Ukrajina

GAU8

#86501 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

sumirprimus wrote: 16/05/2022 11:26 jelde ono cesto iz tog ruskog sveta i satelita naravno, prvenstveno na njih i mislim spominju pojam denacifikacije ukrajine koji je btw apsurd sam po sebi, dok istovremeno, ovakvi su njihovi glavni i podrzavatelji..
vrlo bitno za cijelu pricu i temu, ko je na kojoj strani i ko se protiv koga bori posto se ovde mjesecima pokusava nametnuti takav narativ. i ne samo ovde naravno, generalno.

Image

Image

kontekst i osobu nije moguce pogresno razumjeti, ako se razumijemo.
Slava Ukrajini i slava njenim braniteljima, svih konfesija i opredjeljenja. bitno je da su ljudi :thumbup:
Dobro, trebalo bi pogledati prvo autenticnost i istinitost po pitanju tweeta ovog Gorana Davidovica
lajkujMe

#86502 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Azov Donjetsk

Borbe first person
Mrljavi

#86503 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

lajkujMe

#86504 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

splinter

#86505 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 16/05/2022 11:28 Mene samo brine šta će se desiti u slučaju da Rusi izvrše aneksiju okupiranih ukrajinskih teritorija? U tom slučaju bi smatrali da je napad na te teritorije napad na Rusiju, sa se osjećaju ugroženo, da je postojanje Rusije dovedeno u pitanje, i već sva ta priča koja ide uz to.
Može li neko objektivan prokomentarisati ovo iznad?
Ništa to neće promijeniti u konačnici. Jednostrano priznanje privremeno okupirane teritorije nema nikakvu težinu u međunarodnim odnosima.
Pa roka ukrajinska artiljerija svakodnevno u Lugansk i Donbas koji su naslonjeni na Rusiju, a o južnoj Ukrajini da ne govorimo. Tamo će se Ukrajinci morati bolje organizovati u partizanske i gerilske odrede i bucati ruske osjetljive i nezaštićene tačke duboko u pozadini, kako bi jedinicama na frontu olakšali posao.
Jednostvano Rusija više nema ni snage ni resursa da sad pojačava dejstva, možda jedino da održava intenzitet postojećih, ali već su dosta istrošeni, a rat može potrajati boga pitaj koliko još. Imam osjećaj da bi sada Ukri mogli hladno upasti desetak kilometara u rusku teritoriju na mjestima gdje su došli do granice, niko im ne bi pružio otpor.
lajkujMe

#86506 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Na pocetku rata malo mi je cudno bilo ovo oko starlinka.

Sad uvidjam koliko je takticki bitan za ovaj rat.
Decentrilizovani lanac komunikacije s frontom.
Koji je haman ne moguce opstruirati i pronaci (preslab signal).

Postavljaju se na komandna mjesta, linije, vozila...
S par hiljada ovih komada uvezanost Ukrajinske vojske je na vrhunskom nivou plus sto je digitalni nacin komunikacije sto otvara mogucnosti za softwerska rjesenja na bojisnici.
Ili ti ga poor mans link 16
ketronsd1

#86507 Re: Ukrajina

Post by ketronsd1 »

laserShow wrote: 16/05/2022 09:42 Ovdje se kreira nerealna slika, jer se samo postavljaju gubici agresora. Da da znam, "ne zelimo radi postovanja prema Ukrajincima" postavljati njihove gubitke. Kakvo postovanje?

Kako god, gubici na obje strane su enormni i ovo ce pofino potrajati
Hajde jos jednom ponovi :izet:
lajkujMe

#86508 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Inace Herson oblast se uveliko zakuhava posljednja 2 dana.
Ukrajinci su ti koji zakuhavaju.
Broj upotrebe artiljerije je porastao na 100 dnevno.
Borbena avijacija se takodjer koristi.
Sta se tacno desava ne znam

Izgleda da su partizani u pozadini dobili mine za remecenje Rusa u pozadini
drug_profi

#86509 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Naslovnica wrote: 16/05/2022 11:28 Mene samo brine šta će se desiti u slučaju da Rusi izvrše aneksiju okupiranih ukrajinskih teritorija? U tom slučaju bi smatrali da je napad na te teritorije napad na Rusiju, sa se osjećaju ugroženo, da je postojanje Rusije dovedeno u pitanje, i već sva ta priča koja ide uz to.
Jednostrana odluka Rusa nema nikakav međunarodno pravni efekat. Legalizacija otetog u ratu nikom se ne bi dopala, tako da bi njihovo pravdanje za nuklearke bilo besmisleno. Pod tim okolnostima ih mogu i sad upotrijebiti. Dakle odluka o tome ne zavisi od istinskoj ugorženosti Rusije kao države, već o ugroženosti uspjeha osvajačkog pohoda.
Naslovnica

