Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Black swan wrote: ↑08/06/2022 13:21
ja sam izabrao drugu taktiku
ušutio se ko miš a drugi se bore za kolektiv
plaća raste ne mrdaš prstom
drugi biju tvoj boj
Ima naziv i za takve, al nije za foruma.
to sam naučio od jedne digla pobunu...i udala se u njemačku
još kusamo njezina sranja (kašnjenje odbijanje cenera i opomena pred otkaz)
tad sam reko nikad više prosvjedi nikad više borba... bilo je to 2011.
Ma ispade nasa dijaspora sve fukara po Zapadu, a u Bosni ostali dobrostojeci Ne treba meni niko nista pricat, vidio sam sve to. Poredit Bosnu sa visestruko vecim, razvijenijim, bogatijim zemljama moze samo neznalica. Logicna je stvar da su primanja, ustedjevine i zivoti bolji na Zapadu nego ovdje.
U razvijenim zemljama je bolje za one koji hoce i znaju raditi, tu nema dileme.
Moj utisak je da su nekretnine u razvijenim zemljama puno skuplje, u smislu da je u bosni lakse kupiti nekretninu u odnosu na prosjek primanja, ali vecina drugih stvari je na strani razvijenih zemalja, auta, tehnika i slicno, cijene tu negdje a standard visestruko veci.
O tom ja pricam. Zato ljudi sa Zapada ovdje kupuju lagano nekretnine jer su ta primanja puno veca u odnosu na nas standard. Problem im je veci ako se odluce na kupiti nekretninu u drzavi gdje zive (posebno ako zive u vecem gradu). Isto ko sto je nekom sa normalnim primanjima iz BiH skupo popiti kafu i rucati u restoranu negdje na moru, dok je to nekom sa Zapada naspram primanja nista (jer su to cijene koje oni vec placaju u svojoj drzavi ili su cak nize).
Za pet do deset godina, nece se na mnogim radnim mjestima moci naci radnik ni na mapi.Uvozit ce se radna snaga.Zivi bili pa vidjeli.Jebali su nam begovi i begici sve, kroz pisanja po radnicima, mobinzima, malim platama itd.Mladi odose vani, i neka idu, nek rade za nekoga ko cijeni i placa njihov rad.
Ateista wrote: ↑08/06/2022 13:25
Po meni je puno bolje boriti se i traziti za sebe bolje uslove nego to raditi kolektivno.
Puno je razloga za to, prvo sto ce lakse podici platu par pojedinaca nego svima, neko mozda nije zasluzio i onaj ko jeste treba traziti za sebe, plate su u principu tajne i generalno svako za sebe bi trebao dogovarati uslove, direktori cesto ne vole kad su radnici slozni oko takvih stvari i slicno.
Zato je moj savjet da trazite bolje uslove iskljucivo u svoje ime.
jes... al kad masa čuje samo 1 dobio povišicu kad krenu pizditi
onda svima mora
a prstom nisi mrdno zadnjih 16
Ne mora se znati da si dobio, osim ako u racunovodstvu radi mahalusa.
Nije lose ni to kad se prislepas drugima ako ima efekta, ali ja preferiram da se borim za sebe, ne samo za platu, ima jos stvari za koje trazim bolje uslove a znam da to ne mogu svi dobiti, posto sam najiskusniji u svom odjelu idem na tu kartu da je logicno da imam bolje uslove od onih koje sam ja naucio posao recimo.
U razvijenim zemljama je bolje za one koji hoce i znaju raditi, tu nema dileme.
Moj utisak je da su nekretnine u razvijenim zemljama puno skuplje, u smislu da je u bosni lakse kupiti nekretninu u odnosu na prosjek primanja, ali vecina drugih stvari je na strani razvijenih zemalja, auta, tehnika i slicno, cijene tu negdje a standard visestruko veci.
O tom ja pricam. Zato ljudi sa Zapada ovdje kupuju lagano nekretnine jer su ta primanja puno veca u odnosu na nas standard. Problem im je veci ako se odluce na kupiti nekretninu u drzavi gdje zive (posebno ako zive u vecem gradu). Isto ko sto je nekom sa normalnim primanjima iz BiH skupo popiti kafu i rucati u restoranu negdje na moru, dok je to nekom sa Zapada naspram primanja nista (jer su to cijene koje oni vec placaju u svojoj drzavi ili su cak nize).
Ma ja, ovdje im sa njihovim standardom nije problem, ali tamo je to vec dosta teze.
