Vozio u Italiji i bas su skupi s putarinom, ne znam egzaktno, ali bas te oderu po dzepu. Ceste pored gdje se ne placa pune, razumljivo.drug_profi wrote: ↑05/06/2022 22:21Hrvatska je 0,46 kuna po km, to je 12 kpf
Italija je 0,075 eura sto je 15 kpf
Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Moderator: anex
- Porodice Foht
#24401 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
- Login77777
#24402 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Najbolje Njemacka i Svicarska. U Njemackoj dzaba za strance a u Svicarskoj 40 Franaka godina dana.Porodice Foht wrote: ↑05/06/2022 23:02Vozio u Italiji i bas su skupi s putarinom, ne znam egzaktno, ali bas te oderu po dzepu. Ceste pored gdje se ne placa pune, razumljivo.drug_profi wrote: ↑05/06/2022 22:21
Hrvatska je 0,46 kuna po km, to je 12 kpf
- Haris.ba
#24403 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ovo bas i nije tacno. Svaka lokalna zajednica (ako gledamo kantone) ima svoje autoputeve/brze ceste
Unskosanski vapi za brzom cestom prema Hrvatskoj.
https://gpmaljevac.com/video-novac-je-o ... v-kladusa/
Jos je na idejnom projektu.
Ili Tuzlanski kanton. Najnesposobniji kanton da se izbori.
On ko biva sada gura rutu prema Orasju.
SBK evo dobice (hajde da ne racunamo mali dio autoputa koji je rijesio Kiseljak i Kresevo) konacno pocetak brze ceste u rejonu Viteza.
Gorazdanski isto gleda neku konekciju na autoput koji je sada na dugom stapu preko Visegrada. Ali, evo imamo Hranjen.
Jedini kanton koji nema projekta jeste Livanjski kanton. Ali, i to je privremeno.
- So What!
#24404 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kao sto rekoh to nije finansirala EU, vec koncesionari, a u autoceste po Hrvatskoj se svakom isplatilo ulagati jer se radi o jednoj od evropskih zemalja s najrazvijenim turizmom.mk ultra wrote: ↑05/06/2022 14:38Koliko je autoputa hrvatska napravila od 1998- danas, oko 1000km? Jeli tako?
Pa samo od 2003-2004 pušteno u rad 250km, mi to jos nemamo u FBiH sve kad se sabere komplet nove ceste sto su rađene
Hoces reci da mi danas imamo.manji BDP nego hrvatska 1998 recimo
Finansijer daje uslove i rasparcuje i produzava agoniju
Plus na to sve i nasa generalna nezainteresovanost
Finansijer se predstavlja kao prijatelj
Pokazali su gdje su prijatelji, nama nisu.![]()
Zamisli sad da je lazni prijatelj napravio (finansirao) 400km ceste pustene u rad 2005te...
Utjecaj na turizam, poslove, dalji razvoj...
Autocestama u Hrvatskoj upravljaju cetiri kompanije:
• Hrvatske autoceste d.o.o. (918,50 km: A1, A3, A4, A5, A10, A11),
• Autocesta Rijeka - Zagreb d.d. (187,03 km: dio A1, A6, A7, Krčki most),
• Bina-Istra d.d. (141 km: A8 i A9)
• Autocesta Zagreb – Macelj d.o.o.(60 km: A2).
Najvise kontrolisu drzavne autoceste, ali solidan broj kilometara jos uvijek pokrivaju koncesionarske kompanije.
Uglavnom EU je jedina za koju mislim da je pogurala izgradnju autoputa u ovoj zemlji, jer trebalo je deverati politicare koji sanjaju o tome kako da se ugrade u taj novac koji se daje za autoputeve. Pa kada ih je EU natjerala na akcize, bukvalno su izmisljali mehanizam kako da taj novac se ne preusmjeri na nesto drugo te je otvoren zajednicki racun u Centralnoj banci.
