Danasnji "feminizam"

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
MarlboroGold

#23876 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Chmoljo wrote: 24/05/2022 12:23
MarlboroGold wrote: 24/05/2022 12:22 Pa kaže nisam nikad stupala u seksualne odnose niti to planiram raditi u budućnosti, a ne koristim ni igračke. Aseksualna sam. Zato nemam potrebu da idem ginekologu.

:mrgreen:
kao da kažeš da nijedan policajac ne može umrijeti od tumora na mozgu.
Sve su to izjave koje možeš vrlo lako naći na netu. Od društvenih mreža do foruma.

Pogotovo seksualno aktivne žene bi trebale ići bar jednom godišnje, a u suštini bi trebale sve.
Last edited by MarlboroGold on 24/05/2022 12:31, edited 1 time in total.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#23877 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

no_sikiriki wrote: 24/05/2022 12:29
Chmoljo wrote: 24/05/2022 12:24

da, ali ipak i pored toga često kažem - opet znaju više nego ja ili neko drugi ko nije od te struke.

i nisu baš sve neznalice.
Nisu. Postoje 2-3 doktora u ovom gradu koje cijenim i kojima vjerujem, ostalo slabo. Naravno, to je i stvar sreće, na koga naletiš i kakve probleme imaš.
Ali ako bih zbog ičega išla odavde, zdravstveni sistem bi mi bio razlog br. 1. Ako ne radi sebe, radi djeteta i njegove budućnosti.
i ne treba se zanositi da postoji neki zdravstveni sistem u kojem doktori sve znaju. ne kažem da ovaj naš nije kritičan, ali iskreno mislim da nije ništa nepopravljivo i da je više posljedica javašluka nego nepostojanja kapaciteta da se to uredi.
Chmoljo

#23878 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

MarlboroGold wrote: 24/05/2022 12:30

Sve su to izjave koje možeš vrlo lako naći na netu. Od društvenih mreža do foruma.

Pogotovo seksualno aktivne žene bi trebale ići bar jednom godišnje, a u suštini bi trebale sve.
čuj na netu. u tramvaju :D
MarlboroGold

#23879 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Chmoljo wrote: 24/05/2022 12:31

čuj na netu. u tramvaju :D
A dobro to je posebna priča :lol:
no_sikiriki

#23880 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

no_sikiriki wrote: 24/05/2022 12:29

Nisu. Postoje 2-3 doktora u ovom gradu koje cijenim i kojima vjerujem, ostalo slabo. Naravno, to je i stvar sreće, na koga naletiš i kakve probleme imaš.
Ali ako bih zbog ičega išla odavde, zdravstveni sistem bi mi bio razlog br. 1. Ako ne radi sebe, radi djeteta i njegove budućnosti.
i ne treba se zanositi da postoji neki zdravstveni sistem u kojem doktori sve znaju. ne kažem da ovaj naš nije kritičan, ali iskreno mislim da nije ništa nepopravljivo i da je više posljedica javašluka nego nepostojanja kapaciteta da se to uredi.
Ne mora doktor sve znati. Ali te može poslati na relevantne pretrage. A ne da te šalje kući i kaže ti da piješ caffetin, ako te šta boli.
Ne da ti sam guglaš i radiš pretrage samoinicijativno i otkrivaš velike zdravstvene probleme. A mogao si piti caffetin i živjeti u neznanju, dok ti nešto ne pukne u tijelu.
Da ne pričam o tome da i kad te upute na neke pretrage, ako nisi pri parama da radiš privatno, naruče te za 6 mjeseci. Pa ko živ, ko mrtav do tada.
crveni_makovi

#23881 Re: Danasnji "feminizam"

Post by crveni_makovi »

Bloo wrote: 24/05/2022 12:14
crveni_makovi wrote: 24/05/2022 10:35 Sad u ovim godinama, izuzetnog poznavanja svog tijela tacno znam kad sam zdrava i kad nema nikakve potrebe da se ide na analize i preglede.
Blago tebi, na žalost većina nas nije obdarena tim darom, te moramo na analize i preglede.
A "zdrava" je relativan pojam. :mrgreen:
Ja spadam u ljude koji idu na redovne godisnje sistematske a najcesce ih dozivljavam kao bacanje novca. Privatne klinike uglavnom nikad ne mozes ubijediti da ti ne treba jos neki skupi pregled, kao sto u javnom zdravstvu cesto ne mozes uvjeriti da nisi dobro.

