Brkaš ti žabe i babe, čovjek je u pravu. Čijim parama ih je opština gurala dok je korona bila? Hićeš kapitalizam izvoli bori se , curac će se mojim parama kititi čaršija za novu godinu da oni pare uzimaju itd. Ne kažem ja i mi se puno curčimo ali maximalno se u ovoj državi guraju ove gazde. Sve im se daje a šta oni daju zajednici zauzvrat. Prime radnike za minimalac i to i njih gledaju da uvezu iz rsa ako je jeftinijecitroen xm wrote: ↑29/05/2022 20:38A zašto se plaše, čega? Neka se plaše skupog goriva, plina, hljeba, mesa u mesari. Ne treba se plašiti skupe kafane ili restorana. Da sam najbogatiji čovjek na svijetu mrsko bi mi bilo jesti često napolju. Eto volim ćevape pa ih ne bi naručio više od 3 puta mjesečno. Realno, ako imaš 24 KM za 3 porcije mjesečno, imaš i 30 KM za isto. Hoćemo da uživamo, da nas služe, treba to i platiti. Mene to ne boli, ali me itekako dotiče ono prvo što sam naveo. Previše brzo postajemo zapadnjaci i usvajamo sve njihovo protiv čega smo i dalje u javnim raspravama.-Chesterfield- wrote: ↑29/05/2022 16:58
Realno, ljudi se plaše da neće i druge ćevabdžije iskoristiti to poskupljenje pa dići cijene u drugim gradovima.
Jašta će, najbolje da budu džaba.
Žičara nije privatna svojina, a ugostiteljski objekat jeste. Država bi trebala na svaki način da štiti svoje građane u onim okvirima u kojim može, a privatnik i nema tu dužnost osim da radi po zakonu. Druga stvar je što baš i ne rade sve po zakonu. I svako gleda svoju računicu, a kao što se ne moraš nikada provozati žičarom, ili eto odeš jednom radi doživljaja, tako isto ne moraš živjeti na ćevapima jer ćevap nije osnovna životna namirnica za razliku od nekih drugih o kojima se ne raspravlja ovoliko.
Takođe možeš za 13-15 KM po kg kupiti najkvalitetnije ćevape u mesnici i uz somun te porcija košta 3,5 KM i napraviš sebi ugođaj.
A ti ako ti je ćeif i imaš, možeš se vozati i mlatiti desetke svaki dan. Ovaj kolega što kaže da se mora jesti i na poslu, može nekada ponijeti i od kuće ili može naručiti nešto povoljnije od ćevapa sa čaršije. Ima izbora, a ima i dostava. Puno smo se mi i razmazili.
Brkamo babe i žabe.
INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- tataćusak
#5876 Re: Poskupljenja
-
moonca
#5877 Re: Poskupljenja
Sta treba privatnik da da zajednici: porez, zaposljava radnike. nudi/ prodaje proizvod.. 
- Distortion
#5878 Re: Poskupljenja
Ja neki dan pojeo kod Beslica u Zenici 10tku s cijelom + coca cola umjesto 8,70 KM platio 6,70 KM placajuci preko njihove loyality aplikacije
a kod njega su cevapi po meni najbolji u Zenici. Inace slabo jedem cevape, mozda jednom u mjesecu pojedem i ne mogu ih bas svugdje ni jesti (Beslic, Hari Travnik).
- spinel_
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#5880 Re: Poskupljenja
Skoro SVI kupuju i prodaju MAKAR DIO robe na crno (čast zaista rijetkim izuzecima).tataćusak wrote: ↑29/05/2022 21:10
Brkaš ti žabe i babe, čovjek je u pravu. Čijim parama ih je opština gurala dok je korona bila? Hićeš kapitalizam izvoli bori se , curac će se mojim parama kititi čaršija za novu godinu da oni pare uzimaju itd. Ne kažem ja i mi se puno curčimo ali maximalno se u ovoj državi guraju ove gazde. Sve im se daje a šta oni daju zajednici zauzvrat. Prime radnike za minimalac i to i njih gledaju da uvezu iz rsa ako je jeftinije
Pozivati korisnike i građane na "vladavinu prava i prijave inspekciji " u situaciji kad Mrkva pod sudskim slučajem pronevjere radi deceniju s Vatra 5 godina je uvreda.
Radnike prijavljuju samo i samo kad MORAJU.
Ništa ne daju zajednici osim što zauzimaju javnu površinu , sjeća li se iko Štrose prije 2016 godine ?
