Pa mnogi smo bili u Afghanistan I iraku na strani Amerike a lafo smo muslimani... jel i nas mrzis
Ukrajina
-
BiBi911
#90851 Re: Ukrajina
Last edited by BiBi911 on 02/06/2022 05:58, edited 1 time in total.
- Point.
#90852 Re: Ukrajina
Ja sam na forumu svoje države, a sa ponosom imam i bh državljanstvo, upravo se sređuju potrebni papiri za izbore. Vidiš koliko ne znaš?
Ti 90% forumskog vremena provodiš na temi o Turskoj a mišljenje o Ukrajini mjenjaš kako Erdogan u svoju jutranju kafu puše, šta nema neki turski forum? Mojne mi samo ti o napaćenim likovima pričati.
Dosta offtopica sad.
- madner
#90853 Re: Ukrajina
Ljudima je iz nekog razloga tesko spojiti dva stava koja se medjusobno ne iskljucuju:
1. Rusija vrsi agresiju na drugu drzavu.
2. Zapad je softpower koristio u Ukraini i prihvatio mogucnost ovog scenarija.
Pocetak ove krize je 2008 godina i rat sa Gruzijom, tu Putin pocinje spominjati interesne zone a Zapad raditi posao.
1. Rusija vrsi agresiju na drugu drzavu.
2. Zapad je softpower koristio u Ukraini i prihvatio mogucnost ovog scenarija.
Pocetak ove krize je 2008 godina i rat sa Gruzijom, tu Putin pocinje spominjati interesne zone a Zapad raditi posao.
- DEMONIKA
#90854 Re: Ukrajina
ti si na forumu države iz koje si pobjegaoPoint. wrote: ↑02/06/2022 05:56Ja sam na forumu svoje države, a sa ponosom imam i bh državljanstvo, upravo se sređuju potrebni papiri za izbore. Vidiš koliko ne znaš?
Ti 90% forumskog vremena provodiš na temi o Turskoj a mišljenje o Ukrajini mjenjaš kako Erdogan u svoju jutranju kafu puše, šta nema neki turski forum? Mojne mi samo ti o napaćenim likovima pričati.
Dosta offtopica sad.
sad dosta offtopic
-
zilog
#90855 Re: Ukrajina
Kako je samo bilo lijepo, misliti da si neko ko se drzi date rijeci...DEMONIKA wrote: ↑30/05/2022 12:22 ok Bisere
odjavljujem se sa temeodjavSpoilerShowgdje ukrajinu i naciazov veličate uz usklike za koje nemate pojma o pozadini
pri tome zanemarujući hiljade djece koja svakodnevno ginu u ratovima
i još mi poredite ukrajinu, korumpiranu američku prćiju bidenovu, s našim ratom
gdje smo bosi goli nenaoružani, pod embargom, ginuli i išli naprijed
dok su ukro-rusi ovdje sijali smrt
Doduse, kada se vidi kakav je agresor lazljivi Putler, evidentno je da sam previse ocekivao od njegovih apologeta...
- DEMONIKA
#90856 Re: Ukrajina
kepec putlerzilog wrote: ↑02/06/2022 06:27Kako je samo bilo lijepo, misliti da si neko ko se drzi date rijeci...DEMONIKA wrote: ↑30/05/2022 12:22 ok Bisere
odjavljujem se sa temeodjavSpoilerShowgdje ukrajinu i naciazov veličate uz usklike za koje nemate pojma o pozadini
pri tome zanemarujući hiljade djece koja svakodnevno ginu u ratovima
i još mi poredite ukrajinu, korumpiranu američku prćiju bidenovu, s našim ratom
gdje smo bosi goli nenaoružani, pod embargom, ginuli i išli naprijed
dok su ukro-rusi ovdje sijali smrt![]()
Doduse, kada se vidi kakav je agresor lazljivi Putler, evidentno je da sam previse ocekivao od njegovih apologeta...![]()
jel taj
visine kao zelenski
shvatila sam da definicija pametniji popušta
vodi do toga da budale vladaju
stoga sam se vratila, da ne dozvolim da jednoumlje ubije razum
posebno da ne dozvolim svakome da me svrstava u grupe, logore, podrume, jer mu moje mišljenje kvari koncepciju i narušava rad malih sivih ćelija;)
-
Zumbul2
#90857 Re: Ukrajina
https://www.thedrive.com/the-war-zone/e ... ssian-army
Švercuju rusi civilne dronove., zato u zadnje vrijeme su se pojavili kvalitetniji snimci.. Ja mislio Kina dala.