Mozes misliti kolega sa petokrakom na profilnoj je dosao na temu kako bi naveo da nam narod nea sta da jede, pritom je neofirno priznao sta mu izaziva komplekse pa bi ni manje ni vise dodatno oporezivao shisha barove i 'restorane uglednih sarajevskih biznismena' hahahahahteskeredzic_22 wrote: ↑05/06/2022 21:40EU nije neprijatelj BiH .
Ko bi EU platio tu cestu da nam je izgrade ?
Preostalih 2,5 miliona stanovnika koji gotovo cijeli dohodak troši na hranu i režije ?
Slabašna privreda koja nije rasterećena jednog , jedinog feninga u najvećoj modernoj krizi čovječanstva od covida do danas (ne računam šiša barove po Sarajevu i restorane "uglednih sarajevskih biznismena" koji trebaju biti i dodatno oporezovani) ?
Što više ceste bude , ljudi će je koristiti rijetko ili u nuždi.
Autoceste Federacije su zvanično imaju najskuplju naplatu cestarine u Evropi.
Naravno pri tome je slagao da placamo najvecu cestarinu u Evropi i time potvrdio generalno o kakvom profilu se radi. Prijatelju, nacionalizovana privreda i komunizam su jos uvijek zivi na Kubi, Sjevernoj Koreji, Laosa i eto navodno i u Kini. Preporuke da probas emigrirati tamo, pa te nece nervirati vise shisha barovi i tudji restorani, a vjerujem da svaka od zemalja posjeduje infrastukturu koja bi ti bila po mjeri.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#24405 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
https://repozitorij.efzg.unizg.hr/islan ... stream/PDFSo What! wrote: ↑06/06/2022 09:46Kao sto rekoh to nije finansirala EU, vec koncesionari, a u autoceste po Hrvatskoj se svakom isplatilo ulagati jer se radi o jednoj od evropskih zemalja s najrazvijenim turizmom.mk ultra wrote: ↑05/06/2022 14:38Koliko je autoputa hrvatska napravila od 1998- danas, oko 1000km? Jeli tako?
Pa samo od 2003-2004 pušteno u rad 250km, mi to jos nemamo u FBiH sve kad se sabere komplet nove ceste sto su rađene
Zamisli sad da je lazni prijatelj napravio (finansirao) 400km ceste pustene u rad 2005te...
Najvise kontrolisu drzavne autoceste, ali solidan broj kilometara jos uvijek pokrivaju koncesionarske kompanije.
Uglavnom EU je jedina za koju mislim da je pogurala izgradnju autoputa u ovoj zemlji, jer trebalo je deverati politicare koji sanjaju o tome kako da se ugrade u taj novac koji se daje za autoputeve. Pa kada ih je EU natjerala na akcize, bukvalno su izmisljali mehanizam kako da taj novac se ne preusmjeri na nesto drugo te je otvoren zajednicki racun u Centralnoj banci.
eto kompletan izvještaj
i dalje su imali daleko ozbiljniji pristup i podršku stranih fondova, koja nas zaobilazi
https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/od-1-sije ... rtka/22476
onda traži za Bina Istra, koliko je vlasništvo državnog fonda Bina Fincom, francuskog investitora i HAC-a
Zagreb Macelj je koliko znam pola pola sa Štrabagom
svaka autocesta se jednako isplati... a ova morska radi manje od pola godine pa se isplati
opet kažem, zamisli da smo dobili pare da gradimo 600km autoceste i da je pušteno u rad 2005te, pa evo i 2010te...
zamisli
na koliko smo sad, 120 + 120 cca?
ovako mislim da se samo agonija oko finansiranja nastavlja, te da smišljeno ostajemo po strani zahvaljujući EU
Last edited by mk ultra on 06/06/2022 10:18, edited 1 time in total.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#24406 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ah vi liberalne demokrate , ljubitelji kapitalizma što pregazište ovo malo zelenih površina što je po gradu preostalo staklenim monstrumima dok djecu u škole vodite i liječite isključivo u dobro oroniulim zgradama koje su napravljene u socijalizmu , ahahaaha a tek što plaćate porez na minimalac samo kad morate radniku koji konačno bježi glavom bez obzira od vašeg "ugleda" koji ste ničim izazvani zaradili u člancima Dnevnog Avaza , jer konačno fizički može pobjeći...So What! wrote: ↑06/06/2022 09:46
Mozes misliti kolega sa petokrakom na profilnoj je dosao na temu kako bi naveo da nam narod nea sta da jede, pritom je neofirno priznao sta mu izaziva komplekse pa bi ni manje ni vise dodatno oporezivao shisha barove i 'restorane uglednih sarajevskih biznismena' hahahahahteskeredzic_22 wrote: ↑05/06/2022 21:40EU nije neprijatelj BiH .
