Moguce, ne znam detalje.piupiu wrote: ↑01/06/2022 09:10
Ma da, u pravu si, tamo igra neka nova varijacija na temu - Bosanac ili nešto tako. Ne znam da li je to bila produkcija Kamernog - mislim da možda nije - nego da su imali prostor? Ili jeste? A la ono - Sarajevski dani terorizma sa Helem nejse, mislim da su oni samo zakupili prostor?
Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Moderator: Chloe
-
Niemand
#5526 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#5527 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
igrala je.piupiu wrote: ↑01/06/2022 08:39 Imamo mi odličnih predstava, samo ih slabo ko prati. "Kavkaski krug kredom". "Naš razred". "Sjećaš li se Dolly Bell". "Jedvanosimsoboakalomistobo". "Sve se nekako preživi osim smrti". "Helverova noć". Kad je Carmela igrala u inostranstvu, ljudima nije trebao prijevod za ovacije. Nažalost, Dragana Jovičića više nema... Mahaluša - to ne igra u Kameronom nego u onom nekom centru u Jelićevoj, to nije njihova produkcija.
ja išo
-
crveni_makovi
#5528 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Proteklih godina sam se uglavnom osjećala neugodno dok sam pokušavala uživati u predstavama u Kamernom. Strašno me nerviralo što ljudi oko mene razgovaraju tokom predstave - a uvijek razgovaraju. Gledanje predstave mi nije još jedan način ispijanja kafe uz razgovor - gledanje predstave mi je intimno iskustvo uranjanja u čaroliju. Svaki šum koji nije dio predstave mi kvari taj doživljaj i za razliku od ometanja u drugim sferama života u pozorištu se nikad nisam uspjela navići na brbljanje ljudi oko sebe.
SARTR je bio druga priča i još uvijek imam to sjećanje na čaroliju. Bez potrebe da ulazim u poređenja cijena drugih sadržaja - cijene ulaznica za pozorište kod nas su za moj pojam patetično jeftine. Ja bih za tu magiju rado plaćala znatno veće iznose i bar jedanput mjesečno ili makar kvartalno hranila dušu tom čarolijom.
SARTR je bio druga priča i još uvijek imam to sjećanje na čaroliju. Bez potrebe da ulazim u poređenja cijena drugih sadržaja - cijene ulaznica za pozorište kod nas su za moj pojam patetično jeftine. Ja bih za tu magiju rado plaćala znatno veće iznose i bar jedanput mjesečno ili makar kvartalno hranila dušu tom čarolijom.
- piupiu
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- piupiu
#5531 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Možda je malo i do teatarske kulture. Desilo se i meni jednom da sjedim u SARTR-u i pored mene sjedi poznata TV voditeljica, koja je sve vrijeme poluglasno pričala sa svojom prijateljicom, kao da je poanta te večeri bila da vidimo nju u publici. Kako riješiti pitanje teatarske nekulture, ne znam.crveni_makovi wrote: ↑01/06/2022 09:42 Proteklih godina sam se uglavnom osjećala neugodno dok sam pokušavala uživati u predstavama u Kamernom. Strašno me nerviralo što ljudi oko mene razgovaraju tokom predstave - a uvijek razgovaraju. Gledanje predstave mi nije još jedan način ispijanja kafe uz razgovor - gledanje predstave mi je intimno iskustvo uranjanja u čaroliju. Svaki šum koji nije dio predstave mi kvari taj doživljaj i za razliku od ometanja u drugim sferama života u pozorištu se nikad nisam uspjela navići na brbljanje ljudi oko sebe.
SARTR ima jako inovativne produkcije, oni su baš avangardan, progresivan teatar; ali i u Kamernom ima bisera, stvarno - "Žaba" i "Naš razred" su vanserijske predstave, stvarno.
- petunija
#5532 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
crveni_makovi wrote: ↑01/06/2022 09:42 Proteklih godina sam se uglavnom osjećala neugodno dok sam pokušavala uživati u predstavama u Kamernom. Strašno me nerviralo što ljudi oko mene razgovaraju tokom predstave - a uvijek razgovaraju. Gledanje predstave mi nije još jedan način ispijanja kafe uz razgovor - gledanje predstave mi je intimno iskustvo uranjanja u čaroliju. Svaki šum koji nije dio predstave mi kvari taj doživljaj i za razliku od ometanja u drugim sferama života u pozorištu se nikad nisam uspjela navići na brbljanje ljudi oko sebe.
