Ukrajina

SanskiBiser

#85726 Re: Ukrajina

Post by SanskiBiser »

Tom Cooper je naravno bio u pravu kad je pisao prije par dana o tome sta ce Rusi uraditi kod Bilohorivke sa pontonima i mostobranima i cudi se da Ukrajinci nisu odreagovali odlucnije i agresivnije, s pretpostavkom da kao i on znaju da je to standardna taktika kod Rusa sa mostobranima cak i po cijenu velikih gubitaka...njegov osvrt na razvoj dogadjaja danas:

..some people are calling me 'hysteric' and diverse 'experts in geopolitics' are babbling all sorts of nonsense about me on the internet - so much so, I'm not sure if I'm a US novelist, a Czech or Andorran liar, or just arrived on this planet after crashing my flying saucer against Mount Everest... but, 'that itch in my small toe' is rarely wrong.

Turns out, all the Ukrainian success reports from the Bilohorivka area of the last few days were still overenthusiastic. And that because, and I cannot overemphasize this often enough: that about RUSSIANS AND BRIDGEHEADS.

As first, mind that there were reports about the Russians throwing a pontoon bridge over the Siversky Donets already on 7-8 May? Yes, this was knocked out on or around 9 May.

However, by then, the Russians already had a bridgehead....and nobody is constructing a bridge, and then more of them, without a bridgehead.
Then, on 10 May, the Russians constructed another bridge. Sure, this was destroyed either on the same day, or a day later.

....but, they constructed a third bridge, too. Perhaps this was knocked out yesterday (11 May), and the RFA lost about 20 BMP-2s, and a dozen of MT-LBs, and at least half a dozen of MBTs to the Ukrainian artillery and air strikes.... i.e. a better part of not 1, but 2 BTGs.

BUT: now there are reports that the Russians broke through and are advancing on Novoselivka.

....and that, ladies and gentlemen, is a village 5km south-west of Bilohorivka, and only 2-3km east of Siversk, and on the sole road connecting Siversk with Lysychansk...

Because, you know: when one is concentrating all of his firepower on the bridgehead, one can't simultaneously target the enemy artillery, too.
....of course, the (official) Ukrainians are (still) 'counterattacking on Bilohorivka'... :roll:
Memo for the records: 'Tou shall not mistrust Tom's gut-feeling'...
lajkujMe

#85727 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

I jedna moja analiza kako bi najpametnije bilo unistiti Ruse na Jugu.

Direktni napad na Kerson je sve manje izgledan, to su cak javno iznijeli iz Ukrajinskog generalstaba.

Sem Rusa koji se nalaze u vecim formacijama u citavom reonu problem predstavlja i geografija.

2 mosta se nalaze u toj oblasti preko Dnjepra.
Oba su Minirana i spremna za Ruse u slucaju proboja Ukrajinske ofanzive.
Bez tih Mostova tesko tesko ce se uspjeti Ukrajinci probiti do juga.
A ono malo Mjesta pogodnih za mostobran bi Rusi pokrili Artiljerijom.
Cinjenica je takodjer da se u Kersonu vode manje borbe i to samo u pokojem selu. Cak i artiljerija s jedne i druge strane bira gdje ce udariti.
Ne ne, da se sprema ofanziva s jedne ili druge strane tu bi bilo puno vise pripremnih radova.
Ono sto mi zapravo vidimo su ucvrscavanje polozaja i postavljanja jasne linije razdvajanja.
Rusi pokusavaju da dodju do Krivog Riha ali ima vec 3-4 sedmice da vrse ofanzivna dejstva i slusaj sad ni jedno selo nisu zauzeli.

A s druge strane Zaporozje koje je puno aktivnije, Rusi su tu probali neke proboje kod Huliaople ali su lako odbijeni i potisnuti nekih 20 km Juznije prema Polohy.
Linije su tu blago receno "fluidne".
Vidjeli smo i jucer onaj video iz blizine Marijupolja tvrdi se da je od ranije a ja nisam u to uvjeren.
I dalje ne znamo s cim su Ukrajinci srokali tenk 100km od linije.

