Ukrajina
- Spiritbreaker
#86451 Re: Ukrajina
Izium je haman najveci ruski poraz i groblje vojnika. kakav Kijev, ovdje su najvise popusili. Severnodoneck ce pasti najvjerovatnije, osim ako se neko cudo ne desi. Nazalost dok se orci nisu bili ukupali u Hersonu, bilo je moguce one proteste iskoristit za lagani ulazak u grad...
-
saimidin
#86452 Re: Ukrajina
Mrljavi wrote: ↑16/05/2022 07:45SVE IDE PO PLANU!!!
Prvi plan je bio ogromni kotao od pola Ukrajine pravcem Kyiv - Odesa
Drugi plan veliki kotao Kyiv/Cernihiv - Mykolaiv
Treci kotao Sumy - Zaporozje
Cetvrti onaj kotlic od 20l Harkiv - Mariupol
Za peti plan je odabran mali porodicni kotlic od 5l Izium - Donjeck
Sesti plan cutura Bilohorivka - Popasna
Sedmi je koliko vidim bacanje mesa u vatru kod Sjeverodonjecka, bez kotlica...
Istini za volju, gulas se u Ukrajini krcka vec neko vrijeme, al' je pun ruskog mesa.
Idi u kotlic ... polenu mi supa kad se ne udavi
- Spiritbreaker
#86453 Re: Ukrajina
Vjerovatno ide uskoro proglasenje narodne Republike Herson, i anekcija sa Donbasom u Rusiju, uz nekakve prividne referendume. Nadam se samo da ce do tada da se vijori ukrajinska zastava u Hersonu.lajkujMe wrote: ↑16/05/2022 09:15 Cuj dizanje morala izvini samo da opet napisem
Plan A zauzimanje cijele Ukrajine 3 dan neuspjelo
Plan B zauzimanje Kijeva, Sumi, Cernijev i Harkiv 7 dan neuspjelo
Plan C zauzimanje Odese i Kijeva 15 dan neuspjelo
Plan D povlacenje i Zauzimanje Karkiva, Odese, Donbasa i Lughansk i Zaporozja 30 dan neuspjelo
Plan E zauzimanje u jednom mahu Donbasa i Lughanska 40 dan neuspjelo
Plan F limitirano zauzimanje Izum-Popasna 60 dan neuspjelo
Plan G, dovoljno zauzeti Severodonetsk to jest samo Lughansk u toku vjerovatno nece uspjeti
Plan H povratak na granice i molit boga da Ukrajinci nisu zeljni osvete uskoro izvodjenje plana
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#86454 Re: Ukrajina
Ovdje se kreira nerealna slika, jer se samo postavljaju gubici agresora. Da da znam, "ne zelimo radi postovanja prema Ukrajincima" postavljati njihove gubitke. Kakvo postovanje?
Kako god, gubici na obje strane su enormni i ovo ce pofino potrajati
Kako god, gubici na obje strane su enormni i ovo ce pofino potrajati
-
lajkujMe
#86455 Re: Ukrajina
Naravno da je panika u Rusiji.
Zamjerili su se Amerima a Ameri su nahajcani da rjese Rusko pitanje. A rjesice ga samo tako.
Inace Firms je i dalje veoma oskudan 2 dan da nema jasne artiljerije.
Trenutno izgleda da se borbe vode ovdje

Po meni Izum je sljedeca stanica za Ukrajinu.
Ako uspiju Izum natjerati da se povuce to bi bio klin u kovceg po Ruse.
Tad se automatski oslobadjaju dodatne 4-5 Brigada UA za ofanzivna dejstva.
Jug ce biti posljedni ako se Rusi ne povuku.
A s obzirom na sve veci plac Ruskih diplomata, plac Ruskih TV stanica, Igor Girkin sto place non stop a jos uz to vojni bloggeri u Rusiji takodjer pocinju da shvataju koja im je karina od vojske...
