AMERIKA

Post Reply
exliberal-ex

#3551 Re: AMERIKA

Post by exliberal-ex »

harisl wrote: 06/06/2022 05:00
exliberal-ex wrote: 06/06/2022 04:37 Ma on je samo izjavio sto drzava hoce...vratit.ljude na posao jer to pokrece drzavu.
Npr..ja radim od kuce,...znaci ustedim 180 $ mjesecno za parking, gorivo minimalno 200$ ...svaki dan kafa/rucak minimalno $15 po danu, auto duze traje nemam potrebe za servisiranjem...nemam potrebe kupovat odjela, cipele, kravate...znaci automatski smanjujem druge industrije (prehrambena, energetska, trgovina) a u isto vrijeme drzavi se smanjli prihodi od taksi...
Ja sam na pocetku ove pandemije rekao da ce mnogi koji su odselili iz velikih gradova najebat. Svi mi hocemo da radimo od kuce , naravno da ce poslodavci moci diktirat uslove.
Trebao im je reci onako kako jeste, zasto bi iko placao Amerikanca da radi “remotely” posao koji Indijac moze uraditi za djelic americke plate…
Zato je boeing imao ogromnih problema. Software (jedan dio) im radili indijci jer je bilo jefrinije, nije bio uvezan I testiran kod produkcije I padose dva aviona.
U usutini zbog ove pandemije doslo je do realizacije da nije dobro imat industriju vani pa se sad masovno poslovi vracaju. Nemislim svi ali veliki dio firming zatvaraju ili smanjuju zavisnost prema drugim drzavama. Znam kod.mene je bila frka I prije pandemije jer su telecom komanije outsource call center po indiji I Filipins pa se narod bunio, em usluga losa em cijena ostala ista pa su vratili nazad.

Eh jebem ti autocorrect, neispravljao ga ja vala 😁
biglebovski

#3552 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Ogledni primjerak za političare širom svijeta?

Nancy i Paul Pelosi zarađuju milione u trgovanju dionicama u kompanijama koje ona aktivno regulira

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi (D-CA) šesta je najbogatija članica Kongresa, prema najnovijim financijskim izvještajima podnesenim 2019. Kako se kalifornijska demokrata uzdizala kroz stranačke redove i dobivala sve više i više političke moći, njeno lično bogatstvo je uskrsnuo zajedno sa njim. Pelosi je “vidjela kako se njeno bogatstvo povećalo na skoro 115 miliona dolara sa 41 milion dolara u 2004. godini”, izvještava neprofitna organizacija za transparentnost Open Secrets. Čak i prema standardima bogatstva koji definišu to zakonodavno tijelo - "više od polovine onih u Kongresu su milioneri" - bogatstvo i način života dugogodišnjeg liberalnog političara i najmoćnijeg zakonodavca u Washingtonu su raskošni.

I otkako su se popeli na prvo mjesto u Kući, Pelosi i njen suprug Paul postaju sve bogatiji i bogatiji. Veliki dio njihovog dodatnog bogatstva je rezultat izuzetno unosnih i "sretnih" odluka o tome kada kupiti i prodati dionice i opcije u samim industrijama i kompanijama na koje Pelosi, kao predsjedavajući Doma, ima ogroman i direktan utjecaj.

Image

https://greenwald.substack.com/p/nancy- ... llions?s=r
Last edited by biglebovski on 06/06/2022 17:37, edited 1 time in total.
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#3553 Re: AMERIKA

Post by sime_cipol »

Ako cemo gledati inflaciju, ekonomsku krizu 2008, onda pandemiju Covida i rat u Ukrajini, 40 miliona prije 20 godina jednako vrijedi kao sad 120 miliona :D
Prije 20god si na Dobrinji za 50k mogao kupiti dvosoban stan od cca 60m², sad isti taj stan Kosta 150k :D
biglebovski

#3554 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

sime_cipol wrote: 06/06/2022 17:09 Ako cemo gledati inflaciju, ekonomsku krizu 2008, onda pandemiju Covida i rat u Ukrajini, 40 miliona prije 20 godina jednako vrijedi kao sad 120 miliona :D
Prije 20god si na Dobrinji za 50k mogao kupiti dvosoban stan od cca 60m², sad isti taj stan Kosta 150k :D
U pravu si ti, zaradi se i sa strane. Evo je ovdje na gaži kao matičar na vjenčanju nasljednice milijardera Getty-ja, dok su djeca San Francisca morala po 9 sati masku nosati, ona je smogla snage i uz veliki rizik vjenčati mladu milijarderku. Dolar po dolar, uz veliku žrtvu i odricanje, i skupi se 140 miliona na računu. Američki tj. san svakog koruptivnog birokratskog govneta na planeti.

