Ukrajina

Mrljavi

#88201 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

Separatizam koji Rusija podrzi je osuđen na propast. DNR i LNR su najebali kvalitetno :thumbup:
Last edited by Mrljavi on 23/05/2022 07:49, edited 1 time in total.
Bossona

#88202 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

Posta i osta slavan Bayraktar, kojeg legendarno opjevaše.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#88203 Re: Ukrajina

Post by pici »

Analiza anglosaksnaca, pokazuje da su rusi izgubili vojnika u ukrajini za tri mjeseca ko za devet godina rata u afganistanu.SSSR se raspao poslije afganistanskog debakla.Rusi neprastaju poraze.
Rusi ako misle da se artijerijom i specijalnim snagama dobija rat, debelo su se zajebali, opet iste greske ko iz proslosti a ovaj put nema anglosaksonskog celika da ih se spasi.
U ovom zivotu samo anglosaksoncima se treba okrenuti kakvi turki, pohlepni seici i ostala bratilja.
Franacko-germanska koalicija je smjehurija skinuli bi gace pri prvom ruskom tenku na granici NATO-a.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#88204 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

HarTar wrote: 22/05/2022 20:40
Zumbul2 wrote: 22/05/2022 20:30 Branitelji Azovstala za Putinovog Medvedčuka... Sad su stvari malo jasnije. Link
https://www.geopolitika.news/vijesti/ru ... edvedcuka/
Putko na to nikada neće pristati, iz jednostavnog razloga što njemu čovjek (bilo koji) ništa ne znači...
A sta ako taj zna stosta sto bi Putina moglo kompromitovati...?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#88205 Re: Ukrajina

drug_profi wrote: 22/05/2022 23:06 Ukrajinici treba da zadrze paznju USA I UK.
Kako sam vec vise puta rekao, njima se pruzila prilika koja se nece ponoviti za 100 godina, da se Zlo Carstvo stavi u ćošak. Nekim mirovnim sporazumom, bilo kakvim - Rusija pobjeđuje!!!
Neka prave mirovni sporazum oko Kalinjigrada. Za koliko godina ce biti predat Poljskoj na suverenitet. Samo taj Amerikancima odgovara.
I da zavrse sa Rusima za Bajdenovog mandata posto se on nece kandidovati za drugi termin. :wink:

Ko zna kako ce se slijedeci predsjednik ponasati. :?:
drug_profi

#88206 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Moenx wrote: 23/05/2022 02:15
No kako cemo jednog dana mi Evropljani usvojiti tu Rusiju kao nweueljeno nepozato dijete koje smo prvi put vidjeli u zivotu
kako?
Pa lijepo. Nije sva Rusija Putinovska. Imaš ljude koji i dalje čuvaju obraz te nacije Navalny, Kasparov... moze se nabrojati vjerovatno desetine poznatih imena.
Kao sto nisu ni svi Srbi četnici.
Ima Bosne_Bice Bosne

#88207 Re: Ukrajina

emirolini wrote: 22/05/2022 23:10 Odakle vise izviru ove „diplomate“ cuj Italija bi nesto da se pita, u zadnja dva velika rata promjenili strane u po rata kada su krenuli gubiti, Francuzi se odmah predaju, neprijatelj i ne dodje do granice…

Ameri i Britanci najbolji, nema pregovora sa teroristima i seperatistima.
Eh, da je tako uvijek bilo ( :bih: ).
ovo_malo_duse

#88208 Re: Ukrajina

Post by ovo_malo_duse »

Bossona wrote: 23/05/2022 07:48
Posta i osta slavan Bayraktar, kojeg legendarno opjevaše.
Poletio je tiho i usao u Legendu... Nadamo se kad ovo jednom zavrsi da ce pustit snimke...
pici

#88209 Re: Ukrajina

Post by pici »

18+
Spoiler
Show
Lvivski padobranci uništili su postrojbu 76. zračno-desantne jurišne divizije.