Švercuju rusi civilne dronove., zato u zadnje vrijeme su se pojavili kvalitetniji snimci.. Ja mislio Kina dala.
-
kox
#90858 Re: Ukrajina
I ja podržavam Ukrajinu u ovoj ruskoj agresiji kao i svaki normalan čovjek ali prestanite romantizirati Ukrajince i njihovu ulogu u našem ratu.
Ukrajinski piloti su bili plaćenici, letjeli bi isto tako za bilo koga drugog ko bi im platio. Ukrajinski UN u Sarajevu je prodavao sve i svašta, bavio se švercom a nije bila rijetkost da im maloljetnice dolaze u bazu i poslije izlaze sa konzervama i sl.. Obavještajno sarađivali sa Srbima. Naši koji su bili u kasarni Tito pored njihovog kampa tokom rata i dan danas ih ne mogu. Mislim da je jedan naš na straži i poginuo od bombe koju je neki pijani Ukrajinac fisnuo čini mi se '94, ali da ne lupam sad sjećanje vara.
Za Žepu ne znam, možda im je tamo uloga bila pozitivna.
Ukrajinski piloti su bili plaćenici, letjeli bi isto tako za bilo koga drugog ko bi im platio. Ukrajinski UN u Sarajevu je prodavao sve i svašta, bavio se švercom a nije bila rijetkost da im maloljetnice dolaze u bazu i poslije izlaze sa konzervama i sl.. Obavještajno sarađivali sa Srbima. Naši koji su bili u kasarni Tito pored njihovog kampa tokom rata i dan danas ih ne mogu. Mislim da je jedan naš na straži i poginuo od bombe koju je neki pijani Ukrajinac fisnuo čini mi se '94, ali da ne lupam sad sjećanje vara.
- SanskiBiser
#90859 Re: Ukrajina
geralt wrote: ↑02/06/2022 00:27Sa Yarisovim stavom postoji vise problema:Bloo wrote: ↑01/06/2022 22:59 https://www.project-syndicate.org/comme ... cesspaylog
SpoilerShowPrevod
- Rusija nije pouzdan pregovaracki partner. Svako obecanje koje daju je laz, svaki papir koji potpisu je bezvrijedan. Nabrojao sam ranije na temi sve ugovore sa Ukrajinom koje su prekrsili, ukratko sve sto su ikad potpisali. Jedino sto postuju i sto ih moze zaustaviti je sila.
- Putinov cilj nisu "bezbjedonosne garancije" ili "mjesto za stolom", vec aneksija Ukrajine i brisanje ukrajinske nacije i kulture. Ukidanje sankcija je samo prilika da se opet naoruza, propagandno pripremi narod za potrebu da gine, i da za pet godina on ili njegov nasljednik opet napadnu, pouceni iskustvom iz gresaka u ovom ratu.
- Najveci problem nema veze sa Rusijom i Ukrajinom, vec sa rusenjem poretka uspostavljenog Poveljom UN-a i Helsinskim ugovorom, a koji otprilike kaze da jedna drzava ne moze napasti drugu i aneksirati je ili oteti dio teritorije. Ako agresija moze uspjeti i biti nagradjena, taj poredak je mrtav. Sto znaci da se vracamo u 19. vijek, ali sa nuklearkama. Sto opet znaci da su sanse za izbijanje nuklearnog rata (bilo lokalnog bilo globalnog) za nasih zivota skoro 100%.