Ja vjerujem da kod nas uticu i ostaci socijalizma kada su mnogi dobijali na koristenje stanive i poslije rata ih otkupili za certifikate i slicno pa je dosta ljudi rijesilo stambeno pitanje na taj nacin, odnosno danasnja omladina to naslijedi.
Po meni je puno bolje boriti se i traziti za sebe bolje uslove nego to raditi kolektivno.
Puno je razloga za to, prvo sto ce lakse podici platu par pojedinaca nego svima, neko mozda nije zasluzio i onaj ko jeste treba traziti za sebe, plate su u principu tajne i generalno svako za sebe bi trebao dogovarati uslove, direktori cesto ne vole kad su radnici slozni oko takvih stvari i slicno.
I da i ne, zavisi o tome kakva ti je struka. Ako pricamo o kancelarijskom poslu, plata se pregovara individualno, dok se godisnja regulacija plate zbog standarda treba da desava kolektivno. Znaci npr. svi ove godine zbog rasta standarda zahtijevamo 5%, pa se dogovorimo sa sefom da bude 4.5%. Ko nije zadovoljan, bujrum sam kod sefa i reci zasto vrijedis vise i zelis vise, ali to je onda povisica, nije regulisanje plate.
Mehanicari, varioci, radnici u proizvodnji tesko da mogu dobiti vise, jer oni rade po kolektivnoj tarifi. Ebi ga, samo ako nema ko radit, ili se aman zaman nesto bolji od ostalih u poslu, ali onda dobijes unapredjenje u sefa proizvodnje, smjene ili slicno.
pici wrote: ↑08/06/2022 13:28
Za pet do deset godina, nece se na mnogim radnim mjestima moci naci radnik ni na mapi.Uvozit ce se radna snaga.Zivi bili pa vidjeli.Jebali su nam begovi i begici sve, kroz pisanja po radnicima, mobinzima, malim platama itd.Mladi odose vani, i neka idu, nek rade za nekoga ko cijeni i placa njihov rad.
Već se uvozi. Ima gomila članaka o radnicima iz zemalja tipa Bangladeša koji rade po RS-u. Neko mi je pričao da će ih upošljavati i za novi rudnik u Varešu.
$10,000 – $20,000 (NET) per month based on experience
Accommodation provided with cleaning service
Food provided
$20,000 relocation allowance paid in first month’s salary
X2 annual flights to home country
Education allowance for children at $15,000 per child per year
(Can be used in country of origin if required)
Pension plan provided with yearly addition
If you have any interest please do let me know and we can discuss further.
Food provided
Food provided
Have a great day!
gdje to, koja drzava?
I am working with a client working on a truly amazing project based in Saudi Arabia!
We require a Cable Culverts & Route Engineer
My client’s Energy Sector is looking for candidates with international experience to fill the vacancy of Underground Cable and Culverts Routing Engineer. The person will have experience of route proving for transmission level underground cable projects, understanding surveying techniques and assisting in developing the preferred routing of underground transmission circuits throughout the region.
I da i ne, zavisi o tome kakva ti je struka. Ako pricamo o kancelarijskom poslu, plata se pregovara individualno, dok se godisnja regulacija plate zbog standarda treba da desava kolektivno. Znaci npr. svi ove godine zbog rasta standarda zahtijevamo 5%, pa se dogovorimo sa sefom da bude 4.5%. Ko nije zadovoljan, bujrum sam kod sefa i reci zasto vrijedis vise i zelis vise, ali to je onda povisica, nije regulisanje plate.
Mehanicari, varioci, radnici u proizvodnji tesko da mogu dobiti vise, jer oni rade po kolektivnoj tarifi. Ebi ga, samo ako nema ko radit, ili se aman zaman nesto bolji od ostalih u poslu, ali onda dobijes unapredjenje u sefa proizvodnje, smjene ili slicno.
Ima i to, za neke poslove se jasno zna tarifa pa hoces neces, ali za neke se moze pregovarati, sve zavisi od vrste posla i kako je firma organizovana.
Tacno je i da bi regulacija plate zbog inflacije trebala da ide kolektivno, ali ja imam utisak da u mnogim firmama od toga nema nista i da je veca sansa da neko pojedinacno dobije povecanje nego svi, a radniku u konacnici nije bitno jeli regulacija ili povisica, bitno je dobiti vise para.
semsasuljakovic wrote: ↑07/06/2022 15:47
Tema namijenjena diskusiji o poslovima za koje se, prije nekoliko godina, nije ni pomišljalo dati otkaz. Klasična priča vlasnika je bila: Ako ti nećeš, ima ko hoće. Dignem kamen, ispod kamena radnik.