+1 samo što ovo iskustvo imam u NP
Čak sam doživjela da na baletnoj predstavi žderu bombone i šuškaju
-
crveni_makovi
#5533 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
U Kamernom se i meni jako dopala Žaba. Zažalila sam što sam uzela ulaznicu za Tri sestre jer je to bilo nemoguće pratiti od svih razgovora i komentara publike. Volim glas Tatjane Šoljić i njene predstave su me privlačile u Kamerni ali već neko vrijeme uopšte i ne pokušavam pratiti šta rade i ne želim gledati predstave okružena ljudima koji su došli da se druže i pričaju tokom predstave.
Kad sam ja odrastala nas se odgajalo i kod kuće i u školama kako se ponašati u kinu, pozorištu, na baletu, koncertu klasične muzike. Kako preodgajati odrasle ljude kod kojih je propušten taj dio odgoja? Ne znam. Možda da ih svaki put kad progovore tokom predstave neko od uposlenika upozori i zamoli da izađu ako žele pričati. Nemam pojma. Tokom pandemije su u nekim pozorištima u regiji djevojčice koje paze na red upozoravale ljude da drže maske na licima, redovno ih obilazeći tokom predstave.
Kad sam ja odrastala nas se odgajalo i kod kuće i u školama kako se ponašati u kinu, pozorištu, na baletu, koncertu klasične muzike. Kako preodgajati odrasle ljude kod kojih je propušten taj dio odgoja? Ne znam. Možda da ih svaki put kad progovore tokom predstave neko od uposlenika upozori i zamoli da izađu ako žele pričati. Nemam pojma. Tokom pandemije su u nekim pozorištima u regiji djevojčice koje paze na red upozoravale ljude da drže maske na licima, redovno ih obilazeći tokom predstave.
-
crveni_makovi
#5534 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Meni je to isto bilo kao neki vid bogohuljenja. Stvarno volim Čajkovskog i išla sam dva puta na taj naš skromni ali poštovanja vrijedan trud oko baleta. Drugi put je bilo kao na nekom vašaru, sa gomilom male djece koja su razumljivo bila nezainteresovana i pravila buku.
-
no_sikiriki
#5535 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
O mobitelima da ne pričam. To priča, čačka, zvoni...kulturni smo općenito, nema šta. Ja sam u srednjoj školi nešto morala recitovati jednom u NP u sklopu nekog koncerta - u sred svega je nekome zazvonio mobitel, i ja sam se naravno pogubila. Još uvijek imam traume od toga, očito.crveni_makovi wrote: ↑01/06/2022 10:27 Kad sam ja odrastala nas se odgajalo i kod kuće i u školama kako se ponašati u kinu, pozorištu, na baletu, koncertu klasične muzike. Kako preodgajati odrasle ljude kod kojih je propušten taj dio odgoja? Ne znam. Možda da ih svaki put kad progovore tokom predstave neko od uposlenika upozori i zamoli da izađu ako žele pričati. Nemam pojma. Tokom pandemije su u nekim pozorištima u regiji djevojčice koje paze na red upozoravale ljude da drže maske na licima, redovno ih obilazeći tokom predstave.
-
crveni_makovi
#5536 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Ja sam u drugoj krajnosti - toliko sam naučila biti obazriva s tonovima raznih uređaja da mi je većina uređaja većinu vremena potpuno stišanog tona a opet kad sam u nekoj ustanovi tipa pozorišta trznem se pri pomisli da sam možda zaboravila isključiti ton.no_sikiriki wrote: ↑01/06/2022 10:39 O mobitelima da ne pričam. To priča, čačka, zvoni...kulturni smo općenito, nema šta. Ja sam u srednjoj školi nešto morala recitovati jednom u NP u sklopu nekog koncerta - u sred svega je nekome zazvonio mobitel, i ja sam se naravno pogubila. Još uvijek imam traume od toga, očito.![]()
Imam neke slična neugodna sjećanja na prekid u nastupu. Divim se ljudima koje skoro ništa ne može prekinuti, pokolebati ili učiniti da zaborave note, pokret ili tekst. Meni uglavnom uvijek jako malo treba da se pogubim.
