Mazda All About
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- ZoomZoomKiwi
#2201 Re: Mazda All About
Ma nijedan SUV nema smisla.
Hoćeš auto za mnogo ljudi/djece, kupi Multivan, ili eventualno S-Max, Espace, Sharan..
Hoćeš coupe, kupiš sebi coupe, a ne X6 il neki tamo derivat koji nije ništa ustvari.
Hoćeš karavan, bilo ih je jako lijepih, pa eto i ova Mazda 6, Mondeo, Passat, Superb sa ogromnim gepekom…
Hoćeš da malo voziš van asfalta, kupiš sebi Allroad ili eventualno Discovery ili tako nešto.
Hoćeš puno van asfalta, zna se, Niva, Pajero, LandCruiser, G klasa, šta si već možeš priuštiti.
A ne ova govna povišena koja se u 90% slučajeva prodaju sa pogonom na jednoj osovini, troše više zbog otpora zraka i mase, nepregledni su, i inherentno manje sigurni od istovjetnih limuzina (koliko god se masivni činili).
Za mene je trovolumenska limuzina neprevaziđena, i jedino mogu još podnijeti ovaj sportback fazon kao što je A5 sportback, 3 GT, ili eto moj Mondeo sa petim vratima (a ne karavan).
A nažalost, sve ih je manje… Pa čak i kultni Passat od sad samo kao karavan…
Hoćeš auto za mnogo ljudi/djece, kupi Multivan, ili eventualno S-Max, Espace, Sharan..
Hoćeš coupe, kupiš sebi coupe, a ne X6 il neki tamo derivat koji nije ništa ustvari.
Hoćeš karavan, bilo ih je jako lijepih, pa eto i ova Mazda 6, Mondeo, Passat, Superb sa ogromnim gepekom…
Hoćeš da malo voziš van asfalta, kupiš sebi Allroad ili eventualno Discovery ili tako nešto.
Hoćeš puno van asfalta, zna se, Niva, Pajero, LandCruiser, G klasa, šta si već možeš priuštiti.
A ne ova govna povišena koja se u 90% slučajeva prodaju sa pogonom na jednoj osovini, troše više zbog otpora zraka i mase, nepregledni su, i inherentno manje sigurni od istovjetnih limuzina (koliko god se masivni činili).
Za mene je trovolumenska limuzina neprevaziđena, i jedino mogu još podnijeti ovaj sportback fazon kao što je A5 sportback, 3 GT, ili eto moj Mondeo sa petim vratima (a ne karavan).
A nažalost, sve ih je manje… Pa čak i kultni Passat od sad samo kao karavan…
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#2202 Re: Mazda All About
Koliko imas SMaxa, Sharana i Alhambri u ponudi
Pogledaj koliko kosta novi Espace, i koliko ih imas u ponudi
Koliko tih auta ce se uopce vise proizvoditi?
SMax je OK auto, ali na piku ih 5 komada
Multivan? Pa T4 multivan je sad preko 15k, ako ga i nađeš... Sa milion km
Caddy life je pristojan auto koji se moze u to kombinovati
Nisu ni meni jasni mali suvići, jer prostora ne dobijes
Ovo veće nema nazalost zamjene, potrazi i isprobaj
Mozda neki karavani...
-
citroen xm
#2203 Re: Mazda All About
Slažem se sa većinom što EFD22 napisa, ali ipak neki SUV modeli imaju smisla. Recimo eto meni Duster. Ekonomično auto, zgodno za grada za šta većina nas koristi auta, dobar za s vremena na vrijeme otići na otvoren put, a za izlete u prirodu po malo težem terenu savršen sa 4x4 pogonom. Takvi neki imaju smisla. Allroad verzije su mi samo precijenjena šminka.
Problem je što u svaku klasu trpaju SUV izgled, što ih najviše ima sa pogonom samo na dva toča i što su od povišenih auta počeli praviti karikature koje glume sva auta iz drugih klasa. E pa ne može tako, tj. može jer je tržište prihvatilo.
