Moram i ja potvrditi da si apsolutno ubo u sridu. Sreca tvoj komentar ne moze izbrisati, kao što to radi na drugim temama
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#31076 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
@A_A_AKCIJA
Moram i ja potvrditi da si apsolutno ubo u sridu. Sreca tvoj komentar ne moze izbrisati, kao što to radi na drugim temama
-
kluz franjo
#31077 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Opet vas Hakiz ubacio u svoju "ideološko-moralno-svjetonazorsku" vrtešku.
Za mene je sve veoma jednostavno. Trenutno na sceni imamo izbor između dva koncepta.
1. Tzv. koncept "Trojke" - politička saradnja i zajednički angažman stranaka različitih ideoloških predznaka na konkretnim pitanjima i zadacima. Osim zajedničkih i usaglašenih programskih ciljeva, te stranke povezuje i to da su prosječne, manje ili više dobre/loše balkanske političke organizacije sa početka 21. vijeka.
2. Tzv. koncept "Tronožac" - politička saradnja i zajednički angažman etno-religijsko-centričnih pokreta baziran na konkretnoj podjeli finansijsko-teritorijalne moći.
Osim zajedničkog cilja te stranke odlikuje i zajednički opis loših balkanskih, nacionalno-političkih pokreta sa kraja 19. vijeka.
1. Za saradnju između npr. NS i NIP-a je samo potreban konkretan dogovor o konkretnim zajedničkim ciljevima i međusobno povjerenje da će se ti ciljevi zajednički realizovati.
2. Za saradnju između HDZ i SDA je samo potreban dogovor da svako ima svoj dio sehare i međusobno povjerenje da se niko nikome neće mješati u sehare/teritorije.
Ne znam za druge, ali meni su samo opcije 21. vijeka prihvatljive. A tek onda među njima možda potražim one koje su mi svjetonazorski nešto bliže.
Na vraćanje u 19. vijek sam gadljiv.
Za mene je sve veoma jednostavno. Trenutno na sceni imamo izbor između dva koncepta.
1. Tzv. koncept "Trojke" - politička saradnja i zajednički angažman stranaka različitih ideoloških predznaka na konkretnim pitanjima i zadacima. Osim zajedničkih i usaglašenih programskih ciljeva, te stranke povezuje i to da su prosječne, manje ili više dobre/loše balkanske političke organizacije sa početka 21. vijeka.
2. Tzv. koncept "Tronožac" - politička saradnja i zajednički angažman etno-religijsko-centričnih pokreta baziran na konkretnoj podjeli finansijsko-teritorijalne moći.
Osim zajedničkog cilja te stranke odlikuje i zajednički opis loših balkanskih, nacionalno-političkih pokreta sa kraja 19. vijeka.
1. Za saradnju između npr. NS i NIP-a je samo potreban konkretan dogovor o konkretnim zajedničkim ciljevima i međusobno povjerenje da će se ti ciljevi zajednički realizovati.
2. Za saradnju između HDZ i SDA je samo potreban dogovor da svako ima svoj dio sehare i međusobno povjerenje da se niko nikome neće mješati u sehare/teritorije.
Ne znam za druge, ali meni su samo opcije 21. vijeka prihvatljive. A tek onda među njima možda potražim one koje su mi svjetonazorski nešto bliže.
-
A_A_AKCIJA
#31078 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Upravo tako.kluz franjo wrote: ↑30/05/2022 10:18 Opet vas Hakiz ubacio u svoju "ideološko-moralno-svjetonazorsku" vrtešku.![]()
Samo bih još dodao, da trojka zida temelje političkog sistema u kojem možda nekada doživimo da ideologije dođu do izražaja.
U današnjem sistemu je to besmisleno.
Na stranu to što ja mislim da ćemo do tada evoluirati u neku vrstu eklektičnog političkog sistema gdje će ideologije postati prevaziđene...
-
Hakiz
#31079 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
A_A_AKCIJA wrote: ↑29/05/2022 23:00Liberalka u političkom smislu, ili misliš na životni stil slobodoumne i liberalne osobe. Ovo drugo, sigurno jesi, vjerujem. Prvo ni blizu.Bloo wrote: ↑29/05/2022 11:57
Udrobi ti svega.
Bez distinkcije sta je ljevica, sta je FGR...
Ako pogledas izvan BiH, desnica je ta protiv odredenih religijskih obiljezja, dok ljevica nije. Zapravo sklonost prema odredenim religijskim obiljezjima varira od toga da li je drzava kreirana na krscanskoj ili islamskoj tradiciji. Onda u francuskoj i Njemackoj imas kmecanje desnicarskih radikala (da, stranki, ne samo pojedinaca) oko islamskih obiljezja, a u BiH su oni normalni. Nisam upoznata sa tim da je NS nastupio protiv hidćaba kao desničarske stranke u Evropi.
Ako neko nosi kriz oko vrata, lako ga moze staviti pod majicu, dok je sa maramom to malo teze.