#86510 Re: Ukrajina

Post by Naslovnica »

splinter wrote: 16/05/2022 11:40
Ništa to neće promijeniti u konačnici. Jednostrano priznanje privremeno okupirane teritorije nema nikakvu težinu u međunarodnim odnosima.
Pa roka ukrajinska artiljerija svakodnevno u Lugansk i Donbas koji su naslonjeni na Rusiju, a o južnoj Ukrajini da ne govorimo. Tamo će se Ukrajinci morati bolje organizovati u partizanske i gerilske odrede i bucati ruske osjetljive i nezaštićene tačke duboko u pozadini, kako bi jedinicama na frontu olakšali posao.
Jednostvano Rusija više nema ni snage ni resursa da sad pojačava dejstva, možda jedino da održava intenzitet postojećih, ali već su dosta istrošeni, a rat može potrajati boga pitaj koliko još. Imam osjećaj da bi sada Ukri mogli hladno upasti desetak kilometara u rusku teritoriju na mjestima gdje su došli do granice, niko im ne bi pružio otpor.
Ma znam da ovo što Rusija namjerava nema nikakvu težinu u međunarodnim odnosima, ali ima u njihovim ludim glavama.
Evo ovo što rade i namjeravaju da rade sa najavama o "referendumu" u Hersonu i mnogim drugim okupiranim oblastima.
Opet ponavljam, da ne bude "ovo je sada Rusija, napali ste Rusiju, opšta mobilizacija, atomska, šta ja znam, svašta mi prolazi kroz glavu, ali najbitnija od svea je da hoće da ove teritorije pripoje Rusiji i to je veoma opasna situacija.
apsidejzi

#86511 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

drug_profi wrote: 16/05/2022 10:21
lajkujMe wrote: 16/05/2022 09:58 Onda dolazimo do cinjenica da Ukrajinska vojska danas dvostruko jaca nego 24 februara.

I sad zbog toga bi se Ukrajinci kao trebali pomiriti s Ruskom agresijom?

Aha malo morgen, ocekujte tesko bucanje Ruskih snaga.
Strah me je politike. Ali vjerujem da USA i UK rade iza zavjesa i po Rusiji.
Ne smije se dirati N arsenal, i treba se pronaci Putinov nasljednik.
Nikome na zapadu nije u cilju slaba i osramocena Rusija koliko god to kontradiktorno zvucalo. Uvijek mora postojati prijetnja, makar virtuelna jer o njoj ovisi vojna industrija i rekao bih cjelokupni ljudski napredak. Nazalost, vecina tehnologije prvo zazivi u vojnoj industriji pa tek onda dodje u civilnu ekonomiju. Internet je tako nastao, telekomunikacije su tako nastale, mape i navigacija je tako nastala, lansiranje satelita, avijacija, zeljeznica, brodski saobracaj. Kroh historiju vidimo da je zelja za kontrolom resursa bila vodilja razvoja vojne industrije.

Kako ce ovaj rat zavrsiti? Pa zavrsice preslaganje geopolitickih kockica. Nit ce ukrajinska vojska istjerati ruse, nit ce rusi vise ista zauzet. Rusi ne mogu ocito, a ukrajincima se daje taman toliko oruzja da ih se drzi na vela havle. Cim krenu uzimati malo vise teritorije, smanjice im se isporuka. Djelomicno zbog ruskih nuklearki, a djelomicno sto je ovo jezik geopolitike. Na ovaj nacin se rusima salje poruka i stavlja ih se na svoje mjesto. Do sada smo mislili da su broj 2 u svijetu, ispostavilo se da nisu. Oni sad to moraju progutati a ako nece, mi cemo isporuciti jos oruzja. Kad progutaju i podviju rep, dobice vjerovatno Krim i Donbas a mozda i Lugansk citav i tu se prica zavrsava.

