SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#57026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

duh_sa_sjekirom wrote: 11/05/2022 06:18
Chmoljo wrote: 11/05/2022 02:41
da vas prekinem u razmjeni nježnosti, mislim da je ovo bilo poprilično lično. Hadžići su mala sredina i sigurno se zna ko je odakle i ko je čiji. ono ko ti je babo i majka.

gospodin policajac je ovdje bio poprilično suzdržan uzevši u obzir drčnost balavca i uzevši u obzir mentalitet male sredine gdje bi manja uvreda policajcu bila da ga žgoljo šakom udario.
Kako mi reče ovaj poznanik, policajac je stariji tip, haman pred penziju i nije sklon ovakvim nastupima. Sigurno je do sada imao hrpu ovakvih situacija. Znači da ga je ovaj žgoljo dobro uvrijedio kad je ovako reagovao. Moguće je da se poznaju od ranije iz sličnih situacija i da je žgoljo "od ranije poznat policiji".
I što se mene tiče, puna podrška policiji u njihovom radu i prevaspitavanju raznog nakota s naših ulica
koliko se da čuti na snimku policajac govori: "... mene i moju porodicu." zato kažem da je ovo vjerovatno bilo vrlo lično, pa je ovako i reagovao.
Bloo
Globalna šefica

#57027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Bloo »

Chmoljo wrote: 11/05/2022 08:28
duh_sa_sjekirom wrote: 11/05/2022 06:18
Kako mi reče ovaj poznanik, policajac je stariji tip, haman pred penziju i nije sklon ovakvim nastupima. Sigurno je do sada imao hrpu ovakvih situacija. Znači da ga je ovaj žgoljo dobro uvrijedio kad je ovako reagovao. Moguće je da se poznaju od ranije iz sličnih situacija i da je žgoljo "od ranije poznat policiji".
I što se mene tiče, puna podrška policiji u njihovom radu i prevaspitavanju raznog nakota s naših ulica
koliko se da čuti na snimku policajac govori: "... mene i moju porodicu." zato kažem da je ovo vjerovatno bilo vrlo lično, pa je ovako i reagovao.
Moze li se balavcu.izdati.kazna (najvisa) za vrijedanje sluzbenog lica?
sefket_ramadani

#57028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sefket_ramadani »

nekada davno je guzonjin sin udario nekog ili imao saobracajku, negdje blizu poste, ili gdje vec, ne sjecam se tacno

je li to bio aljevic, ili sin nekog drugog guzonje ?
Chmoljo

#57029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

bukvalno stranica prije...
no_sikiriki

#57030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

Juče kod Vječne vatre vidim parkirano policijsko auto i policajce u razgovoru sa likom. Nisam mogla isprve da skontam o kome je riječ, jer nije bilo bicikla i zviždaljke...ali mi je poslije sinulo, naš drug Hamer. Znači opet neki belaj.
ruud

#57031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ruud »

ruud wrote: 10/05/2022 22:10

da budem pristojan i odgovorim na tvoje pitanje, vidio sam naslov da je policajac nožem prijetio da će nekog zaklati. ako je to istina, to je apsolutno nedopustivo ponašanje službenog lica.

dozvoli da budem i malo nepristojan, glup si.
da vas prekinem u razmjeni nježnosti, mislim da je ovo bilo poprilično lično. Hadžići su mala sredina i sigurno se zna ko je odakle i ko je čiji. ono ko ti je babo i majka.

gospodin policajac je ovdje bio poprilično suzdržan uzevši u obzir drčnost balavca i uzevši u obzir mentalitet male sredine gdje bi manja uvreda policajcu bila da ga žgoljo šakom udario.
Prema Pravilniku o postupanju službenih lica KS, "policijski službenik dužan je u obavljanju policijskih poslova ophoditi se uljudno prema građanima".

