Ukrajina

geoxx

#90276 Re: Ukrajina

Post by geoxx »

sumirprimus wrote: 31/05/2022 09:22

sto lajkuj kaze evo i ovde skrecu paznju.. rojters i afp ganola, jos malo do zaracenih strana... i potrebe ostivanja primirja :D
Kakve gluposti. Trazi se dlaka u jajetu.
lajkujMe

#90277 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

sumirprimus wrote: 31/05/2022 09:14 sto ce reci, u prevodu,ruje i u avijaciji ratuju po prirucnicima iz 20 vijeka. sreca po ukre.
sama CAS je ometena zbog saturacije terena manpadsima.
a to im je glavna stavka podrska trupama na terenu. vidimo mi snimke ali ni izbliza sto bi jedna avijacija pOput ruske trebala da radi.. sam broj BL/ borbenih letova u 24h ide tome u prilog.
sad skrati taJ Broj bl na broj borbenih dejstovavanja koji je u praVILU manji za par puta, jer ne dejstvuju sve angazovane ptice, i dodjes SAm logicki d zakljucka koliko je zapravo efikasna ruska RV... sam podatak da 100 dana nakon rata ukrajinski avioni i dalje lete i dejstvuju po rujama je dovolan pokazatelj.
naravno oni su ispunili svoje ciljeve, al sto bi nas narod reko za bolje i ne znaju. sta ces nekom pricat o ferariju kd on ne zna za bolje od golfa dvojke, i dvojka je vrh dizel nema dalje.
ukri dok god imaju pdrsku amera i natoa, imaju i oci i usi na nebu dakle nisu onesposobljeni, e sad, ko je kriv rujama sto su u svezu sa bjelorusijom a new sa amerikom ne :)

Zato kazem sva sreca pa su UA odlicni u ometanju CAS RU avijacije to jest jedan od 2 stuba njihove doktrine.
Ali zato apsolutno nista ne mogu poduzeti vezano za udare na infrastrukturu.
Sva sreca pa Ceska, Poljska, Litvanija itd.. nude logisticku i servisnu podrsku za avijaciju i kopnenu tehniku da nadoknadi unistenu infrastrukturu kod Ukrajinaca.
sumirprimus wrote: 31/05/2022 09:21
lajkujMe wrote: 31/05/2022 09:07 Severodonetsk kao i Lyman se napusta.
UA ne brani grad uopste nego povlace sve snage preko rijeke.

Pitanje je sad zasto ne brane grad.
Da otezano je snabdjevanje grada, da prijeti okruzivanje ali da ga uopste ne brane mi nije jasno
KRAJNJE VRJEME DA IZVUKU TRUPE AKO VEC NIJE PREKASNO..
sto bi jedan reko: :)
Treat your men as you would your own beloved sons. And they will follow you into the deepest valley.
postuj zivote svojih vojnika, zivi da bi se borio i iduci dan..
Slazem se, mislim steta za Severodonetks mogao se on pofino braniti puno duze vremena ali ocigledno je Komanda procjenila da je cijena odbrane grada previsoka.

Isto za Lyman iako se UA povukla iz grada nije iz okolice to jest juzno od grada koji je pun suma i skrovista, Rusi imaju problem da ociste to podrucje UA je zapravo na juznom prilazu gradu.
Mozda izvrse neku kontru u buducnost ako Rusi ne uspiju ovladati juznim dijelovima teritorije do Severodonetska.

Lyschansk zato ne smije pasti, grad je idealan za branitelje i mislim da ce tu biti odlucujuca bitka za reon Severodonetsk.
Milenkov buraz