Moje licno misljenje je da bi politicka stranka ako je stvarno građanska, ne bi trebala da potencira bilo kakve religijske elemente (to ne znaci distanciranje od vjernika). Politička stranka prvenstveno svojim programom se obraća građaninu kao političkom biću. Ne obraća se vjernicima, ateistima, agnosticima itd...To radi SDA, HDZ, SNDS, NiP...Njihovi ciljani glasači su ljudi koji su prvo vjernici pa tek onda građani. Ljudi kojima je vjera iznad svega (mada koliko se ljudi na ovim prostorima pozivaju na vjeru - i glasači i političlari - očekivao bi čovjek jednu utopiju). Stoga je logično da i igrokazi tih stranaka budu više religijski obojeni jer tako privlače određenu vrstu glasača.
Lijevo i desno nisu fokalna tačka u odnosu na religiju već smjerove koje zauzimaju stranke glede i unatoč socijalnih i ekonomskih pogleda.
Izjednačavanje forumaša koje ti klasificiraš kao ljevičare sa strankama ljevice, te stavove tih forumaša sa stavovima ljevice, nije ispravno.
SDA i NiP su poprilično javni u svom zastupanju da određene stvari koje se NJIMA ne sviđaju trebaju biti između 4 zida. NiP to naravno (kao i SDA) radi u cilju privlačenja i zadržavanja glasača. NiP-ovo ciljano glasačko tijelo je SDA glasačko tijelo (oni što su se napokon razočarali u SDA, ali ne žele da napuste domen etnopolitike), a ne NS glasačko tijelo.
Ja , kao liberalka, imam svoja lična mišljenja o gore navedenim temama, ali to nisu i stavovi stranke koju preferiram.
I da, nisam član NS-a.![]()
Kao građanka i liberalka, meni NiP nije prihvatljiva opcija. Jednostavno mudo party kao i SDA.
Liberali su inkluzivni, a ne selektivni. Prosječnog liberala na zapadu ne svrbi vjera, poput tebe. Nego se fura što ima druga Jevreja, pa mu je na partiju morao obezbijediti plastično suđe, jer je htio da ispoštuje njegove kosher zahtjeve.
Između tebe i neke Džemile iz SDA nema neke velike razlike. Tvoj tor jeste protiv javne manifestacije vjere, poput njenog koji je protiv javne manifestacije rodne pripadnosti i seksualne preferencije. U tvojoj verziji NS ima vjernika, kao u njenoj verziji SDA što ima gayeva.
Nema tu lutko liberalizma. Nisi liberal ako voliš mahnuti ili ne vjeruješ u Boga. Ima tu još štošta. Npr da toleriraš one koji nisu poput tebe. Kad pošalješ selfie sa teravije i budeš se ponosila kao selfijem sa parade, onda si liberal. Do tada si samo malo više umišljena Bosanka drugog polariteta, a jednake netolerancije poput Džemile. Do tada se samo furaš na drugu vrstu šou biznisa, a nema većeg političkog šoubiza trenutno na dunjaluku od LGBT+ šoubiza...Nema!
Da ne držim lekcije sada kako su konzervativci pravili liberalna društva, znaš ti to i sama pronaći. Gdje su vjerska lica bila nosioci reformi i ljudskih prava... Da, zaoprave liberalna društva u kojima se zaklinješ na svojoj vjerskoj knjizi, ili ti Predsjednik države organizira bajramski prijem, a ne zove se Šefik.
I da, NS je u ekonomskom smislu liberalna stranka. Liberalna, kao dosta desnih stranaka na zapadu. Milton Fridman liberalna, privatizacija GRASA liberalna, ni blizu ljevice. Ekonomski je Erdoanov AKP bliži NS-u od njemačkog SPD-a.
- tramvajtrojka
#31080 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
zakucavanje na ovoj presici nepismenih SDA novinarcica

- Dr. Kuca
#31081 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Trebalo bi da je cast sto je emir direktor teatra. Jedna takva glumacka gromada.
Last edited by Dr. Kuca on 30/05/2022 14:49, edited 1 time in total.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
- Styling
#31083 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kakva presica? Ima li neki link za nas koji jirgetimo i nemamo pristup medijima?
- hadzinicasa
#31084 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
emir jeste glumacka gromada (to tvrdim od Zabe i stojim cvrsto pri tome) ali to ga ne cini kvalificiranim za direktora teatra.
razumijes li razliku?
on je talentovan za GLUMU.
nije izucavao niti knjizevnost ni dramaturgiju da bi se mogao baviti programom teatra
nije izucavao finansije da bi mogao voditi budzet teatra
nije izucavao upravljanje/menadzment da bi mogao upravljati kolektivom i raznim funkcijama
itd itd...