https://carnegieendowment.org/2019/06/0 ... -pub-79254
https://www.thecitizen.in/index.php/en/ ... se-to-nato

- Grean
#90860 Re: Ukrajina
Bas tako. Sad Ukrajina primjer, jedna od korumpiranijih zemalja.xoklix wrote: ↑02/06/2022 01:57Tugo moja šta napisa...giannibelif wrote: ↑01/06/2022 23:40 Zelenski nema embargo na oružje jer je državnik i državnik okružen ljudima koji znaju svoj posao, od profesionalnih diplomata do industrijalaca iz sfere modernih tehnologija. Mi smo bili pod embargom jer je državu vodio Alija okružen Halidom, Bakirom, zetovima, familijom, dajdžićima, amidžićima, Bičakčićima, Brankovićima, ikebanama u obliku Lazovića, PTSP-ovaca kao Kljuić. Zato imamo i Dejton, a Ukrajina neće imati ništa slično jer ljudi koji tamo vode državu i bore se diplomatski nisu gladnih očiju i ne prodaju državu i interese svog naroda i ne skupljaju zlato i pare po bijelom svijetu u nekim vrećama koje nikad neće doći tamo gdje trebaju. Mnogo toga je različito u ovom ratu od naše situacije i rata ovdje, isto je samo to što se narod brani i gine da bi zaštitio svoju kuću.
Eh bas ih brane sto su sposobni.
Sta fali kafani, je li to Bosnjak ne pije? Pa nije mjera Bosnjaka onako kako zamisljaju ovi koji namecu vjerske norme i brkaju vjeru i naciju.hatemondays wrote: ↑02/06/2022 02:32Bem ti Tunju vise, pa kad mu Alija nije valjao sto se hvatao fotelje , ne samo on nego cijela porodica. Za tvoj info ja sam printao draft jebenog istorijskog sporazuma sa Srbima na M.Dvoru u kancelariji Mita nad Co, iznad Zeljinih prostorija. Njemu je vazna bila fotelja a ko ce biti vladar Alija, Slobo, Franjo nije bilo vazno. Koja se ekipa okupljala po Nevesinju i oko njegove MBO to je bilo za povratiti, sve veliki Bosnajci a rakija i kafana iz ruku nije izlazila. I taj se sporazum pisao u kafancugi uz debelu mezu koju Tunjo naravno nije placao, pobogu dje ce akademik platiti rundu, koji parazit mati moja.Sorry za off. Necu vise ali kad vuces za jezik.Spiritbreaker wrote: ↑02/06/2022 02:15 Covjek je napisao istinu!
Procitaj rahmetli Tunjinu knjigu:"Bio sam Alijin diplomata". Pa ce ti neke stvari biti jasno osim ako si SDA bot.
A sto se tice tog perioda i MBO, bas se SDA-ovci ne bi smjeli javljati. Imali su oni jadnijih primjera od tog tvog u Nevesinju npr. Šaju u Foči koji je po zadatku onog kome je sjedio u krilu napao rahmetli Adila Zulfikarpasica kad je bio skup MBO-a, jedan prosti svercer udario ma covjeka koji je zivot posvetio bosnjastvu. Isti taj Saja ce kasnije prodavati oruzje po Foci koje je dobio za 2000 KM po komadu. Zato je danas "hadzija" u Sarajevu. To je SDA.
-
Zumbul2
#90861 Re: Ukrajina
Da se kratlo i ja nadovežem. Bili su Ukrajinci i u Goraždu, tačnije 4 km izvan u Vitkovićima imali bazu. Jesu se bavili švercom a i ko nebi u ta doba. Znali su ih naši i naguziti tipa da bahne vojna policija kod primopredaje kafe. Čak smo ih i razoružali kod povlačenja, uzeli snajpere Dragunove..... E sad sam čuo i priču od svog zeta u Sa da su ukrajinci u BiH većinom bili ovi sa istoka, Donbas.... Jesu piloti koji su noću slijetali kod Gž bili ukrajinci plaćenici to je tačno. Ali sve to ništa ne mjenja činjenicu da oni sad vode u neku ruku naš proxy rat, i trebamo biti na njihovoj stranikox wrote: ↑02/06/2022 06:58 I ja podržavam Ukrajinu u ovoj ruskoj agresiji kao i svaki normalan čovjek ali prestanite romantizirati Ukrajince i njihovu ulogu u našem ratu.
