Pitamo Mehanicare ?
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#41476 Re: Pitamo Mehanicare ?
nea na Ćemu 
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
#41477 Re: Pitamo Mehanicare ?
Renault Captur 2013, 1.5 dCi, jutros na putu do Tuzle, pali se lampica Engine failure hazard, auto počelo trokirat i trzat do 2000 obrtaja, preko toga i ide nekako. Kolega stao sa strane, zvali bihamk, dijagnostika izbacuje sljedeće.
DF026 Upravljački krug brizgaljke cilindra 1, nekoherentnost signala, signal netočan
Obrisao grešku, auto ponovo radi normalno, i do Tz došli bez problema, a danas i nazad za Sa probati. Sad, ako je dizna?, kako je moguće da tek tako u pola vožnje zakaže, a auto sve vrijeme radilo bez ikakvih problema i prethodnih par mjeseci, i kako da se dizna "popravi" brisanjem greške
DF026 Upravljački krug brizgaljke cilindra 1, nekoherentnost signala, signal netočan
Obrisao grešku, auto ponovo radi normalno, i do Tz došli bez problema, a danas i nazad za Sa probati. Sad, ako je dizna?, kako je moguće da tek tako u pola vožnje zakaže, a auto sve vrijeme radilo bez ikakvih problema i prethodnih par mjeseci, i kako da se dizna "popravi" brisanjem greške
- ElRe
#41478 Re: Pitamo Mehanicare ?
Može biti do elektronike.
- drug_profi
#41479 Re: Pitamo Mehanicare ?
Pregledaj konektore na diznama.
-
Leon16v
#41480 Re: Pitamo Mehanicare ?
I on je rekao da je moguće do kontakta ili oko toga nešto jer sumnja da dizna odjednom napravi problem, ali nismo imali vremena čačkati, nego samo nastavili jer je auto postalo normalno nakon brisanja greške. I sada je sve uredu, vidjet ćemo po povratku 
- Laplace
#41481 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni u zadnje vrijeme javi grešku na prvom cilindru ali nema nikakvog trokiranja niti problema u vuči na bilo kojim obrtajima. Kao da se desi neki problem ali motor to pregura i radi a da ne osjetim u radu,jedino što vidim grešku. Na dijagnostici izbriše grešku, greška se ne pojavljuje mjesec ili duže pa se opet ponovi isto: izbaci grešku,ugasim pa upalim auto i greške nema tj. ne svijetli lampica greške (ne check engine nego onaj auto sa ključem) i motor (zasad) radi normalno. Nisam siguran da li je do dizne, konektora ili elektronike.Leon16v wrote: ↑19/05/2022 08:23 Renault Captur 2013, 1.5 dCi, jutros na putu do Tuzle, pali se lampica Engine failure hazard, auto počelo trokirat i trzat do 2000 obrtaja, preko toga i ide nekako. Kolega stao sa strane, zvali bihamk, dijagnostika izbacuje sljedeće.
Obrisao grešku, auto ponovo radi normalno, i do Tz došli bez problema, a danas i nazad za Sa probati. Sad, ako je dizna?, kako je moguće da tek tako u pola vožnje zakaže, a auto sve vrijeme radilo bez ikakvih problema i prethodnih par mjeseci, i kako da se dizna "popravi" brisanjem greške![]()
-
Leon16v
#41482 Re: Pitamo Mehanicare ?
Nije ni neki problem, da on prođe bez "simptoma" kao kod tebe, evo od jutros sve je uredu. Ali najgore što se može desiti to za sat vremena, a može i za pola godine opet.Laplace wrote: ↑19/05/2022 09:45Meni u zadnje vrijeme javi grešku na prvom cilindru ali nema nikakvog trokiranja niti problema u vuči na bilo kojim obrtajima. Kao da se desi neki problem ali motor to pregura i radi a da ne osjetim u radu,jedino što vidim grešku. Na dijagnostici izbriše grešku, greška se ne pojavljuje mjesec ili duže pa se opet ponovi isto: izbaci grešku,ugasim pa upalim auto i greške nema tj. ne svijetli lampica greške (ne check engine nego onaj auto sa ključem) i motor (zasad) radi normalno. Nisam siguran da li je do dizne, konektora ili elektronike.Leon16v wrote: ↑19/05/2022 08:23 Renault Captur 2013, 1.5 dCi, jutros na putu do Tuzle, pali se lampica Engine failure hazard, auto počelo trokirat i trzat do 2000 obrtaja, preko toga i ide nekako. Kolega stao sa strane, zvali bihamk, dijagnostika izbacuje sljedeće.
