Sta vas najvise nervira kod vozaca
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- drug_profi
#38601 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve sto treba da se desi je da sistem ucini da se osjecas da je kazna za prekrsaj izvjesna. Znaci sto vise kamera i sl.elektronskih pomagala.
I da se efikasno naplacuje. Nemas pare, vrdas, pravis se blesav, sakrivas adresu?
Ima zatvor. Odlezi.
I da se efikasno naplacuje. Nemas pare, vrdas, pravis se blesav, sakrivas adresu?
Ima zatvor. Odlezi.
- Leopard_SA
#38602 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Sve to stoji, ali ja ne znam nikoga(ne kazem da nema) da je po polaganju vozackog kupio auto sa preko 200 ks.zdruzdjo wrote: ↑14/05/2022 12:27 Da ne odgovaram svima pojedinacno.
Da, ako si kreten napravices belaj i sa 30 konjskih snaga a i sa 330. Nema zbora.
Ali, polozio si prije 15 dana i kupujes 300 ks u autu. NE ZNAS KAKO SE TOLIKO KONJSKIH SNAGA PONASA KAD PRITISNES GAS.
Vozio jedno auto i to pod dirigentskom palicom instruktora koji je kocio ako zaskripi. Sada nema niko da ispravlja tvoje greske. Sa vise konja, veca je sansa za te greske. Veca je i brzina u kojoj ce se desiti. I budimo realni, ponese to covjeka kad imas pod nogom vecu moc. A mogucnost rasudjivanja jos nije toliko se izgradila.
U engleskoj super rjesili to. Svjezi vozaci imaju skuplju registraciju. To jos vise raste kad uzimaju neka high power auta. Naravno i iskusnijim vozacima se odreze jace ako su skloni belajima. Znaci ljudi statisticki skontali ko pravi vece belaje i sa kojim autima, pa na osnovu toga odrezali namete koji ce biti koristeni za stetu koju naprave takvi. Sve receno.
I ovo sto se izdesavalo u saobracaju zadnjih godina gdje su klosari gazili ljude su uglavnom bili malo stariji(25+ godina)
Nije bas da su frisko s polaganja dosli
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#38603 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Osiguranje im jeste skuplje ,ali kao da sam nekad gledao u nekoj emisiji da su spominjali da prve 2 god nema preko 70 kw...
- kabal1337
#38604 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
nemojte im davati ideje bgt
- Laplace
#38605 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Imam nekih dvadeset godina vozačkog staža i ne znam da li bih se usudio voziti auta sa 200+ KS i zadnjom vučom. Možda i bih, ali veoma oprezno dok se dobro ne uvjerim kako reaguje u različitim situacijama. Čak sam prvog dana bio oprezan pri prelasku sa 60 KS na 110 KS iako je u pitanju prednja vuča (pokazalo se da je oprez bio nepotreban (jer ipak ni 110 KS nije neka pretjerana snaga) ali bolje nego da sam bio previše opušten).zdruzdjo wrote: ↑14/05/2022 10:05 Ogranicavanja brzine vozacima sa P je jedna veeeeeelika glupost. Kontraproduktivno je iz razloga koje spominjemo. Sporaćenje i pravljenje nepotrebne guzve na cesti.
Najpametnije ogranicenje koje bi trebalo uvesti svim P vozacima je ogranicenje na vlasnistvo i voznju auta sa preko xy konjskih snaga kroz neki period.
Znaci neko je polozio prije deset dana i babo mu kupi(ili on sam) npr bmw-a sa 200 konskih snaga i zadnjom vucom. Jedan pocetnik nema sanse da zna kako vladati autom koje ima veliku snagu. E to su potencijalne ubice na cesti. Da ne pricamo kad polozi nekad oko septembra i sjedne u neko tako jako auto i dodje zima i snijeg...
Ogranici.mu voznju auta preko npr 60ks na nekih godinu dvije dok ne stekne malo iskustva u saobracaju i voznji.
