Šeler o Mariupolu:lajkujMe wrote: ↑07/06/2022 08:31 Za one sto su pitali kako to da je Herson pao tako brzo na pocetku evo vam odgovora
Klasicna izdaja, izdajnik predao grad Rusima bez da ga braniBivši komandant Hersonskog bataljona terorističke odbrane Dmitrij Kuzmenko podneo je zahtev za ruski pasoš
Imam samo dva pitanja: za koliko su vremena Rusi zauzeli Herson? A koliko takvih Kuzmenoka širom Ukrajine?![]()
Kao i o AZOV-u, za sve neutralne:Kad sam bio u Kijevu, u drugoj bojni, pričao sam s Bileckim, prvim zapovjednikom Azova, i drugim dečkima. Već tad je bilo puno upitnika jer Mariupolj je pao u okruženje u roku od tri dana od početka invazije. Netko je s ukrajinske strane skinuo minska polja kroz koja su Rusi prošli. Herson je praktički predan bez borbe. Melitopolj, Berdjansk bez ispaljenog metka. Čudno je sve to, tim više što nije tajna da je jedini tko je od početka opsade Mariupolja pomagao Azovu bio general Kiril Budanov, načelnik obavještajne službe Ministarstva obrane. Ostali su svi, onako, ne znam...
- Što se tiče pukovnije koja je u sastavu Nacionalne garde Ukrajine, osim ovog dijela koji je u zarobljeništvu, postoji u Kijevu patronažna služba koja se brine o ranjenima. To je originalni Azov. No nakon 24. veljače pojavili su se i drugi Azovi. Pukovnija Azov imala je puno veterana koji su se s vremenom skinuli i sad su se početkom rata ti ljudi dobrovoljno stavili na raspolaganje Ukrajini, a s obzirom na to da su se međusobno dobro poznavali, osnovali su Azov u sklopu ukrajinske vojske. To je također pukovnija koja djeluje u sklopu sila specijalnih operacija Ukrajine. Zapovjednici su joj ljudi koji su nekad zapovijedali Azovom kao što su Andrej Bilecki, Maksim Žorin, Igor Mihaljenko Čerkas... Bizon, to mu je nadimak, koji je bio načelnik u originalnom Azovu, sad je zapovjednik druge bojne. Po brojnosti je ta postrojba veća od originalne. Oni su u sastavu ukrajinske vojske, ali koriste ime Azov jer su tu neki od ljudi koji su osnovali tu postrojbu. Ona je nastala iz grupe od 67 ljudi. Dio njih je i danas u originalnoj pukovniji. U ožujku sam bio u drugoj bojni i tad je u njoj bilo oko 2000 ljudi. Sad su formirali i treću bojnu. Imaju i svoje satnije u Zaporižju, Harkivu i jednu bojnu u Dnjipru - objašnjava Šeler.
Po njegovim riječima, Azov je danas, osim po svom imenu, specifičan po tome što je okupio mnogo iskusnih ljudi - časnika, dočasnika i vojnika - koji su ondje dobrovoljno. Nitko od njih, tvrdi Šeler, nije čekao poziv na mobilizaciju, nego su svi dobrovoljno krenuli i ne primaju nikakvu plaću od ukrajinske vojske, nego samo oružje. Otkriva kako je u novom Azovu vrlo malo stranaca, među kojima nešto Rusa, a Hrvata nema niti jednog, kao što ih nije bilo ni u Mariupolju. Ima li, pitamo Šelera, današnji Azov ikakvu neonacističku konotaciju?
- Pukovnija sama nema. Tvrdim da je od 2016. unutar pukovnije zabranjena bilo kakva nacistička simbolika. Stepan Bandera, na kojeg se pozivaju pripadnici Azova, nije nacist. To bi bilo kao da bi Hrvati rekli za Antu Starčevića da je nacist. On je bio ukrajinski nacionalist i zalagao se za slobodnu Ukrajinu koja je već tad bila dijelom Sovjetskog Saveza, protiv kojeg se borio poput, recimo, nekih naših emigranata, na primjer Brune Bušića, kojega nema nikakvog smisla povezivati s nacistima ili Antom Pavelićem - objašnjava Šeler.