Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Project Lucian

#24201 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

Hakiz wrote: 30/05/2022 12:50
Project Lucian wrote: 30/05/2022 12:47

Žene moraju shvatiti da je sve ovo kritika kako bi same sebe poboljšale a ne neki vid lova na vještice, kad to shvate tako, situacija će se popraviti. Do tada sve veći jaz između žena i muškaraca će da se stvara.
Učimo ih, dobronamjerno.
U biti, osim par izuzetaka, muškarci nisu sposobni da mrze žene, al mrzimo nepravdu.
hadzinicasa

#24202 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Chmoljo wrote: 30/05/2022 12:36
no_sikiriki wrote: 30/05/2022 12:26 Ne znam čemu "naslađivanje" pojedinih, kada je u pitanju ovaj slučaj. Svako normalan želi pravdu, bio feministkinja ili ne. I nadam se da će Heard dobiti ono što zaslužuje.
Meni samo nije jasno šta neko dobija tim naslađivanjem- statistike su i dalje iste, i još uvijek je činjenica da su lažne prijave za silovanje ili nasilje negdje oko 2-5%. Pa tako predstavljati ženski rod kao lažljive manipulatorke na osnovu tih 2-5% i slučaja Amber Heard je malo neracionalno, to put it mildly.
mislim da nije stvar naslađivanja oko pogrešne lažne prijave, nego naslađivanje što je pokazano kako se javni linč može izjaloviti i kako ima valjda nade da oni koji su učestvovali u njemu protiv Deppa, malo staviti prst na čelo prije nego krenu pravednički kanselovati.

k tomu, iako je prosječan glumac, neću da kažem loš, jer ima dobrih ostvarenja, Depp mi je lajkabl, pa evo lično mi je drago što se nije pretvorio u Cosbyja, odnosno što se dokazalo da nije takav. neko ko je oskrnavio svačije djetinjstvo na neki način.
pa ja se nadam da ce to i odvesti u tom pravcu jer - najlakse je minder osudjivati.
(a sad spektakl): kako Deppa kao povod njegovoj tuzbi, tako i Amber kao profiterku.
piupiu

#24203 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Pozdravljam društvo u ćošku uz prigodnu numeru, jes' se zakuhalo :D

Bloo
Globalna šefica

#24204 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Bloo »

Project Lucian wrote: 30/05/2022 12:58
Hakiz wrote: 30/05/2022 12:50

Učimo ih, dobronamjerno.
U biti, osim par izuzetaka, muškarci nisu sposobni da mrze žene, al mrzimo nepravdu.
Jarane, potrudi se barem malo. :|
Project Lucian

#24205 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

Bloo wrote: 30/05/2022 14:25
Project Lucian wrote: 30/05/2022 12:58
Simpa mi je što mislite da trolam, ali kao što rekoh gospodičnoj prije tebe, vrijeme će pokazati ko je a ko nije relevantan sugovornik.
hadzinicasa

#24206 Re: Danasnji "feminizam"

Post by hadzinicasa »

Project Lucian wrote: 30/05/2022 14:34
Bloo wrote: 30/05/2022 14:25

Simpa mi je što mislite da trolam, ali kao što rekoh gospodičnoj prije tebe, vrijeme će pokazati ko je a ko nije relevantan sugovornik.
"gospodicna" ima svoj nick i nepristojno se ovako hinjski referirati na nekoga pa cak i u forumskoj diskusiji.
ako vec pominjes nekoga onda ga brate citiraj ili oslovi. za to treba imat' karakter, znam.

a ona, ta doticna, nije rekla danisi relevantan jer misli da trolas, vec jer sadrzaj onoga sto pises ne smatra vrijednim osvrta.
DEMONIKA

#24207 Re: Danasnji "feminizam"

Post by DEMONIKA »

piupiu wrote: 30/05/2022 14:18 Pozdravljam društvo u ćošku uz prigodnu numeru, jes' se zakuhalo :D

nije to ta ba
vazda fuliš, moraš biti više muško :mrgreen:
ova je

edit
ove s metlama što mu oko nogu čiste čisto da mu ne daju plesat
sve to treba metlama namlatit
Last edited by DEMONIKA on 30/05/2022 14:59, edited 1 time in total.
Project Lucian

