Ako ja ovo dobro tumačim, pokušavaju Rusi da uspostave liniju po kojoj će Belgorod biti udaljen minimalno 40 km od Ukrajinaca?
Šta žele postići sa ovim, onemogućiti Ukrajincima da gađaju skladišta oružja/municije/nafte?
Zasto mi krades misli?Messier wrote: ↑19/05/2022 01:55 I mislim da smo blizu vrhuncu ludila nas, ljudi, kao vrste na planeti Zemlji..i da nece zavrsiti dobro.
Jednostavno, pruzena nam je prilika, mi se nismo pokazali dostojnim, i nestacemo.
Na neki nacin potaknuto je to nasim ludilima, zeljom za premoci, nadmoci, dominacijom..
Bakterije i virusi imaju izrazeniju simbiozu, no mi, izmedju sebe, jesmo li crni , bijeli , koga jebemo?
Postoji mnogo vrijednijih za planetu organizama od nas, i mislim da smo osudjeni na brzi nestanak.
Sta je brzo, to je relativan pojam..al 2,3 generacije maksimum naseg postojanja
https://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_SaigonThe capture of the city was preceded by Operation Frequent Wind, the evacuation of almost all American civilian and military personnel in Saigon, along with tens of thousands of South Vietnamese civilians who had been associated with the Republic of Vietnam regime. A few Americans chose not to be evacuated. United States ground combat units had left South Vietnam more than two years prior to the fall of Saigon and were not available to assist with either the defense of Saigon or the evacuation.[9] The evacuation was the largest helicopter evacuation in history.[10]: 202 In addition to the flight of refugees, the end of the war and the institution of new rules by the communist government contributed to a decline[11] in the city's population until 1979, after which the population increased again.[12]
tako su isto mislili i kad je oslobođen Konstatinopolj, ljudi koji su živjeli u Konstantinopolju su mislili da je to to, gotovo je sa ljudskom vrstom, smak svijeta, bla, bla, bla.... Doomsday s....ebabanovac wrote: ↑19/05/2022 08:04Zasto mi krades misli?Messier wrote: ↑19/05/2022 01:55 I mislim da smo blizu vrhuncu ludila nas, ljudi, kao vrste na planeti Zemlji..i da nece zavrsiti dobro.
Jednostavno, pruzena nam je prilika, mi se nismo pokazali dostojnim, i nestacemo.
Na neki nacin potaknuto je to nasim ludilima, zeljom za premoci, nadmoci, dominacijom..
Bakterije i virusi imaju izrazeniju simbiozu, no mi, izmedju sebe, jesmo li crni , bijeli , koga jebemo?
Postoji mnogo vrijednijih za planetu organizama od nas, i mislim da smo osudjeni na brzi nestanak.
Tad je toljaga bila sofisticirano oruzje.Project Lucian wrote: ↑19/05/2022 08:15tako su isto mislili i kad je oslobođen Konstatinopolj, ljudi koji su živjeli u Konstantinopolju su mislili da je to to, gotovo je sa ljudskom vrstom, smak svijeta, bla, bla, bla.... Doomsday s....e
Ma kakvo god da je oružje uvijek će biti ovih doomsady ser..a.babanovac wrote: ↑19/05/2022 08:28Tad je toljaga bila sofisticirano oruzje.Project Lucian wrote: ↑19/05/2022 08:15
tako su isto mislili i kad je oslobođen Konstatinopolj, ljudi koji su živjeli u Konstantinopolju su mislili da je to to, gotovo je sa ljudskom vrstom, smak svijeta, bla, bla, bla.... Doomsday s....e
Ne ide Rusima to je jasno još od 10. dana agresije. Ne ide ni ovo kako su zamislili ni blizu.General pukovnik Serhij Kisel, komandant elitne Prve guardijske tenkovske armije smijenjen je zbog toga što nije uspio da zauzme Harkov. Viceadmiral Igor Osipov, koji je komandovao ruskom crnomorskom flotom smijenjen je nakon što je potopljena krstarica Moskva.
Ruski šef generalštaba Valerij Gerasimov je prema britanskim procjenama za sada uspio da sačuva svoju poziciju, ali nije jasno da li i dalje uživa povjerenje predsjednika Vladimria Putina.