Problem je što u svaku klasu trpaju SUV izgled, što ih najviše ima sa pogonom samo na dva toča i što su od povišenih auta počeli praviti karikature koje glume sva auta iz drugih klasa. E pa ne može tako, tj. može jer je tržište prihvatilo.
- ZoomZoomKiwi
#2204 Re: Mazda All About
^^ upravo tako.
Slažem se za Dustera, i ako bude bilo uvjeta, jedan Prestige 1.5dCi 4x4 bi mi bio idealan
A Duster ipak nije klasični nesposobni SUV, ipak ima zaključavanje središnjeg diferencijala, tj. cijeli pogon sa Nissanovog X-Traila, što nije bezveze.
Inače sam imao dvije Dacije, trenutno imam Dokkera s kojim smo evo u 8 godina prešli 300.000km, mi smo prezadovoljni!
Slažem se za Dustera, i ako bude bilo uvjeta, jedan Prestige 1.5dCi 4x4 bi mi bio idealan
A Duster ipak nije klasični nesposobni SUV, ipak ima zaključavanje središnjeg diferencijala, tj. cijeli pogon sa Nissanovog X-Traila, što nije bezveze.
Inače sam imao dvije Dacije, trenutno imam Dokkera s kojim smo evo u 8 godina prešli 300.000km, mi smo prezadovoljni!
-
citroen xm
#2205 Re: Mazda All About
Pa nije klasični nesposobni, zato i rekoh da neki imaju smisla.
- sime_cipol
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
- Grijem se na: Zdrvima
- Vozim: Clio 1.2 43kw
#2206 Re: Mazda All About
Ma ima svaki smisla.
Poviseno sjedenje, laksi ulazak/izlazak iz auta, pristojan prtljažnik, vise prostora za glavu od klasičnog auta slicne velicine...
Poviseno sjedenje, laksi ulazak/izlazak iz auta, pristojan prtljažnik, vise prostora za glavu od klasičnog auta slicne velicine...
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#2207 Re: Mazda All About
I svaki je neudobniji od ekvivalentnog "obicnog" auta, jer mora stavit tvrdje vjesanje da se ne naginje...neka hvala, lijepi karavan, hatch ili 5v limuzina...
-
Seawolf
#2208 Re: Mazda All About
Upravo je EFD22 u svom negacijskom postu na vrhu ove strane, u stvari objasnio razlog zašto se SUV-ovi tako dobro prodaju.
Nego samo jedan.
I zato kupe SUV.
Hoće ljudi sve to, a ne mogu kupiti i održavati pet auta.Hoćeš ....
Hoćeš ....
Hoćeš ....
Hoćeš ....
Hoćeš ....
Nego samo jedan.
I zato kupe SUV.
-
citroen xm
#2209 Re: Mazda All About
I na kraju nemaju ni jedan od tih već imaju samo SUV ružniji ili ljepši kod koga opet ako dominira jedna osobina, druge ispaštaju.
- ZoomZoomKiwi
#2210 Re: Mazda All About
^^
Tako je, kompromis, a nepotreban realno.
99% vozača SUVova ne siđe sa asfalta ni jednom.
Kupiš sebi brate lijep karavan, a ima ih, i još uštediš.
Tako je, kompromis, a nepotreban realno.
99% vozača SUVova ne siđe sa asfalta ni jednom.
Kupiš sebi brate lijep karavan, a ima ih, i još uštediš.
-
Seawolf
- kabal1337
#2212 Re: Mazda All About
U cemu ces prije poginuti u slucaju udesa, u SUV-u ili nekom manjem vozilu...