Postoje neke indicije da se dobar dio opreme prebacuje zapravo u Dnjepr a ne u Donbas.

Donbas npr i ne pokusavaju da vrse kontraofanzive Ukrajinci brane Rusi napadaju.
Karkiv je doduse napokon odahnuo.

Moja predpostavka na kraju, poslije Karkiva i osiguranja linija ide najjaca ofanziva s Ukrajinske strane u ovom ratu.
Mislim da se vec uveliko rade pripreme za tu ofanzivu

Ovako bi izgledala

Image

Znam optimisticno ali saslusajte me :D

Strateski ciljevi ove akcije.

1.Vracanje Azovskog mora pod Kontrolu Ukrajinske drzave
2.Presjecanje Ruske okupacije na 2 dijela
3. Kerson bi postao ovisan o Krimskom Mostu, daljne ofanzive na Odesu bi bile nemoguce i Rusi bi morali ozbiljno razmisljati o totalnom napustanju citavog Juga Ukrajine.
4. Marijupolj bi se rasteretio spasili bi se borci i civili unutar grada.
5. Povratak Berdianska i Primorska bitne luke
6. Krimski Most je u dometu Ukrajinskih snaga (ne tochka).

Ja zapravo predpostavljam da bi uspjesno izvedenom akcijom kao nacrtano na mapi bi ultimativno bio slom Ruske vojske.
I kraj rata i pocetak pregovora.

Par dodataka zasto bi ovako Ukrajinci mogli i htjeli vratiti Jug sebi.

Zaporozje ima pravo mali broj Ruskih snaga na terenu a to su ogromna prostranstva Ukrajinska stepa.
Idealna za mehanizovano oklopne brigade s mogucnostima brzih manevara bez mnogo prirodnih prepreka
Relativno mal broj vecih gradova i time izbjegavanje ulicnih teskih borbi i civilnih zrtava.

Opasnost u prodoru s bokova ti prijeti Donbaske i Kersonske brigade.
Donbas je trenutno zaokupljen, sta se moze desiti je da Ukrajinci zapravo cekaju neku vecu Rusku ofanzivu kod Mykolayeva ili Krivog Riha da bi mogli neometano uciniti svoje.
To ili ce Ukrajinci napraviti neki feint kod Kersona da zaokupe Ruse na tom reonu.

Po meni Ukrajincima je pravo bitno da je Donbas i Kerson zaokupljen svojim problemima da ne mogu pomoci Zaporozju dovoljno brzo.

Sem toga vjerovatno se ceka Zapadna pomoc u Tehnici, nije se jos stiglo do kriticne tacke.
djugum

#85728 Re: Ukrajina

Post by djugum »

sumirprimus wrote: 12/05/2022 12:26 u topljenju, niko ne napreduje u topljenju ko ruje :lol:
:D :thumbup:
Citam komentar ispod jednog videa:
Credit to the Russians; they really are good at intercepting missiles with their tanks
drug_profi

#85729 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Slažem se da je to zapravo najbolji način za oslobađanje juga.
A i ona GSM roaming mapa pokazuje nikakvu koncentraciju u tom podrucju.
Ali to bi stvarno morao biti brz prodor, sa snaznom podrskom artiljerije i avijacije.
Dakle vrijeme reakcije Rusa bi bilo jedan do dva sata da prebace jedinice na bokove tog klina. Za to vrijeme tu mora širok i dubok prodor i da se uvedu velike snage u obranu bokova sa NEUTVRĐENIH položaja.
Dakle jedan do dva dana haosa, velikih gubitaka, ali pobijediće onaj ko je bolje organizovao i planirao.
janje_

#85730 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

lajkujMe wrote: 12/05/2022 12:46 I jedna moja analiza kako bi najpametnije bilo unistiti Ruse na Jugu.
Spoiler
Show

Direktni napad na Kerson je sve manje izgledan, to su cak javno iznijeli iz Ukrajinskog generalstaba.