Kad je došla korona sve se ugasilo , sve.
I država umjesto da na osnovu gorkog iskustva korone maksimalno porezno rastereti i liberalizira sve PROIZVODNE VRIJEDNOSTI koje sirovinu pretvaraju makar u šaraf , ona će mudro ćutati jer se ne zna na kog inspekcija može "nagaziti" i koga već razljutiti u ovom vrzinom kolu manipulacije.
Samo porezi , novi nameti i harači ugostiteljstvu "zbog lokacije" , "zbog poskupljenja" , "zbog manjka radnika" , "zbog skupih kirija" pa će vrlo brzo ostati najsposobniji a svi ostali se hladno mogu prekvalifikovati u varioce ili limare kojih nam žestoko nedostaje.
Last edited by teskeredzic_22 on 29/05/2022 21:37, edited 2 times in total.
-
citroen xm
#5881 Re: Poskupljenja
Vidi druže, nemam ja ništa sa tim ugostiteljima niti sam jedan od njih tako da nemam razlog da branim nikoga. Čak bi ih i kažnjavao sve dok ih ne dovedem u red da rade 100% legalno.tataćusak wrote: ↑29/05/2022 21:10
Brkaš ti žabe i babe, čovjek je u pravu. Čijim parama ih je opština gurala dok je korona bila? Hićeš kapitalizam izvoli bori se , curac će se mojim parama kititi čaršija za novu godinu da oni pare uzimaju itd. Ne kažem ja i mi se puno curčimo ali maximalno se u ovoj državi guraju ove gazde. Sve im se daje a šta oni daju zajednici zauzvrat. Prime radnike za minimalac i to i njih gledaju da uvezu iz rsa ako je jeftinije
Međutim ne mješam ja ništa već vi. Imate neralna očekivanja i pogrešne poglede na neke stvari. Čijim parama ih je opština gurala? Parama od svih nas, čak više parama od tih privatnika nego mojim jer sigurno na godišnjem nivou više oni plate državi nego ja ili ti ili bilo koji pojedinac. Zašto ih je gurala? Pa ne zato da bi ja ili ti jeli ćevape po diskontnoj cijeni već da bi se sačuvala radna mjesta, a jednoj zajednici je važnije da sačuva radno mjesto pa taman i na minimalcu nego da ja pojedem ćevape za 6 umjesto za 10 KM. Na kraju krajeva kićenje grada i sve što se radi na uređenju grada je stvar svih nas i samo može biti korisno svima nama. Ako gledaš strogo ekonomski, opet je stvar svih nas jer je ekonomija jedan lanac koji se sastoji od puno karika koje su vezane jedna za drugu. Na kraju krajeva, ako samo usko gledaš, opet taj neki ugostitelj na čaršiji zbog toga ukrasa i prometa plaća poslovni prostor više nego onaj na Ciglanama.
Sve ima svoju cijenu. Ljudi ovde kontaju da je materijal za ćevape 3 KM i na kraju ako ih proda za 5 on je dobar 2 KM. A niko da uzme onih 100 ostalih troškova koji ulaze u troškove poslovanja.
Nisam shvatio pitanje.
Ugođaj zavisi od čovjeka do čovjeka. Kada su ćevapi u pitanju i generalno meso sa roštilja, ja mogu naći bar dva načina da napravim bolji ugođaj od onoga dok jedem ćevape u 20 m2 sa još 150 ljudi.
-
tap3ah75
#5882 Re: Poskupljenja
Samo da se zna ... (jeste da nije to tema) ... bolji su u Tenića nego u Harija.Distortion wrote: ↑29/05/2022 21:13 Inace slabo jedem cevape, mozda jednom u mjesecu pojedem i ne mogu ih bas svugdje ni jesti (Beslic, Hari Travnik).
- tandmand
#5883 Re: Poskupljenja
Po jednu?sahbazzz wrote: ↑29/05/2022 20:36 Kako me "opra" danas ona u baklava shopu na Ferhadiji. Ajd reko da pojedemo po jednu (doduse nije ona minijaturna), izvadi zena i donese racun, kad sam vidio 14KM za dvije baklave, zamal ne padoh u nesvijest. Po belaju u isto vrijeme ovi iz Ferrarija sjebase Leclerc-a, ma milina, ogadi mi se sve.
Kontam se, ma oni cevapi nisu ni skupi toliko. Jesu ove baklave i prije ovoliko bile skupe? Mene vise nece vidjet kako god...
