Serie A

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
kakabanja213

#14126 Re: Serie A

Post by kakabanja213 »

Leopard_SA wrote: 23/05/2022 15:58
ultima_palabra wrote: 23/05/2022 15:50
Znaci, sve je subjektivno... tebi je zanimljiv Milan, njemu Lazio, nekome Brentford itd. Ne znam sto onda razvlaciti suplju pricu.
Apsolutno, svak ima svoje.
Ja bih recimo zapalio tv da moram gledati Seriu A svake sedmice jer su mi utakmice(osim ako nije milanski derbi) utakmice interesantne otprilike kao kriket.
S druge strane, Bundesligu i Premier ligu mogu gledati po citav dan.

A opet ima ljudi koji bi radije gledali Brescia - Palermo nego El classico
Tako je, svi imamo, svoje. I da, uvijek gledam serie A i serie B prije svih ostalih, osim eto El Classica i utakmica Atletiko Madrida i Veleza.
avetinja

#14127 Re: Serie A

Post by avetinja »

kakabanja213 wrote: 23/05/2022 16:21
avetinja wrote: 23/05/2022 15:37 E, jesi se uhvatio Lazia. Valjda si kroz tolike godine što pratiš fudbal, što si i sam spomenuo, mogao zaključiti da navijati za neki tim ne treba imati nikakve veze sa trofejima. Ako ćemo na tu temu, onda je bruka da Milan osvoji 3 od moguća 22 trofeja prikazanih na slici.
Pa nije mi jasno kako nema ekipe koja je nadigrala, uz Inter i Napoli, nezasluzenog prvaka Milan, ove godine. Svako treba navijati za koga misli, ali postavljati spekulacije bez skoro ikakvih argumenata i ne ocekivati koliko toliko argumentovan odgovor, e to mi je cudno.
Ovako šablonski gledano, moguće je, iako ne tvrdim da je tako bilo. Što je tebi toliko zasmetala konstatacija vezana za titulu? Meni je svejedno ko će osvojiti, pošto znam da neće klubovi koje simpatišem.
kakabanja213

#14128 Re: Serie A

Post by kakabanja213 »

avetinja wrote: 23/05/2022 17:19
Pa nije mi jasno kako nema ekipe koja je nadigrala, uz Inter i Napoli, nezasluzenog prvaka Milan, ove godine. Svako treba navijati za koga misli, ali postavljati spekulacije bez skoro ikakvih argumenata i ne ocekivati koliko toliko argumentovan odgovor, e to mi je cudno.
Ovako šablonski gledano, moguće je, iako ne tvrdim da je tako bilo. Što je tebi toliko zasmetala konstatacija vezana za titulu? Meni je svejedno ko će osvojiti, pošto znam da neće klubovi koje simpatišem.
Ne znam sta da ti napisem. Titula nije meritata nego sto bi Galijani rekao strameritata.
Point.

#14129 Re: Serie A

Post by Point. »

avetinja wrote: 23/05/2022 17:19
Lik se upalio ko da sam mu u familiju dirnuo nedaj Bože.
guruguru95

#14130 Re: Serie A

Post by guruguru95 »

Ko god dovodi u pitanje i relativizira Milanov scudetto, iskreno nema pojma o fudbalu, ili nije pogledao više od tri utakmice Milana u ovoj i prošloj sezoni.

Šta sad treba, da Juventus osvaja ligu 20 godina zaredom i onda je sve okej, a čim osvoji neko drugi, odmah je liga loša, propala i šta sve nisam ovdje pročitao :-)

Milan je pobijedio sve direktne konkurente, imali su najteži raspored u zadnjih 5-6 utakmica i na kraju su izdominirali do kraja, uz mnoštvo povreda važnih igrača i gomile sudijskih grešaka tokom sezone. Inter i Napoli su sami sebe ugušili u najvažnijim trenucima i niko im nije kriv za neuspjeh osim njih samih.
Raigor Stonehoof

#14131 Re: Serie A

Post by Raigor Stonehoof »

Image

:D

historija se ponavlja

Image
guruguru95

#14133 Re: Serie A

Post by guruguru95 »

East_side

#14134 Re: Serie A

Post by East_side »

Doba kad je Serie A bila najjača liga u Evropi, najveći magnet za tada najveće zvijezde. Kada su talijanski klubovi harali Evropskim takmičenjima...
Rob_Atl