Sem Rusa koji se nalaze u vecim formacijama u citavom reonu problem predstavlja i geografija.

Cinjenica je takodjer da se u Kersonu vode manje borbe i to samo u pokojem selu. Cak i artiljerija s jedne i druge strane bira gdje ce udariti.
Ne ne, da se sprema ofanziva s jedne ili druge strane tu bi bilo puno vise pripremnih radova.
Ono sto mi zapravo vidimo su ucvrscavanje polozaja i postavljanja jasne linije razdvajanja.
Rusi pokusavaju da dodju do Krivog Riha ali ima vec 3-4 sedmice da vrse ofanzivna dejstva i slusaj sad ni jedno selo nisu zauzeli.

A s druge strane Zaporozje koje je puno aktivnije, Rusi su tu probali neke proboje kod Huliaople ali su lako odbijeni i potisnuti nekih 20 km Juznije prema Polohy.
Vidjeli smo i jucer onaj video iz blizine Marijupolja tvrdi se da je od ranije a ja nisam u to uvjeren.

Postoje neke indicije da se dobar dio opreme prebacuje zapravo u Dnjepr a ne u Donbas.

Donbas npr i ne pokusavaju da vrse kontraofanzive Ukrajinci brane Rusi napadaju.

Moja predpostavka na kraju, poslije Karkiva i osiguranja linija ide najjaca ofanziva s Ukrajinske strane u ovom ratu.

Ovako bi izgledala

Image

3. Kerson bi postao ovisan o Krimskom Mostu, daljne ofanzive na Odesu bi bile nemoguce i Rusi bi morali ozbiljno razmisljati o totalnom napustanju citavog Juga Ukrajine.

Ja zapravo predpostavljam da bi uspjesno izvedenom akcijom kao nacrtano na mapi bi ultimativno bio slom Ruske vojske.

Zaporozje ima pravo mali broj Ruskih snaga na terenu a to su ogromna prostranstva Ukrajinska stepa.
Idealna za mehanizovano oklopne brigade s mogucnostima brzih manevara bez mnogo prirodnih prepreka
Relativno mal broj vecih gradova i time izbjegavanje ulicnih teskih borbi i civilnih zrtava.

Donbas je trenutno zaokupljen, sta se moze desiti je da Ukrajinci zapravo cekaju neku vecu Rusku ofanzivu kod Mykolayeva ili Krivog Riha da bi mogli neometano uciniti svoje.
To ili ce Ukrajinci napraviti neki feint kod Kersona da zaokupe Ruse na tom reonu.

Po meni Ukrajincima je pravo bitno da je Donbas i Kerson zaokupljen svojim problemima da ne mogu pomoci Zaporozju dovoljno brzo.

Sem toga vjerovatno se ceka Zapadna pomoc u Tehnici, nije se jos stiglo do kriticne tacke.
za out-of-the-box, prvo bi trebalo roknut most kod kersona.. i eventualno onaj na krimu.. ostaje jedan onaj most na brani na dnjepru.. pravit se ko da ce glavni napad ici tamo, a nauvit vamo na zaporozje ko sto kazes.. u unutrasnjosti ove livade (dole prema melitopolju) sigurno nema masa vojske.. ali lako je nama na tastaturu to otipkat..
Zumbul2

#85731 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

lajkujMe wrote: 12/05/2022 12:46 I jedna moja analiza kako bi najpametnije bilo unistiti Ruse na Jugu.