-
giannibelif
#90862 Re: Ukrajina
Gdje je Ukrajina, a gdje mi u smislu političkog uređenja i svijesti birača vidimo koga oni sad biraju, a koga mi biramo trideset godina. Kod nas pripadnik "Ostalih" ne može biti ni portir u javnoj ustanovi. Samo jedan od brojnih slikovitih primjera koliko smo zglajzali.
Last edited by giannibelif on 02/06/2022 08:01, edited 1 time in total.
- Grean
#90863 Re: Ukrajina
A koga to oni biraju? Izabrali glumca, zemlja puna oligarha, ganjaju proruse po slobodnim teritorijama, imali fasisticki pokret gotovo legalno . Americki KKK dolazio kod njih (35 pripadnika desnicarske rasisticke grupacije iz USA) da dobiju vojno iskustvo.giannibelif wrote: ↑02/06/2022 07:45 Gdje je Ukrajina, a gdje mi u smislu političkog uređenja i svijesti birača vidimo koga oni sad biraju, a koga mu biramo trideset godina. Kod nas pripadnik "Ostalih" ne može biti ni portir u javnoj ustanovi. Samo jedan od brojnih slikovitih primjera koliko smo zglajzali.
Kao sto rece @xoklix, navijam za njih ali ne pravite Skandinaviju od njih na silu.
-
Excel2
#90864 Re: Ukrajina
pa sta bi sa obecanjem?DEMONIKA wrote: ↑02/06/2022 05:11 do jučer najomiljenija u bošnja
tetka
spasilac naš
majka naša
fala joj ruke joj se pozlatile itd![]()
nedavno najomraženija u toj istoj populaciji![]()
poslije ovog članka
eee znali smo mi naša dobra mati tetka merkel itd....![]()
"Moja solidarnost s Ukrajinom koja je napadnuta i na koju je Rusija izvršila invaziju i potpora njezinom pravu na samoobranu", rekla je Merkel u srijedu navečer. Kazala je da podupire napore koje su poduzeli sadašnja njemačka vlada, Europska unija, Sjedinjene Države, NATO, G7 i UN kako bi osigurali da se zaustavi "barbarski rat i agresija Rusije".
-
Milenkov buraz
#90865 Re: Ukrajina
Jooj uhvati me muka i bijesan postanem na pomen Šaje, Delimustafića i tih sličnih SDA dripaca koji su se za nešto pitali u najkritičnijim trenucpima za ovaj narod. *ebem im rod i porod. Izvinjavam se za off, neću više o tim poganima.Grean wrote: ↑02/06/2022 07:31 A sto se tice tog perioda i MBO, bas se SDA-ovci ne bi smjeli javljati. Imali su oni jadnijih primjera od tog tvog u Nevesinju npr. Šaju u Foči koji je po zadatku onog kome je sjedio u krilu napao rahmetli Adila Zulfikarpasica kad je bio skup MBO-a, jedan prosti svercer udario ma covjeka koji je zivot posvetio bosnjastvu. Isti taj Saja ce kasnije prodavati oruzje po Foci koje je dobio za 2000 KM po komadu. Zato je danas "hadzija" u Sarajevu. To je SDA.
E hvalim te Bože da smo i mi Bošnjaci počeli razmišljati svojom glavom.Zumbul2 wrote: ↑02/06/2022 07:35Da se kratlo i ja nadovežem. Bili su Ukrajinci i u Goraždu, tačnije 4 km izvan u Vitkovićima imali bazu. Jesu se bavili švercom a i ko nebi u ta doba. Znali su ih naši i naguziti tipa da bahne vojna policija kod primopredaje kafe. Čak smo ih i razoružali kod povlačenja, uzeli snajpere Dragunove..... E sad sam čuo i priču od svog zeta u Sa da su ukrajinci u BiH većinom bili ovi sa istoka, Donbas.... Jesu piloti koji su noću slijetali kod Gž bili ukrajinci plaćenici to je tačno. Ali sve to ništa ne mjenja činjenicu da oni sad vode u neku ruku naš proxy rat, i trebamo biti na njihovoj stranikox wrote: ↑02/06/2022 06:58 I ja podržavam Ukrajinu u ovoj ruskoj agresiji kao i svaki normalan čovjek ali prestanite romantizirati Ukrajince i njihovu ulogu u našem ratu.