Kad mi je nesto šuhveli i izgleda preskupo, i mislim da me neko pravi budalom u tim stvarima, ja odmah na google i gledam pošto je to u Beču, Berlinu .. itd.
Evo nađoh nešto u Berlinu. 4 baklave 5 €.

Ostalo:
Spoiler
Show
Last edited by tandmand on 29/05/2022 22:00, edited 1 time in total.
- tandmand
-
sahbazzz
#5885 Re: Poskupljenja
2 baklave 14KM, haman je skuplje nego u Becu, eto ne znam sta bih rekao. Mozda sam ja fakat pojeo neku super specijalnu ali nije mi se tako cinila.tandmand wrote: ↑29/05/2022 21:57Po jednu?sahbazzz wrote: ↑29/05/2022 20:36 Kako me "opra" danas ona u baklava shopu na Ferhadiji. Ajd reko da pojedemo po jednu (doduse nije ona minijaturna), izvadi zena i donese racun, kad sam vidio 14KM za dvije baklave, zamal ne padoh u nesvijest. Po belaju u isto vrijeme ovi iz Ferrarija sjebase Leclerc-a, ma milina, ogadi mi se sve.
Kontam se, ma oni cevapi nisu ni skupi toliko. Jesu ove baklave i prije ovoliko bile skupe? Mene vise nece vidjet kako god...
Kad mi je nesto šuhveli i izgleda preskupo, i mislim da me neko pravi budalom u tim stvarima, ja odmah na google i gledam pošto je to u Beču, Berlinu .. itd.
Ostalo:Edit: Da ti nisi platio cijenu za kilogram?SpoilerShow![]()
Uglavnom, oderase me ovaj put, ali nece vise...
EDIT: To je ova neka "Fistikzade" baklava shop (preko puta DM-a na Ferhadiji), samo da se zna, ako pozelite kad sjestii pojesti
-
Hakiz
#5886 Re: Poskupljenja
Na ovo:
U smislu da ne može jesti jeftinije ako koristi dostavu, jer dostava dostavlja iz restorana, ćevabžinica, picerija itd, a složili smo se na temi da je to skuplji način ishrane. Uz to se i dostava plaća, ne rade ni Glovo ni Korpa ni bilo ko drugi džaba, a to sve plati onaj koji naručuje.A ti ako ti je ćeif i imaš, možeš se vozati i mlatiti desetke svaki dan. Ovaj kolega što kaže da se mora jesti i na poslu, može nekada ponijeti i od kuće ili može naručiti nešto povoljnije od ćevapa sa čaršije. Ima izbora, a ima i dostava. Puno smo se mi i razmazili.
Bio dokumentarac o rastu srednje klase u Indiji, o ljudima koji s unapredovali sa nižih pozicija u kompaniji do nekog nižeg ili srednjeg menadženta, šefovskih pozicija itd. Jedan aspekt pripadanja toj klasi koji su prikazali u dokumentarcu mi je bio zanimljiv. Naime, smatra se sramotom, kada si došao do tog nivoa, da sam nosiš ručak na posao. Pa ljudi prije posla pripreme obrok kući, ili im neko od ukućana pripremi, a onda imaju kurire koji taj obrok pokupe u kući i donesu čovjeku na posao. Da ga raja vidi kako mu donose obrok, a ne da ga on sam sebi nosi.
Pa, može i takva dostava, jeftinije nego iz restorana
-
zigzag
#5887 Re: Poskupljenja
Ti si dobio onu porciju što ide za strance.sahbazzz wrote: ↑29/05/2022 22:172 baklave 14KM, haman je skuplje nego u Becu, eto ne znam sta bih rekao. Mozda sam ja fakat pojeo neku super specijalnu ali nije mi se tako cinila.tandmand wrote: ↑29/05/2022 21:57
Po jednu?
EDIT: To je ova neka "Fistikzade" baklava shop (preko puta DM-a na Ferhadiji), samo da se zna, ako pozelite kad sjestii pojesti![]()
- xoklix
#5888 Re: Poskupljenja
U Fistikzade baklave od 3 do 4 marke. Doduše u Januaru jeo.sahbazzz wrote: ↑29/05/2022 22:172 baklave 14KM, haman je skuplje nego u Becu, eto ne znam sta bih rekao. Mozda sam ja fakat pojeo neku super specijalnu ali nije mi se tako cinila.tandmand wrote: ↑29/05/2022 21:57
Po jednu?