#14135 Re: Serie A

Post by Rob_Atl »

Drzala se Seria A dobro do sredine 2000te, onda dolaze ovi ruski, americki i arapski milijarderi ulazu u engleze i onda engleska liga postaje najzanimljivija. Zatim dolazi rivalstvo izmedju Rone i Mesija i evo nema ni njih vise , spanska liga pade u zaborav. Mislim da sa jakim Milanom , Interom i Juventusom seria a moze da se drzi solidno na 2 mjestu.
Van Halen

#14136 Re: Serie A

Post by Van Halen »

U vrijeme mundijala Italia 90,serie A je bila vrh vrhova. Svi najbolji igrači svijeta igrali u toj ligi,a nama bilo blizu makar do Trsta po neki dres suvenir i sl
Gli invincibili

#14137 Re: Serie A

Post by Gli invincibili »

Vratit će se seria A, evo proces je već počeo. Liga je bila 2010ih, dok za Juve nakupio titula, i možda još uvijek u rasulu, organizacija, infrastruktura itd. Ali ima ogroman potencijal za rast, to su već namirisali ameri i polako ulaze, bit će tu još došljaka s ciljem da je razviju i zarade pare.
A veliki i jak Milan je tu ključ, klub s daleko najvećom popularnošću u svijetu
East_side

#14138 Re: Serie A

Post by East_side »

Italiju je skupo koštao calciopoli jer su tih godina bili kandidati za organizaciju domaćinstva nekog velikog turnira.

Da li EP, da li SP, nebitno. Pa bi se stadioni renovirali koji su još tada, sredinom 2000-ih, (uz par izuzetaka) bili stari i prevaziđeni. A sada da i ne govorimo.

Uz obnovljene stadione, sve bi se podiglo na viši nivo. Od interesovanja samih talijana, pa do stranih ulagača, menadžera, igrača...

Kao što neko napisa, nakon SP 90', u Serie A je igrala sama krema svjetskog fudbala. Švabe osvojile SP i tri najbolja igrača te šampionske ekipe: Matheaus, Klinsmann i Brehme dolaze u Inter, Maradona još ranije igrao u Napoliju, Van Basten, Gulit i Rijkaard žarili i palili u Milanu itd, itd. I to je trajalo otprilike do calciopolia, zaključno sa onom zadnjom generacijom Milana koja je 2007. osvojila UCL.

Nakon toga kreće pad i Serie A polako postaje okupljalište istrošenih igrača koji imaju samo ime i ništa više.

Dobro, možemo izuzeti transfer CR u Juventus prije nekoliko godina. Tada je Juve bljesnuo u Evropi, igrao par finala UCL, pa su na osnovu toga mogli privući pažnju igrača.

Ali sada kada su i oni ispuhali, ostao je goli prosjek. Svi bolji igrači se ne zadržavaju dugo i Serie A, najčešće odlaze i Englesku.

Ako je učiti iz historije, sve ukazuje na to da bi im kao kec na 11 došla organizacija neke velike fudbalske smotre. Svakako imaju jake brendove u vidu klubova sa ogromnom tradicijom i armijom simpatizera širom svijeta.

A sve i da nemaju, talijani su svakako majstori za napraviti brend od ničega i prodati *uda pod bubrege.
vicious

#14139 Re: Serie A

Post by vicious »

East_side wrote: 24/05/2022 10:11 Italiju je skupo koštao calciopoli jer su tih godina bili kandidati za organizaciju domaćinstva nekog velikog turnira.

Da li EP, da li SP, nebitno. Pa bi se stadioni renovirali koji su još tada, sredinom 2000-ih, (uz par izuzetaka) bili stari i prevaziđeni. A sada da i ne govorimo.

Uz obnovljene stadione, sve bi se podiglo na viši nivo. Od interesovanja samih talijana, pa do stranih ulagača, menadžera, igrača...

Kao što neko napisa, nakon SP 90', u Serie A je igrala sama krema svjetskog fudbala. Švabe osvojile SP i tri najbolja igrača te šampionske ekipe: Matheaus, Klinsmann i Brehme dolaze u Inter, Maradona još ranije igrao u Napoliju, Van Basten, Gulit i Rijkaard žarili i palili u Milanu itd, itd. I to je trajalo otprilike do calciopolia, zaključno sa onom zadnjom generacijom Milana koja je 2007. osvojila UCL.