Poznavati svoje tijelo i osjecati da li si zdrav ili ne i nije to bas toliko komplikovano. Kad si zena i imas svakodnevnu zdravu probavu, redovan ciklus, urednu kozu, zdrave zube, normalno znojenje, odsutsvo glavobolja, zdrav apetit, odsustvo ikakvih neuobicajenih sekreta, sposobnost kvalitetnog i zdravog spavanja, kad nemas neka oticanja po tijelu, urednu prosjecnu kilazu i slicne osnovne pokazatelje obicnog prosjecnog zdravog organizma uglavnom i jesi zdrava.
crveni_makovi

#23882 Re: Danasnji "feminizam"

Post by crveni_makovi »

Cregan wrote: 24/05/2022 12:12 Ja znam mnogo ljudi koji su pucali od zdravlja, onda samo čuješ kako su se naglo razbolili i umrli. Moj otac je isto tako pucao od zdravlja, nikad ga ništa nije zabolilo, nije kod doktora nikad otišao, onda ga je zabolio želudac, to je trajalo 10-tak dana, dok nije kolabirao i tad je saznao da ima rak želudca i da je rak metastazirao, poslije pet dana je preminuo.
Ne možemo sami znati da nešto nije uredu s nam u ranijim fazama bolesti. Kod ozbiljnih problema, kad se pojave simptomi, već je kasno. Osnova efikasnog zdravstvenog sistema je prevencija i rana dijagnostika.
Sve kampanje o podizanju svijesti o raznim vrstama raka su besmislene, ako se oboljenje na vrijeme ne dijagnosticira.
Nevjerovatna je naša averzija prema odlasku doktoru.
Zao mi je zbog gubitka tvog oca. Iskustveno se ne slazem s tobom ali ne bih dalje ulazila u tu temu.
MarlboroGold

#23883 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

piupiu wrote: 23/05/2022 16:43
MarlboroGold wrote: 23/05/2022 12:31 A da ih ukinemo? :mrgreen:
Kao vjerovanje ili kao instituciju? Religija kao institucija je politički atavizam iz starih vremena, ne znam kome trebaju te institucije. Niti shvatam zašto ljudi misle da im je za odnos s Bogom potreban neki posrednik.
Da bi ljude upućivali na pravi put. Nekad i negdje i bičem :mrgreen:
Chmoljo

#23884 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Chmoljo »

no_sikiriki wrote: 24/05/2022 12:40

Ne mora doktor sve znati. Ali te može poslati na relevantne pretrage. A ne da te šalje kući i kaže ti da piješ caffetin, ako te šta boli.
Ne da ti sam guglaš i radiš pretrage samoinicijativno i otkrivaš velike zdravstvene probleme. A mogao si piti caffetin i živjeti u neznanju, dok ti nešto ne pukne u tijelu.
Da ne pričam o tome da i kad te upute na neke pretrage, ako nisi pri parama da radiš privatno, naruče te za 6 mjeseci. Pa ko živ, ko mrtav do tada.
pa zavisi. evo imam prijateljicu kojoj ne mogu već duže vremena dijagnozu uspostaviti, i obišla je dosta toga. kod nas sve što je mogla, plus region i Tursku, ali zasad ništa.

ali, ona kaže da se sada pretrage ne čekaju uopšte dugo.
Niemand

#23885 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Niemand »

Posto je prica o omladini, nije bas crno-bijelo:
Doctors must stop misleading women about cervical screening

Cervical screening is one of the most effective screening tests, responsible for substantial reduction in death from cervical cancer. This disease used to affect two per cent of Canadian women and kill one per cent.

But as with so many good things, the procedure can be overused, and Canadian doctors are overscreening their female patients.

It is time to change cervical screening policy: Start at a later age, and do it less often. Canadian provinces used to start testing from a woman’s first sexual activity. In 2011, Alberta changed this to start screening at age 21, and other provinces followed suit.

After examining the evidence, I maintain we should start even later — at age 25. Alberta and British Columbia have made this change; other provinces are considering it.

Screening under age 25 has little impact

Cervical cancer is largely a late result of an earlier infection with human papilloma virus (HPV) — a wart virus. It can develop several years after women become sexually active but mainly shows up when women are in their 40s or older.

I was a member of a team of epidemiologists and a gynecologist who examined the Canadian evidence from before screening started. We found that there was almost no cervical cancer in women under age 25 and very little under age 30. For many years, Canadian doctors performed pap tests when they prescribed contraception, so young women were tested annually. Yet this made no measurable difference to the numbers of invasive cancers.