I u mojoj firmi je bila identična priča. Bukvalno je bila borba za radno mjesto i tražila se štela da se zaposli (privatnik je u pitanju). Ako se, pak, uspiješ zaposliti, častiš cijelu firmu jer si upao tamo gdje rijetki upadnu.
Nekoliko godina poslije, pošto vlasnik nije podigao plate već 3-4 godine, ljudi odlaze i to ne žele ni otkazni rok ispoštovati - danas da otkaz, sutra žele da ga se odjavi iz porezne. Ono o čemu se nije moglo ni sanjati, jedan radnik je dao otkaz prvog radnog dana.
Čujem i priče gdje u nekim firmama čitave smjene daju otkaze. Vlasnici su pišali po radnicima, a sada bitne karike odlaze. Dok se obuči nova radna snaga, prošao brzi voz.
Kakva su iskustva u vašim firmama i okolini?
Od 5 novih radnika koja koja treba da počnu raditi na posao dođu dva, dva jave da su dobili vize za Njemačku idu raditi, jedan od ta dva odradi jedan dan i drugi dan da otkaz... uglavnom radnika malte ne ni za lijeka naći, plata nešto preko 1000KM, regres, godišnji, sve po PS-u, prijavljeni na puni iznos koliko primaju...džaba sve nema više radnika.
I am working with a client working on a truly amazing project based in Saudi Arabia!
My client’s Energy Sector is looking for candidates with international experience to fill the vacancy of Underground Cable and Culverts Routing Engineer. The person will have experience of route proving for transmission level underground cable projects, understanding surveying techniques and assisting in developing the preferred routing of underground transmission circuits throughout the region.
Jes da nema cuge, al'...
Nek su zivi i zdravi, tamo bih otisao samo preko neke velike svjetske firme, i da mi se ugovor vodi u Njemackoj ili slicno, pa da imam se kome zalit ako me ne ispostuju.
Od amazing project do princ of NIgeria je tanka linija.
Jes da nema cuge, al'...
Nek su zivi i zdravi, tamo bih otisao samo preko neke velike svjetske firme, i da mi se ugovor vodi u Njemackoj ili slicno, pa da imam se kome zalit ako me ne ispostuju.
Od amazing project do princ of NIgeria je tanka linija.
Eto sad ni 20 000 ne valja
Ko bi narodu ugodio.
Salim se, nije ti ni svjetska firma garant (a ovdje jeste u pitanju btw) da te nece zahebati, pogotovo beduini. No ovdje je u pitanju usko specijaliziran posao, jako dobro placen bilo gdje (recimo satnice na spajanju VN kabla idu i do 200-300 EUR) samo je problem sto se mozes zeznuti samo jednom
cudi me da nema zahtjeva da kandidat mora imati X godina iskustva u toj oblasti...
mislim nije valjda da i njima tamo manjka bas toliko radnika
mnogo sam slucajeva cuo da bi ljudi radili i prijavili bi se ali trazi se iskustvo
koje bi se moglo steci da se dobije posao jer to nije tolika razlika naspram postojeceg iskustva
ali ne prodju zbog nedostatka iskustva u bas tome i tome
sve dok firme poput Preventa posluju u Bosni, itekako jos uvijek vrijedi parola 'ima ko hoce'
a daleko od toga da su jedini, ima njih bruku koji placaju po 600-700KM radnike
mentalitet ljudi koji rade za taj novac mi nikad nece biti jasan
//clanak iz decembra 2021
Trgovkinja Lejla iz Sarajeva mjesečno zarađuje oko 480 konvertibilnih maraka (KM) ili 240 evra.
Ona spada među više od 260.000 radnika u bh. entitetu Federacija BiH koji žive sa mjesečnim primanjima manjim od 650 KM (325 evra).
kod nas da uvedu da je minimalac 1000KM, ne bi bilo cudno da neke firme pocnu od radnika traziti da im dio plate vracaju novac na ruke
to je Bosna
Kakav crni Tesanj, Gorazde, Zivinice, Gracanica i slicne rupe koje se predstavljaju kao pozitivan primjer. Obicnom narodu u tim mjestima je sranje. Plate u toj proizvodnji su nikakve, kakva crna proizvodnja. Iz takvih mjesta ljudi najvise i idu vani. Dobro napisase. Svi forumasi imaju platu od 4000 KM. Svaka cast ali najveci broj stanovnistva BiH ima vrlo mala primanja. Iz Sarajeva je to mozda tesko shvatiti ali nije BiH od Bentbase do Ilidze.
