Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Locked
Roccohljup

#31126 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

Kažu majmuni iz ViK da plaćamo najmanju cijenu u evropi....pa i treba kad je voda resurs kojeg bogu hvala imamo napretek. Druga je stvar što se u JP uvukla politika i donijela kriminal, nepotizam i sveopći javašluk, ali ne trebamo mi da ispaštamo radi toga. Jeste struja poskupila pa ce pumpe trošiti više struje i sl.al de brate malo analize i nekih ušteda unutar firme pa da građani ne ispaštaju.
mirza_15

#31127 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Roccohljup wrote: 02/06/2022 13:41 Kažu majmuni iz ViK da plaćamo najmanju cijenu u evropi....pa i treba kad je voda resurs kojeg bogu hvala imamo napretek. Druga je stvar što se u JP uvukla politika i donijela kriminal, nepotizam i sveopći javašluk, ali ne trebamo mi da ispaštamo radi toga. Jeste struja poskupila pa ce pumpe trošiti više struje i sl.al de brate malo analize i nekih ušteda unutar firme pa da građani ne ispaštaju.
Svi moraju da posluju na ekonomskim principima. Voda neće poskupiti da se ne izgube poeni pred izbore. Isto važi i za RAD. To nisu ekonomske cijene. Pored toga što je poskupila struja, poskupilo je gorivo i materijal za popravke, rade se i rekonstrukcije mreže na pojedinim lokacijama. I u tim firmama rade uposlenici koji zbog povećanih troškova života očekuju da i njima porastu plate. Možda može dio cijene da se subvencionira iz budžeta KS, ali mislim da to nije dugoročno održiv sistem. Sredstva iz budžeta treba da se troše, što je više moguće, za razvojne projekte. Treba subvencionirati socijalno ugrožene kategorije i one kojima je to prevelik udar na džep, ali sve firme moraju poslovati na zdravim ekonomskim, a kada su javne firme u pitanju i neprofitabilnim principima. Znam da ovo nije popularno, znam da je svako poskupljenje opterećenje, ali ne treba firme voditi u dugove zbog zabijanja glave u pijesak i populizma. Dugoročno će se napraviti kontraefekat, a loše poslovanje tih firmi ćemo svi trpiti. Populizam i podilaženje raji radi popularnosti i glasova nije dobar put. Da još jednom naglasim, obavezno zaštiti one slabijeg materijalnog stanja kojima je nekoliko KM povećanja na računu za sve komunalne usluge (nabere se sve zajedno) prevelik udar.

P.S. Trebalo bi što prije krenuti u najavljenu priču o holdingu. Time bi se smanjili troškovi poslovanje, pa bi i cijene mogle biti manje.
Roccohljup

#31128 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Roccohljup »

mirza_15 wrote: 02/06/2022 15:26
Roccohljup wrote: 02/06/2022 13:41 Kažu majmuni iz ViK da plaćamo najmanju cijenu u evropi....pa i treba kad je voda resurs kojeg bogu hvala imamo napretek. Druga je stvar što se u JP uvukla politika i donijela kriminal, nepotizam i sveopći javašluk, ali ne trebamo mi da ispaštamo radi toga. Jeste struja poskupila pa ce pumpe trošiti više struje i sl.al de brate malo analize i nekih ušteda unutar firme pa da građani ne ispaštaju.
Svi moraju da posluju na ekonomskim principima. Voda neće poskupiti da se ne izgube poeni pred izbore. Isto važi i za RAD. To nisu ekonomske cijene. Pored toga što je poskupila struja, poskupilo je gorivo i materijal za popravke, rade se i rekonstrukcije mreže na pojedinim lokacijama. I u tim firmama rade uposlenici koji zbog povećanih troškova života očekuju da i njima porastu plate. Možda može dio cijene da se subvencionira iz budžeta KS, ali mislim da to nije dugoročno održiv sistem. Sredstva iz budžeta treba da se troše, što je više moguće, za razvojne projekte. Treba subvencionirati socijalno ugrožene kategorije i one kojima je to prevelik udar na džep, ali sve firme moraju poslovati na zdravim ekonomskim, a kada su javne firme u pitanju i neprofitabilnim principima. Znam da ovo nije popularno, znam da je svako poskupljenje opterećenje, ali ne treba firme voditi u dugove zbog zabijanja glave u pijesak i populizma. Dugoročno će se napraviti kontraefekat, a loše poslovanje tih firmi ćemo svi trpiti. Populizam i podilaženje raji radi popularnosti i glasova nije dobar put. Da još jednom naglasim, obavezno zaštiti one slabijeg materijalnog stanja kojima je nekoliko KM povećanja na računu za sve komunalne usluge (nabere se sve zajedno) prevelik udar.