Ko bi EU platio tu cestu da nam je izgrade ?
Preostalih 2,5 miliona stanovnika koji gotovo cijeli dohodak troši na hranu i režije ?
Slabašna privreda koja nije rasterećena jednog , jedinog feninga u najvećoj modernoj krizi čovječanstva od covida do danas (ne računam šiša barove po Sarajevu i restorane "uglednih sarajevskih biznismena" koji trebaju biti i dodatno oporezovani) ?
Što više ceste bude , ljudi će je koristiti rijetko ili u nuždi.
Autoceste Federacije su zvanično imaju najskuplju naplatu cestarine u Evropi.
Naravno pri tome je slagao da placamo najvecu cestarinu u Evropi i time potvrdio generalno o kakvom profilu se radi. Prijatelju, nacionalizovana privreda i komunizam su jos uvijek zivi na Kubi, Sjevernoj Koreji, Laosa i eto navodno i u Kini. Preporuke da probas emigrirati tamo, pa te nece nervirati vise shisha barovi i tudji restorani, a vjerujem da svaka od zemalja posjeduje infrastukturu koja bi ti bila po mjeri.
Ovo oko cestarina ću dokumentovati čim uhvatim vremena.
Nije on džaba - šiša , zamisli pita te neko gdje ćeš izaći s djevojkom - u šišu
Pardon , "uglednu šišu" po Avazu.
Last edited by teskeredzic_22 on 06/06/2022 10:24, edited 1 time in total.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#24407 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Prijatelju ,mk ultra wrote: ↑05/06/2022 14:38Koliko je autoputa hrvatska napravila od 1998- danas, oko 1000km? Jeli tako?
ranije su bili mnogo bolji uslovi za gradnju autoceste iz više razloga , bila je jeftinija , imali smo više stanovnika , BDP jeste bio manji ali je bila veća godišnja stopa rasta , nije EU ni neprijatelj ni krivac što je ova zemlja najveći neprijatelj sama sebi jer ima jako puno unutrašnjih neprijatelja koji je na svim poljima u svim oblastima devastiraju na sve moguće načine , politkom , nacionalizmom , korupcijom , krađom.
Sada su ekonomski uslovi lošiji i imamo manje stanovnika a ništa se u problemima nije riješilo ili popravilo.
Čestitam ti na optimizmu , zaista.
Pozdrav.
-
neki
#24408 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pošto tvrdiš da je ovaj podatak zvaničan, molim te možeš li argumentovati tu glupost?teskeredzic_22 wrote: ↑05/06/2022 21:40 Autoceste Federacije su zvanično imaju najskuplju naplatu cestarine u Evropi.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#24409 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
moguće da i to utječe na kraju
ali ne odlučuju naši toliko da lot za izgradnju bude 5km već finansijer - EU, EIB ili ko treći, nebitno
odobri ti godišnje 100-200mil EUR, a trebao ti je odobriti milijardu i više...uslove da uvodiš akcize kojima možeš imati budžet za vraćanje duga, i imaš budžet, ali pare za gradnju ne dobijaš
neće i vjerovatno neće nikad dozvoliti
zašto?
prijatelji, aha...
nismo zaduženi ni 30-35% BDP, najmanje zadužena država u Europi.
evo Lašva - Nević polje 25km = 5 lotova, finansiranje upitno, ko iz vlastitih viškova itd... niko nema pare za to, osim većih investicijskih fondova kojima se kredit poslije otplaćuje
pare ne daju.