Obrisao grešku, auto ponovo radi normalno, i do Tz došli bez problema, a danas i nazad za Sa probati. Sad, ako je dizna?, kako je moguće da tek tako u pola vožnje zakaže, a auto sve vrijeme radilo bez ikakvih problema i prethodnih par mjeseci, i kako da se dizna "popravi" brisanjem greške![]()
-
Leon16v
#41483 Re: Pitamo Mehanicare ?
Update, bez problema prošao i put nazad i nije se više ni palilo Engine failure hazard... Ko zna šta je, možda je i gorivo loše naletilo. Ali eto vozit će se na pregled preventivno 
- black_adrian
- Vozim: vjetar
#41484 Re: Pitamo Mehanicare ?
imas li preporuku nekog majstora/servisa za pregled turbine i trazenje uzroka kvara? njih sam pitao, kazu da prodaju turbine samo...Qwerty1234 wrote: ↑14/05/2022 23:55 Da..ima vec jace od godine da su dole.Par servisa vec radi sa njima i ne moras nista ti.Ako ne radi taj servis sa njima gdje radis onda odradis to sam.
ili neko drugi?
ovaj majstor vlasnika kaze da prije reparacije treba naci uzrok kvara... vlasnik nije bas za da ide kod tog majstora... izmjerena je turbina putem dijagnostike i ima pritisak, al ne vuce... probao zacepiti EGR, auto kao malo bolje ide (u 2. i 3. brzini) al opet nije to to... do 2800-3000 obrtaja i nekako ide, a poslije toga jako sporo ubrzava...
imao sam passata 1.6tdi 77kw i bio je raketa za ovog 1.9tdi-a .. pa eto ako moze preporuka nekog servisa ili majstora da prenesem covjeku, gdje god je isao svako nesto lupi, niko konkretno da primi auto na detaljniji pregled...
ili savjet sta dalje raditi?
prodaja se ne isplati, a i ne treba mu bolje auto za potrebe...
- alijagoro
#41485 Re: Pitamo Mehanicare ?
Koja je razlika izmedju loseg akumulatora ili alternatora?
- kabal1337
#41486 Re: Pitamo Mehanicare ?
Dozer ili N75 trece nema
- Optimist
#41487 Re: Pitamo Mehanicare ?
Vozim se danas sa kolegom s posla, upaljena klima i cuje se neki zvuk kao sistanja, slican zvuku kad se cuje voda u radijatoru na centralnom grijanju, dok radi klima.
Hladila je sasvim normalno. Kad je ugasio klimu, i taj zvuk je prestao.
Do cega bi to moglo biti?
Hladila je sasvim normalno. Kad je ugasio klimu, i taj zvuk je prestao.
Do cega bi to moglo biti?
-
Throttle
#41488 Re: Pitamo Mehanicare ?
Fali plina, brzo ce je dopunjavat
-
Leon16v
#41489 Re: Pitamo Mehanicare ?
Meni u Fiesti isto se čuje nešto slično ali samo kada je puhanje usmjereno ka glavi, čim okrenem u noge, staklo, taj zvuk prestaje, a klima radi bez problema
- Optimist
- drug_profi
#41491 Re: Pitamo Mehanicare ?
Moze biti i zmija u kanalu. Nek zapali krpu kakvu i gurne u ventilaciju da dobro nadimi.
-
el_bake007
#41492 Re: Pitamo Mehanicare ?
mozda je do ventilatora kabine ili je isparivac supalj mada u tom slucaju bi freon trebao relativno brzo iscuriti u fullu
-
vehidone
#41493 Re: Pitamo Mehanicare ?
Majstor za MJENjAĆ
Molim za preporuku majstora za mjenjače. Golf 5 1.9 tdi mjenjač oznaka HNV. U 4.brzini kada auto držim na 60ak Km/h čuje se zujanje,pustim gas,prestane, dodam gas da držim na 60ak čuje se zujanje a kada stisnem gas da ubrzava prestane pod teretom. U 5oj brzini nemam nikakvog zujanja niti brujanja.Čini mi se da nešto slično čujem i u trećoj brzini.
U zadnjih par dana kada skrećem u desno čujem neko klokotanje (takataka) iz prednjeg lijevog točka (vozačeva strana) u lijevo ništa ne čujem. Ležaj bih isključio kao uzrok, mislim da nije. Ova se situacija dešava i čuje (takataka) i kada je u brzini i kada nije u brzini a čuje se i kada stišcem kočnicu.
Podigao sam auto na dizalicu i vrtio točak, naprijed nazad se čuje kretanje poluosovina, mislim da je normalan zvuk.