Sva ostala ogranicenja nad vozacima sa P su kontraproduktivna.
- Laplace
#38606 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Auto velike snage početniku uliva previše sigurnosti, može se ući u rizičnije situacije (preticanje na koje ne bi ni posmislio sa 60 KS izgleda sasvim OK ako auto ima 160 KS). Osim toga, auto veće snage moraš voziti opreznije jer brže reaguje i daje veća ubrzanja (doduše, u pravilu ima i bolje kočnice).
Naravno, pišem o ljudima koji imaju bar malo pameti u lobanji, ne o likovima koji zamišljaju da im je golf 1.6 TD sa 60 KS nekakav Porsche.
- kabal1337
#38607 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
a sta ce se lose desiti ako ne forsiras komande?
Auto ubrzava onoliko koliko mu naredis.
Nece njega auto vuci u rizicno preticanje pa imao 3xx ks, ako ima zdrav mozak.
Ljudi ginu zbog bahatosti
Auto ubrzava onoliko koliko mu naredis.
Nece njega auto vuci u rizicno preticanje pa imao 3xx ks, ako ima zdrav mozak.
Ljudi ginu zbog bahatosti
Last edited by kabal1337 on 15/05/2022 10:20, edited 1 time in total.
- Laplace
#38608 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Čitaj po crnim hronikama, momci od 18-22 godine stradaju u sudarima u kojima su auta potpuno uništeni.Leopard_SA wrote: ↑14/05/2022 23:06Sve to stoji, ali ja ne znam nikoga(ne kazem da nema) da je po polaganju vozackog kupio auto sa preko 200 ks.zdruzdjo wrote: ↑14/05/2022 12:27 Da ne odgovaram svima pojedinacno.
Da, ako si kreten napravices belaj i sa 30 konjskih snaga a i sa 330. Nema zbora.
Ali, polozio si prije 15 dana i kupujes 300 ks u autu. NE ZNAS KAKO SE TOLIKO KONJSKIH SNAGA PONASA KAD PRITISNES GAS.
Vozio jedno auto i to pod dirigentskom palicom instruktora koji je kocio ako zaskripi. Sada nema niko da ispravlja tvoje greske. Sa vise konja, veca je sansa za te greske. Veca je i brzina u kojoj ce se desiti. I budimo realni, ponese to covjeka kad imas pod nogom vecu moc. A mogucnost rasudjivanja jos nije toliko se izgradila.
U engleskoj super rjesili to. Svjezi vozaci imaju skuplju registraciju. To jos vise raste kad uzimaju neka high power auta. Naravno i iskusnijim vozacima se odreze jace ako su skloni belajima. Znaci ljudi statisticki skontali ko pravi vece belaje i sa kojim autima, pa na osnovu toga odrezali namete koji ce biti koristeni za stetu koju naprave takvi. Sve receno.
I ovo sto se izdesavalo u saobracaju zadnjih godina gdje su klosari gazili ljude su uglavnom bili malo stariji(25+ godina)
Nije bas da su frisko s polaganja dosli
- kabal1337
#38609 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
stradaju jer su nevaspitani za saobracaj i bahati.
- Laplace
#38610 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
I to što kažeš. Imam posla sa takvima u školi, za godinu-dvije će položiti vozački i sjesti u auto a mentalitet im je katastrofa. misle da su najpametniji, naučeni da mogu raditi šta hoće bez ikakvih posljedica, nikoga ne slušaju i ništa ne uzimaju zaozbiljno. Kakav god auto da voze napraviće belaj, naravno sa jačim će napraviti veći belaj ali naći će oni načina da nekog (ili sebe) ubiju i sa 60 KS.