Nakon toga kreće pad i Serie A polako postaje okupljalište istrošenih igrača koji imaju samo ime i ništa više.

Dobro, možemo izuzeti transfer CR u Juventus prije nekoliko godina. Tada je Juve bljesnuo u Evropi, igrao par finala UCL, pa su na osnovu toga mogli privući pažnju igrača.

Ali sada kada su i oni ispuhali, ostao je goli prosjek. Svi bolji igrači se ne zadržavaju dugo i Serie A, najčešće odlaze i Englesku.

Ako je učiti iz historije, sve ukazuje na to da bi im kao kec na 11 došla organizacija neke velike fudbalske smotre. Svakako imaju jake brendove u vidu klubova sa ogromnom tradicijom i armijom simpatizera širom svijeta.

A sve i da nemaju, talijani su svakako majstori za napraviti brend od ničega i prodati *uda pod bubrege.
Sve si u pravu, samo eto jedna mala korekcija: Serie A je i prije SP 1990 bila top liga Evrope, i Matthaeus, Klinsmann i Brehme su već bili u Interu tad, od 1988. :)
East_side

#14140 Re: Serie A

Post by East_side »

@vicious ma da :) hvala na ispravci. Uglavnom kraj 80-ih, i prva polovina 90', kad je Milan dominirao kupom šampiona slično kao Real zadnjih 6-7 sezona.

Sampdoria čak dogurala do finala kupa šampiona i izgubili od Barce 1:0.

Pa onda onaj poraz Milana od Ajaxa u finalu UCL 95., kad su ih pojeli igrom, Simone se ispromašivao kao nikad a Van Der Sar branio ko lud i onda Kluivert ušao s klupe i ispisao historiju... tad sam nekad otrpilike i počeo aktivno pratiti fudbal.

Pa ono Juventusovo epsko osvajanje UCL godinu kasnije, 96. u Rimu isto protiv Ajaxa. Pa nakon toga još dva poraza i finalima od Dortmunda i Reala.

Parma isto tad nekad 95. (da sad ne guglam) osvajila kup UEFA, dobili Juveta u finalu 2:1 :mrgreen: onaj legendarni volej Vialija...

Pa Inter s "pravim" Ronaldom kasnije osvojio kup UEFA, pa onda i Lazio kup pobjednika kupova, itd, itd.

Bila su to lijepa vremena za talijanski klupski fudbal.
tovarish

#14141 Re: Serie A

Post by tovarish »

East_side wrote: 24/05/2022 12:18
Parma isto tad nekad 95. (da sad ne guglam) osvajila kup UEFA, dobili Juveta u finalu 2:1 :mrgreen: onaj legendarni volej Vialija...

Da te dopunim za Parmu:
- '93 osvajaju kup pobjednika kupova
- '94 gube isto finale od Ajaksa
- '95 pomenuto finale kupa UEFA sa Juventusom
- '99 opet osvojen kup UEFA protiv Marseja

E ta ekipa iz 99 je Parmina najjača ekipa i samo nekoliko igrača je bilo boljih, a i oni su bili u Seriji A: Del Piero, Batistuta, Maldini(on je u rangu sa Thuramom i Cannavarom) i Zidane. Od većih uspjeha nas je samo odvojio loš/neiskusan trener - Malesani. Da smo tad imali ponovo Ancelottia ili Cappella, samo nebo bi nam bilo granica. A bili su nadomak Parmine klupe, dogovori bili postignuti.
East_side

#14142 Re: Serie A

Post by East_side »

@tovarish hvala ti na podsjećanju :thumbup:

A vidiš zaboravio sam da je i Juve osvojio kup UEFA 93., tako nekako.