Ne bi me cudilo samo odjednom kopija Kijeva.
Takticko regrupisanje iza linija 24 februara.
Samo na taj nacin mogu dobiti pregovore od Ukrajinaca.
Sok i nevjerica ce biti ogromni i bice nalik na Armeniju i njihov sok.
Pocece upiranje prstima i najjaci ce se samo izvuci od ralja cistke poslije ovoga.
Zamjerili su se Amerima a Ameri su nahajcani da rjese Rusko pitanje. A rjesice ga samo tako.
Inace Firms je i dalje veoma oskudan 2 dan da nema jasne artiljerije.
Trenutno izgleda da se borbe vode ovdje

Po meni Izum je sljedeca stanica za Ukrajinu.
Ako uspiju Izum natjerati da se povuce to bi bio klin u kovceg po Ruse.
Tad se automatski oslobadjaju dodatne 4-5 Brigada UA za ofanzivna dejstva.
Jug ce biti posljedni ako se Rusi ne povuku.
A s obzirom na sve veci plac Ruskih diplomata, plac Ruskih TV stanica, Igor Girkin sto place non stop a jos uz to vojni bloggeri u Rusiji takodjer pocinju da shvataju koja im je karina od vojske...
Ne bi me cudilo samo odjednom kopija Kijeva.
Takticko regrupisanje iza linija 24 februara.
Samo na taj nacin mogu dobiti pregovore od Ukrajinaca.
Sok i nevjerica ce biti ogromni i bice nalik na Armeniju i njihov sok.
Pocece upiranje prstima i najjaci ce se samo izvuci od ralja cistke poslije ovoga.
- Point.
-
DebelinJoe
#86457 Re: Ukrajina
https://youtu.be/WKQnounkt14
Mariupolj prije rata. Prelijep grad. Široke ulice, divna arhitektura, parkovi, ljudi koji uživaju u životu. Ova plava crkva je grčka crkva, gledao sam na DW grckog popa koji plače i udara se u glavu od jada i viče na ruske vojnike: Braćo naša što nam ovo radite. Rusi su naravno crkvu srušili. Putin valjda smatra da njegov pravoslavni bog nije isti bog kome se moli grčki pop i uz Mariupolja. Ruski vojnici bez trunke obzira pljačkaju i skrnave grcke i ukrajinske crkve po cijeloj Ukrajini.
Kherson je isto prelijep grad, planski izgrađen sa sirovim ulicama i parkovima. Cijela južna Ukrajina, posebno pojas uz Azovsko more bila je apsolutni raj na zemlji.
I onda dođu ruski divljaci i sve unište.
Mariupolj prije rata. Prelijep grad. Široke ulice, divna arhitektura, parkovi, ljudi koji uživaju u životu. Ova plava crkva je grčka crkva, gledao sam na DW grckog popa koji plače i udara se u glavu od jada i viče na ruske vojnike: Braćo naša što nam ovo radite. Rusi su naravno crkvu srušili. Putin valjda smatra da njegov pravoslavni bog nije isti bog kome se moli grčki pop i uz Mariupolja. Ruski vojnici bez trunke obzira pljačkaju i skrnave grcke i ukrajinske crkve po cijeloj Ukrajini.
Kherson je isto prelijep grad, planski izgrađen sa sirovim ulicama i parkovima. Cijela južna Ukrajina, posebno pojas uz Azovsko more bila je apsolutni raj na zemlji.
-
Mrljavi
#86458 Re: Ukrajina
Spoiler
Show
Uglavnom, nista im nije
-
lajkujMe
#86459 Re: Ukrajina
Ok evo podataka
Ukraine - 1045, of which: destroyed: 488, damaged: 24, abandoned: 35, captured: 498
Russia - 3675, of which: destroyed: 2034, damaged: 74, abandoned: 283, captured: 1284
Haman 4/1
Za jedan Ukrajinski gubitak Rusi zrtvuju 4 svoja.