-
zdruzdjo
#38611 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma ne mora kupiti. Uzme od oca audi, bmw.....vazno je da sa nedoraslim mudima sjedne u nesto tako.Leopard_SA wrote: ↑14/05/2022 23:06
Sve to stoji, ali ja ne znam nikoga(ne kazem da nema) da je po polaganju vozackog kupio auto sa preko 200 ks......
-
zdruzdjo
#38612 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa daLaplace wrote: ↑15/05/2022 10:09
Imam nekih dvadeset godina vozačkog staža i ne znam da li bih se usudio voziti auta sa 200+ KS i zadnjom vučom. Možda i bih, ali veoma oprezno dok se dobro ne uvjerim kako reaguje u različitim situacijama. Čak sam prvog dana bio oprezan pri prelasku sa 60 KS na 110 KS iako je u pitanju prednja vuča (pokazalo se da je oprez bio nepotreban (jer ipak ni 110 KS nije neka pretjerana snaga) ali bolje nego da sam bio previše opušten).
Ali ti sa iskustvom znas da sjedis u potencijalno opasnom autu i sa bi mu morao prici sa oprezom. Zasto? Jer za 20 godina voznje si naucio kako da se nosis sa kojom situacijom, koliko pritisces gas negdje, koliko kocis......
A neko sa mjesec dva iskustva voznje poooojma nema ni o cemu tome. I nema moc rasudjivanja kao ti ili ja.
- Leopard_SA
#38613 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
To je drugo, ali slazem se da ima dosta toga. Medjutim, opet smatram da je nekako previse ogranicavat nove vozace na manje od x broja ks jer dosta ih koristi porodicno auto, a nema svoje
Ovaj problem bi se rijesio kada bi se postojeci zakoni sprovodili do kraja, a ne selektivno
-
bjjarmbar
#38614 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ovdje zakone predlazu ljudi koji se pojedose od ljubomore sto za vrijeme svog zivota nisu kupili auto jaci od 150 ks
Belaj se moze napraviti i sa golfom 2 i sa bilo kojim autom od preko 200 300 ks, nemaju te stvari nikakve veze sa autom. Bolje je mozda poceti sa kontrolom auto skola i kvalitete koju oni pruzaju. Bolje je da se postavljaju radari nasumicno (najavljeno) na mjestima za koja se zna gdje ljudi divljaju i da se podesi (ako je moguce, a trebalo bi da jeste) da slika sve iznad npr 90 km/h ili jos vise.. na taj nacin bi se kaznila sorta ljudi koja divlja po gradu, a izbjeglo bi se kaznjavanje ljudi koji voze 75 na sat u gradu sto se u vecini jacih, novih auta uopste ne osjeti.
Belaj se moze napraviti i sa golfom 2 i sa bilo kojim autom od preko 200 300 ks, nemaju te stvari nikakve veze sa autom. Bolje je mozda poceti sa kontrolom auto skola i kvalitete koju oni pruzaju. Bolje je da se postavljaju radari nasumicno (najavljeno) na mjestima za koja se zna gdje ljudi divljaju i da se podesi (ako je moguce, a trebalo bi da jeste) da slika sve iznad npr 90 km/h ili jos vise.. na taj nacin bi se kaznila sorta ljudi koja divlja po gradu, a izbjeglo bi se kaznjavanje ljudi koji voze 75 na sat u gradu sto se u vecini jacih, novih auta uopste ne osjeti.