In Britain, a large case-control study found that screening women aged 20 to 24 had little or no impact on rates of invasive cervical cancer up to age 30. Sadly, the few women who do get cervical cancer at these ages have rapidly advancing disease, and neither screening nor treatment seems to help much.

Screening causes harm

If excess screening was only an unpleasant nuisance for women, it might be acceptable, but there is more: It causes harm.

When young women are infected with vaginal warts, it is difficult to distinguish the cellular changes from cancer. Consequently, more than 10 per cent of women under 30 have “abnormal” pap tests, but this rate drops for older women.

A positive screening test causes anxiety for many women, though HPV warts often go away on their own by the time a repeat test is done.

If the tests appear abnormal, women are referred for further examination by colposcopy (when the cervix is examined under magnification, usually by a gynecologist) and small samples (biopsies) are removed for microscopic examination.

Some biopsies appear abnormal — a “pre-cancer” — and such women may have a larger “cone biopsy” or “loop electrosurgical excision” taken to remove the abnormal area at the entrance of the cervix. This “cures” the pre-cancer, but leaves a weakened cervix. Even though most abnormalities would resolve themselves, a few would not, so doctors treat them all.

The cervix, however, has an important biological role: It holds in babies until the time comes to release them. Women who have had a cone biopsy have a higher rate of pre-term births, and some of these babies die. Having a weakened cervix may not matter for older women who are no longer having babies, but for young women who want to birth children, this is a serious potential harm.

Balancing harms and benefits

What this means is that cervical screening policies and guidelines must balance the potential benefits against the harms of such screening, and recognize that the probabilities change with age.

The Canadian Task Force on Preventive Health Care examined the evidence, and in 2013 recommended that there should be no screening under age 20. Screening should start some time in a woman’s mid-20s, with an interval of every three years. Alberta and British Columbia changed their policies in accordance with the science.

Other provinces still start at age 21, and some still screen every two years. The reasons are not clear. Too often Canadians look south to the United States, where early frequent screening persists.

We might do better to check the rest of the world, where few countries start before 25, and some not until age 30.

Women should decide

If women were fully informed, how many would choose to have cervical screening so early and so often? They should have the choice, rather than being given uninformative positive encouragement of the type that’s found on many provincial websites.

Physicians need better information to share with their patients, and should not routinely perform cervical screening tests on young women at least until their mid-20s.

Women who start sexual activity later in life can wait even longer, since the earliest cancers do not develop until at least four years after first sexual activity, and mostly not until 10 to 20 years later. For those who have been immunized against HPV, the probabilities will be even lower.

Some doctors argue that women should still get regular pelvic examinations and test for sexually transmitted infections (STI). But pelvic examinations look for an enlarged uterus or ovarian disease, which mainly affect older women. And urine tests detect STIs. So doing routine pelvic examinations is unnecessary.

In provinces that do not have screening registries that remind women to get examined every three years, they may neglect to do so. So some physicians argue women should be told to come at two-year intervals to ensure they come within three years.

This means that compliant women will be screened more often than necessary, and subjected to extra risk of harm, but changes nothing for those who do not attend.

Instead, women and their doctors should follow the science, not inappropriate policies, and women should decide for themselves what is right for them.

https://theconversation.com/doctors-mus ... ning-90496
Ne znam, covjek procita ovako nesto i onda se zapitas kako mi laici sad da donosimo takve odluke, mislim ono, ne mogu ja biti sad i doktor i pravnik i ekonomista, il sta god vec mi zatreba.

Kod nas je prica oko ovog kratka- svake godine! A prica o edukaciji i tim tricama je vise i smijesna jer nasi doktori sebi dozvoljavaju da im pacijenti odu iz ordinacije sa 20 upitnika nad glavom pa po internetu i forumima traze odgovore i misljenja pored njih.
no_sikiriki

#23886 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

Chmoljo wrote: 24/05/2022 14:15
no_sikiriki wrote: 24/05/2022 12:40

pa zavisi. evo imam prijateljicu kojoj ne mogu već duže vremena dijagnozu uspostaviti, i obišla je dosta toga. kod nas sve što je mogla, plus region i Tursku, ali zasad ništa.