Ovako bi izgledala

Image

Sve se slažem i da konstatujemo da je žila kucavica juga krimski most. Njega neutralisati pa onda tu ofanzivu pokrenuti.... I to bi bilo 90% odrađen jug.
GAU8

#85732 Re: Ukrajina

Post by GAU8 »

studiorum_tuzlaensis wrote: 12/05/2022 12:41 Kad se ovaj rat zavrsi, Ukrajina će imati vojsku, oficire, znanje i specijalne jedinice itd. zajebanije i opasnije od većine evropskih zemalja.

Status ratnih veterana ovi na istočnom frontu imaju već skoro 10 god.
Samo da im ne navuku ludacku kosulju Daytona...

Ako bas budu morali zijaniti dio teritorije, radije pustiti kompletno niz vodu, samo da im se koljaci ne mijesaju u unutardrzavno uredjenje...

Kasnije ce te tvorevine same od sebe odumrijeti
lajkujMe

#85733 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Finci i njihovi Bunkeri
drug_profi

#85734 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Istog sam misljenja. Tesko ce se sva teritorija osloboditi, ali treba postici minimum, a to je 24.02.
madner

#85735 Re: Ukrajina

Post by madner »

A_A_AKCIJA wrote: 10/05/2022 23:32
madner wrote: 10/05/2022 22:59

Ja govorim o propagandi, ti o strateskoj slici. I tokom borbi za Kiev nije bilo sve bajno, kao sto nije ni sada.

Kazes linija se nije pomakla osim koje selo gore dole. To je tacno ako mislis da je Rusima cilj osvojiti sto vise prostora, ali to trenutno nije cilj. Trenutni cilj je unistiti sto vise Ukrainske vojske, kako bi dugorocno imali prednost. Taj cilj ostvaruju kroz dvije stvari, artiljerijom pokusavaju nanjeti gubitke i oslabiti jedinice cijelom duzinom fronte, time ujedno i fiksiraju jedinice UA. Kako to izgleda mozes vidjeti kod Wallija, sta je napisao o ratu na istoku. Drugi cilj je izolovati djelove, kao sto su uradili u Maripolju. Trenutno tu napadaju na dva pravca i sa friskim snagama. Jedan pravac pokusava zatvoriti Sjevodonetsk, drugi prijeti zapadnije.

Selo gore dole minimizira sta dosad UA uspjeva. Prosle sedmice su jedva ubacili jedinice ispred Izuma. Danas vode bitku da najnoviji prodor zaustave na selu gore dole.

Sve to dok je propaganda nista se ne desava.
Ima li đe neka potvrda ovoga, ili su ovo tvoje želje i pozdravi?

Ako je ruski cilj uništiti što više Ukrajinske vojske, oklen Oryx danas upisa 70 komada ruske tehnike za jedan dan? Ljudi prate sigurno više ruskih telegram kanala od nas ovdje, uključujući i tebe, pa je opet takvo stanje, skoro 4:1 na rusku štetu.

Pogledaš li koji video što se ovdje postavlja? Eno, nema ni stranica iza, 23 komada zarobljene tehnike samo na jednom.

Ja jedinu razliku u odnosu na početak rata vidim da Ukrajinci sada deru Ruse i artiljerijom i to sve snimaju. Nisu više spektakularni pogoci Javelinima.

Ne znam, čudna neka taktika. Možda neki mamac tenkovi i VDV jedinice, u stilu, danas su ruski tenkovi uništili deset Javelina i dvanaest granata od 155mm?

Haj pogledaj mapu u odnosu na početak, pa nabroji: Kijev, Chernihiv, Sumy, Mykolajev, Harkiv. Nema Rusa više. Red je da se osvrneš na tih nekoliko puta po 15 dana što si svima davao roka, da vidimo šta će biti.

Stari si forumaš, ali meščini vozaš trolu ili previše vjeruješ u ruske istorijske bajke.