-
avijon
#38615 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Voznja je odraz odgoja. Nista drugo. Nikakvi konji bogovi samo odraz odgoja
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#38616 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Danss me maltretira lik u audiju ravno 5 kilometara trubi blica da ubrzam a nece da me pretekne...a ja drugi iza nekog puza
Stanem ja fino izadjem krenem po sikirce derem se zaobidji pokazujem nema niko ispred sta glumis ...ne smije izaci
formirala se kolona onda se sklonim 3metra prema kamenolomu kotorac da prodje 
Izadjem i signaliziram mu ko drot da moze proci ode lik ali drugom daljom trakom da me zaobidje
sljedece auto ne smije krenuti
dok ja nisam lagano usao i otisao
Ako bude kakav snimak to sam ja
Stanem ja fino izadjem krenem po sikirce derem se zaobidji pokazujem nema niko ispred sta glumis ...ne smije izaci
Izadjem i signaliziram mu ko drot da moze proci ode lik ali drugom daljom trakom da me zaobidje
sljedece auto ne smije krenuti
Ako bude kakav snimak to sam ja
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#38617 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Zao mi samo sina mu u kolima sto jemorao gledati pizdu oca...takvi samo sminu blicati i trubiti to im je domet
Ides s djecom vozat bicikl i divljas histerises
Ides s djecom vozat bicikl i divljas histerises
- kabal1337
#38618 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Kada kamion sa 20+ tona tereta prati ogranicenje brzine i stigne sigurno na svoje odrediste onda skontaj kakve su glave za volanima sto ginu u autima.bjjarmbar wrote: ↑15/05/2022 16:03 Ovdje zakone predlazu ljudi koji se pojedose od ljubomore sto za vrijeme svog zivota nisu kupili auto jaci od 150 ks![]()
- Login77777
#38619 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Pa ti pravo agresivan. Ako budem kad dolazio u Sarajevo da se cuvam lika sto se ponasa agresivno u saobracaju.Black swan wrote: ↑15/05/2022 16:19 Danss me maltretira lik u audiju ravno 5 kilometara trubi blica da ubrzam a nece da me pretekne...a ja drugi iza nekog puza![]()
sljedece auto ne smije krenutidok ja nisam lagano usao i otisao
Ako bude kakav snimak to sam ja![]()
-
NediM17
#38620 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Jesu l' te to ucili na vjeronauku?
To je ta 'rvaCka kultura.
To je ta 'rvaCka kultura.
-
Throttle
#38621 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Cuj sikirceBlack swan wrote: ↑15/05/2022 16:19 Danss me maltretira lik u audiju ravno 5 kilometara trubi blica da ubrzam a nece da me pretekne...a ja drugi iza nekog puza![]()
sljedece auto ne smije krenutidok ja nisam lagano usao i otisao
Ako bude kakav snimak to sam ja![]()
- laserShow
- Grijem se na: nacionalizam
#38622 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Ma ko predlaze, ma ko se bori za zakone? koji su to zakon gradjani, ili narodi progurali? hahahaha, daj ba, podanički mentalitet neka ostane na drugoj strani.
No isto tako, treba jasno reci kojoj strani pripadaju oni koji krše propise "jer voze auto jace od 150k"
Kad ode bake, dodko, a i ovi koji imaju "besna" auta van Bosne i Hercegovine, onda voze ko po jajima, jer pazi sad, znaju da ima zkaon i ode puna guta evrica.
- Ateista
#38623 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Stvarno je nevjerovatno kakvih debila i kompleksasa ima na cesti, vracam se juce u Sarajevo, negdje iza Trnova naletim na nekog pasata koji je pravo sporo vozio, idem tako iza njega i cekam priliku da ga preteknem i on na prvom pravcu po gasu i gdje god ima bar malo prostora sijece krivine, onda na krivinama gdje se ne moze preticati pocne kociti i to bas namjerno jos sporije nego sto je vozio kada sam ga tek stigao. Dodatni problem sam imao sto sam bio pri kraju sa gorivom i pokusavao sam da odrzim neku umjerenu i ujednacenu voznju da mogu stici do Sarajeva, u prosjeku 90-110 i nisam bas bio za neko preveliko gasanje i trkanje sa njim, a nije mi ni odgovaralo njegovo guslanje. U neka doba naletim na par preglednih krivina gdje sam ga na foru uzeo, sviram mu usput, jos i on meni debil svira.