koliko god da košta, nemanje autoputa košta više (negativno)
ali ne odlučuju naši toliko da lot za izgradnju bude 5km već finansijer - EU, EIB ili ko treći, nebitno
odobri ti godišnje 100-200mil EUR, a trebao ti je odobriti milijardu i više...uslove da uvodiš akcize kojima možeš imati budžet za vraćanje duga, i imaš budžet, ali pare za gradnju ne dobijaš
zašto?
prijatelji, aha...
evo Lašva - Nević polje 25km = 5 lotova, finansiranje upitno, ko iz vlastitih viškova itd... niko nema pare za to, osim većih investicijskih fondova kojima se kredit poslije otplaćuje
pare ne daju.
koliko god da košta, nemanje autoputa košta više (negativno)
-
Dzontra_Volta
#24410 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Joj sjećam se jednom, išao s jaranom u Italiju i on insistirao da plati komplet smještaj. Kažem ja ok, ali onda pusti mene da platim gorivo i putarinu. Kad se sabralo, bolje da sam ja hotele platio.Porodice Foht wrote: ↑05/06/2022 23:02Vozio u Italiji i bas su skupi s putarinom, ne znam egzaktno, ali bas te oderu po dzepu. Ceste pored gdje se ne placa pune, razumljivo.drug_profi wrote: ↑05/06/2022 22:21
Hrvatska je 0,46 kuna po km, to je 12 kpf
- -Chesterfield-
#24411 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa ne možemo porediti cijenu putarine u Italiji i Bosni i Hercegovini. 
Ako to već radite onda uzmite u obzir i ostale parametre.
Nezaposlenost, najniža plata...
- drug_profi
#24412 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
e jebiga sad...-Chesterfield- wrote: ↑06/06/2022 10:57 Pa ne možemo porediti cijenu putarine u Italiji i Bosni i Hercegovini.
nije ni cijena odrzavanja i izgradnje prilagođena platama, već cijenama na tržištu.
- -Chesterfield-
#24413 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Kolika god da je cijena izgradnje građani su je do sada isplatili kroz razne namete - akcize, putarine...
- Login77777
#24414 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa Chiasso-Trst neki 450 kilometara bilo prije 5-6 godina oko 35 eura. Vjerovatno je sad jos skuplje. Ali zato se fino vozis. Imas nekad po 3-4 trake.Dzontra_Volta wrote: ↑06/06/2022 10:44Joj sjećam se jednom, išao s jaranom u Italiju i on insistirao da plati komplet smještaj. Kažem ja ok, ali onda pusti mene da platim gorivo i putarinu. Kad se sabralo, bolje da sam ja hotele platio.Porodice Foht wrote: ↑05/06/2022 23:02
Vozio u Italiji i bas su skupi s putarinom, ne znam egzaktno, ali bas te oderu po dzepu. Ceste pored gdje se ne placa pune, razumljivo.![]()
- VladaFBiH
#24415 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
ako misli na cijenu u odnosu na prosječnu platu i visinu GDP kao i činjenicu da su građani izgradili put pomoću akciza moglo bi se reći da smo među najgorimneki wrote: ↑06/06/2022 10:29Pošto tvrdiš da je ovaj podatak zvaničan, molim te možeš li argumentovati tu glupost?teskeredzic_22 wrote: ↑05/06/2022 21:40 Autoceste Federacije su zvanično imaju najskuplju naplatu cestarine u Evropi.
- Porodice Foht
#24416 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Pa nismo bas toliko zagorili po glavi.-Chesterfield- wrote: ↑06/06/2022 10:57 Pa ne možemo porediti cijenu putarine u Italiji i Bosni i Hercegovini.
- So What!
