SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Ateista

#57576 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

laserShow wrote: 31/05/2022 10:44 Pa normalno da će biti udesa, jer su i na romobilima većinom debili, kao i za volanom, ili biciklom. Nabije slušalice u uši i piči, a osjeća za prostor kao u stare babe.

Koliko biciklista, ili evo sada romobilista siđee s istog na pješačkom? Manjina, koja misli na sebe, a ostali kojima je bitno kako igledaju i koji nemaju gram pameti da paze na sebe i druge, profuraju.

Nije problem ni u romobilu, ni u biciklu, ni u autu, vec u nama.
E jbg sad, opet ista prica, potpuno bespotrebno silaxiti sa bicikla, usporiti malo ako je guzva svakako treba, ali nikakve potrebe da se silazi i to sigurno nece rijesiti problem. Dok god imamo budsle u saobracaju koje boli neka stvar za druge, koji ne gledaju oko sebe i ne prate sta se desava oko njih, bilo da su u autu, na biciklu, romobilu ili pjesaci, bice nam ovako.
drug_profi

#57577 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Samo nemoj dojuriti do prelaza kao kamikaza sa stavom "imam ja prednost". Pridji, uvjeri se da te vide i pređi cestu normalnom brzinom.
Raigor Stonehoof

#57578 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Raigor Stonehoof »

I ja ga ponekad koristim, ali uvijek po bic. stazi ili trotoaru. Na svakoj raskrsnici sidjem i predjem kao pjesak. Ne jurim ako je guzva na trotoaru. I nisam nikad niti pao niti imao neku opasnu situaciju.

Samo treba zabranit voznju po glavnoj saobracajnici, i biciklistima i romobilima. Ne kontam te mentalne sklopove nikako. Glava u torbi bukvalno, a ima sigurnu alternativu. Zasto?
_Reds_

#57579 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _Reds_ »

Ateista wrote: 31/05/2022 11:17
laserShow wrote: 31/05/2022 10:44 Pa normalno da će biti udesa, jer su i na romobilima većinom debili, kao i za volanom, ili biciklom. Nabije slušalice u uši i piči, a osjeća za prostor kao u stare babe.

Koliko biciklista, ili evo sada romobilista siđee s istog na pješačkom? Manjina, koja misli na sebe, a ostali kojima je bitno kako igledaju i koji nemaju gram pameti da paze na sebe i druge, profuraju.

Nije problem ni u romobilu, ni u biciklu, ni u autu, vec u nama.
E jbg sad, opet ista prica, potpuno bespotrebno silaxiti sa bicikla, usporiti malo ako je guzva svakako treba, ali nikakve potrebe da se silazi i to sigurno nece rijesiti problem. Dok god imamo budsle u saobracaju koje boli neka stvar za druge, koji ne gledaju oko sebe i ne prate sta se desava oko njih, bilo da su u autu, na biciklu, romobilu ili pjesaci, bice nam ovako.
Na Ilidzi na pješakom mostu stoji znak da je zabranjeno preko mosta voziti bicikl i motocikl (dakle siđi pa pored sebe) i niko ga ne poštuje.
Biciklisti sekunde ne poštuju pješake, više ih poštuju vozači.
Ali_G

#57580 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ali_G »

Nije bas da su u Evropi odvojene biciklisticke staze. Po Becu biciklisti jure svojom stazom i boli ga briga jel prelazis, jesil se slucajno zadesio tu kao pjesak. Jos ce ti tersati
drug_profi

#57581 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Inače Beč prepun Bečlija rođenih.
Sve djeca migranata ili migranti parekslans.
laik1981

#57582 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Laplace wrote: 31/05/2022 10:08
Altsa wrote: 30/05/2022 22:42
Mene je blokirao međed u garazi Merkatora. Kontao malo sacekati i nista, ne dolazi. Zvao policiju koja je brzo dosla. Provjere tablice neka zenska je vlasnik. Kaze murija mi ne mozemo nista ni kaznu ne mogu naplatiti jer je garaza Merkatora njihovo vlasnistvo i oni ko biva tu nista ne mogu.
Već je bilo diskusije o ovome na temi "Majstori parkiranja". Ispada da ZOBS ne vrijedi u garažama tržnih centara.