EDIT: To je ova neka "Fistikzade" baklava shop (preko puta DM-a na Ferhadiji), samo da se zna, ako pozelite kad sjestii pojesti![]()
Možda si uzeo onu sa sladoledom ala Hafiz Mustafa u Istanbulu?
-
citroen xm
#5889 Re: Poskupljenja
Još uvijek postoje restorani, buregdžinice, grilovi, fast food-ovi koji imaju sopstvenu dostavu koja je besplatna. Još uvijek ima jela koja su povoljnija od 10 KM čak i ćevapa. Takođe i Korpa i Glovo sarađuju sa raznim ugostiteljima gdje se može probrati kvalitetan, a povoljniji obrok, a može se naći modus da par kolega naručuju sa istog mjesta pa troškovi dostave postanu zanemarivi. Na kraju, ne mora stalno ni dostava, može se na pauzi trknuti do prodavnice.Hakiz wrote: ↑29/05/2022 22:22
U smislu da ne može jesti jeftinije ako koristi dostavu, jer dostava dostavlja iz restorana, ćevabžinica, picerija itd, a složili smo se na temi da je to skuplji način ishrane. Uz to se i dostava plaća, ne rade ni Glovo ni Korpa ni bilo ko drugi džaba, a to sve plati onaj koji naručuje.
Bio dokumentarac o rastu srednje klase u Indiji, o ljudima koji s unapredovali sa nižih pozicija u kompaniji do nekog nižeg ili srednjeg menadženta, šefovskih pozicija itd. Jedan aspekt pripadanja toj klasi koji su prikazali u dokumentarcu mi je bio zanimljiv. Naime, smatra se sramotom, kada si došao do tog nivoa, da sam nosiš ručak na posao. Pa ljudi prije posla pripreme obrok kući, ili im neko od ukućana pripremi, a onda imaju kurire koji taj obrok pokupe u kući i donesu čovjeku na posao. Da ga raja vidi kako mu donose obrok, a ne da ga on sam sebi nosi.
Pa, može i takva dostava, jeftinije nego iz restorana![]()
A što se tiče tog dokumentarca... Sramota je stanje uma. Smatram da normalnom čovjeku koji ima neke izgrađene stavove i teži tome da vodi normalan život, sramota treba biti klevetanje, laganje, krađa... a nikako to šta jede i koliko vrijednu odjeću nosi ili koji auto vozi. Ali nismo svi isti.
-
bumerangss
#5890 Re: Poskupljenja
Zdravstveni radnici strajkovali 3 godine i sad medicinskoj sestri dligli platu sa 1000 na 1200 km i oni presretni a ne znaju da je to 20% povecanje koje ne pokriva rast cijena za te 3 godine je bio sigurno vise od 20% tako da te sestrice nece zivjeti nista boljim standardom nego sto su zivjele prije 3 godine sa 1000
Ali to nasa raja ne konta
I ooet ce u oktobru glasati za Sda
-
bumerangss
#5891 Re: Poskupljenja
Bravocitroen xm wrote: ↑29/05/2022 00:02 Pomješali ste ovde cijene ulja i brašna sa cijenama ćevapa, što uopšte nije uporedivo. Boli me neka stvar za cijenu ćevapa, ne jedem ih svaki dan. Kad mi dođe da ih pojedem ta razlika me neće sahraniti. Ali razlika u cijeni brašna pa samim tim i hljeba mnoge hoće.
Takođe, mnogi ovde pišu, a rijetki kontaju šta je u stvari inflacija.
-
bumerangss
#5892 Re: Poskupljenja
A sta si uradio? Svi se pokope i necu da ispadaju sitnicari i presute i platemoee wrote: ↑29/05/2022 14:14 U utorak mi dolazio poslovni partner iz Španije i odemo kod Želje na ćevape (hoće da proba nešto domaće). Dvije desetke sa kajmakom i dva soka 28 KM. Na stolu račun 6 KM, samo piće na njemu
Kaže ovaj kad je vidio račun, to pravo jeftino kod vas.
Hajde što deru cijenom, ali kradu državu na svakom koraku.
Trebali ste platitinti 6 km i ustati jer toliko je na racunu
A ako bi vas konibar zaustavio pa reci "paša toliki je racun sta hičeš?"