#24417 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Zemlja u kojoj je EBRD-ov tender obaran dva puta, Zvirovici - Pocitelj, zatim tender za dionicu Buna - Kvanj koji je oboren jednom, sada ide ponovljeni, zatim dje se salje EBRD-ova komisija, Kvanj - Mostar Jug, ne moze dobiti toliki kredit od EU, jer nije niko glup ovim nasim debilima dati toliki kredit znajuci kakve se tu utakmice vode. Dodiku su dali npr. kredit za autoput Doboj - Banja Luka i Banja Luka - Gradiska, pogurali most preko Save i dosta je vise majstore.mk ultra wrote: ↑06/06/2022 10:32 moguće da i to utječe na kraju
zašto?
prijatelji, aha...![]()
pare ne daju.
koliko god da košta, nemanje autoputa košta više (negativno)![]()
A dokaz da EU pomaze izgradnju ovdje su i grantovi dakle bespovratna sredstva koja su ulozili u izgradnju koridora Vc:
- Svilaj – Odžak (19.606.000 €)
- Putnikovo brdo – Medakovo (15.550.000 €)
- Poprikuše – Nemila (41.174.000 €)
- Ponirak – Vraca (19.000.000 €)
- Tunel Zenica – Donja Gračanica (12.062.000 €)
- Tarčin – Ivan (LOT 1) (11.780.000 €)
- Tarčin – Ivan (LOT 2) (11.480.000 €)
- Tunel Kvanj – Buna (20.671.580 €)
- Buna – Počitelj (8.789.140 €)
- Počitelj – Zvirovići (5.000.000 €)
Ukupno: 165.112.720 €
Ovo je bukvalno poklon nasim gradjanima od EU, koja nam nista nije duzna manje-vise, a pored toga dali su grantove za projektovanja i tehnicku pomoc za neke dionice ciji iznosi nisu ovdje uracunati.
-
detroit-mercy
#24418 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Ma ja ba, zajebala nas EU inace bi do sada imali 10,000km autocestemk ultra wrote: ↑06/06/2022 10:16https://repozitorij.efzg.unizg.hr/islan ... stream/PDFSo What! wrote: ↑06/06/2022 09:46
Kao sto rekoh to nije finansirala EU, vec koncesionari, a u autoceste po Hrvatskoj se svakom isplatilo ulagati jer se radi o jednoj od evropskih zemalja s najrazvijenim turizmom.
eto kompletan izvještaj
i dalje su imali daleko ozbiljniji pristup i podršku stranih fondova, koja nas zaobilazi
https://mmpi.gov.hr/vijesti-8/od-1-sije ... rtka/22476
onda traži za Bina Istra, koliko je vlasništvo državnog fonda Bina Fincom, francuskog investitora i HAC-a
Zagreb Macelj je koliko znam pola pola sa Štrabagom
svaka autocesta se jednako isplati... a ova morska radi manje od pola godine pa se isplati
opet kažem, zamisli da smo dobili pare da gradimo 600km autoceste i da je pušteno u rad 2005te, pa evo i 2010te...
zamisli![]()
na koliko smo sad, 120 + 120 cca?
ovako mislim da se samo agonija oko finansiranja nastavlja, te da smišljeno ostajemo po strani zahvaljujući EU
- So What!
#24419 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Na Koridoru 5C kod Žepča trenutno najveće gradilište koje donosi nove kilometre 2024. godine

Na Koridoru 5C od Zenice prema sjeveru na dionici Nemila - Poprikuše u toku su najkompleksniji radovi u sklopu kojih je angažovano 300 radnika, a gradi se i tunel dužine 3,65 kilometara.
Nakon Zeničke obilaznice koja je bila specifična po strukturi terena i položaju autoputa, jedni od najkompleksnijih radova na nastavku gradnje autoceste kroz BiH prema sjeveru trenutno se izvode na dionici Nemila - Poprikuše. Radi se o dionici dužine 5,5 kilometara od čega je čak 3,65 kilometara tunela Golubinja.
Ekipa portala Klix.ba obišla je gradilište gdje radove izvodi turski Cengiz Insaat te smo razgovarali i sa šefom projekta Reufom Kadrićem koji nam je kazao da će dionica biti završena u roku, kako je planirano, do juna 2024. godine kada će biti otvoreno dodatnih 20-ak kilometara autoceste.