P.S. Trebalo bi što prije krenuti u najavljenu priču o holdingu. Time bi se smanjili troškovi poslovanje, pa bi i cijene mogle biti manje.
:thumbup: naravno, ali to podrazumjeva racionalizaciju i optimizaciju operativnih troškova prvo. Ali kod nas je najlakše dići cijenu svima a onda nastaviti dalje sa upošljavanjima stranačkih kadrova i sl.
Hakiz

#31129 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Kako misliš to pomiriti sa nemogućnosti ljudi da plate račune?

OK, ko nema para da plaća, izvaciš ga iz kuće ili stana, prodaš mu imovinu da naplatiš dug. I onda si dobio dvije stvari:

1. Čovjeka koji neće više nikada biti u mogućnosti da plaća. Ni da toši ali ni da plaća. A samnjenje broja korisnika ne vjerujm da je u interesu komunalnih preduzeća.

2. Novog beskućnika, novi socijani, zdravstveni, možda i bezbjednosni problem.

OK, ne mogu javna preduzeća poslovati sa gubitkom, samo kako ćeš to pomiriti sa sve većim siromaštvom?

Subvencije siromašnim? Pa, subvencije počinju od nekog nivoa. Evo ti primjer: Kanton Sarajevo pomaže boračku populaciju koja je siromašna. Sa druge strane, 400 KM mjesečnih primanja onoga ko ima ta primanja izbacuje sa spiska onih koj imaju pravo na subvenciju, previsoka su primanja za pravo na pomoć.

400 KM je invalidnina RVI sa 70 % invalidnosti.

A kada poslodavac čuje da je neko 70 % invalid, a ako je RVI sigurno je u pedesetim, dakle star uz to što je invalid, to ga čini objektivno neupošljvom osobom.

RVI su još u dobroj poziciji, civilni invalid 70% ima upola manju invalidninu.

A onda penzioneri itd.

Pa, eto, kako bi ti nekoga ko ima 400 KM, objektivno je neupošljiva osoba, nema pravo na subvenciju jer 400 KM je previše da bi imao pravo na nju, kako bi ga ti ubijedio da su poskupljenja dobra.

Stvarno me interesuje, šta bi ti uradio? Reci, kako bi ti preživio sa 400 KM mjesečno?
Styling

#31130 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

I, šta će sada biti? Hoće li poskupiti voda ili ne?
Styling

#31131 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Hakiz wrote: 02/06/2022 10:02
Styling wrote: 02/06/2022 08:56

Sta li ce biti sa Bilsenom Sahman? Ona je vec otisla iz SBB-a a NIP je nece. Ome se prisloniti?
DF.
Opa :run:
mirza_15

#31132 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by mirza_15 »

Hakiz wrote: 02/06/2022 15:50

OK, ko nema para da plaća, izvaciš ga iz kuće ili stana, prodaš mu imovinu da naplatiš dug. I onda si dobio dvije stvari:

1. Čovjeka koji neće više nikada biti u mogućnosti da plaća. Ni da toši ali ni da plaća. A samnjenje broja korisnika ne vjerujm da je u interesu komunalnih preduzeća.

OK, ne mogu javna preduzeća poslovati sa gubitkom, samo kako ćeš to pomiriti sa sve većim siromaštvom?

Subvencije siromašnim? Pa, subvencije počinju od nekog nivoa. Evo ti primjer: Kanton Sarajevo pomaže boračku populaciju koja je siromašna. Sa druge strane, 400 KM mjesečnih primanja onoga ko ima ta primanja izbacuje sa spiska onih koj imaju pravo na subvenciju, previsoka su primanja za pravo na pomoć.

A kada poslodavac čuje da je neko 70 % invalid, a ako je RVI sigurno je u pedesetim, dakle star uz to što je invalid, to ga čini objektivno neupošljvom osobom.

A onda penzioneri itd.

Pa, eto, kako bi ti nekoga ko ima 400 KM, objektivno je neupošljiva osoba, nema pravo na subvenciju jer 400 KM je previše da bi imao pravo na nju, kako bi ga ti ubijedio da su poskupljenja dobra.