Unistavaju se jurisne grupe, to bi bio nenadoknadiv gubitak, od onih separatista i mini rusa kadirovaca nema nista, prvi jad i cemer a drugi tekbiraju uz pljacku i silovanja.Dze su braca minirus sirijci.Ovdje je najvise zaplatila sibirsko-kavkaska fhukara.
saimidin

#88210 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /220523019

Mozda nece bas sve pustiti da gladuju, nije valjda da ce u isti kos mrski zapad i neutralna afrika :evil:

Sto kazu svaki problem ima vise rjesenja, ostaje da vidimo ko ce prvi odustati od eskalacije kako u UA, tako I u svijetu
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#88211 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

rusisti gori od nacista
pici

#88212 Re: Ukrajina

Post by pici »

Rusi iz pravca Popasne gdje su uspjeli probiti nastavljaju ofanzivna dejstva.
Cilj, Krasna Gora i Siversk, prvi vazno cvoriste a drugi bi doveo u okruzenje Severodenjeck.
djugum

#88213 Re: Ukrajina

Post by djugum »

Ja sam razocaran sa svojim svabama...pogotovo sa Solcom i SPD-om.
Citam jutros da Njemacka jos nije isporucila nijedno tesko naoruzanje Ukarajini, opozicija optuzila Solza da igra na vrijeme i da zeli da Ukrajina izgubi...njemacka industrija je jos u Februaru rekla da moze u kratkom vremenskom roku isporuciti 100 Leoparda i 100 Marder-a, ali nikad zahtjev nije dosao od nejmacke vlade. Sramota, nadam se da ce krahirati do te mjere na slijedceim izborima da im se zatre trag :(
derion

#88214 Re: Ukrajina

Post by derion »

geralt wrote: 22/05/2022 22:15
Timscho wrote: 22/05/2022 20:55 Zašto Rusi ne pokažu zarobljene Palamara i Prokopenka?
Zašto se na snimcima ne vidi više od 150-200 zarobljenika?
Zašto ne pokažu unutrašnjost Azovstala?
Stvarno jeste cudno. U rusku pricu o 2000 zarobljenih ne vjerujem ni sekunde, najrealnija mi je ona procjena o 500 + jos 500 ranjenih, nego su to preuvelicali radi sramote da ih je tako malena grupa toliko napatila. Palamar i Prokopenko su kao u zemlju propali nakon jako cudnog posljednjeg Palamarovog videa. Inace bih se brinuo da ih nisu strijeljali, ali bi ih Rusi sigurno pokazivali pred kamerama. A i ovi sto su se predali mi izgledaju iznenadjujuce opusteni na videu, nema vidljivog straha ni nervoze.

Mislim da cemo punu istinu o Azovstalu saznati tek nakon rata. A mozda necemo ni za nasih zivota, vec ce se saznati nekad kad se tajne arhive otvore historicarima.
Nema potrebe za pesimizmom. Znat ćemo skoro sve o Azovstalu za 4-5 godina, a dosta toga i prije. Velika je to priča da bude zataškana i zaboravljena. Bilo je tamo dosta ljudi i mnogi su se izvukli ili će biti. Bit će i igrani film u roku od deset godina. Garant.
pici

#88215 Re: Ukrajina

Post by pici »

Iz pravca Izjuma zaustavljena ofanziva prema Slovanjsku.Izgleda da su UA stigle svjeze snage.

Mislim da poslije ciscenja Harkiva, sljedeci je IZUM, to ako Ukri osvoje, rusi il ce se ukopat il ce bjezat, treceg nejma.
lajkujMe

#88216 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Spoiler
Show
Mrljavi wrote: 23/05/2022 07:47

Separatizam koji Rusija podrzi je osuđen na propast. DNR i LNR su najebali kvalitetno :thumbup:
Kako god ovaj rat zavrsi, u ljudskim zivotima separatisti ce najvise da plate cijenu u zivotima.
Veliki dio populacije je vec raseljen, podrucje izuzetno osiromaseno od 2014 zahvaljujuci najvise Rusima koji to podrucje gledaju kao kolonijalno podrucje zrelo za vadjenje resursa kako prirodnih tako i ljudskih.
Opstom mobilizacijom i cinjenicom da ih Rusi koriste kao zivi stit ce da im smanji musku populaciju strasno.
Ali sami su krivi dopustili su sebi da postanu robovi za Ruse.