Neki dan sam procitao jednog vojnog analiticara iz VB.
Prati Rusko-Ukrajinski rat od 2014.
Ima tacne podatke od tada do danas.
Pa da fino srocim.
24 februara do kraja marta Rusi su imali odnos 5/1 u gubitcima.
1 Ukrajinski za 5 Ruskih
Danas je odnos 3.5/1 iskljucivo zahvaljujuci sto se bliske borbe sada sporadicno desavaju u Donbasu.
Svaka Bliska borba izmedju Rusa i Ukrajinaca je zavrsila ogromnim gubitcima Rusa.
Rusi imaju jos 2500 borbenih vozila u Donbasu na raspolaganju. Slanje nadopuna je haman nepostojece.
Imaju jos toliko na raspolaganju u Ruskoj federaciji.
Jedina prednost Rusije trenutno je
3/1 artiljerija
20/1 avijacija koja se ne koristi ispravno zbog PVO.
Hocemo li dalje?
Od 200.000 pocetnih trupa Rusi su izgubili oko 80.000 do 90.000 sto mrtvo sto ranjeno.
Naravno doveli su Pojacanja i time istrosili rezerve predpostavka je da Rusi u ovom trenutku imaju oko 100.000 do 150.000 vojnika u Ukrajini.
Ukljucjuci totalno unistene formacije LNR i DNR koje su zestoko nastradali u Marijupolju, Dombasu i Lughansku.
LNR i DNR su dosegle maksimalni limit mobilizacije.
Ukljucujuci Wagnerovce i Khadirovce.
Vecina Rozgvardije se povukla nazad u Rusiju.
Imaju prednost zakona da ne smiju biti koristeni u vojnim borbama bez proglasenja rata.
Ruski plan je dovodjenje jos 2500 boraca prikrivenom mobilizacijom.
Onda dolazimo do Ukrajine.
Pocetak rata su zapoceli s 300.000
Do Marta su na 400.000
Plan je milion do kraja Ljeta.
Predpostavka je da su Ukrajinci do sada izgubili oko 10.000 vojnika plus 20.000 ranjenih.
S obzirom na zapljene tehnike od Rusa (1284kom) i dolaskom preko 230 tenkova i preko 600 apc, IFV vozila od saveznika.
Plus 230kom artiljerije i na hiljade drugih oruzja bez lend lease, bez 40mlrd dollara.
Onda dolazimo do cinjenica da Ukrajinska vojska danas dvostruko jaca nego 24 februara.
I sad zbog toga bi se Ukrajinci kao trebali pomiriti s Ruskom agresijom?
Aha malo morgen, ocekujte tesko bucanje Ruskih snaga.
- Ecci
- Vozim: Biciklam
#86460 Re: Ukrajina
Vojska koja je izgleda samo za parade, nizasta drugo. Modernizacija vojske o kojoj se tamburalo petnaest godina je izvrsena djelomicno i nepotpuno. Vecina novca je zavrsila u dzepovima pojedinaca, jahte, kuce u Londonu, nekretnine na Zapadu...
Tehnika lose odrzavana, vojska ustrojena po SSSR modelu, vojnici uglavnom ugovorci iz siromasnih porodica iz siromasnih ruskih krajeva koji su se nagledali naslusali prica o luksuzu, autima, nakitu "pobjednika" tranzicije.
Ne cude izvjestaji o malodusnosti ruskih jedinica, o samoranjavanju, namjernom kvarenju opreme. Treba ici ostaviti glavu u ukrajinskom blatu za Abramovica i kompaniju.
Tehnika lose odrzavana, vojska ustrojena po SSSR modelu, vojnici uglavnom ugovorci iz siromasnih porodica iz siromasnih ruskih krajeva koji su se nagledali naslusali prica o luksuzu, autima, nakitu "pobjednika" tranzicije.