Ukrajince niko nece ni pitati. Samo ce im zavrnuti ruku kao i nama. Nema vise isporuka oruzja ako nastavite. Svedska i Finska idu u NATO u nove pobjede, sada vec protiv Kine i cica mica gotova prica. NATo jaci za dvije veoma razvijene armije sa ekstra jakom vojnom industrijom, Rusija dobila dio ukrajinskih prerija ali izgubila uticaj a Kina gleda i uci. Kina je veoma nervozna sada.
GAU8

#86512 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

apsidejzi wrote: 16/05/2022 11:57

Nikome na zapadu nije u cilju slaba i osramocena Rusija koliko god to kontradiktorno zvucalo. Uvijek mora postojati prijetnja, makar virtuelna jer o njoj ovisi vojna industrija i rekao bih cjelokupni ljudski napredak. Nazalost, vecina tehnologije prvo zazivi u vojnoj industriji pa tek onda dodje u civilnu ekonomiju. Internet je tako nastao, telekomunikacije su tako nastale, mape i navigacija je tako nastala, lansiranje satelita, avijacija, zeljeznica, brodski saobracaj. Kroh historiju vidimo da je zelja za kontrolom resursa bila vodilja razvoja vojne industrije.

Kako ce ovaj rat zavrsiti? Pa zavrsice preslaganje geopolitickih kockica. Nit ce ukrajinska vojska istjerati ruse, nit ce rusi vise ista zauzet. Rusi ne mogu ocito, a ukrajincima se daje taman toliko oruzja da ih se drzi na vela havle. Cim krenu uzimati malo vise teritorije, smanjice im se isporuka. Djelomicno zbog ruskih nuklearki, a djelomicno sto je ovo jezik geopolitike. Na ovaj nacin se rusima salje poruka i stavlja ih se na svoje mjesto. Do sada smo mislili da su broj 2 u svijetu, ispostavilo se da nisu. Oni sad to moraju progutati a ako nece, mi cemo isporuciti jos oruzja. Kad progutaju i podviju rep, dobice vjerovatno Krim i Donbas a mozda i Lugansk citav i tu se prica zavrsava.

Ukrajince niko nece ni pitati. Samo ce im zavrnuti ruku kao i nama. Nema vise isporuka oruzja ako nastavite. Svedska i Finska idu u NATO u nove pobjede, sada vec protiv Kine i cica mica gotova prica. NATo jaci za dvije veoma razvijene armije sa ekstra jakom vojnom industrijom, Rusija dobila dio ukrajinskih prerija ali izgubila uticaj a Kina gleda i uci. Kina je veoma nervozna sada.
Zaboravljaš Kinu koja će preuzeti rusku poziciju tzv. druge sile.
Rusija spada na rang Indije ili Pakistana...
splinter

#86513 Re: Ukrajina

Post by splinter »

Naslovnica wrote: 16/05/2022 11:52
splinter wrote: 16/05/2022 11:40

Ma znam da ovo što Rusija namjerava nema nikakvu težinu u međunarodnim odnosima, ali ima u njihovim ludim glavama.
Evo ovo što rade i namjeravaju da rade sa najavama o "referendumu" u Hersonu i mnogim drugim okupiranim oblastima.
Opet ponavljam, da ne bude "ovo je sada Rusija, napali ste Rusiju, opšta mobilizacija, atomska, šta ja znam, svašta mi prolazi kroz glavu, ali najbitnija od svea je da hoće da ove teritorije pripoje Rusiji i to je veoma opasna situacija.
Mislim da nemaju snage za bilo kakav veći belaj, ali možda jedino da održavaju status trajnog sukoba u Ukrajini, što opet na kraju ni samim rusima ne ide u prilog, no očito o tome oni ne razmišlju previše.
Mislim da od opće mobilizacije nema ništa, barem ne ne u punom kapacitetu. Možda je jedna od izlaznih strategija, za neuspjeh na bojnom polju. Haj ga znaj. Vidim i neki ruski zvaničnici su bili prije par dana u posjeti Hersonu, ali taj grad neće ostati u rukama rusa, to je sigurno. Možda je u pitanju neko bacanje prašine u oči, neka distrakcija.
janje_

#86514 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

U Khersonskoj oblasti izgleda da je ova "Sigurica" (Snihurivka) ključna tačka za početak čišćenja desne obale Dnjepra. Tu tuče i UA avijacija.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#86515 Re: Ukrajina

Post by pici »

sumirprimus wrote: 16/05/2022 11:16 nije dzaba i jura konacno puko :) :izet:
kako ce samo biti bolno otvaranje nazor očiju u ruskom svetu i satelitima, bice milina pratit i citat
Taj svet puca po savovima i bice bolno otreznjenje, mogunosti gradjanskog rata su sad vec ozbiljne.
SanskiBiser

#86516 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

sumirprimus wrote: 16/05/2022 11:00

i naravno fali nam spreca :(
no neke stvari su ocigledne, ne moze se vise ni jura suzdrzati :lol: :-)
da da , sace ruje samljet ukre, sace kotao, burek pita sač, sace mariupol, sace naciji pobjec u poljsku ja ja :izet:
samo rokaj orke, dok se skroz ne raspadnu, nece ni snovi mnogih iz ruskog sveta i satelita. :izet:
kako ce bolno biti budjenje iz ruzicastog sna o nepobedivosti ruske armade :bih:
1.20

prsno Jura ovo je gore nego da WarGonzo pocne kritikovati. 8-) Kaze mozda ce me privesti i poslati u zatvor zbog ovoga ali ja ne mogu vise da cutim, ovako je reagovao na poteze Armena u Nagorno Karabahu eto sta je docekao da na Ruse reaguje isto...