"Tunel Golubinja se nalazi na kritičkom putu i završetak radova će zavisiti od geologije terena u tunelu. Krenuli smo ranije jer smo znali da je geologija najteža do sada u tunelu na Koridoru 5C, a ovo je ujedno i najduži tunel, poslije tunela Prenj, koji će dosta kasnije biti napravljen. Ovo će u jednom trenutku biti najduži tunel na Koridoru 5C. Ako sve bude teklo planiranom dinamikom završetak očekujemo do juna 2024. godine", kazao nam je Kadrić.
U tunelu je i s jedne i s druge strane probijeno po 400 metara tunela u obje cijevi dok je s jedne strane urađena i sekundarna obloga.
Isključenje je planirano u naselju Nemila, dok je prvo odmaralište i benzinska pumpa od Tarčina planirana ustvari u na petlji i odmaralištu kod isključenja/uključenja za Željezno Polje.
Osim tunela, dionicu čine još i mostovi i vijadukti te oko jednog kilometra trase.
"Ovo će biti prvo odmaralište kojem će biti moguć pristup s obje trase, gradit će se i kružni prijelaz s priključkom na M-17, kontrolni centar i vatrogasna stanica kao i, naravno, naplatne kućice", dodaje Kadrić.
Istakao je da u sklopu gradnje Koridora realizuju i broje projekte iz prijateljskog okruženja koji se odnose na ovoj dionici na rekonstrukcije lokalnih i izgradnjom novih cesta i mostova za mjesta koja se nalaze pored trase Koridora 5C.
Uz sve radove uređuje se i korito rijeke Bosne što će predstavljati dodatnu sigurnost građana u smislu zaštite od poplava, ali i uređenja trase i obaloutvrda gdje se izvršavaju radovi na rijeci Bosni.
Svakodnevno je angažovano više od 300 radnika koji rade u jednoj smjeni dok u tunelima rade 24 sata dnevno kako bi autoput čim prije bio sigurno i uspješno završen za odvijanje saobraćaja.
Spoiler
Show

Na Koridoru 5C od Zenice prema sjeveru na dionici Nemila - Poprikuše u toku su najkompleksniji radovi u sklopu kojih je angažovano 300 radnika, a gradi se i tunel dužine 3,65 kilometara.
Nakon Zeničke obilaznice koja je bila specifična po strukturi terena i položaju autoputa, jedni od najkompleksnijih radova na nastavku gradnje autoceste kroz BiH prema sjeveru trenutno se izvode na dionici Nemila - Poprikuše. Radi se o dionici dužine 5,5 kilometara od čega je čak 3,65 kilometara tunela Golubinja.
Ekipa portala Klix.ba obišla je gradilište gdje radove izvodi turski Cengiz Insaat te smo razgovarali i sa šefom projekta Reufom Kadrićem koji nam je kazao da će dionica biti završena u roku, kako je planirano, do juna 2024. godine kada će biti otvoreno dodatnih 20-ak kilometara autoceste.
"Tunel Golubinja se nalazi na kritičkom putu i završetak radova će zavisiti od geologije terena u tunelu. Krenuli smo ranije jer smo znali da je geologija najteža do sada u tunelu na Koridoru 5C, a ovo je ujedno i najduži tunel, poslije tunela Prenj, koji će dosta kasnije biti napravljen. Ovo će u jednom trenutku biti najduži tunel na Koridoru 5C. Ako sve bude teklo planiranom dinamikom završetak očekujemo do juna 2024. godine", kazao nam je Kadrić.
U tunelu je i s jedne i s druge strane probijeno po 400 metara tunela u obje cijevi dok je s jedne strane urađena i sekundarna obloga.
Isključenje je planirano u naselju Nemila, dok je prvo odmaralište i benzinska pumpa od Tarčina planirana ustvari u na petlji i odmaralištu kod isključenja/uključenja za Željezno Polje.
Osim tunela, dionicu čine još i mostovi i vijadukti te oko jednog kilometra trase.
"Ovo će biti prvo odmaralište kojem će biti moguć pristup s obje trase, gradit će se i kružni prijelaz s priključkom na M-17, kontrolni centar i vatrogasna stanica kao i, naravno, naplatne kućice", dodaje Kadrić.