Ne cude izvjestaji o malodusnosti ruskih jedinica, o samoranjavanju, namjernom kvarenju opreme. Treba ici ostaviti glavu u ukrajinskom blatu za Abramovica i kompaniju.
-
boshniak
#86461 Re: Ukrajina
Pobjedio na Eurosongu, i vratio se naratište. Fazla otišo na Eurosong, vratio se nakon 20 godina
- Gandalf
#86462 Re: Ukrajina
Koliko su orci samo ponijeli tih kotlova i kotlića, nije ni čudo što plaču pred kamerama i govore da su kuhari. Zapravo su samo trebali ponijet po jednu manju šoljicu, da imaju za skuhat kafu, toliko im je još vremena života preostalo, jer će ih ubrzo posjetiti Bajro i Excalibur.
- Spiritbreaker
#86463 Re: Ukrajina
Mariupolj je barem po slikama i snimcima, jedan od ljepsih gradova koje sam vidio. Ljudi su u decembru ili nekad na zimu otvorili u ledenu dvoranu za hokej. Moderan, lijep grad za mlade koji sljakaju u industriji. Ima taj primorski šmek. Imali su dobar dio grckog stanovnistva, koji se vjerovatno vise nikad nece vratit.DebelinJoe wrote: ↑16/05/2022 09:54 https://youtu.be/WKQnounkt14
-
Naslovnica
- drug_profi
#86465 Re: Ukrajina
Meni izgleda kao da je sa obje strane ceste istovremeno eksplodiralo.
neka zica razapeta?
Mada sa druge strane nema traga eksplozije, ali se vidjela vatrena kugla.
Mozda usmjereni gasovi od MRUDa
- drug_profi
#86466 Re: Ukrajina
Strah me je politike. Ali vjerujem da USA i UK rade iza zavjesa i po Rusiji.
Ne smije se dirati N arsenal, i treba se pronaci Putinov nasljednik.
- Spiritbreaker
#86467 Re: Ukrajina
Ako te je srah pokrij se dekom i boj se prijetnji Finskoj i Svedskojdrug_profi wrote: ↑16/05/2022 10:21Strah me je politike. Ali vjerujem da USA i UK rade iza zavjesa i po Rusiji.
- drug_profi
#86468 Re: Ukrajina
Ne razumijem ovaj glupavi komentar.Spiritbreaker wrote: ↑16/05/2022 10:22Ako te je srah pokrij se dekom i boj se prijetnji Finskoj i Svedskojdrug_profi wrote: ↑16/05/2022 10:21
Ne smije se dirati N arsenal, i treba se pronaci Putinov nasljednik.![]()
- laserShow
#86469 Re: Ukrajina
Ko je to rekao, dan ga jebo u pm vise? Ko god napise nesto kontra, odmah je uz ruske agresorske četnike.
Da ti postavim rusku artiljeriju kako roka po ukrajincima pa da skontas sta sam napisao?
To je moj komentar, znaci enormni su gubici i jednih i drugih i da ce potrajati.Kako god, gubici na obje strane su enormni i ovo ce pofino potrajati
Ti zaista vjerujes u ovo? Ja bih zaista volio, ali smatram da gubici Ukrajinaca su manji od Ruskih, ali ne previse. Tako da je brojka iznad 20k vjerovatno, jer se gine na obe strane, samo se ovdje ne postavlja poklapanje agresorske artiljerije i destine mrtvih odjednom.
-
sumirprimus
#86470 Re: Ukrajina
sve sto trebamo znati ork vojsci iz mordora. kakv potop nekadasnjih favorita
-
zigzag
#86471 Re: Ukrajina
Ako brzo izgube takva nacionalna sramota bi se teško podnijela u Rusiji. Ili bi putin napravio opštu radikalizaciju ili bi se pojavio pravi hitler nakon što putin umre ili ode a taj novi bi tražio opšti svjetski rat.drug_profi wrote: ↑16/05/2022 10:21Strah me je politike. Ali vjerujem da USA i UK rade iza zavjesa i po Rusiji.