Dva mjeseca kaze cuti i nece da komentarise javno a poslao je upite svima na drzavnom nivou, ministarstivima kaze samo jos ormarima u drzavnim institucijama nije pisao i trazio odgovore za gluposti koje su radjene tokom Februara i marta narocito oko Kijeva. Niko mu kaze nije ni barem neki formalan odogovor poslao pa makar i odbijenicu. Bilohorivka je kap koja je prelila casu, dovela ga skoro do nervnog sloma, kaze da za ovakvu glupost neko mora da odgovara, mora se objaviti imenom i prezimeno i pozvati odgovornost ali to se u Rusiji nece nikada destiti jer greske se ne priznaju a ako nema gresaka onda nema ni ucenja iz istih.. nefleksibilnost, neadaptibilnost i predvidljivost ruske vojske koju Ukrajinci vec 3 mjeseca kaznjavaju. Dronovi i bespilotne letjelice i manjak istih kod Rusa je ogroman problem, puno izgubljeno vec, ne mogu se nove proizvesti brzo, nedostaje komponenti, nedostaje termovizijske opreme, optika i kamera....
Spomenuo je Aleksanddra Prokriskina, sovjetskog asa, Marsala avijacije, heroja SSSR, koji je tokom WW2 radio na stalnoj edukaciji pilota, ucilo se na greskama, prilagodjavalo taktici i opremi protivnika...takvih oficira kaze Jura danas izgleda u ruskoj vojsci nema s takvim mindsetom...
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Pokryshkin
Last edited by SanskiBiser on 16/05/2022 12:14, edited 1 time in total.
lajkujMe

#86517 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Slomili puno vazniji i puno jaci Sovjetski savez da ne bi slomili Rusiju :lol:
Zapad je dozivio procvat drustva od 1991 do 2014 tad se Rusija vratila i nastaju problemi.

Ko je pratio podcast Joe Rogana s onim Ex CIA agentom zna sta je pomenuti rekao

Rusi su uzeli vise nego sto mogu podnijeti, prava prijetnja je Kina a Ruse cemo rjesiti lako.

Tako da je to ta prica, Zapadu odgovara unistenje Rusije (potencijalno i problemi na granici s Kinom)
Cim se rjese Rusije Kina je next a ona je velik zalogaj i trenutno jedina briga Amerike.
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#86518 Re: Ukrajina

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

E, jbga, jos samo da si rekao da se Ukrajinci trebaju izviniti sto su ih Rusi tuli i razvalili im zemlju.
apsidejzi

#86519 Re: Ukrajina

Post by apsidejzi »

Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 16/05/2022 12:13

E, jbga, jos samo da si rekao da se Ukrajinci trebaju izviniti sto su ih Rusi tuli i razvalili im zemlju.
Kako si dosao do tog zakljucka iz mog teksta?
GAU8

#86520 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

SanskiBiser wrote: 16/05/2022 12:08
sumirprimus wrote: 16/05/2022 11:00

i naravno fali nam spreca :(
no neke stvari su ocigledne, ne moze se vise ni jura suzdrzati :lol: :-)
da da , sace ruje samljet ukre, sace kotao, burek pita sač, sace mariupol, sace naciji pobjec u poljsku ja ja :izet:
samo rokaj orke, dok se skroz ne raspadnu, nece ni snovi mnogih iz ruskog sveta i satelita. :izet:
kako ce bolno biti budjenje iz ruzicastog sna o nepobedivosti ruske armade :bih:
1.20

prsno Jura ovo je gore nego da WarGonzo pocne kritikovati. 8-) Kaze mozda ce me privesti i poslati u zatvor zbog ovoga ali ja ne mogu vise da cutim, ovako je reagovao na poteze Armena u Nagorno Karabahu eto sta je docekao da na Ruse reaguje isto...