Davno prošlo vrijeme. To na šta se ti pozivaš, na tu mitološku sposobnost Rusa da se usavrše kroz čistilište rata i uništenja i pobijede na kraju, je mit kao i kosovski boj. Za taj borscht im fali gomila sastojaka koji su neizbježni:

Obrambeni rat i motiv koji on nosi
Pomoć saveznika
Kompletna ekonomija prešaltana na ratnu proizvodnju
Masovna mobilizacija.

Kad sve ovo izbaciš iz recepta, ostane slana vodica. Ne da više ne mogu kupiti čipove i optiku za tenk, nego ne mogu ni Durex i KitKat. Sankcije, jaro.

21. vijek. Dronovi, Starlink, OSINT, geolociranje, naspram ruskih obojaka, zaglavljenih radara pod mostovima, 800 uništenih Bayra, NATO podmornica...

Ne ide, druže, ne ide. Malo objektivnije pogledaj stvari. Puca balon ruske moći, nama pred očima.
Previse sam dugo tu da imam snage da odgovaram na sve upise, osim ako me neko bas ne iznervira stavovima ili neznanjem, a ne da mi se objasnjavati previse stvari koje su meni ocite.

Meni je ocito sta Rusi pokusavaju uraditi, sto ne znaci da zelim da imaju uspjeha ili da ce imati uspjeha. Gube puno vise tehnike jer su oni strana koja ima jos uvijek dosta vise tehnike. Danas je ko zna koliko artiljerije ispaljeno na rovove UA, ali tu je "samo ljudstvo" cilj. Sto se tice operativnih ciljeva, pogledaj mapu i gdje se borbe vode.

Za razliku od pocetka rata Rusi su puno objektivniji o vlastitim mogucnostima, logisticnim i operativnim. Zato sada nema vise toliko snimaka javelina, stugne ili nlawa. Artiljerija da, tu UA ima prednost u podacima od pocetka, ako ne bude snimaka to bi bilo katastrofa pogotovo dok Rusi pokusavaju napadati.

Rekao sam ranije za Kiev i stojim iza toga, to je bio dobar potez Rusa nakon sto su shvatili da ne mogu zauzeti isti. Izvukli su snage bez prevelikih gubitaka u povlacenju. Ne znaci da nisu imali velike gubitke tokom napada.

Ja mislim da sam rijetko objektivan forumas i cesto me cudi sta ljudi ne znaju ili kako namjerno iskrenu sto sam rekao kako bi imali neku tacku da odgovore. Dakle moje vjerovanje je potpuno nebitno, bitno je da li Putin to vjeruje ili ne. Ako vjeruje, onda je ovo uvod u godine ratovanja.

Ja pak znam da je puno veci razmak u umjecu i tehnologiji ratovanja bio 1941 nego danas izmedju Rusije i UA. Nisu nikad dosli na nivo Njemaca, ali nisu ni saveznici, ali su uvidili djelom sta mogu a sta ne sa kvantitetom kojim su raspolagali. Staljingrad je bila jedina uspjesna ofanziva od 4 velike operacije planirane za zimu 1942, ostale su imale strasne gubitke, no pika se ko sta moze podnjeti ne koliko je udaraca upuceno. Nije bilo dronova i Starlinkova, ali je razlika u kvaliteti bila puno veca.

Inace najbolje vojske u historiji su uvijek bile napadacke, taj motiv odbrabenog rata je zaovastavtina NOB i/ili Japanaca. Kada nemas tehniku onda moras forsirati ono sto imas, ljudstvo i trening istog.

Rekao sam prije dva dana da je situacija dosta kriticna, UA je uradila sto je mogla da zaustavi prodor, znati cemo i mi za par dana kakva je tacno situacija. Problem je sto se prave da nema problema, isti obrazac propagande kao kod Rusa.
drug_profi

#85736 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nije bitno sta ko kreira u propagandi, vec da i je svjestan realnosti.
A ja mislim da su Ukrajinci svjesni realnosti vise nego Rusi koji su poceli sami vjerovati u svoje lazi.
lajkujMe

#85737 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Procitajte citav Thread
"Russian artillery destroys city block by block" another commander tells us. "It's just like what they did in Mariupol".