#24208 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Project Lucian »

hadzinicasa wrote: 30/05/2022 14:39
"gospodicna" ima svoj nick i nepristojno se ovako hinjski referirati na nekoga pa cak i u forumskoj diskusiji.
ako vec pominjes nekoga onda ga brate citiraj ili oslovi. za to treba imat' karakter, znam.

a ona, ta doticna, nije rekla danisi relevantan jer misli da trolas, vec jer sadrzaj onoga sto pises ne smatra vrijednim osvrta.
Dosta toga što svi vi ovdje pišete nije lupetanje nego je provala epskih razmjera.

Evo malo na temu self made man: Ono kad žena prizna da je ipak bolje biti žensko u svijetu "jednakopravnih".

https://abcnews.go.com/2020/Entertainme ... id=1526982

Da zaboravio sam dodati žena je htjela dokazati kako su muškarci privilegovani da bi se ispostavilo da su to ipak žene u svijetu "jednakopravnih". I kad to još prizna gey feministkinja koja je bila uvjerena u mušku privilegovanost, mislim da onda dosta toga bude jasno.
Gimli sin Gloinov

#24209 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Gimli sin Gloinov »

cim ti zena opsuje mater, sestru, dijete, cuku, macu odmah joj policiju zvat. cim se svadjas ti si donji. ako povisi glas policiju joj zvat, jer ako ti povisis onda ce ona tebi da zove, onda si naebo
Sara03

#24210 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Sara03 »

Svi ste vi bijeli muškarci na poziciji moći. :P :D

Na Zapadu još uvijek važi narativ, svojevrsna logička pogreška, kako je svaka kritika usmjerena isključivo prema osobi i njenom identitetu, spolu ili načinu života. Ako kritikuješ homoseksualca, to je zbog njegove seksualne orijentacije, dakle homofobija. Ako kritikuješ ženu, to je zbog njenog spola, dakle mizoginija. Ako sa druge strane, kritikuješ ženu sa hidžabom, to je zbog njenog izbora, dakle islamofobija. Pomračenje razuma, tako reći.

Trenutna parnica Depp vs. Heard ima potencijal da izmjeni javno poimanje muško-ženskih odnosa. Ne, žena nije uvijek u pravu. Ne, muškarac a priori nije nasilnik. Dokazi i činjenice nisu nečija izjava i plač u medijima, već su dio zakonom utvrđenog pravnog postupka. Svakom pripada pravo da predstavi i dokaže svoju stvar putem sudske instance, ali većina nije odmakla od plemenskih načela. Baška sav progres. Me too pokret je vjerovatno imao dobru osnovu da zaustavi ili ukaže na odnos moći u američkoj TV industriji. No, kako kaže Fran Lebowitz u svom dokumentarcu, moraš živjeti od nečega, ali ne moraš biti filmska zvijezda. Šta ćemo sa ženama ili muškarcima, koji mogu čekati na posao usluživanja u kafiću ili restoranu, samo ukoliko daju onu stvar menadžeru. O tome se ne priča. Ne, daj nam Amber i njenu defekaciju u bračnom krevetu. :roll:

Isto tako, bojim se kako je američki pravosudni sistem i dalje truo do srži. Pričamo o državi, u kojoj se izborne jedinice korigiraju prema partijskoj naklonosti, po sistemu Gerrymandering. Znači, budući da imaju mehanizam za manipulaciju demokratskog procesa, šta im zapravo stoji na putu da koriste isti modus operandi u okviru pravosudnog sistema. Jer slične stvari se dešavaju prilikom izbora porote. Nemojte da vas zavara trenutna podrška Johnny-u. Ukoliko se sud nameračio da ide kontra onoga što su on i njegov pravni tim iznijeli, nisu se libili i da uspostave porotu, koja će im takvo što isporučiti.
Last edited by Sara03 on 30/05/2022 20:22, edited 1 time in total.
Hakiz

#24211 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

Normalno.
MarlboroGold

#24212 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Hakiz wrote: 28/05/2022 23:44
no_sikiriki wrote: 28/05/2022 22:27

Vjerujem da je Mariella mislila u kontekstu definicije koju sam ti dala, a ne na definiciju "klinički psihički bolestan."
Pa isto tako kad sam nekad ranije rekla da ono što ti pišeš nije normalno, nisam mislila da si psihički bolestan, nego da tvoji stavovi nisu u skladu sa društvenim normama.
Kakvim društvenim normama?