Kad sam ga prosao, nastavi voziti kao i ranije i za nekoliko sekundi ga vise nisam ni vidio u retrovizoru. Tipican primjer kompleksasa koji je odlucio nekog da zajebava bez ikakvog razloga. Ne znam upitaju li se takvi da li se nekom iz nekog bitnog razloga zuri...
Kad sam ga prosao, nastavi voziti kao i ranije i za nekoliko sekundi ga vise nisam ni vidio u retrovizoru. Tipican primjer kompleksasa koji je odlucio nekog da zajebava bez ikakvog razloga. Ne znam upitaju li se takvi da li se nekom iz nekog bitnog razloga zuri...
- Ateista
#38624 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Stoji donekle to o cemu govoris, ali ipak sve u svemu nema razloga da se to ogranicava jer to nece nista puno promijeniti.zdruzdjo wrote: ↑15/05/2022 11:34Pa daLaplace wrote: ↑15/05/2022 10:09
Imam nekih dvadeset godina vozačkog staža i ne znam da li bih se usudio voziti auta sa 200+ KS i zadnjom vučom. Možda i bih, ali veoma oprezno dok se dobro ne uvjerim kako reaguje u različitim situacijama. Čak sam prvog dana bio oprezan pri prelasku sa 60 KS na 110 KS iako je u pitanju prednja vuča (pokazalo se da je oprez bio nepotreban (jer ipak ni 110 KS nije neka pretjerana snaga) ali bolje nego da sam bio previše opušten).
Ali ti sa iskustvom znas da sjedis u potencijalno opasnom autu i sa bi mu morao prici sa oprezom. Zasto? Jer za 20 godina voznje si naucio kako da se nosis sa kojom situacijom, koliko pritisces gas negdje, koliko kocis......
A neko sa mjesec dva iskustva voznje poooojma nema ni o cemu tome. I nema moc rasudjivanja kao ti ili ja.
Vec je neko pomenuo da ima slucajeva gdje ljudi sebi kupe jaci auto i onda im dijete poraste pa ga uce na tom autu, trebaju sad kupovati jos jedan ili prodavati taj dok im dijete ne stekne iskustva, potpuno bespotrebno.
Realno, ko ne zna voziti, taj ce napraviti udes i sa slabijim autom, jaca auta imaju i odredjenih prednosti sto je preticanje sigurnije, neko bez iskustva nece dobro procijeniti i sa slabijim autom ce uci u makazice, sa jacim ce prije preteci i jaca auta su u pravilu generalno stabilnija, bolje stoje na cesti i imaju bolje kocnie (ako nije neko u garazi ćipovao), sa druge strane je veca sansa da izgubi kontrolu sa jacim autom, sve to na kraju dodje u 5 deka i kljucna je kultura u voznji kojoj bi roditelji uglavnom trebali da nauce svoju djecu nakon sto ona poloze i prije nego sto im daju auto samostalno da upravljaju, jer od instruktora se to ne moze ocekivati sa ovim nasim trenutnim sistemom.
-
safran
#38625 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca
Stajanje gdje stignu. Pa na seoskom drumu ljudi stanu ukraj, da ne smetaju. Mater preuzima dijete iz vrtića i "privremeno" zaustavlja auto u krajnjoj desnoj traci Zmaja od Bosne, u ravni Bristola. Na proširenju iza zgrade Socijalnog, redovno ujutro puno proširenje a onda se počnu redati u desnoj traci. Kod Hitne, redovno se "privremeno" zaustavljaju u desnoj traci, dok trknu do bankomata ili banke. Na ulazu u Kampus, redovno se zaustavljaju u kapiji i gledaju, čekaju. Na izlazu iz Kampusa, odmah na okuci ono pali sva četiri i čeka. Kod Američke ambasade na priključku iz Kampusa u Zmaja od Bosne, redovno neko stoji, pali sva četiri i čeka. Znači, vazdan negdje na kolovozu neko pali sva četiri i čekaaaaaaaa.