Last edited by Milenkov buraz on 02/06/2022 08:06, edited 1 time in total.
-
Excel2
#90866 Re: Ukrajina
Apsolutno nebitno. Napadnuti i ja uzivam da se brane.Grean wrote: ↑02/06/2022 07:55A koga to oni biraju? Izabrali glumca, zemlja puna oligarha, ganjaju proruse po slobodnim teritorijama, imali fasisticki pokret gotovo legalno . Americki KKK dolazio kod njih (35 pripadnika desnicarske rasisticke grupacije iz USA) da dobiju vojno iskustvo.giannibelif wrote: ↑02/06/2022 07:45 Gdje je Ukrajina, a gdje mi u smislu političkog uređenja i svijesti birača vidimo koga oni sad biraju, a koga mu biramo trideset godina. Kod nas pripadnik "Ostalih" ne može biti ni portir u javnoj ustanovi. Samo jedan od brojnih slikovitih primjera koliko smo zglajzali.
Kao sto rece @xoklix, navijam za njih ali ne pravite Skandinaviju od njih na silu.
Nisam postao Ukrajinac da me zanima njihov unutrasnji problem.
-
zilog
#90867 Re: Ukrajina
-
kakaljin
#90868 Re: Ukrajina
Ukratko i precizno sve recenodrug_profi wrote: ↑02/06/2022 01:47Meni je lično pun qurac otvarača očiju.Nespin wrote: ↑02/06/2022 00:26 Znači ako neko kaže da su NEKI Ukrajinci podržavali četnike, to automatski znači da taj forumaš podržava rusku agresiju na Ukrajinu? Ako neko postavi članak gdje piše da je Andry Biletsky, osnivač, prvi komadant i duhovni vođa Bataljona Azov htio da ide ratovati sa Srbima na Kosovu protiv "islamskih okupatora", da je Azov organizovao skupove podrške Ratku Mladiću i da se zalaže za etnički čistu Evropu oslobođenu "semitskih i islamskih uljeza", to znači da taj forumaš podržava rusko uništavanje Mariupolja?
Jbe mi se sta su ukrajinici i gdje radili privatno ili sluzbeno prije 24.02.
Sad momentalno vode moj rat. Brane svoju zemlju na nacin na koji sam je ja branio i to od fakticki istog neprijatelja kao sto je moj.
Neprijatelj mog neprijatelja je moj prijatelj.
I apdejtiraj se po pitanju Azova.
-
lajkujMe
#90869 Re: Ukrajina
Nazad u rat
Kherson update, Ukrajina je oslobodila Bilohirku i Lozove to je potvrdjeno, Rusi su izvrsili kontru na Davidov Brod opet ga zauzeli pa je UA izvrsila kontru i oslobodila ga opet Rusi su se povukli nazad.
Borbe se vode za Avdiivku i druga naselja.
Navodno oslobodjeno 20 naselja u tom reonu bez navodjenja imena naselja.
Rusi su poslali rezerve za kontranapad 1 citava BTG brigada.
Rezultat totalno su unisteni kod Kostromke.
Ta BTG je bila jedina kontraofanzivna brigada u Khersonu.
Sad moraju da brane s onim sto imaju a sve su lake brigade.
Najjace oruzje T62 koje Rusi imaju...
Mislim da ce uskoro slom Ruske odbrane u tom reonu.
Desavanja ce biti veoma brza kad se to desi
Kherson update, Ukrajina je oslobodila Bilohirku i Lozove to je potvrdjeno, Rusi su izvrsili kontru na Davidov Brod opet ga zauzeli pa je UA izvrsila kontru i oslobodila ga opet Rusi su se povukli nazad.
