske diplomacije po najvecim centrima moci zapadnog svijeta onda se dogodi sokiranje i onda izlijevaju bijes na ovom forumu.
Bošnjaci se ne bave pisanjem alternativne povijesti proglašavajući se jedinim autohtonim narodom u BiH?
Bošnjaci ne smatraju Hrvate i Srbe manje vrijednima od sebe (ili barem moralno nedostojnima sebi)?
Bošnjaci ne proglašavaju kršćanstvo uljezom koje je došlo križarskim pohodima u BiH?
Bošnjaci ne nazivaju Hrvate izdajicama zbog takozvanog "pohrvaćivanja"?
Gledaj, povijest je vrlo jasno dokumentirala da su kršćani i hrišćani u BiH par stotina godina za vrijeme osmanlija bili građani ne drugog nego zadnjeg reda.
Muslimani ih nisu uopće ni smatrali ni tretirali kao sebi ravne.
To ti kao i svi dobro znaš.
Iz tog perioda imamo naslijeđe tzv "prve bračne noći" koje i danas nemali broj Bošnjaka (sudeći po masovnim komentarima u medijima) slave izrugujući se tom višestoljetnom zločinu nad kršćanskim narodom u BiH.
Kada su kršćani/hrišćani u pitanju onda je i silovanje očito smiješno...
Spomenuti ćemo samo i tzv "danak u krvi" otimanje djece i nasilno konvertiranje na islam.
Također i zakonsku zabranu popravljanja i gradnje novih nemuslimanskih sakralnih objekata (od toga je bilo par izuzetaka koji naravno potvrđuju to pravilo).
Nije nepoznato nikome ni da su se crkve otimale, rušile ili prenamjenjivale u džamije.
Sve je to povijest BiH. Naravno ne samo to nego i milijun drugih događanja i prije i poslje tog perioda.
Ali kada danas netko širi viktimizacijsku propagandu kako Hrvati ne smatraju Bošnjake ravnima sebi dođe čovjeku da ga pošalje na psihijatrijsko vještačenje.
Ako i za šta ima dokaza i primjera onda je to da su Hrvati (kršćani) bili stoljećima šikanirani skoro kao robovi jer nisu imali ista prava kao muslimani.
Iz tog perioda imamo i nemalen broj narodnih poslovica koje kao destilirana narodna mudrost opisuju taj potlačeni i neravnopravni odnos u kojemu je musliman praktički imao svu vlast nad kršćaninom (od imovine do života)
Ogroman broj Bošnjaka i danas se sa sjetom prisjeća tog vremena "mi smo bili age i begovi a oni naši robovi"![]()
Al nastavi ti slobodno sa svojom mantrom, ne smetam ti ja![]()
- Humljanin
#13700 Re: Novi Izborni zakon BiH
Uz dužno poštovanje, nisi ti jedini. Desetine tisuca je proživjelo slično ili gore pa kako se osjecaju kad gledaju svoje mučitelje kao ugledne građane.kakabanja213 wrote: ↑09/06/2022 13:34Ti stvarno lupetas. Shvatas li ti da sam ja izuziman od strane Covica. Sto meni uopste nabacujes sta je radio Djaferovic, Cikotic i ekipa. Je li ja to njih branim. Nista drugacija ekipa od Covica i slicnihHumljanin wrote: ↑09/06/2022 13:29
Šta je radio Selmo Citkotić, brao ljubičice? A Džaferović?
I je li to stvarno pozivas na izvinjenje Bosnjaka o navodnim zlocinima Turaka u srednjem vijeku. Pa svecenicima bi bila krvava koljena od izvinjavavanja potomcima ljudi koje su popalili u srednjem vijeku.
Ispade po bosnjackim medijima da je Covic jedini politicar koji je bio u ratu.
Šta sa ostalima?
Jesu li druge žrtve manje vrijedne?