Šta ako mi neko oduzme prvnstvo prolaza pa dođe do sudara? Policija isto dođe i kaže kako ne mogu ništa? Ovaj neće da se dogovori, ne priznaje krivicu i onda bude pojeo vuk magarca?
U merkatoru je neko pravilo da se javis osiguranju ako te neko zagradi.. Oni prozovu na razglas, a ako se niko ne javi zovu policiju.. Ja sam gledao kada je policija pisala nekog lika koji je u merkatoru auto ostavio na onoj pjesackoj stazi..
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#57583 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

Ateista wrote: 31/05/2022 11:17 E jbg sad, opet ista prica, potpuno bespotrebno silaxiti sa bicikla, usporiti malo ako je guzva svakako treba, ali nikakve potrebe da se silazi i to sigurno nece rijesiti problem.
NIJE BESPOTREBNO! Gdje god nema obiljezene biciklistcike staze trebas sici s bicikla, a da ne govorim o prilasku raskrsnici povecanom opreznoscu. Jbte, i sam sam biciklisa pa se ibretim debilima koji se zafuraju i "prolete" kroz pjesacki i onda problem u vozacu automobila.

Da, treba sici.
drug_profi

#57584 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Ma ne mora zaista ako ce prici sa oprezom i preci vozeci jednakom brzinom hoda.
Fol je sto malo koji kamikaza uopste uzima u obzir da postoji velika sansa da ga neces iz auta na vrijeme vidjeti i zalijece se sa stavom "imam prednost".
Imas majmune, ali mi daj sansu da te vidim na vrijeme.
Dozer

#57585 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dozer »

laik1981 wrote: 31/05/2022 11:34
Laplace wrote: 31/05/2022 10:08

Već je bilo diskusije o ovome na temi "Majstori parkiranja". Ispada da ZOBS ne vrijedi u garažama tržnih centara.

Šta ako mi neko oduzme prvnstvo prolaza pa dođe do sudara? Policija isto dođe i kaže kako ne mogu ništa? Ovaj neće da se dogovori, ne priznaje krivicu i onda bude pojeo vuk magarca?
U merkatoru je neko pravilo da se javis osiguranju ako te neko zagradi.. Oni prozovu na razglas, a ako se niko ne javi zovu policiju.. Ja sam gledao kada je policija pisala nekog lika koji je u merkatoru auto ostavio na onoj pjesackoj stazi..
Policija da hoce, a icito nece, za mhesec dana bi mogla uvesti i te kakav rwd. I sve po vazecem zakonu.
Na parkinzima trznih centara bi svaki dan, na svakom, mogli ispisati bar 50 kazni za nepropisno parkiranje, sto na 2, nekad i 3 mjesta, sto na pjesackom, sto na invalidskom. Jbt, u HR, da ne pricam za dalje, nikome na pamet ne pada da parkira na invalidsko mjesto. Murija salje kazne po snimcima nadzornih kamera.

O parkiranju u voznim trakama da ne pricam
laik1981

#57586 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laik1981 »

Dozer wrote: 31/05/2022 12:01 Policija da hoce, a icito nece, za mhesec dana bi mogla uvesti i te kakav rwd. I sve po vazecem zakonu.
Na parkinzima trznih centara bi svaki dan, na svakom, mogli ispisati bar 50 kazni za nepropisno parkiranje, sto na 2, nekad i 3 mjesta, sto na pjesackom, sto na invalidskom. Jbt, u HR, da ne pricam za dalje, nikome na pamet ne pada da parkira na invalidsko mjesto. Murija salje kazne po snimcima nadzornih kamera.

Mislim da ne mogu kaznjavati svojevoljno na privatnom posjedu.. Mora ih zvati osiguranje objekta jer imaju te nadleznosti..
Dozer

#57587 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dozer »

laik1981 wrote: 31/05/2022 12:03
Dozer wrote: 31/05/2022 12:01 Policija da hoce, a icito nece, za mhesec dana bi mogla uvesti i te kakav rwd. I sve po vazecem zakonu.

Mislim da ne mogu kaznjavati svojevoljno na privatnom posjedu.. Mora ih zvati osiguranje objekta jer imaju te nadleznosti..
Tacno. Ali, to je najmanji problem. Samo svaki trzni centar osiguranju kaze da to rade svaki dan, ili naprosto TC napise zahtjev policiji za redovnu dnevnu kontrolu njihovog parkinga, daju im stalne ulazno-izlazne kartice, i to je to.

Ali, i bez ovoga murija na cesti svaki dan moze napisati bar 200 kazni, samo po naseljima. Npr., na Alipasinom ima more auta parkiranih u pjesackoj zoni svaki dan, i pored znakova zabrane.
Na Grbavici ista stvar, pogotovo ispred vec spomenute Montane.
Na Trgu heroja ispred Masline i La Linee identicno.
Itd.
Sve parkiraci u voznoj traci, "samo da nesto kupi/preuzme pizzu" i sl. I to onda traje po sat-dva-pet... haos na cesti nastane samo zbog ovakvih likova.
Pitar sa Kariba
Location: Grad ispod Trebevića, Gdje još uvijek ima pravo dobrih priča.