Iz kojeg vozila je vidljivost bolja, i manja sansa da ce te drugi vozaci sa rastimanim faroma zaslijepiti Suv
Sta izgleda mocnije, i robustnije Suv
Koje vozilo odignutnije suv ili limuzina SUV ( manja sansa da ces probiti karter)
Iz kojeg vozila je vidljivost bolja, i manja sansa da ce te drugi vozaci sa rastimanim faroma zaslijepiti Suv
Sta izgleda mocnije, i robustnije Suv
Koje vozilo odignutnije suv ili limuzina SUV ( manja sansa da ces probiti karter)
- sime_cipol
#2213 Re: Mazda All About
Pogledas platformu, gume, motor, mjenjac, pogon i skontas da nije ni pravljen da izadje van asfalta
Last edited by sime_cipol on 29/05/2022 09:55, edited 2 times in total.
- ZoomZoomKiwi
#2214 Re: Mazda All About
Povišena vozila nisu sigurnija od limuzina ni najmanje.
Baš zbog svoje visine su inherentno manje sigurna, jer manja im je po frontalnoj površini crumpling zona u slučaju sudara, i u većini slučajeva hauba ne učestvuje u rasipanju energije udara. (mnogi poznati su ginuli u SUV-ovima, činjenica ne bi preživjeli ni u limuzini, al’ eto)
O povišenom težištu i većoj masi da ne govorim.
Bila je baš studija na EuroNCAP portalu prije par godina, pokušat ću je naći.
Znači u autu sa 4 ili 5 ncap zvjezdica (po rating sistemu od 2017 nadalje), koje god klase da je, jako jako teško je poginuti, čak i s namjerom.
O zasljepljivanju ne znam šta da kažem, tu je korijen problema nepismen narod i nepostojeći tehnički.
I to probijanje kartera također, normalno da nećeš sa limuzinom na neke off-road staze. A kad se desi havarija, svejedno ti je u kojem si vozilu.
SUV je kompromis, i bez obzira na šta skraćenica ukazivala, ne nije ni sportski, nije ni za aktivnost, niti je utility.
Sportski utility je Ranger Raptor.
A o ovim malim crossover SUV sranjima da ne pričam, smiješno.
Baš zbog svoje visine su inherentno manje sigurna, jer manja im je po frontalnoj površini crumpling zona u slučaju sudara, i u većini slučajeva hauba ne učestvuje u rasipanju energije udara. (mnogi poznati su ginuli u SUV-ovima, činjenica ne bi preživjeli ni u limuzini, al’ eto)
O povišenom težištu i većoj masi da ne govorim.
Bila je baš studija na EuroNCAP portalu prije par godina, pokušat ću je naći.
Znači u autu sa 4 ili 5 ncap zvjezdica (po rating sistemu od 2017 nadalje), koje god klase da je, jako jako teško je poginuti, čak i s namjerom.
O zasljepljivanju ne znam šta da kažem, tu je korijen problema nepismen narod i nepostojeći tehnički.
I to probijanje kartera također, normalno da nećeš sa limuzinom na neke off-road staze. A kad se desi havarija, svejedno ti je u kojem si vozilu.
SUV je kompromis, i bez obzira na šta skraćenica ukazivala, ne nije ni sportski, nije ni za aktivnost, niti je utility.
Sportski utility je Ranger Raptor.
A o ovim malim crossover SUV sranjima da ne pričam, smiješno.
Last edited by ZoomZoomKiwi on 29/05/2022 09:52, edited 1 time in total.
- ZoomZoomKiwi
#2215 Re: Mazda All About
Upravo tako. I zašto će ti onda povišen auto, da se naginje u krivinama k’o autobus? Ili da je tvrd k’o opanak ako već neće da se naginje.sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:47Pogledas platformu, gume, motor, mjenjac, pogon i skontas da nije ni pravljen da izadje van asfalta![]()
- sime_cipol
#2216 Re: Mazda All About
Ponovit cu upis jer sam gore prepravljaoEFD22 wrote: ↑29/05/2022 09:51Upravo tako. I zašto će ti onda povišen auto, da se naginje u krivinama k’o autobus? Ili da je tvrd k’o opanak ako već neće da se naginje.sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:47
Pogledas platformu, gume, motor, mjenjac, pogon i skontas da nije ni pravljen da izadje van asfalta![]()
![]()
Imam prijatelja, imao X3 u dvije generacije. Kupi G30 530d i prodao ga nakon mjesec dana i opet kupi SUV ovaj put Range Rover Sport. Pitam ga zasto, kaze ne mogu stalno da izvirujem kad hocu da prestignem. Ovako sa visine odmah vidim preko ovog ispred sebe ima li koga.