Inace sto se terena tice nisam puno pratio jucer, ali koliko vidim nista posebno se nije desilo za vikend.

Ofanziva iz Popasne je izgubila zamah, nisu iskoristili raspad UA odbrane da prodru dublje.
I dalje se vrse ofanzivna dejstva ači sad vec UA brani puno bolje.
U dalje postoji opasnost od napada na Bakhmut i Soledar.
I samim tim okruzenje Severodonetska i Lyschanska.
Sav fokus Ruske armije je na te gradove trenutno.
Bili su pokusaji napada na Severodonetsk nisu uspjeli.
Unistili su zadnji most koji povezuje Severodonetsk s ostatkom teritorije.
Ne znaci da su UA izgubili mogucnost snabdjevanja ali je sad defintivno usporeno i otezano snabdjevanje.

Ali dolaze izvjestaji i analize, na vecini bojista borbe se ne desavaju frekventno, na vecini je cak statican rat dueli s artiljerijom ali bez pokusaja ofanzivnih dejstava.
Rusi su se po meni a i po drugim analiticarima dobro ispuhali bacili su sve karte sto imaju na Popasnu i na Lyman.

UA drzi Lyman grcevito, strateski im je izuzetno bitan, treba im za buduce ofanzivne akcije kontrolisani pristup preko rijeke.
I nece ga tek tako dati Rusima.

Generalno sem okruzenja Severodonetska iz pravca Popasne ne vidim neku opasnost po UA trenutno.

Inace sve vise se primjecuju starije verzije T72 na bojistu i stariji oklopi sa Ruske strane.
Izgleda da jedu kroz stare rezerve bez mogucnosti upgrada.
Verzije su iz 1986 npr.
Oni Terminatori sto su poslati izgleda da su dobro nagrubusili.
I da je nekoliko komada unisteno cim su usli u borbu.
Napomena Rusija tih Terminatora ima veoma malo.

Trenutno najvece borbe se vode za Avdiiku.
Rusi ravnaju artiljerijom i zracnim napadima ima glasina da su usli u grad.
Nije prvi put u ovom ratu, svaki put su bili potisnuti van uz velike gubitke.
Tako ce i ovaj put biti Avdiika je tvrdjava :bih:

Sto se tice Kariva, Ruski kontranapad je bio to jest nije uspjesan.
Nisu uzeli Trnove a sumnjam i na Rubizhne. A UA ofanziva preko rijeke i dalje traje
Po nekim podacima UA kontrolise ovaj reon

Image

Svaki daljni napredak za njih ce biti tezak jer su Rusi iz straha pregrupisali snage iz Izuma prema tom reonu da zaustave UA prodor.
Mislim da cemo ovih dana vidjeti ko ce koga tu nadjacati.
Ja pikam na UA.

Sto se tice Zaporozja ima zanimljivih info.

Prvo kolaborator guverner za Ruse u Energodaru je ubijen. Partizanski pokret u Zaporozju uveliko operise i ometa Rusku agendu.

Rusi su poceli s grupisanjem snaga u Zaporozju predpostavka je da zele ofanzivno djelovati prema Huliaople.

S druge strane u Zaporozju i Khersonu nejasno trenutno sta i gdje UA je okupila oko 20.000 mozda i vise ofanzivnih jedinica to jest vojske.
Sve zajedno s teskom tehnikom i artiljerijom.
Rusi se boje da ce biti pokusaj na Kherson.
Ja sumnjam da je Kherson cilj, premalena grupa.
Prije bih rekao da ce pokusati ocistiti podrucje oko Krivi Rih sve do Nove Kahovke ili mozda iz Zaporozja nesto da probaju.
Vidjecemo vec ovih dana sta se tacno desava.