Kad nosiš uniformu, nema lično. Barem ne na javnom mjestu.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

no_sikiriki wrote: 11/05/2022 08:46 Juče kod Vječne vatre vidim parkirano policijsko auto i policajce u razgovoru sa likom. Nisam mogla isprve da skontam o kome je riječ, jer nije bilo bicikla i zviždaljke...ali mi je poslije sinulo, naš drug Hamer. Znači opet neki belaj.
znači čekićanje :D
Chmoljo

#57033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

ruud wrote: 11/05/2022 10:12

Prema Pravilniku o postupanju službenih lica KS, "policijski službenik dužan je u obavljanju policijskih poslova ophoditi se uljudno prema građanima".

jeste, ali nisu mašine, nego ljudi. i kada se provodi disciplinski postupak ne citiraju se suhe odredbe, nego se svaki događaj stavlja i kontekst i shodno tome odlučuje.

pa tako i ovaj balavac je prešao granicu kada se na njega odnosi uljudnost. mislim, kako nekoga uljudno udariti pendrekom ili kako na nekoga uljudno upotrijebiti vatreno oružje? :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#57034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Truba »

uljudno ga pukneš preko žvalja i to je to
ruud

#57035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by ruud »

Chmoljo wrote: 11/05/2022 10:19
ruud wrote: 11/05/2022 10:12

jeste, ali nisu mašine, nego ljudi. i kada se provodi disciplinski postupak ne citiraju se suhe odredbe, nego se svaki događaj stavlja i kontekst i shodno tome odlučuje.

pa tako i ovaj balavac je prešao granicu kada se na njega odnosi uljudnost. mislim, kako nekoga uljudno udariti pendrekom ili kako na nekoga uljudno upotrijebiti vatreno oružje? :D
Citirajuli se eventualno odredbe Zakona o pol. službenicima BIH, koji kaže: "U obavljanju svojih dužnosti, policijski službenik djeluje na nepristrasan i zakonit način, vođen javnim interesom da služi i pomaže javnosti, promovišući razvoj i očuvanje demokratske prakse u skladu sa zaštitom ljudskih prava i osnovnih sloboda."?!
Thorgerson

#57036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Thorgerson »

Policija mora malo sile pokazati i na vecim glavama.

Mene su kaznili za parking na alipasinom polju u sporednoj ulici gdje sam stao 30 min. Ok postujem. Ali ja sam navecer krenuo bajkom i ne mogu proci kod Bristola jer je duz trotoara napravljen parking. I svaki dan je tako. Govorimo o glavnoj ulici. Trotoar zakrcen totalno.

Al naravno. Ajd stisni pa zalijepi kaznu nekakvim crnim, zatamnjenim automobilima. Kurko.

E zbog toga im je minus od mene. Lako je na sitnim klosarima pokazivati silu.
vjeshalica

#57037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Nije trotoar za bicikl.
vjeshalica

#57038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

sefket_ramadani wrote: 11/05/2022 08:36 nekada davno je guzonjin sin udario nekog ili imao saobracajku, negdje blizu poste, ili gdje vec, ne sjecam se tacno

Pa ono sto je udes napravio kod Pozorista i sasuo onu zenu u vozilu dobro je ziva ostala kakve je povrede imala. Vjv mislis na to
vjeshalica

#57039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

Na onom videu se slabo cuje jer snimatelj ima parkinsa, i kao policajac govori nesto "moju porodicu" ostalo se nikako ne cuje,ocito da je jos bilo sadrzaja ali nije prezentovan da bi vidjeli sta se stvarno desilo
Bilo je vise lica tu,izgleda kao neki" teferic"maturanata
mc-twin

#57040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by mc-twin »

vjeshalica wrote: 11/05/2022 10:56 Nije trotoar za bicikl.
Nego? Cesta?
Chmoljo

#57041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

ruud wrote: 11/05/2022 10:33
Chmoljo wrote: 11/05/2022 10:19

Citirajuli se eventualno odredbe Zakona o pol. službenicima BIH, koji kaže: "U obavljanju svojih dužnosti, policijski službenik djeluje na nepristrasan i zakonit način, vođen javnim interesom da služi i pomaže javnosti, promovišući razvoj i očuvanje demokratske prakse u skladu sa zaštitom ljudskih prava i osnovnih sloboda."?!
kada se kaže odredbe onda se misli i na zakonske i podzakonske, opće akte organa itd... bezveze tjeraš mak na konac kada ovo nije bilo ni blizu neke policijske brutalnosti.
vjeshalica wrote: 11/05/2022 10:59