-
Seawolf
#2217 Re: Mazda All About
Voziti po pristojnom makadamu može svaki savremeni auto sa normalnim klirensom.sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:47Pogledas platformu, gume, motor, mjenjac, pogon i skontas da nije ni pravljen da izadje van asfalta![]()
Ekstremnija vožnja van asfalta mi je potrebna tri, ili četiri puta godišnje.
Za te dane, uzmem u najam auto od Nacionalnog parka.
I to bude najčešće Golf 2.
- ZoomZoomKiwi
#2218 Re: Mazda All About
Hahaha, e dobar. Poštujem, nema šta.sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:54Ponovit cu upis jer sam gore prepravljao![]()
Imam prijatelja, imao X3 u dvije generacije. Kupi G30 530d i prodao ga nakon mjesec dana i opet kupi SUV ovaj put Range Rover Sport. Pitam ga zasto, kaze ne mogu stalno da izvirujem kad hocu da prestignem. Ovako sa visine odmah vidim preko ovog ispred sebe ima li koga.
- ZoomZoomKiwi
#2219 Re: Mazda All About
Znači, ne treba ti SUVSeawolf wrote: ↑29/05/2022 09:55Voziti po pristojnom makadamu može svaki savremeni auto sa normalnim klirensom.sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:47
Pogledas platformu, gume, motor, mjenjac, pogon i skontas da nije ni pravljen da izadje van asfalta![]()
-
citroen xm
#2220 Re: Mazda All About
Bolje da je rekao da više voli SUV od limuzine, nego da ovako šupljira sa preticanjima.sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:54
Ponovit cu upis jer sam gore prepravljao![]()
- sime_cipol
#2221 Re: Mazda All About
Moze li Golf izvuci do mjesta gdje je Sava poginuo? Nisam nikad gore bioSeawolf wrote: ↑29/05/2022 09:55Voziti po pristojnom makadamu može svaki savremeni auto sa normalnim klirensom.sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:47
-
Seawolf
#2222 Re: Mazda All About
- DEMONIKA
#2223 Re: Mazda All About
ja imala ovo

i onda sam sjela u rav4......

i onda sam sjela u rav4......
- kabal1337
#2224 Re: Mazda All About
Je li mozete da prestanete da unistavate nas jezik stranim rijecima, znacajka-osobina, crumpling zona- zona guzvanja, rule of thumb itd..
Ja koliko znam istrazivanja su pokazala da ces prije prezivjeti u Suv-u nego u autumobilu u slucaju udesa. Suv protiv automobila.
Masa je tu, a haube su svakako mlohave na novim automobilima.
Nisu bez razloga kamioni tu glavni, mislim da land cruzer udari prosjecnu limuzinu zna se ko bi bolje prosao...
Da nije tako ne bi vozila postajala sve veca i veca. A stubovi, B, C stubovi.
Pa cak i luksuzne limuzine su porasle...
Ja koliko znam istrazivanja su pokazala da ces prije prezivjeti u Suv-u nego u autumobilu u slucaju udesa. Suv protiv automobila.
Masa je tu, a haube su svakako mlohave na novim automobilima.
Nisu bez razloga kamioni tu glavni, mislim da land cruzer udari prosjecnu limuzinu zna se ko bi bolje prosao...
Da nije tako ne bi vozila postajala sve veca i veca. A stubovi, B, C stubovi.
Pa cak i luksuzne limuzine su porasle...
-
Seawolf
#2225 Re: Mazda All About
sime_cipol wrote: ↑29/05/2022 09:59Moze li Golf izvuci do mjesta gdje je Sava poginuo? Nisam nikad gore bio![]()