Ono sto je ocigledno da Rusi jacaju odbranu u tim reonima ocekuju napad.

700.000 Ukrajinaca brani Ukrajinu trenutno, cilj je milion.
Mislim da sto se tice ljudstva UA je vec dosegla potrebne snage.
Sad fali teskog naoruzanja koje stize u UA iako medijski to ne vidimo.
Zapad je na pocetku objavio posiljke iskljucivo da bi probali izvrsiti pritisak na Ruse, aha vidite mi njima saljemo sve ovo, odustani... Nije uspjelo i sad nema potrebe da se objavljuje u medijima.

Mnoge zemlje tu pogotovo mislim na istocno Europske od Estonije do Bugarske salju velike kolicine oruzanja tajno.
Amerika takodjer je presla sa detaljisanja u okvirne objave naoruzanja.

VB, Svedska, Finska i Norveska takodjer salju velike kolicine oruzja iako se to ne objavljuje.
Najavljen je Himars za UA uz Americke M777 i Paladine.
Nijemci su mi veoma odvratni, sad su u upitniku i Panzer haubice nadam se da ce makar Nizozemske proci do UA.
Potrebno je sto vise artiljerije.

Sto se tice ostalih info, izasla je vijest da je Ukrajina spremna napasti Bjelorusiju ako nastave s daljnom upotrebom Iskandera ne znam koliko je to tacan Info moze biti da sluzi kao odvracanje.
Da se razumijemo Bjelorusi nemaju kapacitet da se odbrane od UA sami, a Rusi nisu u stanju da im priteknu u adekvatnu pomoc. Tako da vjerujem da je to politicki spin da se izvrsi pritisak na Lukashenka da prestane dozvoljavati Ruske napade iz Bjelorusije.
Inace Kazahstan se poceo povlaciti iz sporazuma s Rusima.
Strah ih je od Rusa i ne podrzavaju ovo sto oni rade.
U slicnoj su poziciji kao i Ukrajinci prije 2014 i to ih plasi.

Uglavnom fronta je opet stabilna i sve vise se stice utisak da su Rusi blizu operativnog limita.
Umor pocinje da utice na obe strane, ali UA ima spremne zamjene Rusi nemaju.
Uskoro desetine hiljada ako ne i stotine hiljada ugovora za vojnike istice, sumnjam da mnogi nece htjeti produziti.

U samoj Rusiji pocinju nagovjestaji iz naroda da su sve vise protiv rata.
Vlada Rusija pocinje da priznaje da imaju malo zescih problema zbog Sankcija.
Nazalost Sankcije nisu brze i tek sljedecw godine ocekujem kolaps Ruske ekonomije.

Trenutno najveci problem za svijet u globalu je blokada UA zitarica koje ne mogu u dovoljnim kolicinama sa napuste UA.
Procjene su da ce 1.6 milijardi ljudi biti pod opasnoscu od gladi na svijetu.
Najvise ce biti pogodjena Afrika ali i dijelovi Azije.
Rusi vrse spin da nije do njih ili ucjenjuju EU da ukine sankcije Rusiji da bi otvorili UA luke.
Medjutim odgovor Zapada to jest SAD i Estonije je slanje vrlo modernih i potentnih protiv Brodskih raketa u UA.
Ti sistemi ce nadam se biti za mjesec-dva spremni za dejstva.
Poslije toga Krim vise nece biti sigurno uporiste za Rusku mornaricu.
Morace se povuci na istocni Krim, ako UA ima plan za Zmijsko ostvrvo i rjese se Rusa na njemu ocekujem deblokadu Crnog Mora za UA brodove do Augusta.

Inace izgleda da su UA dobili avione od Poljske navodno dijelovi ali mislim da su dobili citave avione.

