lissics wrote: ↑12/05/2022 12:53
Haris.ba wrote: ↑12/05/2022 09:45
Meni ova prica o grijanju od komsija zvuci tako nadrealno. Kako su toplane uspjele progurati tu pricu, cestitam im.
Sta bi sada ja trebao kada se grijem na plin, struju, drva u stanu da komsiji posalje fakturu? Jer i on hajruje sro je meni toplo. Ludilo.
A kada ljeti rashladim stan sa klimom, odmah faktura okolnim komsijama. Jer, i njima je hladnije...
Tvoja logika je u rangu onih sto ne zele placati za lift, jer zive na prvom spratu. Ili koji ne bi placali rasvjetu u stubištu jer vide u mraku i tako to.
U tvom svijetu bi pausal onih koji ostanu u sistemu bio mnogo veći, što dovodi do problema. Sta bi onda svi prelazili na individualna ložišta ili sta?
I da, ja zivim u svijetu gdje nema centralnog grijanja vec district cooling pa opet se mora placati pausal.
Po zakonu imas mogucnost da ne placas za lift ako ga ne koristis (tipa prizemlje i prvi sprat). Samo je procedura malo komplikovana po obicaju da se to isposluje.
U jednoj zgradi stanari nisu htjeli sa prvog sprata da placaju lift. I plombirano dugme i vrata lifta na prvom spratu. A ostali koriste i placaju lift.
Svjetlo u stubistu kao i lift ti nije dobra logika. Jer tu se radi o zajednickim prostorima i uslugama.
Stan nije zajednicki prostor.
Plus, stubisno svjetlo moras placati jer ti dolazi na racunu za struju. Nemoj placati i precvikana ti je struja. Posteno, zar ne? Imas izbor.
Kod famoznog pausala - kakav je to komunizam i piramidalna sema? Moras placati da drugima ne bi bilo skuplje?
Nego, kakva ti je razlika izmedju distrikt kuling i centralno grijanje?