#57588 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Pitar sa Kariba »

mistek

#57589 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mistek »

Ja nekad dok vozim relacije po gradu, najgluplje moguće, brojim prekršaje koje vidim :D Pod pretpostavkom evo da sam policija, NE POSTOJI vožnja po gradu duža od 10 minuta u kojoj ne vidim barem 5 prekršaja. Nerijetko se desi da vidim i policiju iza/ispred, ali ne pada im na pamet da reaguju. U osnovi:
- na 90% semafora gdje je gužva, barem jedno auto prolazi na crveno,
- rijetko ko stane pješaku na pješačkom,
- pješaci prelaze gdje im je ćejf (nevjerovatno da se neke udarne lokacije makar ponekad ne sankcionišu),
- žmigavac (nije fakat frka kad nema žive duše, ali prestrojavanja bez žmigavca, izlazak iz KT i sl.),
- biciklisti koji voze bez ikakvih pravila, kršeći sve moguće zakone (raja sve više poštuje ovdje staze, ali ima još uvijek kretena),
- zaustavljanje na sred ceste ili trotoara gdje se onemogućava normalan prolaz auta/pješaka/biciklista.

Ne možeš voziti duže od 1 minute u gradu, a da neki od ovih prekršaja ne vidiš. Da postoje dvije patrole koje kruže i ovo intenzivno sankcionišu, saobraćajna kultura bi se popravila za 80%.

Parking je posebna priča i tu ne treba uopšte ići do parkinga tržnih centara da bi se tjerala neka pravda. Dovoljno bi bilo početi kažnjavati udarne lokacije, raščistiti centar grada. Pa ja gotovo svakodnevno zovem PU Stari Grad zbog auta nađiđanih oko garaže preko puta Vijećnice. Ljudi izlazili par puta, sad valjda više znaju da ih ja zovem, samo iskuliraju. A, koliko je takvih lokacija u gradu, more.
_Reds_

#57590 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _Reds_ »

Dozer wrote: 31/05/2022 12:31
laik1981 wrote: 31/05/2022 12:03
Tacno. Ali, to je najmanji problem. Samo svaki trzni centar osiguranju kaze da to rade svaki dan, ili naprosto TC napise zahtjev policiji za redovnu dnevnu kontrolu njihovog parkinga, daju im stalne ulazno-izlazne kartice, i to je to.

Ali, i bez ovoga murija na cesti svaki dan moze napisati bar 200 kazni, samo po naseljima. Npr., na Alipasinom ima more auta parkiranih u pjesackoj zoni svaki dan, i pored znakova zabrane.
Na Grbavici ista stvar, pogotovo ispred vec spomenute Montane.
Na Trgu heroja ispred Masline i La Linee identicno.
Itd.
Sve parkiraci u voznoj traci, "samo da nesto kupi/preuzme pizzu" i sl. I to onda traje po sat-dva-pet... haos na cesti nastane samo zbog ovakvih likova.
Niko neće da se pozabavi time, a rješenje su obilježena parking mjesta sa maksimalnim zadržavanje od 15-20 minuta.
laserShow
Grijem se na: nacionalizam

#57591 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by laserShow »

laik1981 wrote: 31/05/2022 12:03 Mislim da ne mogu kaznjavati svojevoljno na privatnom posjedu.. Mora ih zvati osiguranje objekta jer imaju te nadleznosti..
Mogu, ako postave adekvatne saobracajne znakove, koji odobri nadlezna opcinska institucija. Onda na bilo cij poziv moze doci policija...

Inace, ako NEMA ZNAKA zabrane parkiranja recimo, cak i na privatnom posjedu, ako ne smeta obavljanje saobracaja, policija ne moze pisati kaznu, niti angazovati pauka.
nepass1

#57592 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 31/05/2022 10:16 Imam informaciju od prijatelja sa koševske ortopedije, da su od prosle godine u prosjeku u ljetnom periodu dva od tri preloma ili povreda uzrokovane padom sa romobila ili udarcem auta uglavnom vezano za romobile, bicikle i slična sranja.