Imamo onda i jednu glasinu oko Izrael-Sirija-Rusija.
Mislim da se tamo vodi tajni konflikt izmedju Rusa i Izraelaca.
Izgleda da je neki brod s Ruskim naoruzanjem i opremom koji trebao da ide za Krim "rjesen" od Izraelaca.
Kako i sta ne znam ali taj brod nece stici do Sevastopolja.

Kako vrijeme odmice Rusi postaju sve nervozniji i zabrinuti toi rata se okrece protiv njih u korist Ukrajine
lajkujMe

#88217 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

djugum wrote: 23/05/2022 09:38 Ja sam razocaran sa svojim svabama...pogotovo sa Solcom i SPD-om.
Citam jutros da Njemacka jos nije isporucila nijedno tesko naoruzanje Ukarajini, opozicija optuzila Solza da igra na vrijeme i da zeli da Ukrajina izgubi...njemacka industrija je jos u Februaru rekla da moze u kratkom vremenskom roku isporuciti 100 Leoparda i 100 Marder-a, ali nikad zahtjev nije dosao od nejmacke vlade. Sramota, nadam se da ce krahirati do te mjere na slijedceim izborima da im se zatre trag :(
Scholz je pro Rus to se vec da vidjeti, a sve vise mu zamjeraku koalicijoni partneri.
Mislim da se vec iza Kulisa priprema otkaz vladi i nova Koalicija izmedju Zelenih i CDU.
Vidjecemo kroz naredne sedmice sta ce se desiti u Njemackoj.
Klimava mu je vlast to je sigurno.
sumirprimus

#88218 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

skrose se slazem sa drugom lajkuj osim ovog dijela da je samo sj.donjeck u opasnosti. jos uvijek nisu ruje tu ispuhale, dok god imaju snage za ofanzivna dejstva znaci da - imaju snage za ofanzivna dejstva :)
sumirprimus

#88219 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kazu izvori da se ruje pripremaju za duzi rat od par godina. da li ce izdrzati taj tempo bumo vidli... ako su pod sankcijama i fale repromaterijali i specificni dijelovi cime ce rproizvoditi ratnu masinu?
lajkujMe

#88220 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Regresija na 1989 eto kako Sumire.

Umjesto Iskandera i Kalibra pravice neku sovjetsku verziju koja ima preciznost od 500 metara.
Umjesto modernizovanog T72-80-90 pravice verzije bez elektronike.
Avione i helikoptere ne mogu zamjeniti
PVO ne mogu zamjeniti

Sve sto ima u sebi elektronike nece moci zamjeniti.

Vrlo jednostavno desava se Regresija Ruske armije na 1989 godinu
CrveniKuk

#88221 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

saimidin wrote: 23/05/2022 09:32 https://www.klix.ba/vijesti/svijet/njem ... /220523019

Mozda nece bas sve pustiti da gladuju, nije valjda da ce u isti kos mrski zapad i neutralna afrika :evil:

Sto kazu svaki problem ima vise rjesenja, ostaje da vidimo ko ce prvi odustati od eskalacije kako u UA, tako I u svijetu
Upravo sam ja želio podjeliti ovu vijest,ali vidim da si me preduhitrio. Ova vijest pokazuje jad i bijedu Evropljana. Pogotovo Njemačke i Francuske. Spin vijest,na osnovu koje bi se podvalio,da su Ukrajinci,krivi za moguću glad u svijetu. Ko biva Rusi brinu o svijetu,ali zaboga nije do njih,nego je do Ukrajinaca. A,to sto Rusija,trenutno ravna i sakati na teritoriju druge države i nije toliko bitno. Jad i čemer. Odmah se sjetim ikar konzerve koju smo mi dobijali za vrijeme rata u humanitarnoj pomoći. Uvažavam ja principe i temelje EU,ali prvi moj kontakt sa EU je bila ta prokleta konzerva. U toj konzervi sam vidio licemjerstvo EU koje po svemu ostalom još uvijek traje na primjeru Ukrajine. Licemjerni su bili i ostali...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#88222 Re: Ukrajina

Post by Truba »

Čelnik talijanske stranke Liga Matteo Salvini upozorio je da će, ako rat u Ukrajini uskoro ne završi, kronična nestašica hrane uzrokovati imigracijski val koji će dovesti do toga da 20 milijuna afričkih migranata pokuša ući u Europu.

https://tribun.hr/salvini-ako-ovaj-mjes ... migranata/
sumirprimus

#88223 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

lajkujMe wrote: 23/05/2022 10:07 Regresija na 1989 eto kako Sumire.