Kao što meni reče dr. u Turskoj prije operacije (za koju mi ovdje rekoše u toku corone da mogu obaviti "samo ako dođem u komatoznom stanju") - "Moram ti reći da su ti šanse da umreš kao rezultat ove operacije oko 2-3%. To je statistika, ali eto, za onog ko umre, to nije 2%, nego 100%." :mrgreen:

Pa tako i sa zdravstvom, ako lično imaš jako loša iskustva, kao i tvoji uži članovi porodice, teško da ćeš vidjeti i 2% pozitivnog u tome. A onaj ko nije imao loša iskustva može da bude "neutralan", i da kaže, pa, nije to sve tako loše.
Tvojoj prijateljici sretno, i sa fizičkim i mentalnim zdravljem.
Hakiz

#23887 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

no_sikiriki wrote: 24/05/2022 15:01
Chmoljo wrote: 24/05/2022 14:15

Kao što meni reče dr. u Turskoj prije operacije (za koju mi ovdje rekoše u toku corone da mogu obaviti "samo ako dođem u komatoznom stanju") - "Moram ti reći da su ti šanse da umreš kao rezultat ove operacije oko 2-3%. To je statistika, ali eto, za onog ko umre, to nije 2%, nego 100%." :mrgreen:

Pa tako i sa zdravstvom, ako lično imaš jako loša iskustva, kao i tvoji uži članovi porodice, teško da ćeš vidjeti i 2% pozitivnog u tome. A onaj ko nije imao loša iskustva može da bude "neutralan", i da kaže, pa, nije to sve tako loše.
Tvojoj prijateljici sretno, i sa fizičkim i mentalnim zdravljem.
:thumbup:
KraljicaIzJajca

#23888 Re: Danasnji "feminizam"

Post by KraljicaIzJajca »

Trebali bi i muškarci pregledati testise, jer su najčešča meta raku još od 20ih godina.
selenofil

#23889 Re: Danasnji "feminizam"

Post by selenofil »

KraljicaIzJajca wrote: 24/05/2022 17:08

Trebali bi i muškarci pregledati testise, jer su najčešča meta raku još od 20ih godina.
:thumbup: :thumbup:
bitangeIprinceze

#23890 Re: Danasnji "feminizam"

Post by bitangeIprinceze »

Za jajca samo žene iz Jajca :izet:
MarlboroGold

#23891 Re: Danasnji "feminizam"

Post by MarlboroGold »

Najbolje je kompletno tijelo jednom godišnje od glave do pete :mrgreen:
KraljicaIzJajca

#23892 Re: Danasnji "feminizam"

MarlboroGold wrote: 25/05/2022 08:56

Provuči kroz CT, dopada mi se ideja. :-D
piupiu

#23893 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

KraljicaIzJajca wrote: 25/05/2022 15:22
MarlboroGold wrote: 25/05/2022 08:56
CT je iz raja izašao.
Hakiz

#23894 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Hakiz »

piupiu wrote: 25/05/2022 16:05

CT je iz raja izašao.
A tek PET.
KraljicaIzJajca

#23895 Re: Danasnji "feminizam"

CT je iz raja izašao.
Jeste :-D
no_sikiriki

#23896 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

CT je iz raja izašao.
A tek MRI... :mrgreen:
Mislim da je vrijeme da se ova tema preimenuje. :lol:
piupiu

#23897 Re: Danasnji "feminizam"

Post by piupiu »

Ahem. Budimo dostojne svoga poziva. :D
Vodeći hrvatski nadbiskup: 'Proživljavamo krizu dostojanstva žene i majke. Treba im pomoći da budu dostojne svoga poziva'

https://www.telegram.hr/politika-krimin ... WTCZZSsDzw
Tito_i_Partija

#23898 Re: Danasnji "feminizam"

Post by Tito_i_Partija »

piupiu wrote: 25/05/2022 18:42 Ahem. Budimo dostojne svoga poziva. :D
Vodeći hrvatski nadbiskup: 'Proživljavamo krizu dostojanstva žene i majke. Treba im pomoći da budu dostojne svoga poziva'

Vidim da je američka desnica uspješno eksportirala svoj povampireni pokret i u evropske zemlje. Poljska naravno prednjači, al' i ovi se približavaju.
no_sikiriki

#23899 Re: Danasnji "feminizam"

Post by no_sikiriki »

piupiu wrote: 25/05/2022 18:42 Ahem. Budimo dostojne svoga poziva. :D

Ko o čemu, oni o dostojanstvu. Nek prvo pomognu sebi da prestanu biti pedofili. :twisted:
murga225883

#23900 Re: Danasnji "feminizam"

Post by murga225883 »

Ima li feminizam veze sto danasnje djevojke imaju " dignut nos" visoki standard

Da li vam se cini da dolazi do rata spolova, polarizacije?
Post Reply