Momak se ocigledno malo izgubio u pojmovima. Ima milion slucajeva evakuacije kroz istoriju ali ovo ovo u Azovstalu nije evakuacija vec predaja. Da su evakuirani ne bi zavrsili u Rostovu ili u zatvorima u Donjecku.Škobo Habu wrote: ↑19/05/2022 08:12https://en.wikipedia.org/wiki/Fall_of_SaigonThe capture of the city was preceded by Operation Frequent Wind, the evacuation of almost all American civilian and military personnel in Saigon, along with tens of thousands of South Vietnamese civilians who had been associated with the Republic of Vietnam regime. A few Americans chose not to be evacuated. United States ground combat units had left South Vietnam more than two years prior to the fall of Saigon and were not available to assist with either the defense of Saigon or the evacuation.[9] The evacuation was the largest helicopter evacuation in history.[10]: 202 In addition to the flight of refugees, the end of the war and the institution of new rules by the communist government contributed to a decline[11] in the city's population until 1979, after which the population increased again.[12]
Jebe tebe to samopouzdanje, koje na ovakvim stvarima pokazuje koliko je krhko. Odmori malo, ne maltretiraj svojom personalnoću druge.
Narcizam je bolest.
Suština je u tome da su Ameri i Rusi, iza kulisa, dogovorili evakuaciju. Evakuacija, u ostalom, traje već sedmicama...
Slazem se potpuno, mislim da su na pocetku jasno rekli da Azov ne ulazi u nikakve kalikulacije o razmjenama i pustanju.Škobo Habu wrote: ↑19/05/2022 09:28Suština je u tome da su Ameri i Rusi, iza kulisa, dogovorili evakuaciju. Evakuacija, u ostalom, traje već sedmicama...
Rusi su pristali da razmjene pripadnike OSU-a, ali pripadnike "Azova" sigurno neće...
Krajnje je vrijeme za elektronske protivmjere...babanovac wrote: ↑19/05/2022 08:04Zasto mi krades misli?Messier wrote: ↑19/05/2022 01:55 I mislim da smo blizu vrhuncu ludila nas, ljudi, kao vrste na planeti Zemlji..i da nece zavrsiti dobro.

Tenkovi T-72M1 i T-72M1R koje su donirali naši poljski saveznici s već ugrađenim elementima dinamičke zaštite Contact-1, koje su češki saveznici predali iz tvrtke STV Group već na istočnoj bojišnici
Slusao sam neki dan Roberta Barića koji opisuje situaciju u Donbasu i tvrdi da padom Sjeverodonjecka se moraju Ukrajinci povuci na rezervni odbrambeni polozajSovanjsk-Kromatorsk.Zato je Izjum jako vazan i sve zavisi od kontra udara iz pravca Harkiva.lajkujMe wrote: ↑19/05/2022 08:22 Ovo oko Popasne je sve opasnije i opasnije.
Necu da polemisem zasto su Ukrajinci napustili polozaje oko Popasne vjerovatno odbrana postala nemoguca ali padom Popasne otvorila se pandorina kutija.
Polako ali sigurno iz Popasne Rusi idu na vise pravaca i uzimaju okolicu.
UA mora pod hitno ne samo zaustaviti nego izvrsiti zestok kontranapad i vratiti Popasnu pod svoje.
Ovako ako nastavi za 7-8 dana desice ce se kolaps i okruzenje
![]()
Ovdje mnogo skripi i UA ako ne uradi nesto morace povuci snage i izgubiti veliki dio teritorije.
Iskreno malo sam pesimistican sto se tice Donbasa.
Znamo da je RF artiljerijs uzasna na svim ovim pravcima ali stvar koja dodatna pogorsava situaciju je sto je podrucje Odbrane relativno malo sto omogucuje veliku koncentraciju paljbe.
UA ne moze da parira takvoj vatrenoj moci ni blizu pa moraju pazljivo birati djelovanje svoje Artiljerije.
Vidi se na terenu pomak UA artiljerije u unistavanju kljucne opreme u pozadini.
EW sistemi, PVO sistemi, Komandni stabovi, skladista municije i udari na RF artiljeriju.
Ali sve to je nedovoljno za zaustavljanje Ruske artiljerije.
Sta mogu uraditi? Iskreno nemam pojma treba im neki game changer na terenu sto moze onesposobiti RU ariljeriju.
Moraju povecati udare na Rusku artiljeriju puta 10