Na onom videu se slabo cuje jer snimatelj ima parkinsa, i kao policajac govori nesto "moju porodicu" ostalo se nikako ne cuje,ocito da je jos bilo sadrzaja ali nije prezentovan da bi vidjeli sta se stvarno desilo
Bilo je vise lica tu,izgleda kao neki" teferic"maturanata
ni ja nisam čuo za tu prijetnju nožem od strane policajca, ali vjerovatno jeste prijetio. ali kako rekoh, mali žvaljo je očito pogodio živac i još dobro prošo.
vjeshalica

#57042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by vjeshalica »

mc-twin wrote: 11/05/2022 11:04
Nego? Cesta?
Image
img images
no_sikiriki

#57043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

Nego? Cesta?
Da, cesta.
Je li stvarno ja kao pješak treba da se na jednom trotoaru "borim" sa parkiranim autima i još biciklistima? Da mi još trube, de makni se bona, smetaš mi? Da ne pričam na šta je to ličilo kad sam imala kolica i bebu. Juče u Kulovića bukvalno nisam mogla proći sa djetetom par minuta, jer je lik iz Korpe parkirao pred U2 da preuzme pizze.
uglavnomja

#57044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by uglavnomja »

Chmoljo wrote: 10/05/2022 19:47
drugtito2011 wrote: 10/05/2022 18:23

To im postalo porodična tradicija.
Od dva brata djeca. Tarik zmaj željeznička, Emir zmaj Hrasno.

Gazili su slastičari i pekari.

Čekamo da Nagibovi potomci nekoga sataru da zaokružimo gastronomsko saobraćajnu ponudu.
onaj iz forina je sam(o) sebe ubio srecom
Chmoljo

#57045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

no_sikiriki wrote: 11/05/2022 11:09

Nego? Cesta?
Da, cesta.
Je li stvarno ja kao pješak treba da se na jednom trotoaru "borim" sa parkiranim autima i još biciklistima? Da mi još trube, de makni se bona, smetaš mi? Da ne pričam na šta je to ličilo kad sam imala kolica i bebu. Juče u Kulovića bukvalno nisam mogla proći sa djetetom par minuta, jer je lik iz Korpe parkirao pred U2 da preuzme pizze.
da se ponovim sa druge teme
Chmoljo wrote: 11/05/2022 09:06
Alfa Muzhjak wrote: 10/05/2022 11:19 Koliko god da je loša infrastruktura, po Sarajevu se uglavnom može voziti bicikl na siguran način, osim ako živite u padinskim dijelovima grada. Teško se popeti do Breke ili negdje više od toga, to se mora priznati.

Voziti saobraćajnicom neću nikad jer je to ravno samoubistvu. Ako ima nekakva obojena stazica, super, ako nema, idem trotoarom, i nije me briga šta ko misli. Vidim da ni policija ne kažnjava zbog toga jer im je jasno da je glupo zahtijevati od biciklista da voze s divljacima koji nisu naviknuti na bicikliste.
na trotoarima maksimalno izbjegavam zvoniti pješacima, obilazim ih tako da računam da mogu naglo promijeniti pravac u moju putanju, ne provlačim se uz nepregledne čoškove, vozim malom brzinom da se mogu zakucati u mjestu.

kad ima prostora, odnosno nema pješaka idem naravno brže.

trotoar je napravljen prvestveno za pješake i to uvijek treba imati na pameti, ali se može sasvim normalno voziti i biciklo bez incidenta ako nisi divljak. i imaš dvije čiste u glavi. i naravno, djeca su najgora... al su djeca, pa je tu četvero očiju. posebno kad hodaju uz označenu stazu.
jedno je šta je propisano zakonom, drugo je šta je realno izvodivo. onog trenutka kada bi biciklisti počeli ići saobraćajnom trakom u gradu nastao bi opšti haos da bi lokalne vlasti odmah mijenjale zakon :D

često se pominjalo kako su vlasti Pariza htjele spriječiti provlačenje skutera između automobila, odnosno traka. kao protest vozači skutera su počeli da dosljedno primjenjuju to pravilo i počeli su zauzimati mjesto u saobraćajnoj traci poput automobila. rezultat je haos na cesti, gužve i ponovno dozovljavanje provlačenja između automobila.

trenutno daleko veća opasnost za pješake su električni romobili, jer vrlo lako ubrzavaju. drakonske kazne za nesmotrenu vožnju istim po trotoaru bi malo stalo na rep glupiranjima.

svi smo mi učesnici u saobraćaju. onaj ko je stoka na biciklu, biće stoka i za volanom i na nogama. stvari se trebaju tako urediti da omogući što efikasniji i bezbjedniji saobraćaj uz razumijevanje svačije uloge i demotivisanja krkanluka.
Chmoljo

#57046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

uglavnomja wrote: 11/05/2022 11:11
Chmoljo wrote: 10/05/2022 19:47

Od dva brata djeca. Tarik zmaj željeznička, Emir zmaj Hrasno.