Isfiltrirat će se to. Uopće se ne sikiram niti će me prat savjest ako mi izleti kamikaza sa romobilom. Ima da odleti u 3pm i da se sjeća OPEL ASTRE od 1700kg cijeli život. ;)
Jucer iz smjera dobrinje ante babica skrecem u ul adija mulabegovica, zeleno meni zeleno pjesacima. Lik se na romobilu zaletio pa jbt ono je ne znam 30km/h ako ne i vise. Pod svaku cjenu on ce preletiti ulicu krenuo ja ili ne. Ok vidio ga i propustio ali da je sporije vozio mogao sa i ja proci prije njega. Tacno im moras procjenjivati brzinu da vidis mozes li stici ili ne.
Isto skrecem sa glavne u alipasino, kod opstine ng, prvo moras iza sebe gledati ide li ko. Pjesacima crveno, meni jos zeleno, lik na biciklu pici ko hitna. I haj stisni kreni da mi se zabije u vrata i uleti efendicu u kancelariju.
splinter

#57593 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by splinter »

Ali tekst je živa komedija:

"Prema optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, Bezdrob i Selimović su uzimali novac i poklone od sarajevskog advokata Omara Mehmedbašića i najmanje osam osuđenika. Oni su se Selimoviću i Bezdrobu obraćali sa molbama za odgađanje izvršenja zatvorske kazne, zamjenu zatvorske kazne za novčanu ili za kućni pritvor uz elektronski nadzor."

"Selimović, Bezdrob i Mehmedbašić su uhapšeni početkom decembra 2015. godine, ali je advokat u zamjenu za svjedočenje oslobođen i dobio imunitet od krivičnog gonjenja. U međuvremenu je izabran za člana Disciplinskog suda Regionalne advokatske komore Sarajevo koji odlučuje o etičkom postupanju advokata."

Da je odležao koji mjesec tek bi onda imao još jače reference. Npr da bude predsjednik regionalne odvjetničke komore.
Dozer

#57594 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Dozer »

Ma ne reaguju ni kad ima znak.
Da ne pricamo o tome da stoka poskida znakove koji im se ne svidjaju samo kako bi sebi skratili put od tacke A do tacke B. Najcesce znakove zabrane.
Dobar primjer je kod Kareta, iza Masline.
Ono nikad nije bila dvosmjerna, izmedju Kareta i nebodera, nego samo izlaz s Trga, ali neki livadar je skinuo znak zabrane iz kontra pravca od Trga, i sad se tu uredno krhaju svako malo.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57595 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

Kakva trolovska rupa je taj sud
Ateista

#57596 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

drug_profi wrote: 31/05/2022 11:20 Samo nemoj dojuriti do prelaza kao kamikaza sa stavom "imam ja prednost". Pridji, uvjeri se da te vide i pređi cestu normalnom brzinom.
Naravno, to bi svaki biciklista trebao raditi prvenstveno zbog svoje sigurnosti, dzaba mu i ako ima prednost kad moze zivot zijaniti.
Ja znam proletiti u vecoj brzini samo ako prije toga budem siguran da nema vozila koja skrecu.
Ateista

#57597 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

_Reds_ wrote: 31/05/2022 11:21
Ateista wrote: 31/05/2022 11:17

Na Ilidzi na pješakom mostu stoji znak da je zabranjeno preko mosta voziti bicikl i motocikl (dakle siđi pa pored sebe) i niko ga ne poštuje.
Biciklisti sekunde ne poštuju pješake, više ih poštuju vozači.
Ja kao pjesak i vozac nisam imao nikad problem sa biciklistima, ne kazem da nema budala na biciklu ali moj utisak je da vecina biciklista vozi sasvim ok i korektno.
Sa druge strane, kao biciklista sam imao puno vise situacija da se pjesaci setkaju po stazi za bicikliste, da na prelazima preko ceste bez ikakve potrebe stanu bas na onim dijelovima predvidjenim za tockove (djecija kolicima, invalidi u kolicima, bicikla i slicno).
thekupus

#57598 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by thekupus »

kad smo kod biciklista, ne viđam Hamera više kako je dobio batine :lol:
drug_profi

#57599 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

thekupus wrote: 31/05/2022 13:19 kad smo kod biciklista, ne viđam Hamera više kako je dobio batine :lol:
Izliječen.
Ateista

#57600 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

laserShow wrote: 31/05/2022 11:43
Ateista wrote: 31/05/2022 11:17 E jbg sad, opet ista prica, potpuno bespotrebno silaxiti sa bicikla, usporiti malo ako je guzva svakako treba, ali nikakve potrebe da se silazi i to sigurno nece rijesiti problem.
NIJE BESPOTREBNO! Gdje god nema obiljezene biciklistcike staze trebas sici s bicikla, a da ne govorim o prilasku raskrsnici povecanom opreznoscu. Jbte, i sam sam biciklisa pa se ibretim debilima koji se zafuraju i "prolete" kroz pjesacki i onda problem u vozacu automobila.

Da, treba sici.
Treba usporiti, neces voziti 30 na sat kroz raskrsnicu i treba dodatni oprez da budes siguran da te vozaci vide, silazak je potpuno bespotreban, kao i kretanje brzinom pjesaka. Naravno, ako je velika guzva onda i ne mozes voziti brze nego sto se pjesaci krecu, ako ima prostora lagano ih zaobidjes.
Post Reply