Stvarno me interesuje, šta bi ti uradio? Reci, kako bi ti preživio sa 400 KM mjesečno?
Ništa. Neće ni jedna komunalna usluga nikada više poskupiti. Taman da sve ode 1.000% gore ni jedna komunalna usluga ne smije poskupiti. Neka firma ide u dugove, neka ide kao GRAS u 300 miliona duga, pa onda vode neće imati niko, a nismo tako davno bili sa redovnim redukcijama. Kada svima skoči plata ovima što rade u komunalnim ne smije. Za 100 godina ima da bude na ovom nivou na kojem je sada. Ima načina da se subvencionira onima koji su stvarno u potrebi. Većina ovih koji voze, održavaju i registruju automobile vrijednosti 10k+ može podnijeti povećanje. Bolje da sada oni plaćaju više nego da sutra imamo redukcije ili je nemamo nikako. Ti se zalažeš za to da ugrozimo vodosnadbjevanje vodom u budućnosti, ali da voda nikada više ne poskupi jer ima socijalnih slučajeva? Da iskoristimo socijalne slučajeve kao izgovor kako bi i ovi koji imaju mogli popiti koju pivku više? Ako sam nešto pogrešno skontao u tvojoj logici slobodno me ispravi.

P.S. A ko je izbačen iz kuće zbog duga za komunalne usluge? Ali dobro, valjda ti je potrebno da malo podigneš temperaturu, uneseš malo dramaturgije i sl. Nego vidi, nešto kontam, zašto sve te komunalne usluge nw bi bile besplatne? Može li tako?
Hakiz

#31133 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

mirza_15 wrote: 02/06/2022 18:19
Hakiz wrote: 02/06/2022 15:50

A onda penzioneri itd.

Ništa. Neće ni jedna komunalna usluga nikada više poskupiti. Taman da sve ode 1.000% gore ni jedna komunalna usluga ne smije poskupiti. Neka firma ide u dugove, neka ide kao GRAS u 300 miliona duga, pa onda vode neće imati niko, a nismo tako davno bili sa redovnim redukcijama. Kada svima skoči plata ovima što rade u komunalnim ne smije. Za 100 godina ima da bude na ovom nivou na kojem je sada. Ima načina da se subvencionira onima koji su stvarno u potrebi. Većina ovih koji voze, održavaju i registruju automobile vrijednosti 10k+ može podnijeti povećanje. Bolje da sada oni plaćaju više nego da sutra imamo redukcije ili je nemamo nikako. Ti se zalažeš za to da ugrozimo vodosnadbjevanje vodom u budućnosti, ali da voda nikada više ne poskupi jer ima socijalnih slučajeva? Da iskoristimo socijalne slučajeve kao izgovor kako bi i ovi koji imaju mogli popiti koju pivku više? Ako sam nešto pogrešno skontao u tvojoj logici slobodno me ispravi.

P.S. A ko je izbačen iz kuće zbog duga za komunalne usluge? Ali dobro, valjda ti je potrebno da malo podigneš temperaturu, uneseš malo dramaturgije i sl. Nego vidi, nešto kontam, zašto sve te komunalne usluge nw bi bile besplatne? Može li tako?
Ja sam te lijepo pitao šta bi ti.

Ne daješ odgovor, znači ne znaš.

Znaš teoretisati za tastaturom.
Hakiz

#31134 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Nego, Helez osuđen. SDP. Trojka.

:thumbup:
Login77777

#31135 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Login77777 »

Hakiz wrote: 02/06/2022 18:57 Nego, Helez osuđen. SDP. Trojka.

Kakve on veze ima s vladom KS? Ne branim ga, sud je svoje rekao.
Hakiz

#31136 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Login77777 wrote: 02/06/2022 19:01
Hakiz wrote: 02/06/2022 18:57 Nego, Helez osuđen. SDP. Trojka.

Kakve on veze ima s vladom KS? Ne branim ga, sud je svoje rekao.
Pa, kako se kriminal svakog člana SDA prenosi na stranku u cjelini i koalicije, po istom principu treba i sada.

Ako ga SDP sada ne izbaci iz stranke, isti je kao SDA. A ako ga ne izbaci, a koalicioni partneri prešute i oni su isti.

Jer, nova paradigma...
thekupus

#31137 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by thekupus »

Stvarno, zar ima razlike između njega i onog što je Fadil uradio? A nešto kao kritikuju SDA. Sramotno.
Hakiz

#31138 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

thekupus wrote: 02/06/2022 19:11 Stvarno, zar ima razlike između njega i onog što je Fadil uradio? A nešto kao kritikuju SDA. Sramotno.
Opet relativizacija.