Even if the Russians fail to take Severodonetsk, there will be nothing left of it to save. https://t.co/aTiQE9VPpw
Project Lucian

#85738 Re: Ukrajina

Post by Project Lucian »

madner wrote: 12/05/2022 14:09
A_A_AKCIJA wrote: 10/05/2022 23:32

Ima li đe neka potvrda ovoga, ili su ovo tvoje želje i pozdravi?

Ako je ruski cilj uništiti što više Ukrajinske vojske, oklen Oryx danas upisa 70 komada ruske tehnike za jedan dan? Ljudi prate sigurno više ruskih telegram kanala od nas ovdje, uključujući i tebe, pa je opet takvo stanje, skoro 4:1 na rusku štetu.

Pogledaš li koji video što se ovdje postavlja? Eno, nema ni stranica iza, 23 komada zarobljene tehnike samo na jednom.

Ja jedinu razliku u odnosu na početak rata vidim da Ukrajinci sada deru Ruse i artiljerijom i to sve snimaju. Nisu više spektakularni pogoci Javelinima.

Ne znam, čudna neka taktika. Možda neki mamac tenkovi i VDV jedinice, u stilu, danas su ruski tenkovi uništili deset Javelina i dvanaest granata od 155mm?

Haj pogledaj mapu u odnosu na početak, pa nabroji: Kijev, Chernihiv, Sumy, Mykolajev, Harkiv. Nema Rusa više. Red je da se osvrneš na tih nekoliko puta po 15 dana što si svima davao roka, da vidimo šta će biti.

Stari si forumaš, ali meščini vozaš trolu ili previše vjeruješ u ruske istorijske bajke.

Davno prošlo vrijeme. To na šta se ti pozivaš, na tu mitološku sposobnost Rusa da se usavrše kroz čistilište rata i uništenja i pobijede na kraju, je mit kao i kosovski boj. Za taj borscht im fali gomila sastojaka koji su neizbježni:

Obrambeni rat i motiv koji on nosi
Pomoć saveznika
Kompletna ekonomija prešaltana na ratnu proizvodnju
Masovna mobilizacija.

Kad sve ovo izbaciš iz recepta, ostane slana vodica. Ne da više ne mogu kupiti čipove i optiku za tenk, nego ne mogu ni Durex i KitKat. Sankcije, jaro.

21. vijek. Dronovi, Starlink, OSINT, geolociranje, naspram ruskih obojaka, zaglavljenih radara pod mostovima, 800 uništenih Bayra, NATO podmornica...

Ne ide, druže, ne ide. Malo objektivnije pogledaj stvari. Puca balon ruske moći, nama pred očima.
Previse sam dugo tu da imam snage da odgovaram na sve upise, osim ako me neko bas ne iznervira stavovima ili neznanjem, a ne da mi se objasnjavati previse stvari koje su meni ocite.

Meni je ocito sta Rusi pokusavaju uraditi, sto ne znaci da zelim da imaju uspjeha ili da ce imati uspjeha. Gube puno vise tehnike jer su oni strana koja ima jos uvijek dosta vise tehnike. Danas je ko zna koliko artiljerije ispaljeno na rovove UA, ali tu je "samo ljudstvo" cilj. Sto se tice operativnih ciljeva, pogledaj mapu i gdje se borbe vode.

Za razliku od pocetka rata Rusi su puno objektivniji o vlastitim mogucnostima, logisticnim i operativnim. Zato sada nema vise toliko snimaka javelina, stugne ili nlawa. Artiljerija da, tu UA ima prednost u podacima od pocetka, ako ne bude snimaka to bi bilo katastrofa pogotovo dok Rusi pokusavaju napadati.