Za ove sto ne mogu naci parking. Naravno da neces naci u Sarajevu, Tuzli. Pa vise od pola Banovica, Zivinica, Lukavca, Srebrenika zivi i radi u Tuzli. O Sarajevu nema potrebe ni pisati. Ko god ima para iz ovih manjih mjesta zivi i radi u Sarajevu ili Tuzli ako je sa TK. Ako ne mozes naci parking u Travniku i Tesnju, neces naci jer iz okolnih mjesta dolaze u Travnik i Tesanj. Zadji malo po selima. Ovaj forum jeste bivsi sarajevo-x. com a li vi morate shvatiti da BiH nije samo Sarajevo. BiH je i Krajina i TK i Srednja Bosna i Posavina a odatle ljudi najvise idu vani. Tesanj, Zivinice, Gracanica, Srebrenik to su sve manja mjesta. "Grad" ima 10-15 hiljada a opstina 40-75 hiljada. Sta mislite od cega zive ti ljudi po selima. Zive od Slovenije i od Njemacke. Nema porodice po tim selima da nema nekoga vani ili da ne pokusava da ode vani. Cijele porodice idu. Iz Krajine, Srednje Bosne, sa TK. Imas mogucnost da radis u toj "poslovnoj zoni" i da prezivljavas, da gazda vozi auto od 200 000 KM ili da ides vani. Po manjim mjestima imas lokalne "tajkune" koji su milioneri, vozaju bijesne automobile i onda dodje neko sa strane i vidi 10 Mercedesa GLE Coupe od 150 000 - 200 000 u Gracanici i Tesnju i kaze dobro se zivi. Sta vi mislite koliku platu ima inzinjer masinstva u Kalesiji recimo, Lukavcu ili Donjem Vakufu ili poljoprivredni tehnicar ili mozda bravar. Nema je nikako jer ne radi. Takvi se ne neckaju da li da idu, takvi moraju ici.
bjjarmbar wrote: ↑08/06/2022 12:58
Ma ispade nasa dijaspora sve fukara po Zapadu, a u Bosni ostali dobrostojeci Ne treba meni niko nista pricat, vidio sam sve to. Poredit Bosnu sa visestruko vecim, razvijenijim, bogatijim zemljama moze samo neznalica. Logicna je stvar da su primanja, ustedjevine i zivoti bolji na Zapadu nego ovdje.
Ima i ovdje ljudi koji zive odlicno a nisu lopovi, politicari niti dileri.
Tu prije svega mislim na ovu ekipu iz IT-a. Ali to je jako mali broj u odnosu na broj stanovnika koji krpe kraj sa krajem.
Meni nije jasno zasto u zadnje vrijeme raja sve vise prica protiv dijaspore. Istina da ima svakakvih, kako ovdje, tako svuda po svijetu. Mene samo nekada malo nerviraju price kad se pocnu preuvelicavati price kao da niko od nas nikad nije putovao nigdje.
I svi zaradjuju po 10k Eur mjesecno bez obzira cime da se bave.
bjjarmbar wrote: ↑08/06/2022 12:58
Ima i ovdje ljudi koji zive odlicno a nisu lopovi, politicari niti dileri.
Tu prije svega mislim na ovu ekipu iz IT-a. Ali to je jako mali broj u odnosu na broj stanovnika koji krpe kraj sa krajem.
Meni nije jasno zasto u zadnje vrijeme raja sve vise prica protiv dijaspore. Istina da ima svakakvih, kako ovdje, tako svuda po svijetu. Mene samo nekada malo nerviraju price kad se pocnu preuvelicavati price kao da niko od nas nikad nije putovao nigdje.
I svi zaradjuju po 10k Eur mjesecno bez obzira cime da se bave.
Ma htio se ko složit ili ne, dijaspora tj. pare iz dijaspore drže na koliko-toliko pristojnom nivou standarde mnogih porodica kod nas.