Image
ultima_palabra

#3555 Re: AMERIKA

Post by ultima_palabra »

biglebovski wrote: 06/06/2022 15:35 Ogledni primjerak za političare širom svijeta?

Nancy i Paul Pelosi zarađuju milione u trgovanju dionicama u kompanijama koje ona aktivno regulira

Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi (D-CA) šesta je najbogatija članica Kongresa, prema najnovijim financijskim izvještajima podnesenim 2019. Kako se kalifornijska demokrata uzdizala kroz stranačke redove i dobivala sve više i više političke moći, njeno lično bogatstvo je uskrsnuo zajedno sa njim. Pelosi je “vidjela kako se njeno bogatstvo povećalo na skoro 115 miliona dolara sa 41 milion dolara u 2004. godini”, izvještava neprofitna organizacija za transparentnost Open Secrets. Čak i prema standardima bogatstva koji definišu to zakonodavno tijelo - "više od polovine onih u Kongresu su milioneri" - bogatstvo i način života dugogodišnjeg liberalnog političara i najmoćnijeg zakonodavca u Washingtonu su raskošni.

I otkako su se popeli na prvo mjesto u Kući, Pelosi i njen suprug Paul postaju sve bogatiji i bogatiji. Veliki dio njihovog dodatnog bogatstva je rezultat izuzetno unosnih i "sretnih" odluka o tome kada kupiti i prodati dionice i opcije u samim industrijama i kompanijama na koje Pelosi, kao predsjedavajući Doma, ima ogroman i direktan utjecaj.

Image

https://greenwald.substack.com/p/nancy- ... llions?s=r
S&P 500 se uduplao od 2004. do 2019. Znaci da je 2004. ulozila 41 milion u indeks dionica (bez ikakvog znanja o istima) imala bi 82 miliona 2019. U medjuvremenu su valjda ona i cojek jos ponesto zaradili i ulozili, i eto ga... para na paru, us na fukaru.
Haris.ba

#3556 Re: AMERIKA

Post by Haris.ba »

ultima_palabra wrote: 06/06/2022 19:51 S&P 500 se uduplao od 2004. do 2019. Znaci da je 2004. ulozila 41 milion u indeks dionica (bez ikakvog znanja o istima) imala bi 82 miliona 2019. U medjuvremenu su valjda ona i cojek jos ponesto zaradili i ulozili, i eto ga... para na paru, us na fukaru.
Odakle mu prvi milion? To je glavno pitanje.

Nisu to skrivene informacije. Ali, o tome se ne zeli puno da pise izvan lokalnih vijesti.
laik1981

#3557 Re: AMERIKA

Post by laik1981 »

Naslov objasnjava toliko toga..
SAD će dopustit dvjema evropskim kompanijama da uvoze naftu iz Venecuele
jeza u ledja

#3558 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Ima lista najbogatijih kongresmena. Na njoj prednjace Republikanci. Nije tesko potraziti.
jeza u ledja

#3559 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 06/06/2022 04:37 Ma on je samo izjavio sto drzava hoce...vratit.ljude na posao jer to pokrece drzavu.
Npr..ja radim od kuce,...znaci ustedim 180 $ mjesecno za parking, gorivo minimalno 200$ ...svaki dan kafa/rucak minimalno $15 po danu, auto duze traje nemam potrebe za servisiranjem...nemam potrebe kupovat odjela, cipele, kravate...znaci automatski smanjujem druge industrije (prehrambena, energetska, trgovina) a u isto vrijeme drzavi se smanjli prihodi od taksi...
Ja sam na pocetku ove pandemije rekao da ce mnogi koji su odselili iz velikih gradova najebat. Svi mi hocemo da radimo od kuce , naravno da ce poslodavci moci diktirat uslove.
Znaci Musk je fakat deep state. :o

Firme stede na neplacanju kancelarijskih prostora i mnogih drugih stvari. A neke druge zaradjuju na tome da si ti kuci.

Sto se tice Muskove firme, pa nije ni prva ni zadnja koja je trazila od uposlenika da se vrate. Ako im ne odgovara…puno je alternativnih opcija. Ono, nije valjda da treba da ih zalimo?

