Hvala puno
A šta je glavna karakteristika po kojoj se može razlikovati kvalitetne od nekvalitetnih LED panela?
Hvala puno
Efikasnost bi bila energetska klasa?
Teško je to primjetiti "običnom" čovjeku/kupcu.
Tako je, i bjezati od 6500K (boja svjetla), ici na 4000K (neutralno bijela) za ove prostorije.moee wrote: ↑25/05/2022 22:28Teško je to primjetiti "običnom" čovjeku/kupcu.
Efikasnost - odnos toka i snage (lumen/W) bi trebao biti 100 lmW ili više
Kvalitet izrade - završna obrada
UGR - faktor blještanja (poželjno je 19 ili 22, a ovi kineski to ne navode uopšte)
Da se ne kupuje u radnjama "svaštarama" jer oni nabavljaju samo najjeftinije (najlošije)
Očuvanje svjetlosnog toka definiše preostali nivo svjetla nakon xy radnih sati. Npr. 50.000h L70 znači da ćeš imati min 70% svjetlosti nakon 50.000h. Ovo bi trebao biti neki minimum. Često se navodi npr. do 50.000 sati ili čak do 100.000 sati, bez ovog dijela L70/80/90. Bježi od toga
Gore nabrojani brendovi isto proizvode većinom u Kini, ali proizvodi prolaze bar neku kontrolu kvaliteta i neće ti zbog svjetiljke od 20-30 KM izgoriti stan/kuća.
Isto tako treba izbjegavati situaciju da električari za vas to nabavljaju, jer oni imaju rabate od 10% do 35%, a prodaju po punoj cijeni. Odeš sam u radnju i uvijek možeš dogovoriti rabat ako je iznos par stotina KM.
Ovisno o dimenziji prostorije i broju sijaličnih mjesta.Sanjarko wrote: ↑24/12/2025 08:44 Napokon majku nagovorio da se lediziramo i mi i radi ali slabo joj osvjetljenje. 10 watt je nove sijalice na 100 watt classic, sada zanima me može li od 12 watt sijalica u 100 watt classic, 12 watt LED u 100 watt klasično.
Jbno nema baš ovih sa žarnom niti kvalitetnih sijalica za kupiti sada više, a nismo nikada LED jer osvjetljenje od njih smetalo majci jer ima vidni problem kao i ja.
A i zanima me još ima li sa žutim svjetlom da baca kupiti ovih LED sijalica.
Hvala na odgovorima unaprijed i sorry moderatori šta dižemo temu nakon godinu i više dana.
ZoomZoomKiwi wrote: ↑26/12/2025 09:08Ovisno o dimenziji prostorije i broju sijaličnih mjesta.Sanjarko wrote: ↑24/12/2025 08:44 Napokon majku nagovorio da se lediziramo i mi i radi ali slabo joj osvjetljenje. 10 watt je nove sijalice na 100 watt classic, sada zanima me može li od 12 watt sijalica u 100 watt classic, 12 watt LED u 100 watt klasično.
Jbno nema baš ovih sa žarnom niti kvalitetnih sijalica za kupiti sada više, a nismo nikada LED jer osvjetljenje od njih smetalo majci jer ima vidni problem kao i ja.
Hvala na odgovorima unaprijed i sorry moderatori šta dižemo temu nakon godinu i više dana.
Kako god, gledaj da je boja “Warm White” odnosno 2700K ili 3000K, i nemoj ispod 12W svakako. Opet kažem, ovisno o dimenziji sobe i broju sijaličnih mjesta (grla).
Preporuka su Philips (imaš ih u Bingu čak), ili GreenTech.
Ni slučajno Cold White uzimati.
Što se tiče tog ograničenja snage koje piše na grlu u lusteru/plafonjeri. To te sad ne zanima, ti u E27 grlo koje je rated 100W možeš zavrnuti i LED sijalicu od 100W.
Što se količine svjetlosti tiče, otprilike ti je realan odnos 5:1, znači LED sijalica od 12W će ti svijetliti otprilike kao klasična sijalica od 65 do max 80W.