Rekao sam ranije za Kiev i stojim iza toga, to je bio dobar potez Rusa nakon sto su shvatili da ne mogu zauzeti isti. Izvukli su snage bez prevelikih gubitaka u povlacenju. Ne znaci da nisu imali velike gubitke tokom napada.

Ja mislim da sam rijetko objektivan forumas i cesto me cudi sta ljudi ne znaju ili kako namjerno iskrenu sto sam rekao kako bi imali neku tacku da odgovore. Dakle moje vjerovanje je potpuno nebitno, bitno je da li Putin to vjeruje ili ne. Ako vjeruje, onda je ovo uvod u godine ratovanja.

Ja pak znam da je puno veci razmak u umjecu i tehnologiji ratovanja bio 1941 nego danas izmedju Rusije i UA. Nisu nikad dosli na nivo Njemaca, ali nisu ni saveznici, ali su uvidili djelom sta mogu a sta ne sa kvantitetom kojim su raspolagali. Staljingrad je bila jedina uspjesna ofanziva od 4 velike operacije planirane za zimu 1942, ostale su imale strasne gubitke, no pika se ko sta moze podnjeti ne koliko je udaraca upuceno. Nije bilo dronova i Starlinkova, ali je razlika u kvaliteti bila puno veca.

Inace najbolje vojske u historiji su uvijek bile napadacke, taj motiv odbrabenog rata je zaovastavtina NOB i/ili Japanaca. Kada nemas tehniku onda moras forsirati ono sto imas, ljudstvo i trening istog.

Rekao sam prije dva dana da je situacija dosta kriticna, UA je uradila sto je mogla da zaustavi prodor, znati cemo i mi za par dana kakva je tacno situacija. Problem je sto se prave da nema problema, isti obrazac propagande kao kod Rusa.
Sloboda se uvijek plaćala ljudskim životima.
lajkujMe

#85739 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Ukrajinski leteci MLRS
lajkujMe

#85740 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Poljaci zabranjuju transport Ruskog gasa kroz svoju teritoriju :lol:
lajkujMe

#85741 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

TOS zarobljen od Traktor brigade

geralt

#85742 Re: Ukrajina

Post by geralt »

Jucerasnja vijest, ali sa bitnim znacenjem - Ukrajinci salju u akciju izmedju 30 i 50 000 novih vojnika. Pretpostavljam da je dio nadopuna gubitaka u postojecim jedinicama, ali mislim da ce se formirati nekoliko novih brigada.
Bosnianwarrior22

#85743 Re: Ukrajina

Post by Bosnianwarrior22 »

Jesam li jedini koji misli da ce Ukraijnci osloboditi na sjeveru sve do rijeke Oskil a na jugu Kherson i tamo sve uz rijeku Dnepr pa ce tako stajati bez pomaka i jedni i drugi dva do tri mjeseca i onda neko primirje tipa ostaje Ukraijina cjelovita ali Ukre ne smiji u Nato ulaziti jedan odredjen period i zauzete teritorije ce biti pod kontrolom ruja?
laik1981

#85744 Re: Ukrajina

Post by laik1981 »

Toliko o sankcijama kada je uvoz energenata u pitanju.. Sankcije koje to nisu :-)
https://www.klix.ba/biznis/privreda/vis ... /220512054
Iako se zvaničnici Evropske unije za sada nisu oglašavali o temi plaćanja gasa u ruskim rubljama, premijer Italije Mario Draghi izjavio je kako će kompanije moći plaćati gas u rubljama bez da krše sankcije.

"Većina uvoznika gasa već je otvorila svoj račun u rubljama kod Gazproma. Najveći njemački uvoznik gasa već je platio u rubljama. Kao i Italija, Njemačka je veliki potrošač ruskog gasa", rekao je Draghi.
I sta kazu? U ukrajini se brani evropa i evropske vrijednosti..