No rad od kuce je here to stay. Ko nije shvatio do sad nece nikad. Musk supljira na isti nacin kao sto Trump supljira o povratku manufakture.
exliberal-ex

#3560 Re: AMERIKA

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote: 07/06/2022 00:08

Firme stede na neplacanju kancelarijskih prostora i mnogih drugih stvari. A neke druge zaradjuju na tome da si ti kuci.

Sto se tice Muskove firme, pa nije ni prva ni zadnja koja je trazila od uposlenika da se vrate. Ako im ne odgovara…puno je alternativnih opcija. Ono, nije valjda da treba da ih zalimo?

No rad od kuce je here to stay. Ko nije shvatio do sad nece nikad. Musk supljira na isti nacin kao sto Trump supljira o povratku manufakture.
Ma to je noz sa dvije ostrice....treba posteno reci da je I produktivnost opala kod rada od kuce...kazu vidis da sam aktivan na teams...a onda se izda kako je kupio mouse shaker..😉
GandalfSivi

#3561 Re: AMERIKA

Post by GandalfSivi »

jeza u ledja wrote: 06/06/2022 23:56 Ima lista najbogatijih kongresmena. Na njoj prednjace Republikanci. Nije tesko potraziti.
Smijesno uopste komentarisati smece koje lik postavlja, davno sam odustao…
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3562 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Image

vratiti se korijenima :mrgreen: indijancima koji su naselili ameriku i uništili floru i faunu :D
biglebovski

#3563 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

American dream caravan?

Do 15.000 migranata — mnogi od njih iz Centralne Amerike, Venecuele i Kube — uskoro bi se mogli pridružiti ogromnoj karavani koja je u ponedjeljak krenula iz južnog Meksika prema američkoj granici, a njeni članovi pozivaju predsjednika Bidena da ukine zdravstvenu politiku iz naslova 42. kada stignu do granice.

„[Biden] je obećao zajednici Haićana da će im pomoći“, rekao je za Fox News jedan migrant iz karipske nacije. “On će opozvati naslov 42. On će nam pomoći da dobijemo pravi azil.”

Karavan je započeo svoje putovanje iz Tapachule, manje od 10 milja od meksičke granice s Gvatemalom, a polazak je vremenski usklađen s početkom Samita Amerika u Los Angelesu.

Reuters je, pozivajući se na svjedoke, javio da je najmanje 6.000 ljudi krenulo iz Tapachule. Organizator Luis Villigran rekao je za Fox News da se karavan protezao više od 32 milje i procijenio da je učestvovalo 9.500 ljudi.

https://nypost.com/2022/06/06/thousands ... 42-repeal/

Image
biglebovski

#3564 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Upoznajte 25 najbogatijih članova Kongresa

https://www.businessinsider.com/wealthi ... es-2021-12

Image
biglebovski

#3565 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

Eksplozija u američkoj vojnoj bazi u okupiranom dijelu Sirije je inside job?

Američki vojnik je možda podmetnuo eksploziv u unutrašnjem napadu na vojnu bazu, ranivši još 4 osobe

Unutarnji napad na američku vojnu bazu u Siriji u kojem su povrijeđena četiri vojnika možda je izveo kolega pripadnik, rekli su vojni zvaničnici.

Potencijalni osumnjičeni se vratio u Sjedinjene Države dok Odjel za kriminalističke istrage vojske i Ured za specijalne istrage istražuju napad 7. aprila na bazu zvanu Green Village, rekao je glasnogovornik vojske.

Eksploziv je stavljen u prostor za skladištenje municije i tuš. Dvojica zvaničnika izjavila su za CNN da eksploziv "nije beznačajan" i da ima više detonacijske snage od ručne bombe.

https://nypost.com/2022/06/06/us-servic ... army-base/

Image
jeza u ledja

#3566 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Imas li ti sta konkretno napisati ili ces samo postavljati clanke?
jeza u ledja

#3567 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

exliberal-ex wrote: 07/06/2022 00:49
jeza u ledja wrote: 07/06/2022 00:08

Ma to je noz sa dvije ostrice....treba posteno reci da je I produktivnost opala kod rada od kuce...kazu vidis da sam aktivan na teams...a onda se izda kako je kupio mouse shaker..😉
Postoje li neke studije o produktivnosti?