Ako ti nije mrsko napiši dimenzije soba i broj grla u svakoj pa ti napišem neki minimum.
Sljedeća preporuka bi bila zamjena svjetiljke komplet, umjesto grla sa sijalicom da staviš panele, al’ o tom po tom.
mayab wrote: ↑26/12/2025 09:39 Ja sam na komplet LED sijalicama u stanu već desetak godina , imam tu Philips , Masslight , VTAC , Osram i nekih nepoznatih jeftinih sijalica , uglavnom dobro i dugo rade , ne pamtim kad je koja krepala , većina tih brendiranih je svakako pod 5 god garancijom , u ovih desetak godina su možda dvije , tri krepale , dobio nove u radnji ...
kako reče kolega iznad , najbolje kupi one 2700-3000 K boje , najsličnije su nekoj prirodnoj svjetlosti i onim starim žaruljama ,
eventualno ići na čisto bijele od 4000-5000K ,
ako ideš na veće brojke ode u onu gadnu plavkastu
https://www.youtube.com/watch?v=MPA2E2sowx0
Izvini, moram da priupitam... jel ti to cuvas racune od sijalica 5 godina?mayab wrote: ↑26/12/2025 09:39 Ja sam na komplet LED sijalicama u stanu već desetak godina , imam tu Philips , Masslight , VTAC , Osram i nekih nepoznatih jeftinih sijalica , uglavnom dobro i dugo rade , ne pamtim kad je koja krepala , većina tih brendiranih je svakako pod 5 god garancijom , u ovih desetak godina su možda dvije , tri krepale , dobio nove u radnji ...
kako reče kolega iznad , najbolje kupi one 2700-3000 K boje , najsličnije su nekoj prirodnoj svjetlosti i onim starim žaruljama ,
eventualno ići na čisto bijele od 4000-5000K ,
ako ideš na veće brojke ode u onu gadnu plavkastu
Sijalica sa žarnom niti svjetli otprilike bojom svjetla od 2700 K (kao i tzv. halogena sijalica). Ako želiš istu boju svjetla, kupuješ LED sijalicu sa 2700 K. 3000 K je dosta slična, ali za nijansu "bjelja". Količina svjetla koju izvor daje je svjetlosni tok ili fluks (mjerna jedinica je lumen). Žarna nit snage 100 W daje cca 1500 lumena, a ona od 60 W daje cca 800 lumena. Kod LED-a kupuješ lumene, a ne Watt-eSanjarko wrote: ↑24/12/2025 08:44 Napokon majku nagovorio da se lediziramo i mi i radi ali slabo joj osvjetljenje. 10 watt je nove sijalice na 100 watt classic, sada zanima me može li od 12 watt sijalica u 100 watt classic, 12 watt LED u 100 watt klasično.
moee wrote: ↑26/12/2025 22:30Sijalica sa žarnom niti svjetli otprilike bojom svjetla od 2700 K (kao i tzv. halogena sijalica). Ako želiš istu boju svjetla, kupuješ LED sijalicu sa 2700 K. 3000 K je dosta slična, ali za nijansu "bjelja". Količina svjetla koju izvor daje je svjetlosni tok ili fluks (mjerna jedinica je lumen). Žarna nit snage 100 W daje cca 1500 lumena, a ona od 60 W daje cca 800 lumena. Kod LED-a kupuješ lumene, a ne Watt-eSanjarko wrote: ↑24/12/2025 08:44 Napokon majku nagovorio da se lediziramo i mi i radi ali slabo joj osvjetljenje. 10 watt je nove sijalice na 100 watt classic, sada zanima me može li od 12 watt sijalica u 100 watt classic, 12 watt LED u 100 watt klasično.
Standardne sijalice sa žarnom niti snage 60 i 100 W dolaze sa grlom E27 i treba ti LED sa istim grlom.
Što se tiče boje svjetla, osnovno pravilo je da se u prostorije za odmor i opuštanje postavlja toplo svjetlo (do 3000 K), a u radne prostorije neutralno svjetlo (4000 - 4500 K).
Kvalitetna LED sijalica koja će trajati godinama danas košta 3+ KM. Sve jeftinije od toga je kratkog daha.