Dva mjeseca kaze cuti i nece da komentarise javno a poslao je upite svima na drzavnom nivou, ministarstivima kaze samo jos ormarima u drzavnim institucijama nije pisao i trazio odgovore za gluposti koje su radjene tokom Februara i marta narocito oko Kijeva. Niko mu kaze nije ni barem neki formalan odogovor poslao pa makar i odbijenicu. Bilohorivka je kap koja je prelila casu, dovela ga skoro do nervnog sloma, kaze da za ovakvu glupost neko mora da odgovara, mora se objaviti imenom i prezimeno i pozvati odgovornost ali to se u Rusiji nece nikada destiti jer greske se ne priznaju a ako nema gresaka onda nema ni ucenja iz istih.. nefleksibilnost, neadaptibilnost i predvidljivost ruske vojske koju Ukrajinci vec 3 mjeseca kaznjavaju. Dronovi i bespilotne letjelice i manjak istih kod Rusa je ogroman problem, puno izgubljeno vec, ne mogu se nove proizvesti brzo, nedostaje komponenti, nedostaje termovizijske opreme, optika i kamera....
Spomenuo je Aleksanddra Prokriskina, sovjetskog asa, Marsala avijacije, heroja SSSR, koji je tokom WW2 radio na stalnoj edukaciji pilota, ucilo se na greskama, prilagodjavalo taktici i opremi protivnika...takvih oficira kaze Jura danas izgleda u ruskoj vojsci nema s takvim mindsetom...
https://en.wikipedia.org/wiki/Alexander_Pokryshkin
Lako je biti general poslije bitke. Lako je govoriti kako su bili glupi nakon što je evidentno da su bili glupi.
Treba uvidjeti zabludu prije nego što se počini glupost.
A rusi trenutno to još uvijek ne mogu.
Hebe ih sistem.
sumirprimus

#86521 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Leopard_SA

#86522 Re: Ukrajina

Post by Leopard_SA »

apsidejzi wrote: 16/05/2022 12:19
Ima Bosne_Bice Bosne wrote: 16/05/2022 12:13

Kako si dosao do tog zakljucka iz mog teksta?
U pravu je @apsidejzi. Velika je mogućnost da zapad zaustavi Ukrajinu kao što je nas. Ne treba zaboraviti da je Rusija kao ekonomski partner puno bitnija Europi od Ukrajine
Spiritbreaker

#86523 Re: Ukrajina

Post by Spiritbreaker »

Ne budite naivni, zaustavljanje Rusije u politickom smislu znaci da ih mozete(sto nije realno), imati na granicama od Goteborga do delte Dunava. Rusija je na koljenima, sada ide zavrsni udarac, ko sto su Ameri rekli na pocetku, Ukraine is the weak belly of Russia...
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#86524 Re: Ukrajina

Post by pici »

Moram malo off topic u vezi Kine.Kina je hibrid to je jos veci tigar od papira od rusije.Ekonomija kine nije oslonjena na unutrasnju potrosnju nego na vanjsku kao i rusija.Znaci bez izvoza je kina u rangu Sri lanke i Poloneza.Zapad tj anglosaksonci prvenstveno imaju strahovitu unutarnju potrosnju tj obrt novca i to je tako i ne moze se promjeniti bez udara astereoida il nuklearnog rata.
Ljudi moji evo ponavljam vec stohiljaditi put, Amerika je tokom 1944 proizvodila jedan bojni brod dnevno, 1944 godine heeeejjj koji je to gigant od drzavetine.
Ukrajinci a prvenstveno i mi u BiH moramo se drzati anglosasa pa makar dubili na glOvi.Inace ce mo biti ko kadirovci, palestinci, sibirci itd.To je tako i šlus.
sumirprimus

#86525 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

pici wrote: 16/05/2022 12:29 Moram malo off topic u vezi Kine.Kina je hibrid to je jos veci tigar od papira od rusije.Ekonomija kine nije oslonjena na unutrasnju potrosnju nego na vanjsku kao i rusija.Znaci bez izvoza je kina u rangu Sri lanke i Poloneza.Zapad tj anglosaksonci prvenstveno imaju strahovitu unutarnju potrosnju tj obrt novca i to je tako i ne moze se promjeniti bez udara astereoida il nuklearnog rata.
Ljudi moji evo ponavljam vec stohiljaditi put, Amerika je tokom 1944 proizvodila jedan bojni brod dnevno, 1944 godine heeeejjj koji je to gigant od drzavetine.
Ukrajinci a prvenstveno i mi u BiH moramo se drzati anglosasa pa makar dubili na glOvi.Inace ce mo biti ko kadirovci, palestinci, sibirci itd.To je tako i šlus.
haj ti to dokazi ovim nasim ,sto bi lovili pravdu po bijelom svijetu iako je i ovde za nas nema. :-)
Post Reply