Umjesto Iskandera i Kalibra pravice neku sovjetsku verziju koja ima preciznost od 500 metara.
Umjesto modernizovanog T72-80-90 pravice verzije bez elektronike.
Avione i helikoptere ne mogu zamjeniti
PVO ne mogu zamjeniti

Sve sto ima u sebi elektronike nece moci zamjeniti.

Vrlo jednostavno desava se Regresija Ruske armije na 1989 godinu
heh, armija iz 1980tih bez obzira na "sirok bazen ljudstva" nece moci ratovati sa armijama iz 21 vijeka, bez ogrmonih gubitaka.
vidim i sad koliko ruje kosta nedostatak klalitetnih dronova, kvalitetno ukomponovanih i kombinovanih jedinica. onda i laicima je zapalo za oko da ruje napadaju samo po danu zbog nedostatka nvg... kazu da su u zadnje vrijeme bar ove bolje jedinic popravile stanje na zemlji bar sto se tice night visiona, i to opet zahvaljujuci svercu zapadne robe.. koja nekako prolazi do ruja, a fundraisingom..
sumirprimus

#88224 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

bub
lajkujMe

#88225 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Nekako sticem uvid da je Ukrajinski plan za istok poprilicno jednostavan s Vojne prespektive.

Podrucje od Izuma-Severodonetska-Popasne je nepogodan za ofanzivna dejstva. Rusi ih mogu rokati s 3 pravca, tu je cilj odrzati odbranu.

Dok su istovremeno ocistili to jest ciste bokove od Izuma do Vovchanska.
I stiscu na tom pravcu znaci Harkiv linija Borove-Kupiansk-Veliki Burluk.

Stiscu to jest slabe Ruse od Izuma do Vovchanska da bi nekad u bliskoj buducnosti nakon sto oslabe dovoljno Ruse izvrsili siroki proboj prema gore pomenutoj liniji.

Kad ce to poceti zavisi od toga da li ce i koliko ce oslabiti Ruse u tom reonu.

Image

Moja predpostavka da ce buduci proboj da ima 3 pravca

Prvi je Stari Saltiv i Pechenihy prema Veliki Burluk

Image

Drugi je Pechenihy do Kupianska

Image

Treci je Balaklia-Borove

Image

Izum ce stiskati sa svih strana i natjerati Ruse na brzo povlacenje i time izbjeci teske borbe u gradu.

Hoce li i kad ce se to desiti ne znam ali da budem iskren gledajucu artiljerijska fejstva rekao bih uskoro.

Po nekoj slobodnoj procjeni rekao bih da je UA artiljerija koncentrisana na ove reone a ne u grotlu Donbasa.

Ima i logike, bokovi su cisti, logistika ima neometan pristup dalje od glavnine Ruske artiljerije i jedinica.

Strateski s ovim bi sem oslobodjenja velike teritorije oslabili Rusku poziciju u Lughansku i Donbasu.
Otezali snabdjevanje ostatka formacija i skinuli dio pritiska na sve istocno od Izuma.

Postoji i mala moguvnost da uporedo sa ovom ofanzivnom krene i neka manja iz Lymana da se dodatno poveca pritisak na Ruse i dovede u bolji polozaj Severodonetsk.

Pitanje ovdje je da li UA ima dovoljno snage za ovo i da li imaju ovakvu operativnu moc da kontrolisu sirok front s mnostvo brigada da djeluju zdruzeno to nije lako za izvrsiti.
Post Reply