Nije nista kraj, ali cijela vjestina ratovanja na operativnom nivou je u tome. Najbolje je okruziti pa unistiti cijelu jedinicu ako je to moguce.
Kralju, respectovo_malo_duse wrote: ↑12/05/2022 22:16Ma bili smo nalozeni, mladi i ludi puni zelje i nade i prkosa. Kad nas je Midho( inace bivsi kapetan Artiljerac iz JNA) postrojio pored 105_ce svi smo gotovo pisnuli u gace jer smo imali haubicu iako je imala 1 granatu koja nije godinu i pol ispaljena. I kaze nam sad cu vam reci par rijeci koje mozda niste nikad culi ali ce te ih nauciti kad vas probudim u pola 2 iz ponoci znacete sta je Aziimut i Orjentir. I tako i bi. Toliko o mladosti, Ludost je dosla kasnije kad nam je postajalo svedno, Pa se sjecam, ja na cuki u sumarku a preko puta mene 1500 m vazdusne linije trocjevac u betonskom bunkeru ( 3 puta ga 122_ka pogadjala direktno dim se razidje on nastavi rokat) a ispod nas u dolini i nase i njihove linije ko na dlanu. I ja lezim a on samo da prdne otpuho bi i mene i sumarak al vjerovatno mu nikad nije palo na pamet da je neko toliko lud da cuci u tom zbunu i radi izvidjanje.
Tako i Ukri ako su i upola nalozeni ko mi kad dobiju to cim mogu uzbratit rujama, naucice sve za cas. Kad su za 105_ce napokon dosle granate krajem 94 ( mislim da su bile turske) mogli smo muhu u oko pogodit u dometu haubice a 95% od nas izvidjaca ni posade nije ni znao sta je haubica do rata.
TKo ce i oni kad skontaju da mogu uzbratit, za mjesec 2 ce posada koja je naucila u Svabiji Poljskoj ili gdje vec naucit bar jos 2 da pogadja muhu u oko.
Odemo u off al povuku sjecanja. Ja ne znam za vas ljudi ali ja se divim UKrima, ko je ocekivao da ce ovako stat na crtu. Ma sta mi sad pricali ja prvi sam ocekivao da ce ih Rusi pregazit. Ono bit ce malo otpora al 20_ k dana i to ce bit to. Nova vlada u Kijevu i Ruje na granicama NATO i iscekivanje 3 svjetskog. Ali svi smo se prevarili, svaka im cast za otpor. Dzaba oruzje ako nema damu. Ukri imaju ogromna.
Kod nas su bila drugacija pravila zbog stranog faktora, ali i povlacenje je samo opcija ako imas otvorenu liniju. Istocna Bosna je nesto kao jug kod Ukrainca, imali su odlicne pocetne postavke ali su nastradali.geralt wrote: ↑12/05/2022 18:06Tom logikom se Armija BiH trebala '92. povuci iz Teocaka i Gorazda, '93. iz Mostara, itd. Sve na papiru vojno neodbranjivi polozaji.madner wrote: ↑12/05/2022 17:53
To zavisi od procjene situacije. Ako nece biti okruzeni onda postepeno i lagano povlacenje ima smisla. Ako ce biti okruzeni, onda je najveca glupost ostati. Pjesadinca mozes za 2-6 mjeseci osposobiti, jedinicu da bude efikasna od nule za dvije godine. Sad moze sve brze kada mora, ali najgore je izgubiti ljude, tehniku mogu nadoknaditi.
Moguce je da misle da van utvrdjenih polozaja ne bi dugo ostali, ali to je greska u planiranju.
Lakse ce vratiti taj grad ako ne izgube 10000 ljudi oko njega.
Teska tehnika se ne moze bas tako lako nadoknaditi. Vecina artiljerije kojom DNR i LNR trupe danas rokaju po Ukrajincima je ukrajinska artiljerija koja je 2015. ostala u Debeltseve. To je ujedno i jedan od razloga zasto su bili u tolikoj mjeri artiljerijski nadjacani do dolaska americkih haubica, ne znam jesu li ikad te gubitke potpuno nadoknadili.