Ovdje je najveći problem što se ne cijeni VSS, ma koji god to fakultet bio. Nepojmljivo je da ljudi u općinskim, kantonalnim klupama (da ne pominjem ove na federalnom/državnom nivou) kao zastupnici imaju veće plate od kadra koji je proveo 20 godina na obrazovanje. Takvi ljudi kad odu vani kao prvu platu imaju platu jednog parlamentarca ovdje, a do tad su zarađivali do 2000 KM u najboljem slučaju. I onda pitanje bude isplati li se ići
Manje više ovo isto važi i za SSS. Dvoje ljudi koji ovdje završe za medicinsku sestru/tehničara mogu imati u vrh glave 2500 KM, a vani će isti taj par imati najmanje 6000. I nek ode jedna plata na sve moguće troškove (a racionalnom potrošnjom nema šanse i da ta jedna ode), svaki mjesec je na računu fina cifra - jedna cijela plata.
Pretjerujete vi malo se meni čini
Neko ko je okusio platu iz zapadne Evrope se vrati ovdje pa nesto pametnije.
Gdje će biti dnevnica evo recimo nekome ko radi neke građevinske radove ista kao i doktoru koji je 6 godina na fakultetu bio i još raznih obuka prolazio.
Ok, ja ne kažem da treba svi da imaju dobre plate ali mora se praviti neka razlika. Majstori idu 100-150 dnevnica. Može platit ću kad budem imao dnevnicu kao Hans
Ne mozes ako si u Sarajevu ili i u nekome od vecih gradova kao sto su Banjaluka ili Tuzla, pogledaj malo ostale sredine.
Vecina ljudi sada gravitira prema Sarajevu, jer koliko toliko pruza neke mogucnosti, zato se i ne primjeti toliko odlazak ljudi u Sa, barem ne jos.
Nedavno autom u Tuzlu, sjebao se dok sam našao parking. Sarajevo je poznata priča. Nisam puno bolje prošao ni u Travniku.
Da, ljudi gravitiraju prema centrima ekonomske moći, ali da vani odlaze stotine hiljada, kako se to obično priča, ne bi parking bilo moguće naći jedino u mrtvim kasabama.
Pa priča se da odlazi stotine hiljada - a 2021. god. po službenim Njemačkim (preciznim) migracijskim podacima - imalisu Netto imigraciju iz BiH - ca 10 000 ljudi, 2020 mislim oko 6000 ljudi (hajde korona).
A Njemačka je zemlja ubjedljivo na prvom mjestu gdje iseljavamo.
karanana wrote: ↑08/06/2022 02:03
Pazi, naravno da sam za to da su svi dobro placeni. Ali ako plata konobara bude 1500 ili elektricara 3000, ne kazem da ne zasluzuju ali sve te vece plate potezu i vece cijene proizvoda i usluga tih ljudi. I onda ulazimo u ciklus inflacije gdje svi pushe pa i oni kojima su eto plate skocile jer nece da rade za 500-600 maraka. U redo draga kasirko, evo ti olata hiljada ali zato ja kao gazda marketa dizem cijenu ulja piletine mlijeka da kompenziram to sto sam ti digo platu i onda je i kasirka na istom jer ce vise odvajat za hranu i druge stvari.
Pa dobro, cijenu rada nekad plaćaš, a nekad naplaćuješ. Ali nije na istom, jer u svakom slučaju bi s većom prosječnom platom bila veća kupovna moć, samo ne baš onoliko koliko su povećane plate, nego na dijelu troškova koji nisu usluge.
Tamo gdje plaćaš čistu uslugu, npr. šišanje, povećat će se proporcionalno sa standardom. Ali kad kupuješ u marketu, dio koji ti Bingo naplati od sebe je marža, da ih Džambić i udupla da bi isplatio duple plate, ulje bi bilo lupam 6 umjesto 5 maraka, ne bi duplo.
nlt wrote: ↑08/06/2022 17:36
Pretjerujete vi malo se meni čini
Neko ko je okusio platu iz zapadne Evrope se vrati ovdje pa nesto pametnije.
Gdje će biti dnevnica evo recimo nekome ko radi neke građevinske radove ista kao i doktoru koji je 6 godina na fakultetu bio i još raznih obuka prolazio.
Ok, ja ne kažem da treba svi da imaju dobre plate ali mora se praviti neka razlika. Majstori idu 100-150 dnevnica. Može platit ću kad budem imao dnevnicu kao Hans
Ja trenutno krevet imam u kancelariji. Bitno mi je zadržati ovo radno mjesto...