Jok jos mu se ostavi baksiš zaokruži 28 na 30 km
-
moee
#5893 Re: Poskupljenja
Brate ja bih platio 28 KM i da je donio regularan račun. Ovo sam platio iz "svog džepa", ali da sam htio pravdati u firmi, logično da bih tražio račun za sve.bumerangss wrote: ↑29/05/2022 23:55A sta si uradio? Svi se pokope i necu da ispadaju sitnicari i presute i platemoee wrote: ↑29/05/2022 14:14 U utorak mi dolazio poslovni partner iz Španije i odemo kod Želje na ćevape (hoće da proba nešto domaće). Dvije desetke sa kajmakom i dva soka 28 KM. Na stolu račun 6 KM, samo piće na njemu
Kaže ovaj kad je vidio račun, to pravo jeftino kod vas.
Hajde što deru cijenom, ali kradu državu na svakom koraku.
Jok jos mu se ostavi baksiš zaokruži 28 na 30 km![]()
Info sam prenio da znaju oni kojima to previše smeta, a ja nisam inspektor da zavodim red u restoranima na Baščaršiji. Ljudi platu za to primaju
-
moonca
#5894 Re: Poskupljenja
Ako vlasnik Zelje parti forum.. mozda otkaze radnika.koji ti je tako naplatio.. 
- Bloo
- Globalna šefica
- Ajs_Nigrutin
#5896 Re: Poskupljenja
I još platu na to da se prave slijepi i blesavi.moee wrote: ↑30/05/2022 00:12Ljudi platu za to primajubumerangss wrote: ↑29/05/2022 23:55
A sta si uradio? Svi se pokope i necu da ispadaju sitnicari i presute i plate
Jok jos mu se ostavi baksiš zaokruži 28 na 30 km![]()
![]()
- duh_sa_sjekirom
#5897 Re: Poskupljenja
Realna cijena ćevapa na Baščaršiji trebala bi biti 17-20 KM u sezoni. Van sezone spustiti na 15.
Sve je poskupilo, a to je ipak turistička atrakcija. Šteta je da se turisti ne ogule, kad su već došli ovdje da troše pare. Njima je to 8-10 eura, to je normalna cijena ćevapa u njihovim zemljama.
Što se tiče domaće raje, i oni će se vremenom naviknuti...možda će u početku malo rondati, ali brzo će ih to proći...navikla je raja da se po njoj piša kako je kome ćeif
Sve je poskupilo, a to je ipak turistička atrakcija. Šteta je da se turisti ne ogule, kad su već došli ovdje da troše pare. Njima je to 8-10 eura, to je normalna cijena ćevapa u njihovim zemljama.
Što se tiče domaće raje, i oni će se vremenom naviknuti...možda će u početku malo rondati, ali brzo će ih to proći...navikla je raja da se po njoj piša kako je kome ćeif
-
akcija007
#5898 Re: Poskupljenja
Ja sam se šokirao cijenama u Metropolisu u Bingo City Centru:
Kafa 3 KM
Kafa s mlijekom 4 KM
Palacinci 7 KM
Pizza Margarita 13.KM
Caj 4 KM
To je od cijena koje sam upamtio. Jasno mi je da su ovo cijene u gradu ali izvan grada ... i s ovim cijenama opet sve puno. Nazalost kako je sve skupo necemo moci vise i na kafu otici .
Ne znam jesu li im to standardne cijene ili je poskupilo ali mene su sokirale
Ministry of Cheif kafa s mlijekom je 4 KM
Kafa 3 KM
Kafa s mlijekom 4 KM
Palacinci 7 KM
Pizza Margarita 13.KM
Caj 4 KM
To je od cijena koje sam upamtio. Jasno mi je da su ovo cijene u gradu ali izvan grada ... i s ovim cijenama opet sve puno. Nazalost kako je sve skupo necemo moci vise i na kafu otici .
Ne znam jesu li im to standardne cijene ili je poskupilo ali mene su sokirale
Ministry of Cheif kafa s mlijekom je 4 KM
-
giannibelif
#5899 Re: Poskupljenja
Ko plati kafu 4 marke u onoj prčvarnici manjoj od prosječne garaže to i treba da nastavi da radi, za boljeg i nije. Ako nema stranih turista kojima te pare ne znače mnogo, uvijek će biti studentkinja iz provincije željnih "chejfa".
- spinel_
#5900 Re: Poskupljenja
Caj 4 marke???
Jel to sunce naplacuje dodatni porez pa ne rastu biljke ili nema kisa???
Najveca prevara u istoriji tzv klimatske promjene???
Jel to sunce naplacuje dodatni porez pa ne rastu biljke ili nema kisa???
Najveca prevara u istoriji tzv klimatske promjene???