dođu poticaji od države, onda ide: nema za sirotilju, mnogo je milion nekome ko ima, daj nama za plin, smanji cijenu goriva
svi moraju sve
Moderators: _BataZiv_0809, anex
I obavezne spekulacije o talovima, to si zaboraviomk ultra wrote: ↑18/05/2022 22:51 da je izašla vijest kako je prošle godine registrovan jednocifren broj električnih vozila i možda dvocifren hibrida (novih) bili bi komentari kako nema poticaja od države
dođu poticaji od države, onda ide: nema za sirotilju, mnogo je milion nekome ko ima, daj nama za plin, smanji cijenu goriva
svi moraju sve![]()
Elektro automobil u konačnici, kada se sve zbroji (proizvodnja baterija, njihovo lagerovanje nakon životnog vijeka, struja itd ...) uopšte manje ne zagađuje planetu nego običan benzinac.citroen xm wrote: ↑18/05/2022 23:21 A stvarno šta je sa podsticajem za ugradnju plina. I plin je ekološki prihvatljivo gorivo. Eto recimo neka da svima koji ugrađuju plin 300 KM. To su 33 vlasnika subvencionisana za 10000 KM. Siguran sam da 33 auta na plin, u odnosu na 33 benzinca daleko više doprinose smanjenju zagađenja nego što to uradi jedan elektro automobil u odnosu na 32 benzinca.
Misliš masama, ne pojedincima...citroen xm wrote: ↑18/05/2022 23:37 Naravno, sve je to manje više poznato ali pojedincima ne vrijedi objašnjavati.
https://rivian.com/r1tPandakonda wrote: ↑18/05/2022 23:51 pozdrav za e-kipu![]()
nakon ove objave od federalne vlade sam krenuo malo detaljnije istrazivati elektricna i hibridna auta. I prije sam ali eto ako vec ima neka opcija ustede, sto da se ne iskoristi. Zanima me koja bi elektricna ili hibridna auta preporucili za ove nase gradiće (tuzla, zenica, bl etc.) i puteve a da me ne lupi puno po dzepu ? Trazim nesto manje, znaci nikakvi SUV i karavani, malo da gustiram u samackom zivotu dok mogu. Naravno da cijena bude u rangu da se ova subvencija isplati, a ne da je auto 80k![]()
Toyota Yaris mi na prvu izgleda privlacno samo sto se ne razumijem u e-auta tako da nisam siguran da li dobar izbor.
Fiat 500 Hybrid, Panda Hybrod, Tipo Hybrid.Pandakonda wrote: ↑18/05/2022 23:51 pozdrav za e-kipu![]()
nakon ove objave od federalne vlade sam krenuo malo detaljnije istrazivati elektricna i hibridna auta. I prije sam ali eto ako vec ima neka opcija ustede, sto da se ne iskoristi. Zanima me koja bi elektricna ili hibridna auta preporucili za ove nase gradiće (tuzla, zenica, bl etc.) i puteve a da me ne lupi puno po dzepu ? Trazim nesto manje, znaci nikakvi SUV i karavani, malo da gustiram u samackom zivotu dok mogu. Naravno da cijena bude u rangu da se ova subvencija isplati, a ne da je auto 80k![]()
Toyota Yaris mi na prvu izgleda privlacno samo sto se ne razumijem u e-auta tako da nisam siguran da li dobar izbor.
Da su im cijene paprene, vala jesu i paprene i zabiberene.mk ultra wrote: ↑18/05/2022 22:51 da je izašla vijest kako je prošle godine registrovan jednocifren broj električnih vozila i možda dvocifren hibrida (novih) bili bi komentari kako nema poticaja od države
svi moraju sve![]()
Rece covjek nece SUV, pa sigurno hoce pickupLaplace wrote: ↑19/05/2022 08:08https://rivian.com/r1tPandakonda wrote: ↑18/05/2022 23:51 pozdrav za e-kipu![]()
U osnovi nisu... ne znam gdje si to vidioRagibUzoriti wrote: ↑19/05/2022 09:47Da su im cijene paprene, vala jesu i paprene i zabiberene.mk ultra wrote: ↑18/05/2022 22:51 da je izašla vijest kako je prošle godine registrovan jednocifren broj električnih vozila i možda dvocifren hibrida (novih) bili bi komentari kako nema poticaja od države
svi moraju sve![]()
Svugdje u svijetu elektricna auta u osnovi jeftinija od ovih sa fosilnim gorivima, samo kod nas 80+ milja...
Lov u mutnom.
Naš narod ne čita do kraja a komentariše (mislim na sebe).
Ma Rivian je super prijedlog, hvale ga bas... ali kod nas dok bi stiglo mozes uzeti sta hoces
U zemlji u kojoj ja zivim npr e-golf je jeftiniji od benzinca golfa.azdralovic wrote: ↑19/05/2022 09:48U osnovi nisu... ne znam gdje si to vidioRagibUzoriti wrote: ↑19/05/2022 09:47
Da su im cijene paprene, vala jesu i paprene i zabiberene.
Svugdje u svijetu elektricna auta u osnovi jeftinija od ovih sa fosilnim gorivima, samo kod nas 80+ milja...
Lov u mutnom.
e-golf je stari model a eniro moze biti jeftiniji samo ako ima bas opasne subvencije, cca 25% je skuplji bilo gdje po regularnoj cijeniRagibUzoriti wrote: ↑19/05/2022 09:56U zemlji u kojoj ja zivim npr e-golf je jeftiniji od benzinca golfa.
Kia ENiro je jeftinija od Niro hybrid
itd