A sto se ljudi tice, zvuci brutalno i bezosjecajno, ali imaju rezerve. 40 miliona ih je, imaju puno vise dobrovoljaca nego oruzja za njih. Nedavno su dobili opremu za 30-50 000 novih ljudi koji se uskoro pridruzuju borbi. Ta vremena obuke u odbrambenom ratu mozes zaboraviti, bas su Armija BiH ili Crvena Armija u WWII obucavale jedinice po dvije godine.
Ovaj rat se vodi za teritoriju. Ako izgube teritoriju, izgubili su rat. Svaki metar sa kojeg se danas povuku, propisace krv da sutra opet vrate.
Obicno je mehanizovano odjeljenje 6 clanova, dok u BTRu voze 8.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/05/2022 22:523 člana posade i 8 nazad koje prevoze. Tako ja bar na BMP-1, a vjerujem da je slično i na ostalim verzijama.
Pogodak u isti ne znači nužno da svi izginu, a ne mora poginuti niko. Rastaljeni mlaz bakra proprži rupu na oklopu veličine par cm i zavisi šta će unutra vozila se desiti. Ako nema kuhanja BK, i brzo reaguju može se izvući i sa lakšim povredama, par poginulih,... Ništa nije apsolutno nego je relativno.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/05/2022 22:523 člana posade i 8 nazad koje prevoze. Tako ja bar na BMP-1, a vjerujem da je slično i na ostalim verzijama.
Odjeljenje stane u jedan BMP.A_A_AKCIJA wrote: ↑12/05/2022 22:523 člana posade i 8 nazad koje prevoze. Tako ja bar na BMP-1, a vjerujem da je slično i na ostalim verzijama.
Hajd opet procitaj sta sam mu napisala.
ovo_malo_duse wrote: ↑12/05/2022 22:16Ma bili smo nalozeni, mladi i ludi puni zelje i nade i prkosa. Kad nas je Midho( inace bivsi kapetan Artiljerac iz JNA) postrojio pored 105_ce svi smo gotovo pisnuli u gace jer smo imali haubicu iako je imala 1 granatu koja nije godinu i pol ispaljena. I kaze nam sad cu vam reci par rijeci koje mozda niste nikad culi ali ce te ih nauciti kad vas probudim u pola 2 iz ponoci znacete sta je Aziimut i Orjentir. I tako i bi. Toliko o mladosti, Ludost je dosla kasnije kad nam je postajalo svedno, Pa se sjecam, ja na cuki u sumarku a preko puta mene 1500 m vazdusne linije trocjevac u betonskom bunkeru ( 3 puta ga 122_ka pogadjala direktno dim se razidje on nastavi rokat) a ispod nas u dolini i nase i njihove linije ko na dlanu. I ja lezim a on samo da prdne otpuho bi i mene i sumarak al vjerovatno mu nikad nije palo na pamet da je neko toliko lud da cuci u tom zbunu i radi izvidjanje.SpoilerShow
Tako i Ukri ako su i upola nalozeni ko mi kad dobiju to cim mogu uzbratit rujama, naucice sve za cas. Kad su za 105_ce napokon dosle granate krajem 94 ( mislim da su bile turske) mogli smo muhu u oko pogodit u dometu haubice a 95% od nas izvidjaca ni posade nije ni znao sta je haubica do rata.
TKo ce i oni kad skontaju da mogu uzbratit, za mjesec 2 ce posada koja je naucila u Svabiji Poljskoj ili gdje vec naucit bar jos 2 da pogadja muhu u oko.
Odemo u off al povuku sjecanja. Ja ne znam za vas ljudi ali ja se divim UKrima, ko je ocekivao da ce ovako stat na crtu. Ma sta mi sad pricali ja prvi sam ocekivao da ce ih Rusi pregazit. Ono bit ce malo otpora al 20_ k dana i to ce bit to. Nova vlada u Kijevu i Ruje na granicama NATO i iscekivanje 3 svjetskog. Ali svi smo se prevarili, svaka im cast za otpor. Dzaba oruzje ako nema damu. Ukri imaju ogromna.
Nisam upratio za koji brod pitaš, ali znam da je tokom jučerašnjeg dana pogođen od strane Ukrajinaca i da je teško oštećen požarom ruski pomoćni brod / naoružani ledolomac "Vsevolod Bobrov".