Istakao je da u sklopu gradnje Koridora realizuju i broje projekte iz prijateljskog okruženja koji se odnose na ovoj dionici na rekonstrukcije lokalnih i izgradnjom novih cesta i mostova za mjesta koja se nalaze pored trase Koridora 5C.
Uz sve radove uređuje se i korito rijeke Bosne što će predstavljati dodatnu sigurnost građana u smislu zaštite od poplava, ali i uređenja trase i obaloutvrda gdje se izvršavaju radovi na rijeci Bosni.
Svakodnevno je angažovano više od 300 radnika koji rade u jednoj smjeni dok u tunelima rade 24 sata dnevno kako bi autoput čim prije bio sigurno i uspješno završen za odvijanje saobraćaja.
- So What!
- So What!
- jao_situacije
#24422 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
jel ovo rađeno "projktuj i gradi" ?So What! wrote: ↑06/06/2022 15:49 Na Koridoru 5C kod Žepča trenutno najveće gradilište koje donosi nove kilometre 2024. godine
SpoilerShow
- So What!
#24423 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Spojeni gigantski stubovi na mostu Počitelj, izronio impresivni raspon od 147 metara
Klix
Najveći most na Koridoru 5C iznad Neretve kod Počitelja je konačno dobio svoj famozni raspon širok 147 metara, nakon što su povezani prvi gigantski stubovi impozantne građevine koja će povezivati hercegovački autoput za mrežom evropskih saobraćajnica.
Spojni segment rasponske konstrukcije između stupova S3 visokog 92 metra i S4 koji je za jedan metar niži jučer je izbetoniran čime su se spojile konzole sa gigantskim stubovima u jedan raspon dužine 147 metara. Time su učesnici projekta označili važan pomak na izgradnji impozantne i veoma zahtjevne građevine na hercegovačkom autoputu.
Most je kontinuirani prednapeti gredni most s glavnim rasponom od 147 metara, promjenjivog sandučastog poprečnog presjeka i s jedinstvenom konstrukcijom za oba kolovoza širine 21,92 metra, te stubovima monolitno povezanim s rasponskom konstrukcijom koja se izvodi slobodno konzolnom gradnjom.
Most Počitelj s dužinom od jednog kilometra i visinom od preko 100 metra najveći je most na hercegovačkom autoputu, te uz tunel Prenj i najzahtjevniji objekt na koridoru 5C.
U toku izgradnje i u toku ekspoloatacije vrši se oskultacija samog mosta, odnosno osmatranje sa mikrotiangulacionih stubova, koji su postavljeni na okolnim brdima i mjere precizni nivelvan, tako da se stalno provjerava i u toku izgradnje i u toku eksploatacija sigurnost i stabilnost mosta, jer je impozantnih i dimenzija i raspona.
Most Počitelj se nalazi u okviru poddionice Počitelj - Zvirovići na Koridoru 5C, a radovi koji su prema prvim planovima trebali biti završeni do kraja 2021. godine su prolongirani zbog okolnosti uzrokovane pandemijom koronavirusa i geoloških uslova tokom samih radova.
Izvođač radova je konzorcij, koji čine Azvirt Limited Liability Company (Azerbejdžan), Sinohydro Corporation Limited (Kina) i Powerchina Roadbridge Group Co. Ltd. (Kina), a podizvođač radova je Hering iz Širokog Brijega, dok je ukupna vrijednost radova za izgradnju mosta Počitelj 28.114.889 eura bez PDV-a.
Most Počitelj gradi se u sklopu poddionice Počitelj - Zvirovići na Koridoru 5C, a finansira se iz sredstava Evropske investicijske banke (EIB) u visini od 100 miliona eura i bespovratnim sredstvima Evropske unije u visini od pet miliona eura, koja su osigurana u okviru Agende za povezivanje preko Investicijskog okvira za Zapadni Balkan (WBIF).
- So What!
#24424 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C
Jeste, zuti FIDIC - design&build, ali hajde molim te, nemoj citirati cijeli post.
- So What!