- hadzinicasa
#5537 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
meni ostala zelja da pogledam Helverovu noc u Kamernom... nikako je nisam uspjela ubosti. Zabu sam gledala bar dva puta, razori me svaki put. Unisti me.piupiu wrote: ↑01/06/2022 10:03Možda je malo i do teatarske kulture. Desilo se i meni jednom da sjedim u SARTR-u i pored mene sjedi poznata TV voditeljica, koja je sve vrijeme poluglasno pričala sa svojom prijateljicom, kao da je poanta te večeri bila da vidimo nju u publici. Kako riješiti pitanje teatarske nekulture, ne znam.crveni_makovi wrote: ↑01/06/2022 09:42 Proteklih godina sam se uglavnom osjećala neugodno dok sam pokušavala uživati u predstavama u Kamernom. Strašno me nerviralo što ljudi oko mene razgovaraju tokom predstave - a uvijek razgovaraju. Gledanje predstave mi nije još jedan način ispijanja kafe uz razgovor - gledanje predstave mi je intimno iskustvo uranjanja u čaroliju. Svaki šum koji nije dio predstave mi kvari taj doživljaj i za razliku od ometanja u drugim sferama života u pozorištu se nikad nisam uspjela navići na brbljanje ljudi oko sebe.
SARTR ima jako inovativne produkcije, oni su baš avangardan, progresivan teatar; ali i u Kamernom ima bisera, stvarno - "Žaba" i "Naš razred" su vanserijske predstave, stvarno.
a sto se SARTR-a tice, Carmela i nezaboravno iskustvo gledanja Tajne dzema od malina
Inace sam veliki fan ovih malih intimnih prostora - nekako mi predstave budu blize i uvuku me vise, a to je i do atmosfere.
- piupiu
#5538 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
A, da, rijetko igra sad. Odlična je predstava, i "Žaba" je, ali ja sam se gušila u suzama na "Naš razred". Nisam mogla govoriti nakon te predstave.hadzinicasa wrote: ↑01/06/2022 10:57 meni ostala zelja da pogledam Helverovu noc u Kamernom... nikako je nisam uspjela ubosti. Zabu sam gledala bar dva puta, razori me svaki put. Unisti me.
a sto se SARTR-a tice, Carmela i nezaboravno iskustvo gledanja Tajne dzema od malina
Inace sam veliki fan ovih malih intimnih prostora - nekako mi predstave budu blize i uvuku me vise, a to je i do atmosfere.
-
crveni_makovi
#5539 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Tajna džema i jedna predivna majska noć u koju sam poslije te predstave izašla s osjećajem kao da hodam po oblacima. Za tim osjećajem tragam.
-
Hakiz
#5540 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Imaš u "Grof Mone Kristo" poglavlje u kojem Dima piše kako pariška elita u pozorištu cijeli prvi čin provede posjećujući jedni druge u ložama i razmjenjujući tračeve.
Kad može jedan Pariz i to u vrijeme u kojem je bonton kao i imao smisla, možemo i mi. U trenerci.
- piupiu
#5541 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Nisam je gledala. Iz jednog razloga - ne volim adaptacije. Knjiga ostavi vrlo indivualan trag na čovjeka, meni su u glavi uvijek slike scena onako kako ih ja vidim i osjećam i poslije mi film ili predstava pokvare taj moj utisak. Zato rijetko gledam filmske i teatarske adaptacije. A možda bih trebala.crveni_makovi wrote: ↑01/06/2022 11:01 Tajna džema i jedna predivna majska noć u koju sam poslije te predstave izašla s osjećajem kao da hodam po oblacima. Za tim osjećajem tragam.
- piupiu
#5542 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Vremena i maniri se mijenjaju. Teatar u Šekspirovo vrijeme je to o čemu ti pričaš, dobacivanje, miješanje publike i glumaca, alkohol, vikanje...