- GAU8
#86472 Re: Ukrajina
Problem je sto Rusija ne zeli da prizna poraz iako je de facto izgubila u Ukrajini...laserShow wrote: ↑16/05/2022 10:25Ko je to rekao, dan ga jebo u pm vise? Ko god napise nesto kontra, odmah je uz ruske agresorske četnike.
Da ti postavim rusku artiljeriju kako roka po ukrajincima pa da skontas sta sam napisao?
To je moj komentar, znaci enormni su gubici i jednih i drugih i da ce potrajati.Kako god, gubici na obje strane su enormni i ovo ce pofino potrajati
Ti zaista vjerujes u ovo? Ja bih zaista volio, ali smatram da gubici Ukrajinaca su manji od Ruskih, ali ne previse. Tako da je brojka iznad 20k vjerovatno, jer se gine na obe strane, samo se ovdje ne postavlja poklapanje agresorske artiljerije i destine mrtvih odjednom.
Slat ce gvozdjuriju i topovsko meso jos mjesecima. Toliko imaju starih zaliha, koji nisu ni za sta drugo dobri osim za neselektivno ravnanje terena, ali Putina to ne zanima. I slat ce jos desetine pa i stotine hiljada orka, sve iz zabacenih krajeva i vukojebina, gdje javnost nece toliko praviti probleme...
Kvalitet je nula. Ali kvantiteta imaju jos mnoooogo. Dovoljno da pretvaraju u prasinu sve sto je u dometu artiljerije.
Sada se sve svodi na to koliko brzo i efikasno Ukrajina moze da neutralise te "beskonacne kolone topovskog mesa i zeljeza", i koja je cijena.
Putina cijena na zalost ne zanima. Slat ce sve dok mu neko ne presudi
- laserShow
#86473 Re: Ukrajina
Naravno, to je najveci problem. Nije da ruski agresori nisu poznati po ovoj taktici, zivot covjeka ne vrijedi ni cigare.GAU8 wrote: ↑16/05/2022 10:35 Slat ce gvozdjuriju i topovsko meso jos mjesecima. Toliko imaju starih zaliha, koji nisu ni za sta drugo dobri osim za neselektivno ravnanje terena, ali Putina to ne zanima. I slat ce jos desetine pa i stotine hiljada orka, sve iz zabacenih krajeva i vukojebina, gdje javnost nece toliko praviti probleme...
Druga strana nema taj luksuz.
- GAU8
#86474 Re: Ukrajina
Cime?zigzag wrote: ↑16/05/2022 10:34Ako brzo izgube takva nacionalna sramota bi se teško podnijela u Rusiji. Ili bi putin napravio opštu radikalizaciju ili bi se pojavio pravi hitler nakon što putin umre ili ode a taj novi bi tražio opšti svjetski rat.drug_profi wrote: ↑16/05/2022 10:21
Bilo kakav konvencionalni rat Rusija moze u ovom trenu zavoraviti. Dakle WWIII u konvencionalnom smislu, to je jos samo guslarska bajka.
Nuklearni, o tome ne zelim ni da razmisljam, jer tu nema pobjednika.
Imat cemo camo velike, vece i najvece gubitnike. A najveci gubitnik ce opet biti Rusija.
Uspjeli bi lansirati mozda 10% arsenala od onih 25% koje im je uopce funkcionalno. To je jos optimisticna procjena.
-
sumirprimus
#86475 Re: Ukrajina
glewdajmo to ovako 20k gubitaka onog koji brani zemlju i 40ak miliona ljudi je prihvatljiv, u odnosu na onog koji se bori na tudjem i za tudje i koje vjerovatno nece moci zdrzati sto ce reci da su mu zrtve uzaludne.