nisam se sjetio da isječem post
zanima me ima li koliki je projektovani vijek trajanja cijelog autoputa ili recimo samo ove dionice ?
jel stoji u tenderima kao uslov ?
lupam npr tunel će trajati 100 godina itd, postoji li takav uslov ?
Moderator: anex
nisam se sjetio da isječem post
pametno.drug_profi wrote: ↑06/06/2022 16:02 Ima samo garantni rok 2 godine.
Poslije toga se sve moze srusiti.![]()
zašto ne odobre novac za izgradnju?detroit-mercy wrote: ↑06/06/2022 15:31
Ma ja ba, zajebala nas EU inace bi do sada imali 10,000km autoceste, vazda nas neko nesto zajebe, a mi hudi uvijek sa najboljim namjerama krenemo
![]()
Za svaki ovaj objekat se mora uzeti uzorak betona pri gradnji inace nema tehnickog prijema. Isto i armature. Prilikom gradnje nadzor prati da li ej sve po projektu, tako da se stvari naprave onako kako treba da se naprave.jao_situacije wrote: ↑06/06/2022 16:09pametno.drug_profi wrote: ↑06/06/2022 16:02 Ima samo garantni rok 2 godine.
Poslije toga se sve moze srusiti.![]()
pitam zbog ovog mosta ili vijadukta sa betonskim gredama (ne znam šta je ispravno), taj objekat će se morati sav "podići" do stubova i ponovo raditi
a znamo i kako je džengiz "kvalitetan" sarajevsku obilaznicu su popravljali godinama poslije njihovih "radova" i ne znam jesu li ikada i riješili do kraja ono šta su neimari ostavili pogotovo onaj podzid
na zeničkoj obilaznici su u tunelima koje su kopali oko šahtova betonirali umjesto asfaltirali
ugl kvalitet im je ono baš jak...
pišem kao neko ko nije inžinjer ali me zanimalo prije par godina zašto se u americi gradilo ovako i zašto su ti mostovi u lošem stanju (ako se sjećate one trampove priče mostovi će nam se raspasti) pa sam čitao naučne radove o ab gredama u mostovima i vijaduktimadrug_profi wrote: ↑06/06/2022 16:13Za svaki ovaj objekat se mora uzeti uzorak betona pri gradnji inace nema tehnickog prijema. Isto i armature. Prilikom gradnje nadzor prati da li ej sve po projektu, tako da se stvari naprave onako kako treba da se naprave.jao_situacije wrote: ↑06/06/2022 16:09
pametno.
pitam zbog ovog mosta ili vijadukta sa betonskim gredama (ne znam šta je ispravno), taj objekat će se morati sav "podići" do stubova i ponovo raditi
a znamo i kako je džengiz "kvalitetan" sarajevsku obilaznicu su popravljali godinama poslije njihovih "radova" i ne znam jesu li ikada i riješili do kraja ono šta su neimari ostavili pogotovo onaj podzid
na zeničkoj obilaznici su u tunelima koje su kopali oko šahtova betonirali umjesto asfaltirali
ugl kvalitet im je ono baš jak...
koji novac, hoces da odobre novac a da pri tome stranacke firme osvajaju tendere kako hoce bez ikakve kontrolemk ultra wrote: ↑06/06/2022 16:10zašto ne odobre novac za izgradnju?detroit-mercy wrote: ↑06/06/2022 15:31
Ma ja ba, zajebala nas EU inace bi do sada imali 10,000km autoceste, vazda nas neko nesto zajebe, a mi hudi uvijek sa najboljim namjerama krenemo
![]()
nađi mi tender koji nije internacionalan i koji oni nisu birali, osim hranjena gdje su naši dali paredetroit-mercy wrote: ↑06/06/2022 16:39koji novac, hoces da odobre novac a da pri tome stranacke firme osvajaju tendere kako hoce bez ikakve kontrole![]()
I onda će opet biti:
E fakat ako ovo stignu u tom roku, poljubit cu gusjenicu svakog bagera tamo. Bacaju bombe. Do dan pred izbore, moguce, po modelu Zenicke zaobilaznice.
last mohicans wrote: ↑07/06/2022 21:21 Koja poplava recikliranih bljuvotina o dionicama u "izgradnji"zadnjih dana. Koji im je, pripreme za oktobar, u čemu, takmičenju otvorenih, ali ne i kompletiranih dionica? Što neko reče, ako za 2 mjeseca završe ovo u Tarčinu, a da sve bude spremno i testirano sa svim dozvoloma, ja cu pojesti komad asfalta. Pa ovaj vjadukt što ide u brdo, nije ni završen. Tona posla tu ima..
Zavrsetak dionice kraj 2025.Adi_zeni wrote: ↑10/06/2022 12:25 Objavljen tender za izgradnju poddionice Medakovo - Ozimice
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /220610063
Ništa ni s čim. Kaže prvo da je rok za predaju 9. august. Onda da je rok za izgradnju 30 mjeseci.Login77777 wrote: ↑10/06/2022 12:37Zavrsetak dionice kraj 2025.Adi_zeni wrote: ↑10/06/2022 12:25 Objavljen tender za izgradnju poddionice Medakovo - Ozimice
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /220610063mozda kraj tendera do tada bude a i to je upitno.
Recimo da je sličan građevinski zahtjev kao dionica Tarčin-Bradina.Na poddionici Medakovo – Ozimice gradit će se pored otvorene trase, jedna petlja, dva dvostrana odmorišta, osam mostova i vijadukti, dva nadvožnjaka, petnaest (15) podvožnjaka i jedan tunel dužine 2200 metara.