Evropa finansira agresiju na Ukrajinu..
janje_

#85745 Re: Ukrajina

Post by janje_ »

Bosnianwarrior22 wrote: 12/05/2022 14:46 Jesam li jedini koji misli da ce Ukraijnci osloboditi na sjeveru sve do rijeke Oskil a na jugu Kherson i tamo sve uz rijeku Dnepr pa ce tako stajati bez pomaka i jedni i drugi dva do tri mjeseca i onda neko primirje tipa ostaje Ukraijina cjelovita ali Ukre ne smiji u Nato ulaziti jedan odredjen period i zauzete teritorije ce biti pod kontrolom ruja?
To ti je Dejton. Mislim da Ukrajinci nikad nece pristati na to. Evo mi jesmo (doduse, nije nas niko bog zna ni pito), pa gdje nas je dovelo. Samo ono gdje ukrajinski vojnik stane nogom bice slobodno, sve ostalo je poraz i oteta teritorija.
TomANDJerry

#85746 Re: Ukrajina

Post by TomANDJerry »

Bosnianwarrior22 wrote: 12/05/2022 14:46 Jesam li jedini koji misli da ce Ukraijnci osloboditi na sjeveru sve do rijeke Oskil a na jugu Kherson i tamo sve uz rijeku Dnepr pa ce tako stajati bez pomaka i jedni i drugi dva do tri mjeseca i onda neko primirje tipa ostaje Ukraijina cjelovita ali Ukre ne smiji u Nato ulaziti jedan odredjen period i zauzete teritorije ce biti pod kontrolom ruja?
To je po meni nazalost malo optimisticno, jer Kherson ce Rusi braniti svim silama ... tamo je ona brana što se Krim napaja vodom, bez toga = Krim pustinja za 20 godina.

Ali to je neki tijek rata koji i ja prognoziram. Ne vidim ni smisao Ukrajinskog jurišanja na Donjeck i Luganjsk trenutno, samo primirje bez politickog sporazuma -- i onda cekati ako treba 100 godina da se to ponovo vrati u Ukrajinu.

Mislim da to nije ni blizu dejtona, dejton je napadacu dao 49% ... a ovdje ako pricamo o stanju 23.februara napadac ce osvojiti 5% teritorije + sankcije i ekonomsku propast narednih 50 godina.
lajkujMe

#85747 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

drndalo

#85748 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

drug_profi wrote: 12/05/2022 14:17 Nije bitno sta ko kreira u propagandi, vec da i je svjestan realnosti.
A ja mislim da su Ukrajinci svjesni realnosti vise nego Rusi koji su poceli sami vjerovati u svoje lazi.
Pa i ja tako razmisljam. Do sad mi se cini da Ukrajinci puno bolje od ocekivanja i kanalisu sta ide vani od vijesti i slika, kada, i koliko... Kao sto i treba biti u ratu. Dio vjerovatno prodje i kako ne treba, ali vecina ide kada i koliko treba za namijenjenu svrhu...

To sto mi to ne doznamo nikako/parcijalna/sa 6 dana kasnjenja, ne mora ama bas nista da znaci...
lajkujMe

#85749 Re: Ukrajina

Post by lajkujMe »

Rusi izgleda izgubili jos jedan brod.
Nije ratni ali vrijedi, tegljac nov novcat poslat na Zmijsko ostrvo da se kutarise onog desantnog camca
Bossona

#85750 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

U historiji NATO saveza niko nije uradio više na njegovom jačanju i proširenju od KGB diktatora Putina agresijom na Ukrajinu koji će kumovati ulasku Finske, Norveške, Kosova, Bosne, Ukrajine, Moldavije, Gruzije, Bjelorusije, Azarbejdžana, Armenije, Kazakhstana,Turkmenistana, Kirgistana i Uzbekistana i tako prići granici Kine, kao dio budućeg širenja NATO pakta nakon poraza u Ukrajini za koju radi vrijeme. :izet: https://www.google.com/maps/place/Kazah ... d66.923684
Post Reply