#90278 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

sumirprimus wrote: 31/05/2022 09:14 sto ce reci, u prevodu,ruje i u avijaciji ratuju po prirucnicima iz 20 vijeka. sreca po ukre.
a to im je glavna stavka podrska trupama na terenu. vidimo mi snimke ali ni izbliza sto bi jedna avijacija pOput ruske trebala da radi.. sam broj BL/ borbenih letova u 24h ide tome u prilog.
sad skrati taJ Broj bl na broj borbenih dejstovavanja koji je u praVILU manji za par puta, jer ne dejstvuju sve angazovane ptice, i dodjes SAm logicki d zakljucka koliko je zapravo efikasna ruska RV... sam podatak da 100 dana nakon rata ukrajinski avioni i dalje lete i dejstvuju po rujama je dovolan pokazatelj.
naravno oni su ispunili svoje ciljeve, al sto bi nas narod reko za bolje i ne znaju. sta ces nekom pricat o ferariju kd on ne zna za bolje od golfa dvojke, i dvojka je vrh dizel nema dalje.
ukri dok god imaju pdrsku amera i natoa, imaju i oci i usi na nebu dakle nisu onesposobljeni, e sad, ko je kriv rujama sto su u svezu sa bjelorusijom a new sa amerikom ne :)
Meni je fascinantno da su Rusi izgubili više letjelica nego Ukrajinci samo naravno Rusi imaju ukupan broj više raspoloživih dok kod Ukrajinca te to predstavlja 70-80% izgubljene avijacije kod Ukrajinaca. Interesantno da ovaj u ovom video spominje gubitak samo 8 Bajraktara...interesantna analiza samo čovjek na početku govori da to radi kao amater pa je moguće da ima grešaka jer se pravi podaci još ne znaju.
lajkujMe

#90279 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

geoxx wrote: 31/05/2022 09:29
sumirprimus wrote: 31/05/2022 09:22

sto lajkuj kaze evo i ovde skrecu paznju.. rojters i afp ganola, jos malo do zaracenih strana... i potrebe ostivanja primirja :D

Nije dlaka u jajetu, to je vrlo podla Ruska propaganda koja utice na psihu naroda sa zapada.

Evo ti primjer

Pro Ruski Herson je zapoceo izvoz zita i time ublazava glad u Africi

Okupirani Herson, Ruski okupatori ukrali Ukrajinsko zito i prodaju ga po svijetu.

Imal razlike?

Isto kao sto npr RTRS stalno spinuje

Tkz Armija BIH
Tkz vojnici Tkz armije BIH
Tkz Republika BIH
Tkz Bosanski jezik
Tkz tkz tkz

Aktivno negiranje cinjenica uz provlacenje svog narativa.
Ponovi taj nacin prenose informacija i tkz postaje istina a narativ postaje historija...

Zato nas izmedju ostalog u BIH ovako peru mozak i stvara se lazna slika i realnost historije
sumirprimus

#90280 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

nocni raketni napad na stambena naselja u slavjansku ima zrtava :-)
slavjanska je ko i sjev,doinjeck skro na liniji stvarno cudno da su civili ostali a nisu se evakuirali kada su upozoreni prije mejsec i vise..
lajkujMe

#90281 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Milenkov buraz wrote: 31/05/2022 09:37
Meni je fascinantno da su Rusi izgubili više letjelica nego Ukrajinci samo naravno Rusi imaju ukupan broj više raspoloživih dok kod Ukrajinca te to predstavlja 70-80% izgubljene avijacije kod Ukrajinaca. Interesantno da ovaj u ovom video spominje gubitak samo 8 Bajraktara...interesantna analiza samo čovjek na početku govori da to radi kao amater pa je moguće da ima grešaka jer se pravi podaci još ne znaju.
Covjek je daleko od amatera ne znam mu tacnu pozadinu ali je strasno strasno upoznat sa svjetskom vojnom avijacijom.
Prati sve od Kime, Rusije, Nato zemalja historijske i nove cinjenica i slicno.

Ono sto on jasno kaze je da nema informacije iz provjerenih izvora previse je fejk news i propagande s obe strane i neđa pristup informacijama kao npr UA komanda i slicno.

Tako da sve sto kaze u ovom videu je zasnovano na informacijama koje nisu 100% provjerene i dokazane i da cemo tek nakon rata dobiti pravi info sta i kako se se sve odvijalo
lajkujMe

#90282 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

@sumirprimus

Ima logike, mnogi nemaju gdje da idu niti nacina da idu.

Vozovi ne rade vise, autobusa za evakuaciju malo a jos opasno.
Vecina njih nema auta da pobjegnu niti novca za bijeg.
Vecina sto je ostala je jednostavno siromasna i cista Bijeda i takvi nazalost nemaju puno izbora.
Da ne pricamo mnogi su starci, zdravlje naruseno i slicno.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#90283 Re: Ukrajina

Post by Chmoljo »

lajkujMe wrote: 31/05/2022 09:39
geoxx wrote: 31/05/2022 09:29

Nije dlaka u jajetu, to je vrlo podla Ruska propaganda koja utice na psihu naroda sa zapada.