Sumnjam na nešto u mjenjaču,poluosovini,diferencijal.......
Molim vas za preporuku kome bih mogao odvesti na pregled. Majstori javite se ako ste raspoloženi da pogledate. Hvala
Molim za preporuku majstora za mjenjače. Golf 5 1.9 tdi mjenjač oznaka HNV. U 4.brzini kada auto držim na 60ak Km/h čuje se zujanje,pustim gas,prestane, dodam gas da držim na 60ak čuje se zujanje a kada stisnem gas da ubrzava prestane pod teretom. U 5oj brzini nemam nikakvog zujanja niti brujanja.Čini mi se da nešto slično čujem i u trećoj brzini.
U zadnjih par dana kada skrećem u desno čujem neko klokotanje (takataka) iz prednjeg lijevog točka (vozačeva strana) u lijevo ništa ne čujem. Ležaj bih isključio kao uzrok, mislim da nije. Ova se situacija dešava i čuje (takataka) i kada je u brzini i kada nije u brzini a čuje se i kada stišcem kočnicu.
Podigao sam auto na dizalicu i vrtio točak, naprijed nazad se čuje kretanje poluosovina, mislim da je normalan zvuk.
Molim vas za preporuku kome bih mogao odvesti na pregled. Majstori javite se ako ste raspoloženi da pogledate. Hvala
-
shandrprcSA
#41494 Re: Pitamo Mehanicare ?
43°55'33.9"N 18°06'15.9"Evehidone wrote: ↑21/05/2022 10:15 Majstor za MJENjAĆ
https://goo.gl/maps/DFBqJ9eya2tFLkxt5
Pandza Goran
063/478-407
-
vehidone
#41495 Re: Pitamo Mehanicare ?
Znači u Sarajevu ništa. Hvala Vam.shandrprcSA wrote: ↑21/05/2022 10:4043°55'33.9"N 18°06'15.9"Evehidone wrote: ↑21/05/2022 10:15 Majstor za MJENjAĆ
https://goo.gl/maps/DFBqJ9eya2tFLkxt5
Pandza Goran
063/478-407
-
nlt
#41496 Re: Pitamo Mehanicare ?
Gdje da odem da provjerim šta je sa klimom?
Prošle godine super hladila, sad kad su ove vrućine da je uključim kad ono ništa-samo obična ventilacija.
Prošle godine super hladila, sad kad su ove vrućine da je uključim kad ono ništa-samo obična ventilacija.
-
Ivo3
#41497 Re: Pedala kočnice propada!
Meni na golf 3 1.9td 55kw 1992g kocnica propadala i kao vakum neki ju vraco i slicno. Sada se normalno ponasa ali mi koci samo prednji lijevi kotac!!! Ulje ne gubi koliko sam skonto. Kad ufatim vrimena probat cu ozracit ali nekako mi se govori da je glavni kocioni...ako nema dodatni karafeka. Sta vi mislite??
- -Chesterfield-
#41498 Re: Pitamo Mehanicare ?
Jučer mi majstor reče da bih trebao promjeniti selene i nosače motora.

Gledao malo po OLX i vidim da ima ko fol SWAG. Ali nešto mi prejeftino.
Da li se na selenima mijenja kompletna guma koja je već utisnuta u ovaj dio? Mislim da li se kupuje samo guma ili kompletno, ovako?

Da li se na selenima mijenja kompletna guma koja je već utisnuta u ovaj dio? Mislim da li se kupuje samo guma ili kompletno, ovako?

- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#41499 Re: Pitamo Mehanicare ?
I to je smece kazu, originalni nosaci su navodno najbolji...
Meni cudno vibrira kad je hladan, cim stanem i izbacim iz brzine vibrira, ako se krece i 0.5km/h ne vibrira u leru, jel stanem krene, zagrijan se ne cuje...vjerovatno hidro nosac motora, na suvozacevoj strani, al neam pojma...
Meni cudno vibrira kad je hladan, cim stanem i izbacim iz brzine vibrira, ako se krece i 0.5km/h ne vibrira u leru, jel stanem krene, zagrijan se ne cuje...vjerovatno hidro nosac motora, na suvozacevoj strani, al neam pojma...
-
player_
#41500 Re: Pitamo Mehanicare ?
I meni isto majstor dijagnosticiro-Chesterfield- wrote: ↑21/05/2022 16:38 Jučer mi majstor reče da bih trebao promjeniti selene i nosače motora.
![]()
Uglavnom samo selen nije skup nije ni 10 km jedan komad, cini mi se meyle da je meni preporucen, a citav blok sa gumom da zamjenis je dosta skuplje pa izaberi...