Isti izgovori kao kod zelenih.
Nebozemlja

#31139 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nebozemlja »

Hakiz wrote: 02/06/2022 19:16
thekupus wrote: 02/06/2022 19:11 Stvarno, zar ima razlike između njega i onog što je Fadil uradio? A nešto kao kritikuju SDA. Sramotno.
Opet relativizacija.

Upravo to što ti radiš je relativizacija - porediš dva nesrazmjerna zla.
Da li ga trebaju izbaciti iz stranke? Trebaju.
Ukoliko ga ne izbace, da li to znači da su isti kao SDA. Ne znači, jer su i dalje mnogo, mnogo manje zlo.
Hakiz

#31140 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Nebozemlja wrote: 02/06/2022 19:24
Hakiz wrote: 02/06/2022 19:16

Opet relativizacija.

Ukoliko ga ne izbace, da li to znači da su isti kao SDA. Ne znači, jer su i dalje mnogo, mnogo manje zlo.
Dobro je znati da tvoja opcija kaže da imaš pravo na zlo zato ćto postoji neko ko je više zao od tebe.

Ja, opet, imam drugačije kriterije.
Nebozemlja

#31141 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Nebozemlja »

Hakiz wrote: 02/06/2022 19:36
Nebozemlja wrote: 02/06/2022 19:24

Dobro je znati da tvoja opcija kaže da imaš pravo na zlo zato ćto postoji neko ko je više zao od tebe.

Ja, opet, imam drugačije kriterije.
Gdje sam rekao da bilo ko ima pravo na zlo?
Nemojmo se praviti ludi.
Registarska oznaka

#31142 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Registarska oznaka »

Jooj Hakiza, naceko se da cuje nesta lose vezano za trojku, i bum opet promasi temu, valjda od uzbudjenja :lol: :lol:
Hakiz

#31143 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Hakiz »

Registarska oznaka wrote: 02/06/2022 20:18 Jooj Hakiza, naceko se da cuje nesta lose vezano za trojku, i bum opet promasi temu, valjda od uzbudjenja :lol: :lol:
Čuj, promaši temu.

Vidi se da duh izbjegavanja rođen u SDA nastavlja život u trojkinim botovima.
Registarska oznaka

#31144 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Ono kad Hakiz kaze da je neko bot :lol: :lol: :lol: :lol:

Pogledaju se postovi i na kojim su temama, vrlo lahko sd moze vidjeti ko je ko :lol:
Login77777

#31145 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Login77777 »

Registarska oznaka wrote: 02/06/2022 21:58 Ono kad Hakiz kaze da je neko bot :lol: :lol: :lol: :lol:

Pogledaju se postovi i na kojim su temama, vrlo lahko sd moze vidjeti ko je ko :lol:
Hakiz je neutralan. :mrgreen:
Registarska oznaka

#31146 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Login77777 wrote: 02/06/2022 22:04
Registarska oznaka wrote: 02/06/2022 21:58 Ono kad Hakiz kaze da je neko bot :lol: :lol: :lol: :lol:

Nezadovoljni i razocarani glasac trojke :lol:
Svi su oni isti :lol:
Login77777

#31147 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Login77777 »

Registarska oznaka wrote: 02/06/2022 22:05
Login77777 wrote: 02/06/2022 22:04

Nezadovoljni i razocarani glasac trojke :lol:
Svi su oni isti :lol:
Jer to sto nema vise autobusa kao donacije iz turske? :mrgreen:
Styling

#31148 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by Styling »

Gledam skupstinu Kantona i vidim u pozadini Sabahudina Delica i zabezeknem se kako sam potpuno zaboravila da taj covjek sjedi u skupstini. Znaci, frajer nije progovorio tokom mandata nijednom. Kao tupi predmet sjedi i ubire platu. Zajedno sa Pecikozom,
addem

#31149 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by addem »

Zna li neko šta je sa Katicom? Nešto je izgleda dobro bolestan.
tramvajtrojka

#31150 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022

Post by tramvajtrojka »

Styling wrote: 06/06/2022 14:57 Gledam skupstinu Kantona i vidim u pozadini Sabahudina Delica i zabezeknem se kako sam potpuno zaboravila da taj covjek sjedi u skupstini. Znaci, frajer nije progovorio tokom mandata nijednom. Kao tupi predmet sjedi i ubire platu. Zajedno sa Pecikozom,
u vezi skupštine znas li kako ide procedura nakon smrti segmedine je li SDP ima zakonski rok da dodijeli nekome mandat il to ostaje upraznjeno do izbora
Locked