Desavanja ce biti veoma brza kad se to desi
-
Zumbul2
#90870 Re: Ukrajina
To majstore, daj vijesti, ubi ova jalova rasprava zadnjih nekoliko stranica. Ali naša posla....lajkujMe wrote: ↑02/06/2022 08:39 Nazad u rat
Desavanja ce biti veoma brza kad se to desi![]()
- Spiritbreaker
#90871 Re: Ukrajina
MBO vodstvo za razliku od SDA je barem imalo ljude od digniteta na celu a ne krimose i 5 sarajevskih familija da vlada drzavom. A to Bosnjaci ne smiju ici u kafane i pit rakiju? Tunjo je institucija i dzaba ga pokusavas blatit. Niko mu od SDA botova nije dosao na dzenazu to govori o kakvom se covjeku radi.hatemondays wrote: ↑02/06/2022 02:32Bem ti Tunju vise, pa kad mu Alija nije valjao sto se hvatao fotelje , ne samo on nego cijela porodica. Za tvoj info ja sam printao draft jebenog istorijskog sporazuma sa Srbima na M.Dvoru u kancelariji Mita nad Co, iznad Zeljinih prostorija. Njemu je vazna bila fotelja a ko ce biti vladar Alija, Slobo, Franjo nije bilo vazno. Koja se ekipa okupljala po Nevesinju i oko njegove MBO to je bilo za povratiti, sve veliki Bosnajci a rakija i kafana iz ruku nije izlazila. I taj se sporazum pisao u kafancugi uz debelu mezu koju Tunjo naravno nije placao, pobogu dje ce akademik platiti rundu, koji parazit mati moja.Sorry za off. Necu vise ali kad vuces za jezik.Spiritbreaker wrote: ↑02/06/2022 02:15 Covjek je napisao istinu!
Procitaj rahmetli Tunjinu knjigu:"Bio sam Alijin diplomata". Pa ce ti neke stvari biti jasno osim ako si SDA bot.
-
lajkujMe
#90872 Re: Ukrajina
Idemo dalje
UA ce dobiti 4 ova drona.
Jaci su od Bayraktara u mnogim segmentima.
Imaju slican dizajn ali ova stvar leti na vecoj visini (do 8000m), brzi je leti do 309km, maximalan nalet 25 sati.
Vjerovatno jam resistant.
Zanimljivo ima integrisan radar za pronalazenje prijetnji.
Optiku mu je puno bolja od Bayraktara.
3 vrste oruzja moze da ima.
Hellfire
Stinger
GBU 44/B bomba
Znaci moze napadati i avijaciju po svemu sudeci a Hellfire i GbU mu daju veci domet oruzja od Bayraktara cak duplo do 11km.
Nece biti gamechanger ali ce ova igracka da cini veliku stetu Ruskoj vojsci.
UA ce dobiti 4 ova drona.
Jaci su od Bayraktara u mnogim segmentima.
Imaju slican dizajn ali ova stvar leti na vecoj visini (do 8000m), brzi je leti do 309km, maximalan nalet 25 sati.
Vjerovatno jam resistant.
Zanimljivo ima integrisan radar za pronalazenje prijetnji.
Optiku mu je puno bolja od Bayraktara.
3 vrste oruzja moze da ima.
Hellfire
Stinger
GBU 44/B bomba
Znaci moze napadati i avijaciju po svemu sudeci a Hellfire i GbU mu daju veci domet oruzja od Bayraktara cak duplo do 11km.
Nece biti gamechanger ali ce ova igracka da cini veliku stetu Ruskoj vojsci.
-
lajkujMe
#90874 Re: Ukrajina
UA se polako ali sigurno povlaci iz Severodinetska.
Mnogi analiticari su govorili zasto se UA ne povlaci u Lyschansk jer je puno lakse braniti nego Severodonetsk.
RU kontrolise oko 70% Severodonetska
Povlace se i iz ostalih nepogodnih podrucja oko Severodonetska.
Mnogi analiticari su govorili zasto se UA ne povlaci u Lyschansk jer je puno lakse braniti nego Severodonetsk.
RU kontrolise oko 70% Severodonetska
Povlace se i iz ostalih nepogodnih podrucja oko Severodonetska.
-
lajkujMe
#90875 Re: Ukrajina
Sorry moja greska.
Da jedina BTG sposobna za ofanzivna dejstva s T80 i T72 tenka.
Stacionirani su bili kod Kahovke.
Sad ih vise nema.
Ali zato RU u Kersonu ima brigade koje nisu oformljene u BTG i one sad jedine brane podrucje.
Sve su lakse brigade bez modernih tenkova.