Ako je tako, da opada produktivnost, onda nesto nije u redu s firmom ili s menadzmentom. Naravno, govorim samo o poslovima koji se stvarno mogu 100% raditi od kuce.

Mene niko ne pita kupujem li mouse shaker (wtf is that?) dok god sam available tokom radnog vremena i dok god se rokovi ne probijaju.
exliberal-ex

#3568 Re: AMERIKA

Post by exliberal-ex »

jeza u ledja wrote: 07/06/2022 14:35
Postoje li neke studije o produktivnosti?

Ako je tako, da opada produktivnost, onda nesto nije u redu s firmom ili s menadzmentom. Naravno, govorim samo o poslovima koji se stvarno mogu 100% raditi od kuce.

Mene niko ne pita kupujem li mouse shaker (wtf is that?) dok god sam available tokom radnog vremena i dok god se rokovi ne probijaju.
Pada kreativnost jer su svi u svome balonu. Citao sam neki clanak prije par mjeseci gdje su rekli da onaj "watercooler chat" iako se smatra samo kao gossip ustvari je veoma vazan za konekciju izmedju ljudi I kao mjesto gdje se mnoge ideje rode.
Mouse shaker...ako nemices mis nakon 15 min tvoj status je away....iako mozda sjedis I radis I mnogi kazu eno nerade...zato uzmes mouse shaker sto zavibrira mis svakih par min ako ga ti nemices I status je ubijek green.
Ja ga imam ne zbog toga nego kad radim neke velike imports umjesto da ja pomaknem mis svaki pola sata da neizgubim konekciju on zatrese.
Truba

#3569 Re: AMERIKA

Post by Truba »

Image

kaće više pojeftinjenje
exliberal-ex

#3570 Re: AMERIKA

Post by exliberal-ex »

Black swan wrote: 07/06/2022 14:53 Image

kaće više pojeftinjenje
Kako ce demokrate da popuse zbog stvari kao sto su ove..ja mislim da su I oni svjesni toga ali nemogu da se odmaknu od ovih ekstremnih lijevih sto guraju svoje ideje a fakticki time pomazu republikance
Truba

#3571 Re: AMERIKA

Post by Truba »

nikad ne podcjenjuju vjerovatnoću da ljudi budu ljevičari :D
pa makar i na 1 dan kad su izbori
biglebovski

#3572 Re: AMERIKA

Post by biglebovski »

jeza u ledja wrote: 07/06/2022 14:30 Imas li ti sta konkretno napisati ili ces samo postavljati clanke?
Čovjek jednostavno ostane speechless & writing-less kad vidi ovakve stvari. Vidi ovo, šta da se napiše, budući predsjednik, kako sam sebe naziva ovaj humor od demokratskog političara na čelu nekoć prosperitetne metropole, ne može riješiti pacove? Odmah mi na pamet padnu mlade mame sa Menhetna, razočarane, protestuju, bore se... i onda milion pacova okolo. Jadne žene, djeca im jedva dišu radi obaveznog nošenja maski za djecu, dok milioni pacova šetaju okolo a desetine hiljada nepoznatih ljudi maršira na granicu. Još im samo treba da im djecu pacovi ugrizu. Grozno.

Čuvajte se ako nekada odete u New York, budite na oprezu, izbjegavajte metro.

Problem sa pacovima u Njujorku je van kontrole - i ne čini se dovoljno da se zaustavi

Pacovi danas trče posvuda u NYC - a ne govorimo o doušnicima FBI-a.

Od početka 2022. godine, Velika jabuka je doživjela svoju najgoru najezdu od 2010. godine - prve godine kada su podaci o pacovima objavljeni na internetu, izvještava Associated Press.

Pat Marino, koji iznajmljuje zamke za pacove odobrene od strane gradonačelnika Erica Adamsa, inovativni bazen za smrt glodara koji izgleda kao ormarić, čak je priznao da je brojčano nadmašan.

„Imamo uticaj, hvatamo mnogo pacova. Ali postoje milioni. Ne želim da budem alarmant, ali ima ih mnogo”, rekao je Marino za Gothamist.

https://nypost.com/2022/06/01/nyc-has-a ... ng-enough/

Image

Image
chupacabra

#3573 Re: AMERIKA

Post by chupacabra »

biglebovski wrote: 07/06/2022 10:39 American dream caravan?