- hadzinicasa
#5543 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
mislim da si ostala uskracena za jedno lijepo iskustvo. ja sam prvo procitala knjigu, a predstavu mi je zao sto nisam vise puta odgledala.piupiu wrote: ↑01/06/2022 11:05Nisam je gledala. Iz jednog razloga - ne volim adaptacije. Knjiga ostavi vrlo indivualan trag na čovjeka, meni su u glavi uvijek slike scena onako kako ih ja vidim i osjećam i poslije mi film ili predstava pokvare taj moj utisak. Zato rijetko gledam filmske i teatarske adaptacije. A možda bih trebala.crveni_makovi wrote: ↑01/06/2022 11:01 Tajna džema i jedna predivna majska noć u koju sam poslije te predstave izašla s osjećajem kao da hodam po oblacima. Za tim osjećajem tragam.
pokusacu uganjati i Nas razred.
-
crveni_makovi
#5544 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Potpuno se slažem s tobom. Ja sam iščekivala priliku da pogledam opet i htjela sam povesti sve drage ljude sličnog senzibiliteta da iskuse tu magiju ali više nije bilo prilike.hadzinicasa wrote: ↑01/06/2022 11:13 mislim da si ostala uskracena za jedno lijepo iskustvo. ja sam prvo procitala knjigu, a predstavu mi je zao sto nisam vise puta odgledala.
-
Niemand
#5545 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Mene te sitnice stvarno ne diraju, sta znam, svejedno mi je fakat, jos uvijek se mogu prosto iskljuciti i fokusirati, a i to sto hakiz rece, kroz historiju teatra se i jelo, i pilo, i deralo, i svadjalo, i tuklo, i svasta nesto, pa opet, ljudi su nekako gledali.
Nego, bas je lijepo vidjeti da, i pored nedostatka ozbiljne teatarske kritike, publika ipak sama nadje put do sartra. Magija, lijepo receno.
Nego, bas je lijepo vidjeti da, i pored nedostatka ozbiljne teatarske kritike, publika ipak sama nadje put do sartra. Magija, lijepo receno.
-
Niemand
#5546 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Nesto mi naumpade, kad je vec o teatru, jel imo ko od vas priliku u onoj drzavi posjetiti atelje 212?
Ja o tome mogu samo citati a bas se cini da je bilo posebno.
Ja o tome mogu samo citati a bas se cini da je bilo posebno.
- Snake Eyes
#5547 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Suskanje, zderanje, pricanje, "saltanje" telefona...da li su to seljoberi poceli ici i u pozoriste?
-
Niemand
#5548 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
Pa, ako ti vec ne znas dal su seljoberi poceli ici i u pozoriste, odes provjeriti sam jesul, i ako slucajno nadjes da jesu, hocel ti to ista reci i o njima i o tebi?Snake Eyes wrote: ↑01/06/2022 12:13 Suskanje, zderanje, pricanje, "saltanje" telefona...da li su to seljoberi poceli ici i u pozoriste?
Teatar i jeste mjesto gdje trebaju ici i ti seljoberi. Dokle god je ono sto gledaju cemu, sto bi se reklo, i njima je tu mjesto. Suhveli je samo gledati seljoberske predstave, ali biti seljober a ipak otici u teatar i pokusavati naci makar pokoji odgovor u zivotu, bgm nije.
Seljoberi su, naravno, dobrodosli u teatar.
- piupiu
- piupiu
#5550 Re: Haj'mo malo o kulturi ... ma, uuuđite slobodno ... :-)))
The pot calling the kettle black. Dakako!n+1 wrote: ↑01/06/2022 09:14Sve OK, samo bih cijenio da, ako ti je već interesantan način razmišljanja o temi, adresiraš taj način razmišljanja, umjesto što daješ opaske o sagovorniku. Valjda imamo toliku kulturu dijaloga na temi o kulturi.piupiu wrote: ↑01/06/2022 08:45
Nije mi interesantna tvoja ličnost, već način razmišljanja o ovoj temi. Dakle, mislim da o ovome razmišljaš kontraški, a ne ozbiljno. Dakle - socijalizam je ulagao u kulturu. Tick. Ali je od nje očekivao i revolucionarnu propagandu. Untick. Na koji način treba ulagati u kulturu? Pogledati pod "Creative Europe".
Što se tiče ostatka posta, valjda ne treba pojašnjavati da svaki socioekonomski sistem, ne samo socijalizam, koristi kulturu i za propagadne svrhe.