- Styling
#31085 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
E, tako, bas sve po redu....hadzinicasa wrote: ↑30/05/2022 14:53emir jeste glumacka gromada (to tvrdim od Zabe i stojim cvrsto pri tome) ali to ga ne cini kvalificiranim za direktora teatra.
razumijes li razliku?
on je talentovan za GLUMU.
nije izucavao niti knjizevnost ni dramaturgiju da bi se mogao baviti programom teatra
nije izucavao finansije da bi mogao voditi budzet teatra
nije izucavao upravljanje/menadzment da bi mogao upravljati kolektivom i raznim funkcijama
itd itd...
- Dr. Kuca
#31086 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma ja ba. Treba postaviti nekog difovca.
Zbog takvih ko vi nam je sport i kultura tu gdje jeste. Danas emir, sutra dzeko, prekosutra nurkic itd. Zbog dupeliznih balijica.
Zbog takvih ko vi nam je sport i kultura tu gdje jeste. Danas emir, sutra dzeko, prekosutra nurkic itd. Zbog dupeliznih balijica.
-
mali_balon
- hadzinicasa
- tramvajtrojka
#31089 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
u vezi ustavnog suda i gasenja borbe protiv korupcije od strane SDA dosli novinari stavova i faktora hayata da se izivljavaju jedino oni popisani izasli
spika bila u fazonu ne postujete drzavu i drzava Sarajevo od strane rezimskih novinara
-
mali_balon
#31090 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
jes meni sega kaze novinar sa hayata
meni odma almasa pred ocima I ono kao neki ozbiljan mediji
meni odma almasa pred ocima I ono kao neki ozbiljan mediji
- tramvajtrojka
#31091 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
al najjaci dio jel vas strah fortomali_balon wrote: ↑30/05/2022 15:04 jes meni sega kaze novinar sa hayata![]()
meni odma almasa pred ocima I ono kao neki ozbiljan mediji![]()
-
mali_balon
#31092 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
daj ba kakav link imal to za pogledat.....cuj jel vas strahtramvajtrojka wrote: ↑30/05/2022 15:06al najjaci dio jel vas strah fortomali_balon wrote: ↑30/05/2022 15:04 jes meni sega kaze novinar sa hayata![]()
meni odma almasa pred ocima I ono kao neki ozbiljan mediji![]()
![]()
![]()
kad im odbrusi da je vjedva cekao da dodju novinari da im kaze kakve nebuloze govore
![]()
-
mirza_15
#31093 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ima li se to gdje pogledati?
- tramvajtrojka
#31094 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
mirza_15
#31095 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Može se to i vratiti kada dođem kući
Oko 14:00, 14:30?
- tramvajtrojka
#31096 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
mirza_15
#31097 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Evo ima na radiosarajevo. Nisam još pogledao pa ne znam je li u videu čitav press:
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... Ms8F5K9KZ0
https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... Ms8F5K9KZ0
-
Registarska oznaka
#31098 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Vrlo smo pasivan narod, dan nakon sto se otkrilo o sabotazi sda za reviziju presude, 100k ljudi je trebalo biti na ulicama i krenuti na poljine po bakira i usput sve visokorangirane sda strucnjake....
Takva izdaja se ne prasta, al mi kao mi, samo nek ne puca.
- Roccohljup
#31099 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
o tome da ne pričam. al generalno gdje su penzioneri (sko 450K ih ima u fbih, samo 10% da izađe haos bi napravili), sindilaci, radnici uništenih i pokradenih firmi, nezaposleni, socijalne kategorije, studenti, doktori, itd. Svi su ugroženi na neki način al džaba.....niti ko da pokrene niti da se ne dao bog udruže i zajedno izađu na proteste. Sve je to vlast kupila preko udruženja i postavila svoje ljude.Registarska oznaka wrote: ↑30/05/2022 15:57 Vrlo smo pasivan narod, dan nakon sto se otkrilo o sabotazi sda za reviziju presude, 100k ljudi je trebalo biti na ulicama i krenuti na poljine po bakira i usput sve visokorangirane sda strucnjake....
-
Hakiz
#31100 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Da izađu na ulice, za 15 minuta bi bilo da je to Fahro organizovao.Roccohljup wrote: ↑30/05/2022 16:14o tome da ne pričam. al generalno gdje su penzioneri (sko 450K ih ima u fbih, samo 10% da izađe haos bi napravili), sindilaci, radnici uništenih i pokradenih firmi, nezaposleni, socijalne kategorije, studenti, doktori, itd. Svi su ugroženi na neki način al džaba.....niti ko da pokrene niti da se ne dao bog udruže i zajedno izađu na proteste. Sve je to vlast kupila preko udruženja i postavila svoje ljude.Registarska oznaka wrote: ↑30/05/2022 15:57 Vrlo smo pasivan narod, dan nakon sto se otkrilo o sabotazi sda za reviziju presude, 100k ljudi je trebalo biti na ulicama i krenuti na poljine po bakira i usput sve visokorangirane sda strucnjake....
Demonstracije moraju imati ime i prezime, da se zna ko i zašto ih organizuje. Nema "neformalna grupa građana", a "rulja", to jedte bućkuriš svih koje si naveo ih organizovati ne može, stihijski ne ide.