Evo ti primjer

Pro Ruski Herson je zapoceo izvoz zita i time ublazava glad u Africi

Okupirani Herson, Ruski okupatori ukrali Ukrajinsko zito i prodaju ga po svijetu.

Imal razlike?

Isto kao sto npr RTRS stalno spinuje

Tkz Armija BIH
Tkz vojnici Tkz armije BIH
Tkz Republika BIH
Tkz Bosanski jezik
Tkz tkz tkz

Aktivno negiranje cinjenica uz provlacenje svog narativa.
Ponovi taj nacin prenose informacija i tkz postaje istina a narativ postaje historija...

Zato nas izmedju ostalog u BIH ovako peru mozak i stvara se lazna slika i realnost historije
sve si u pravu.

ja prvi mrzim te teorije zavjera i ostale gluposti. traženje problema gdje ga nema i sl. al evo, mi živimo sa ovim

https://www.klix.ba/vijesti/bih/provoka ... /220531007

ruski nastup, priča, prisvajanje teritorija, propaganda trenutna, pripremna propaganda, sve je ko precrtano. ne znam samo ko je koga kopirao.
sumirprimus

#90284 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

nacin ratovanja i njihovi ciljevi i nacina na koji dolaze do svojih ciljeva je ruska agresija, sa elementima etnickog ciscena, urbicida, genocida, ratnih zlocina, kradje, i unistavanja cijele jedne nacije, zatiranja svakg traga na tu naciju na terenu koji su silom osvojili. svjedoci smo da orci postavljaju svoju zastavu, uvode svoje telekom operatere, svoj jezik u skole djeci, a izbacuju domicilni, orci na tritoriji ukrajine nasilno brisu trag ukrajine kao drzave i nacije, ljudi koji im se suprostave ili imaju ikakve veze sa ukr vojskom ,policijom ili drugim sluzbama, nestaju, a ne obratno.
dakle sve ispod ruski agresor, agresija, kradja otimacina,unistavanj naselja, gradova, ljudi, drzave, nacije, je odobravanje postupaka, i negiranje zrtava koje ukrajina ponosi u ovoj bestijalnoj agresiji. ioko ovoga nema rasprave , bar sa mnom, zasto? zato sto bi valjda prvo nama ebalo za zivota biti dosta te price koju smo i sami prezivjeli.
lajkujMe

#90285 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Sami Rusi nazalost kazu da imaju iskustva s tim.

Nemojte me pogresno razumiti ali Rusi rade po "rule book" kako aneksirati tudju zemlju.

Npr Amerika to nikada nije radila od 2 svj rata do danas.

Nisu usli u Irak, zamjenilu Iracke zastave s Americkim.
Proglasili Irak kao svojom saveznom drzavom i uveli svoj ustav i zakone u Irak.
Nisu zamjenili Iracke medije s Americkim Medijima.
Da ne duzim znate na sta mislim.

Rusija planski i organizovano u okupiranim podrucjima zamjenjuje Ukrajinsku drzavu sa Ruskom.

A kroz zapad kroz razlicite kanale provlaci sve vise svoj narativ.

Pa se od Okupiranog podrucja odjednom dolazi do Pro Ruskog podrucja
Pa se od Ukradenog zita dolazi do prodaje Pro Ruske Hersonske vlasti prodaje zito.

A odredjeni elementi unutar zapada podrzavaju tu ideju.

Drugim rijecima pazljivom propagandom se gura pod tepih stvarni problem i polako ali sigurno gurnuti ce citavu situaciju u Ukrajini u fringe svjetskog medijskog prostora.

Kao sto se desilo i 2014.
Vec 2015 niko pojma nije imao ista vezano za Ukrajinu.

Pa cak i BIH 90tih je dozivjela slican problem.
91-92 velik interes
93 taman nestao pa se desi Hrvatsko Bosnjacki sukob pa privremeno opet medijski interes
94 niko nista kao da nismo postojali i tek 95 godine sa Srebrenicom i Olujom se desava nanovo Medijska pratnja BIH.
97 svi su zaboravili na nas.

Zato ovo u UA ne smije dugo trajati, moraju iskoristiti interes javnosti da dobiju maksimalnu podrsku.
Jer ako potraje do iduce godine u ova doba o Ukrajini ce se pricati samo na 25 min dnevnika s prilogom od 15 sekundi
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#90286 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

drug_profi wrote: 31/05/2022 09:24
Spoiler
Show
plavi_E wrote: 31/05/2022 08:52 Putincad se tjesi izjavom Bajdena kako nece slati dalekodometne rakete u UKR. Neznajuci da su GPS vodjene rakete dometa 70 km apokalipsa za rusku vojsku u ovom ratu.