Do 15.000 migranata — mnogi od njih iz Centralne Amerike, Venecuele i Kube — uskoro bi se mogli pridružiti ogromnoj karavani koja je u ponedjeljak krenula iz južnog Meksika prema američkoj granici, a njeni članovi pozivaju predsjednika Bidena da ukine zdravstvenu politiku iz naslova 42. kada stignu do granice.

„[Biden] je obećao zajednici Haićana da će im pomoći“, rekao je za Fox News jedan migrant iz karipske nacije. “On će opozvati naslov 42. On će nam pomoći da dobijemo pravi azil.”

Karavan je započeo svoje putovanje iz Tapachule, manje od 10 milja od meksičke granice s Gvatemalom, a polazak je vremenski usklađen s početkom Samita Amerika u Los Angelesu.

Reuters je, pozivajući se na svjedoke, javio da je najmanje 6.000 ljudi krenulo iz Tapachule. Organizator Luis Villigran rekao je za Fox News da se karavan protezao više od 32 milje i procijenio da je učestvovalo 9.500 ljudi.

https://nypost.com/2022/06/06/thousands ... 42-repeal/

Image
Migranski karavani se uredno pojavljuju pred svake Americke izbore, a Fox je naravno na licu mjesta da nas o tome obavijesti. Kad prodju izbori, i masovno zastrasivanje zivlja kako bi desnicari navukli glasove, karavani misteriozno nestanu. Sljedeci migratski karavan dolazi ljeto-jesen 2024.
jeza u ledja

#3574 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

Iz tog clanka:
But this vastly overstates a president's power to control the cost of a commodity traded on a world market. Although a president's actions — including Biden's climate policies — can nudge the price of oil, the effect is marginal at best, experts say.
“The scale of the global oil market,” said Pavel Molchanov, an oil analyst at Raymond James, “is so massive that it would be extremely unlikely for any single political decision, anywhere in the world, to materially affect oil prices.”
Simply put, neither Biden nor President Trump have a secret lever at the Resolute Desk that makes the price of oil go drastically up or down.
Cinjenica je da je cijena goriva konstantno rasla od aprila 2020-e, znaci mnogo prije Bidena, i onda drasticno skocila zbog ruske okupacije Ukrajine.

Do sredine Trumpovog mandata gorivo je bilo skuplje za cijeli dolar u odnosu na zadnji mjesec Obaminog. (maj 2018-e $2.873, februar 2016-e $1.872).
Al taj debilko sa Twittera nigdje to ne spominje, jelde?
jeza u ledja

#3575 Re: AMERIKA

Post by jeza u ledja »

biglebovski wrote: 07/06/2022 15:50
jeza u ledja wrote: 07/06/2022 14:30 Imas li ti sta konkretno napisati ili ces samo postavljati clanke?
Čovjek jednostavno ostane speechless & writing-less kad vidi ovakve stvari. Vidi ovo, šta da se napiše, budući predsjednik, kako sam sebe naziva ovaj humor od demokratskog političara na čelu nekoć prosperitetne metropole, ne može riješiti pacove? Odmah mi na pamet padnu mlade mame sa Menhetna, razočarane, protestuju, bore se... i onda milion pacova okolo. Jadne žene, djeca im jedva dišu radi obaveznog nošenja maski za djecu, dok milioni pacova šetaju okolo a desetine hiljada nepoznatih ljudi maršira na granicu. Još im samo treba da im djecu pacovi ugrizu. Grozno.

Čuvajte se ako nekada odete u New York, budite na oprezu, izbjegavajte metro.

Problem sa pacovima u Njujorku je van kontrole - i ne čini se dovoljno da se zaustavi

Pacovi danas trče posvuda u NYC - a ne govorimo o doušnicima FBI-a.

Od početka 2022. godine, Velika jabuka je doživjela svoju najgoru najezdu od 2010. godine - prve godine kada su podaci o pacovima objavljeni na internetu, izvještava Associated Press.

Pat Marino, koji iznajmljuje zamke za pacove odobrene od strane gradonačelnika Erica Adamsa, inovativni bazen za smrt glodara koji izgleda kao ormarić, čak je priznao da je brojčano nadmašan.

„Imamo uticaj, hvatamo mnogo pacova. Ali postoje milioni. Ne želim da budem alarmant, ali ima ih mnogo”, rekao je Marino za Gothamist.

https://nypost.com/2022/06/01/nyc-has-a ... ng-enough/

Image

Image
:lol:

Writing-less kazes. :D Vrtis zutilo NYPost i prevodis nam clanke. Odmori se malo bolan.
Post Reply