Primjer: Svingeri. Nisu članovi društva? Šta su društvene norme? Postoji toliko supkultura, toliko džepova društava, kutaka, manje ili više mračnih, koji imaju svoja pravila da ne postoji jedna društvena norma za sve članove društva. Osim, moliću lijepo, za on normalne članove društva :-D

Neko ne može podnijeti bračnu prevaru i ima puno pravo na to. Neko drugi može i ima puno pravo na to. Ko je tu normalan?

Jasno je meni šta je Mariella htjela reći. U mom društvu, u mom sistemu vrijednosti, to je pogrešno, a ja sam, podrazumijeva se, "normalna" i zato je to pogrešno apsolutno. Ergo, svi koji drugačije misle "nisu normalni". Svako od nas misli da je njegov sistem vrijednosti jedinica mjere. Razumljivo.

Ali, nije tačno.

Jedino šta je (manje-više) jedinstveno za jedno društvo je zakon. Zakon bi trebao podjednako da tretira i da se odnosi prema svim članovima društva. I kada je neko ponašanje protivzakonito, treba biti sankcionisano. Sve ostalo je stvar izbora. Ja imam pravo na svoje, ti na svoje, ako nam se stavovi poklapaju možemo se družiti, ako se ne poklapaju idemo svako svojim putem. Ni jedno od nas niti je normalno niti nenormalno.

Izraz "nije normalno" u ovakvom kontekstiu služi da se onaj kome to kažeš uvrijedi. Ne da kažeš da se sa njim ne slažeš, nego baš da ga uvrijediš. To mu je jedina svrha.
Nekad kad kažeš nije normalno znači da ukazuješ na neka ponašanja i slično koja nisu društveno prihvatljiva iako ne moraju uvijek po defaultu biti i protuzakonita. Tako da... nije uvijek uvreda. Nekad je pokušaj da osobu vratiš na pravi kolosijek. To je često i potrebno i poželjno reći bez obzira na emocije u pozadini.
MarlboroGold

#24213 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Sara03 wrote: 30/05/2022 16:46 Svi ste vi bijeli muškarci na poziciji moći. :P :D
Gdje si Jelena Veljača nisam te prepoznao :mrgreen:
Sara03

#24214 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Sara03 »

Jelena Februar, po naški. :evil: :D
Riddle

#24215 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Riddle »

Ja kontam zajebancija, kad ona to mrtva ozbiljna stvarno izjavila. :-)
MarlboroGold

#24216 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Snake Eyes

#24217 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Snake Eyes »

hadzinicasa wrote: 30/05/2022 14:39

Image

Image
Sara03

#24218 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Sara03 »

MarlboroGold wrote: 30/05/2022 21:22
Zaboravila sam dodati heteroseksualni. Ipak sam samo loša kopija. :cry:
no_sikiriki

#24219 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Off-topic, ali baš je simpa mačak. :mrgreen:

Upoznajte mačka Duju koji sjedi kao čovjek: "Nikada nije imao curu"

https://radiosarajevo.ba/magazin/zaniml ... uru/458610

"Sjedi kao stari, umorni čovjek, pomiren sa životom." :lol:
broj dva

#24220 Re: Danasnji "feminizam"

Post by broj dva »

auspuhc wrote: 27/05/2022 16:26
Hakiz wrote: 27/05/2022 16:24

Gora je ženska, normalno.
Muska je cisto fizicka. Zenska je emotivna.
Do izvora vode dva putica. Jedan emotivni, drugi fizicki. Opet na isto mjesto dodjes.
John Cleese

#24221 Re: Danasnji "feminizam"

Post by John Cleese »

no_sikiriki wrote: 31/05/2022 08:51 Off-topic, ali baš je simpa mačak. :mrgreen:

"Nou vumen - nou kraj"
Stara korculanska izreka :| :D
no_sikiriki

#24222 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

John Cleese wrote: 31/05/2022 15:35
no_sikiriki wrote: 31/05/2022 08:51 Off-topic, ali baš je simpa mačak. :mrgreen:

"Nou vumen - nou kraj"
Stara korculanska izreka :| :D
:thumbup: :lol:
Ako odem na Korčulu, moraću potražiti dotičnog mačka.
dale cooper

#24223 Re: Danasnji "feminizam"

Post by dale cooper »

Mačak je car, totalni just don't give a fuck laidback style. Fali mu još samo trenerka. :mrgreen:
no_sikiriki

#24224 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Ahh trenerka...the gift that just keeps on giving. Na svakoj temi. :lol:
KraljicaIzJajca

#24225 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

no_sikiriki wrote: 29/05/2022 08:32
Hakiz wrote: 28/05/2022 23:44

Kakvim društvenim normama?

Primjer: Svingeri. Nisu članovi društva? Šta su društvene norme? Postoji toliko supkultura, toliko džepova društava, kutaka, manje ili više mračnih, koji imaju svoja pravila da ne postoji jedna društvena norma za sve članove društva. Osim, moliću lijepo, za on normalne članove društva :-D

Neko ne može podnijeti bračnu prevaru i ima puno pravo na to. Neko drugi može i ima puno pravo na to. Ko je tu normalan?

Jasno je meni šta je Mariella htjela reći. U mom društvu, u mom sistemu vrijednosti, to je pogrešno, a ja sam, podrazumijeva se, "normalna" i zato je to pogrešno apsolutno. Ergo, svi koji drugačije misle "nisu normalni". Svako od nas misli da je njegov sistem vrijednosti jedinica mjere. Razumljivo.

Ali, nije tačno.

Jedino šta je (manje-više) jedinstveno za jedno društvo je zakon. Zakon bi trebao podjednako da tretira i da se odnosi prema svim članovima društva. I kada je neko ponašanje protivzakonito, treba biti sankcionisano. Sve ostalo je stvar izbora. Ja imam pravo na svoje, ti na svoje, ako nam se stavovi poklapaju možemo se družiti, ako se ne poklapaju idemo svako svojim putem. Ni jedno od nas niti je normalno niti nenormalno.

Izraz "nije normalno" u ovakvom kontekstiu služi da se onaj kome to kažeš uvrijedi. Ne da kažeš da se sa njim ne slažeš, nego baš da ga uvrijediš. To mu je jedina svrha.
Ne kaže se da nešto nije normalno samo da se neko uvrijedi. Nego kao činjenično stanje da nešto smatraš normalnim ili nenormalnim. Lično nemam namjeru da te uvrijedim kad kažem da ne smatram dosta tvojih stavova normalnim. Ti bi zapravo da oduzmeš ljudima slobodu da nešto smatraju nenormalnim. :mrgreen: Što je paradoksalno, s obzirom na to koliko voliš anarhiju.
Ono što mene "nervira" kod tebe je to što smatraš da smo zapravo svi kao ti, ali da "glumimo moralne vertikale". Razumijem ja da je u ovoj zemlji rijetko poštenje, ali to ne znači da nam je svima nepoštenje normalno ili da je to postalo. Ne, ne bismo svi "da se dograbimo moći" to koristili na načine koji nisu pošteni/OK. Vjerovao ti to ili ne.

Za mene bilo koji oblik prevare (intimne, korupcijske, lopovske) nije normalan, tj. društveno prihvatljiv. Ne radi se tu samo o zakonima, nego o normama ponašanja, koji možda proističu iz religija. ALi ne smatram da moraš biti religiozan da bi bio pošten/normalan.
Summa sumarum, ne radi se o nenormalnosti u kontekstu psihičke bolesti. Razumijem ja da se tebi ne sviđa da te/tvoje stavove neko naziva nenormalnim, ali sam ih iznosiš, pa su podložni kritici. Kao i svačiji.
Prevare su jako uobčajena pojava, a zbog istih je najmanje razvoda.

Iznenadila bi se kad bi saznala to o ljudima koje poznaješ godinama.

Meni to nije uopče novitet, naprotiv, prevare su vrlo frekventna društvena pojava.
Post Reply