Naravno da Bajden ima uvijek pravo da se predomisli i da posalje rakete dometa 300 km Ukrajincima kad ovi vec budi imali lansere da ih ispaljuju.
Ja sam istog misljenja. Biden je dao izjavu kojom kulira Ruse, a djela govore da ce Ukrajina dobiti sve sto treba, kada zatreba. Uostalom, ako se izadje do Azovskog mora kopnom, 150 km je udaljen Krimski most iz Berdjanska.
Dostavljeni Harpoon ima domet oko 200 km i moze se bez problema koristiti i za napade na taj most.
Realno za druge stvari Ukrajina i ne treba domet veci od 70-80 km koje ce imati sa planiranom municijom za americke MLRS
:thumbup:
+1
Anglosaksonci su nanjusili kriv i nece odustati dok se ne stvore uslovi kada ce Ukrajina moci da diktira uslove okoncanja rata.
mo-town

#90287 Re: Ukrajina

Post by mo-town »

duh_sa_sjekirom wrote: 31/05/2022 08:33 Rusa ima 140 miliona, a i poznati su po tome da ne mare puno za živote vojnika. U pitanju su dobrovoljci, plaćeni su za to i boli ruje kurko što će zaginuti.
Računaju na to da će im dobijena teritorija više vrijediti od života tih plaćenih dobrovoljaca
Rusa ima manje. U 140m ukljucujes i Tatare te sve kavkaske narode i ostale etnicke manjine (oko 20% ukupnog stanovnistva) od kojih su neke izrazito antiruski orijentirane i cija se "lojalnost" osigurava tek teskom represijom.
Druga je cinjenica da Rusi u rat guraju daleko iznad proporcionalno bas te nacionalne manjine. Postoje procjene o strukturi stradalih u ruskoj vojsci gdje se vidi da Tatari i posebno Cecni cine daleko veci udio od udjela u stanovnistvu a posebnno u oruzanim snagama Ruske federacije. Kako to sve utice na moral te iste vojske bi se moglo vidjeti vrlo skoro.
lajkujMe

#90288 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

To jeste, Amerika, nordijske zemlje i istocne zemlje prestali su unaprijed govoriti o oruzju koje se salje.

Kad izadje u vijest da su UA dobili nesto to je vec na bojnom polju.

Prvobitno objavljivanje vijesti o isporukama je bilo politicke prirode da se uplasi Kremlj kad su vidjeli da nema od toga nista sad salju bez najave oa nek Rusi osjete na svojoj kozi dolazak.

Ameri su mudri cak i kad objave npe zadnji paket pomoci.
Kazu neke stvari jasno a izgleda kao su sve objavili.
Ali kad uradis matematiku iznosa pomoci i najavljene pomoci nesto tu ne stima par stotina miliona ostaje "neopravdano"

Bio sam uradio matematiku za prosli paket pomoci od 800mil dolara.
I kad se sve navedeno upaketu opreme uzme sa javno dostupnim cijenama te opreme kao "novu" fali preko 300mil dolara neiskorisceno
Last edited by lajkujMe on 31/05/2022 10:15, edited 1 time in total.
Ermin ZM

#90289 Re: Ukrajina

Post by Ermin ZM »

Gledam neki "zabrinuti" za Ameriku, kako ce ona podnijet ovu pomoc. Medjutim kad se usporedi sa Afganistanom gdje je procijenjeno oko 300 miliona dnevno da ih je kostalo ovo dodje kao sitnis.
Zemlja sa gdp od 25 biliona... ovo i ne osjete
saimidin

#90290 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Ako moze link, tko je iz usa rekao da idu mlrs ali samo do 70km dometa
To bi I ja volio da je tako, ali hajmo vidjeti sta se prica I jos bitnije sta se radi

Propaganda radi, eu se nerado odrice uloge putlerove kuje, devil is in the details

Meni ce zanimljivo biti sta ce se poduzeti da orci ovo ne ponove za 3-6-9 mjeseci ili godina, tu ce se vidjeti ima li kuveta u zapadu, ili ce biti cim orci smanje ubijanje na ispod 100 ukrajinaca dnevno, skidaj sankcije kroz milion izuzetaka I pusti UA nek se kao I od 2014 snalazi, jer ne moze im se poslati oruzje, mogu slucajno pucati po orcima I zavrnut ce plin, a to sto su orci razvalili pola UA, anexirali 10-20-30%, e jebajiga trebali ste pruziti veci otpor 2014-2022-20xx reci ce "zabrinuti" zapad

