Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Možda na "olimpijadi haubica" svaki pogodak u zoni ubojnog dejstva se "pika" kao pogodak.
U ratu se pika samo ono što neutralizira cilj. Taman da je i izvan deklarativne zone ubojitog dejstva. Iliti džaba direktan pogodak ako cilj nekako preživi.
Upravo o tome pricam... Hvatas se detalja po vlastitom nahodjenju.
Cilj haubica je prije svega masakriranje zive sile na otvorenom, pa onda u utvrdjenom... Na otvorenom, ako geleri ubijaju, ranjavaju, onesposobljavaju pjesadiju u poluprecniku od 30m (precnik 60m) onda je to pogodak u tom rejonu... Nikada nece ubiti/raniti/onesposobiti sviju, ali ce SVI biti zabavljeni spasavanjem vlastitih guzica, izvlacenjem ranjenih i poginulih i time IZBACENI iz borbe barem nekoliko sati. Direktan pogodak i ako neko na cilju prezivi znaci da je barem sredstvo sjebano za barem tromjesecni remont, bunker unisten pa ga treba nekoliko dana/noci popravljati itd...
Od kud pojam "desetkovan"? Jer je neko nekad skontao da vec i kod 1/10 gubitaka imas funkcionalno slabljenje jedinice vece od tih nominalnih 10%... Takodjer je neko nekad skontao da instruise strijelce da u bitkama radje ranjavaju nego ubijaju, jer mrtve se ostavi za kasnije, a ranjenika barem dvojica izvlace, pa ih je u borbi 3 kom. manje umjesto jednog ubijenog...
A slazem se da je dobro i kada se onesposobi nesto "nepogadjanjem" makar i slucajno... Mala digresija, i molim da se ne smatra off-topicom, sjetim se bas tih Azica na Stupu, i kako ispadosmo "svemirci" jer smo minobacacem 82mm ubili tenk T55... Slucajno naravno, ali nismo ga imali cime drugo gadjati a mljeo nam je ljude dole, pa se pucalo sa 4 cijevi, 6 mina/min., 10 min... Elem, +200 mina u kratkom roku na par stotina m2. Jedna je pogodila bas u motorni prostor i zapalio se i izgorio... Poklopilo se iz ocaja... S druge strane, neko ko je bio tu gdje je palo 200 kom. u 8-10 min. nije bio bas za akcije neko vrijeme. I drugi tenk nije izasao za ovim da nastavi...
Mislim da se sjecam slucaja, i mislim da smo i mi ucestvovali u hajci.
Ili je bilo nesto slicno u nasoj ZO.
drndalo wrote: ↑15/05/2022 14:14
Da ne zaboravimo ni ove ljude koji rizikuju glave uklanjajuci neeksplodirana sredstva...
Sjecas se kako je kod nas bilo. Steka cigara za kilo trotila.
Pa sam vidio junaka kako nosi zrno od Nore 152 mm 49 kg, da uzme ransom za cini mi se 7 kila trotila u njoj.
To nije odogovor na pitanje.
Special purring cat kao izvor i nisam mogla naci druge izvore koji dijele ovu vijest.
Do sada, kao od pocetka agresije ili?
Vidis da tvoji odgovori ne znace nista ali za pokusaj.
Ne sjecam se tacno za šta sam ti ovo napisao i koje napade, al' citam od pocetka temu i upratio sam što drugi postavljaju.
Predpostavljam da ne citas svaku stranicu ili bolje receno brzo skrolneš kroz istu?
Opet, promašaj. Mislim da nema smisla da mi reply samo ako ćeš reply. Uostalom odgovorio mi je i autor posta.
Hvala na trudu.
Ne sjecam se tacno za šta sam ti ovo napisao i koje napade, al' citam od pocetka temu i upratio sam što drugi postavljaju.
Predpostavljam da ne citas svaku stranicu ili bolje receno brzo skrolneš kroz istu?
Opet, promašaj. Mislim da nema smisla da mi reply samo ako ćeš reply. Uostalom odgovorio mi je i autor posta.
Hvala na trudu.
U cemu je fol da budeš drska samo reda radi?
Govorim ti se si promašila napade koje sam upratio ovdje i ti konstantno po svom.
Nijedan moj post nije provociranje tebe što ocigledno ti misliš da jeste šta banovala me par puta i šta misliš da mi je cilj da te provociram na svakoj temi?
Italijanska artiljerija će biti poslata u pomoć Ukrajini. Detalji: Italija je spremna pomoći Ukrajini slanjem haubica 155 mm FH70. Ovo je stariji sistem od britansko-američkog M777, ali zahvaljujući automatskom punjaču i poluautomatskom punjaču projektila, obučena posada može ispaliti hitac svakih 10 sekundi...