Ne zaboravimo da je tada kup UEFA bio mnogo jači od današnje Europa League jer su u kup šampiona išli samo šampioni liga, a drugi i treći (čini mi se) išli u kup UEFA.
kakabanja213

#14143 Re: Serie A

Post by kakabanja213 »

tovarish wrote: 24/05/2022 13:15
East_side wrote: 24/05/2022 12:18

Da te dopunim za Parmu:

E ta ekipa iz 99 je Parmina najjača ekipa i samo nekoliko igrača je bilo boljih, a i oni su bili u Seriji A: Del Piero, Batistuta, Maldini(on je u rangu sa Thuramom i Cannavarom) i Zidane. Od većih uspjeha nas je samo odvojio loš/neiskusan trener - Malesani. Da smo tad imali ponovo Ancelottia ili Cappella, samo nebo bi nam bilo granica. A bili su nadomak Parmine klupe, dogovori bili postignuti.
Maldini u rangu sa Cannavarom i Thuramom???!!!!! Da nisi mislio na Costacurtu?
Koliko znam Seva je 1999 bio u Milanu.
tovarish

#14144 Re: Serie A

Post by tovarish »

East_side wrote: 24/05/2022 13:28 @tovarish hvala ti na podsjećanju :thumbup:

A vidiš zaboravio sam da je i Juve osvojio kup UEFA 93., tako nekako.

Ne zaboravimo da je tada kup UEFA bio mnogo jači od današnje Europa League jer su u kup šampiona išli samo šampioni liga, a drugi i treći (čini mi se) išli u kup UEFA.
Od '97 je išao drugi, a tek koju godinu kasnije su ubacili 3. i 4. - mislim 2000.
ultima_palabra

#14145 Re: Serie A

Post by ultima_palabra »

Dobra rekapitulacija, samo par ispravki... ne sjecam se nesto da je Milan nadigrao Ajax u tom finalu, sjecam se da sam bio iznenadjen koliko je Ajax bolji.

I Juve bio u finalima LP prije dolaska CR, stavise on ih je i pokopao u jednom od njih :D Kad je on dosao nisu dogurali dalje od cetvrtfinala.
tovarish

#14146 Re: Serie A

Post by tovarish »

kakabanja213 wrote: 24/05/2022 13:29
tovarish wrote: 24/05/2022 13:15

Da te dopunim za Parmu:

Maldini u rangu sa Cannavarom i Thuramom???!!!!! Da nisi mislio na Costacurtu?
Koliko znam Seva je 1999 bio u Milanu.
Jeste, ali je Ševa sazrio malo kasnije. '99 od Crespa nije bio bolji, kasnije jeste.

Što se tiče Maldinija, to je moje mišljenje. A poštujem i tvoje, nijanse su u pitanju. Uz njih trojicu bih dodao i Nestu.
ultima_palabra

#14147 Re: Serie A

Post by ultima_palabra »

Po imenima nije bilo jace ekipe od ove:
Image
kakabanja213

#14148 Re: Serie A

Post by kakabanja213 »

ultima_palabra wrote: 24/05/2022 13:56 Po imenima nije bilo jace ekipe od ove:
Image
Mislim da je bas 1999 tim iznad Seva zabio tri gola u sred Rima.
tovarish

#14149 Re: Serie A

Post by tovarish »

Image
Ova je iz 2001.

A jaka je ko beton i ona Roma godinu ranije.

Ma čista uživancija je Serija A bila tih godina i vrijeme 7 sestara. Jedino je Juventus srao sa svojim marifetlucima tih godina. Nama su čistu titulu uzeli '97. Al' ima i kosmičke pravde, jer od tada nisu uzeli LP nikad više.
ultima_palabra

#14150 Re: Serie A

Post by ultima_palabra »

tovarish wrote: 24/05/2022 14:11
Image
Ova je iz 2001.

A jaka je ko beton i ona Roma godinu ranije.

Ma čista uživancija je Serija A bila tih godina i vrijeme 7 sestara. Jedino je Juventus srao sa svojim marifetlucima tih godina. Nama su čistu titulu uzeli '97. Al' ima i kosmičke pravde, jer od tada nisu uzeli LP nikad više.
Nakon sto je uzeo Scudetto, Cragnotti je dodatno pojacao ekipu, doveo Crespa, Claudia Lopeza, Peruzzija, Dina Baggia... ali Parma uzme Almeydu i Conceicaa kao dio razmjene za Crespa, i to narusi balans u timu. Onda Eriksson u pola sezone potpise za Englesku, ostavi ih u sredini tabele... preuzme Zoff i preporodi ekipu, bili su u igri za Scudetto do zadnjeg kola ali nisu uspjeli.

Poslije toga je Cirio bankrotirao i morali su prodati Verona i Nedveda, to je bio kraj te ekipe.
Post Reply