Na sto ce se svako normalan upitati, a sa cime picka vam materina licemjerna putlerovi sisaci kurca

Naravno tu ce pozvati na smirenje tenzija I pokusaj dogovora zaracenih strana, te kulturan dijalog, uz cuveno pa ako smo putlerovi sisaci kurca to je nas izbor a ovo je demokratija I imamo pravobiti sto god zelimo, ali nema potrebe za vulgarnoscu

Ps
:D
Ha jel bi mogo odmijeniti dezulovica jednu kolumnu
saimidin

#90291 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

Duplo
Last edited by saimidin on 31/05/2022 14:16, edited 1 time in total.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#90292 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

saimidin wrote: 31/05/2022 10:15 Ako moze link, tko je iz usa rekao da idu mlrs ali samo do 70km dometa
To bi I ja volio da je tako, ali hajmo vidjeti sta se prica I jos bitnije sta se radi

Propaganda radi, eu se nerado odrice uloge putlerove kuje, devil is in the details

Meni ce zanimljivo biti sta ce se poduzeti da orci ovo ne ponove za 3-6-9 mjeseci ili godina, tu ce se vidjeti ima li kuveta u zapadu, ili ce biti cim orci smanje ubijanje na ispod 100 ukrajinaca dnevno, skidaj sankcije kroz milion izuzetaka I pusti UA nek se kao I od 2014 snalazi, jer ne moze im se poslati oruzje, mogu slucajno pucati po orcima I zavrnut ce plin, a to sto su orci razvalili pola UA, anexirali 10-20-30%, e jebajiga trebali ste pruziti veci otpor 2014-2022-20xx reci ce "zabrinuti" zapad

Na sto ce se svako normalan upitati, a sa cime picka vam materina licemjerna putlerovi sisaci kurca

Naravno tu ce pozvati na smirenje tenzija I pokusaj dogovora zaracenih strana, te kulturan dijalog, uz cuveno pa ako smo putlerovi sisaci kurca to je nas izbor a ovo je demokratija I imamo pravobiti sto god zelimo, ali nema potrebe za vulgarnoscu

Ps
:D
Ha jel bi mogo odmijeniti dezulovica jednu kolumnu
Sto onda postash dvije? :P
Milenkov buraz

#90293 Re: Ukrajina

Post by Milenkov buraz »

Ima li habera od Izraelaca, hoće li oni aktvnije pomoći Ukrajini?
sumirprimus

#90294 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

A senior U.S. official said Monday that President Biden has not ruled out sending Ukraine the Multiple Launch Rocket System, or MLRS, and that no final decision has been made.

“Clarifying comments from POTUS administration on MLRS are more assuring. Ukraine will get new shipments of precision-guided missiles with longer ranges than Ukrainians have now, but not rockets that can strike deep into Russia,” McFaul tweeted.

Typical rockets fired by the MLRS have a range of about 70 kilometers. The type of rockets the United States probably will not send is called the Army Tactical Missile System, which can strike much farther, up to 300 kilometers.

Even the shorter-range rockets would more than double the reach of Ukrainian firepower. Kyiv’s forces are using U.S.-delivered M777 howitzers, which have a range of about 30 km.
ovo je vec u poljskoj ljudi dzaba raspravljate, i trebace dana kad pocnu dejstvovat dok saznamo.
sumirprimus

#90295 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

skalamerija
llull

#90296 Re: Ukrajina

Post by llull »

Rusija je totalno propala, sada stvarno moram da priznam... Aiden Aslin u zatvoru u Rusiji pokrenuo youtube kanal :D

https://www.youtube.com/watch?v=_-cBvHHHvNo
sumirprimus

#90297 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image

Image

Image

Hej junaci branitelji iz svih krajeva , Ukrajina zaboravit nece nikada!
1.20 :bih:
sumirprimus

#90298 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

definitivno iznenadjenje ovog rata..
sumirprimus

#90299 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

goni bandu preko grane :bih:
sumirprimus

#90300 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Image
pronadji uljeza, to je ta zadnjih 70 i kusur godina uzdizana armija. hraaaak pjuc
Post Reply