canvra888 wrote: ↑18/05/2022 13:33
zigson wrote: ↑18/05/2022 13:23
Da verzija do 2016, nije facelift.
Super objasnjenje to me interesovalo. S obzirom na te probleme mozda bi bolje bilo naci primjerak sa 3.0 motorom ipak, ali 2.5 oznake. Ali oni su rijetki, ako ih ima uopste u f30. Znam da u f10 ima.
Koji motor i mjenjac bi preporucio za f30 onda?
Nema ih sa 3.0, a sa 25d oznakom u F30

U F10 je bio samo prvu godinu proizvodnje, nakon čega je 25d zamijenjen gore pomenutim 2.0 N47 sa dvije turbine.
Ako već gledaš isključivo dizele, 3.0 N57 sa ZF mjenjačem (u dobrom stanju) je ubjedljivo najbolji izbor.
Ako ti je to previše, što se mene tiče, uopće nije loša opcija ni klasični 320d i sa manuelnim mjenjačem (ako nađeš nekog sa dobrim ZF, tim i bolje), ja ne bih bježao ni od te varijante. 184 ks u trici je sasvim dovoljno glede performansi, vjeruj mi. Možda ti je i pametnije izbjeći rizik sa dodatnom turbinom, a što se lanca tiče, nije to toliki bauk, barem ako mene pitaš. Odvojiš još dodatnih 700-1000 KM pri kupovini i riješiš to odmah nakon što kupiš (naravno sa nekim kvalitetnim proizvođačem lanca, tipa Febi) i miran si 100-150 kkm.
Što se A5 tiče, svjestan si i sam da je to skroz druga filozofija, sve na kraju o tebi ovisi šta te više privlači. Ne znam koje bi tu varijante gledao.
F10 također pored gore navedenih problema sa pomenutim motorima ima i problematičan ovjes pa treba i to uzeti u obzir.
Prvo hvala na bas opsirnim odgovorima.
Gledam najvise i 99% da cu uzeti automatik ipak, ne mogu vise da saltam
Gdje god sam citao za ZF pise da je najbolji i nakvalitetniji mjenjac, tako da bih to najradije ganjao. Nema bas puno ni izbora na olx, meni je zapala za oko ova F30
BMW F30 325d Automatik 320d (35.000 KM)
https://www.olx.ba/r/46489209/38949
Pa sam zato i pitao, i da li je realna cijena, s obzirom da je i on pofino pregulio.
Ma da, lanac sad i nije bauk toliki koliki je prije par godina bio, to se slazem takodjer. A sad ni reparacija/zamjena te male turbine ne moze biti neki bauk, s obzirom da je 2.0 motor opet.
Sad vec sa 3.0 ne bih da se natezem i da placem ako mi nesto ode, tako da ipak malo sigurniju/bezbolniju opciju trazim. Ne da krhnem sve pare lupam i da onda poslije kmecim kako bmw ne valja kad dobijem predracun 4000
Ma svidja mi se A5 facelift onaj 2012-2015 sa ledovima, ali unutra, pft sta znam, nije to taj ugodjaj u voznji.. 2.0 bezveze, 3.0 prednji pogon uzimati mi je isto bezveze, dok 3.0 quattro sa s-tronic mjenjacem su preskupi + odrzavanje, + predjem pofino kilometara tako da ono ulozeno-dobijeno nije bas ok.
Tako da od ovih svih opcija neki najbolji izbor bi mi bio F30, s obzirom na sve