Gazili su slastičari i pekari.

Čekamo da Nagibovi potomci nekoga sataru da zaokružimo gastronomsko saobraćajnu ponudu.
onaj iz forina je sam(o) sebe ubio srecom
brat mu je ubio djevojku iz Srbije. na istom mjestu gdje je i potomak slastičara satro dedu.
sefket_ramadani

#57047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by sefket_ramadani »

vjeshalica wrote: 11/05/2022 10:58
sefket_ramadani wrote: 11/05/2022 08:36 nekada davno je guzonjin sin udario nekog ili imao saobracajku, negdje blizu poste, ili gdje vec, ne sjecam se tacno

Pa ono sto je udes napravio kod Pozorista i sasuo onu zenu u vozilu dobro je ziva ostala kakve je povrede imala. Vjv mislis na to
jesam, poslije sam vidio da je neko na prosloj stranici pisao o tome.
madesa

#57048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by madesa »

kako me mediji nerviraju. Niko da napise da je auto od Zmaja. Da je golf 2 odmah bi pisao da je upravljao tamo neki. Ovaj iz Porschea ce se izvuci , reci ce da je ukraden bla bla bla
no_sikiriki

#57049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by no_sikiriki »

Chmoljo wrote: 11/05/2022 11:16
no_sikiriki wrote: 11/05/2022 11:09

Da, cesta.
da se ponovim sa druge teme
Chmoljo wrote: 11/05/2022 09:06

na trotoarima maksimalno izbjegavam zvoniti pješacima, obilazim ih tako da računam da mogu naglo promijeniti pravac u moju putanju, ne provlačim se uz nepregledne čoškove, vozim malom brzinom da se mogu zakucati u mjestu.

kad ima prostora, odnosno nema pješaka idem naravno brže.

trotoar je napravljen prvestveno za pješake i to uvijek treba imati na pameti, ali se može sasvim normalno voziti i biciklo bez incidenta ako nisi divljak. i imaš dvije čiste u glavi. i naravno, djeca su najgora... al su djeca, pa je tu četvero očiju. posebno kad hodaju uz označenu stazu.
jedno je šta je propisano zakonom, drugo je šta je realno izvodivo. onog trenutka kada bi biciklisti počeli ići saobraćajnom trakom u gradu nastao bi opšti haos da bi lokalne vlasti odmah mijenjale zakon :D

često se pominjalo kako su vlasti Pariza htjele spriječiti provlačenje skutera između automobila, odnosno traka. kao protest vozači skutera su počeli da dosljedno primjenjuju to pravilo i počeli su zauzimati mjesto u saobraćajnoj traci poput automobila. rezultat je haos na cesti, gužve i ponovno dozovljavanje provlačenja između automobila.

trenutno daleko veća opasnost za pješake su električni romobili, jer vrlo lako ubrzavaju. drakonske kazne za nesmotrenu vožnju istim po trotoaru bi malo stalo na rep glupiranjima.

svi smo mi učesnici u saobraćaju. onaj ko je stoka na biciklu, biće stoka i za volanom i na nogama. stvari se trebaju tako urediti da omogući što efikasniji i bezbjedniji saobraćaj uz razumijevanje svačije uloge i demotivisanja krkanluka.
Interesantno kako si selektivan kad je zakon u pitanju, ono, biraću šta mi se sviđa/šta mi odgovara. :mrgreen:
Mislim, lijepo je to što si obazriv prema pješacima, ali to ne mijenja činjenicu da tebi kao bicklisti nije mjesto na trotoaru.
Razumijem i slažem se da naše ceste nisu nimalo pogodne za vožnju bicikla, i lično se ne bih usudila voziti biciklo u saobraćaju. Nego samo rekreativno, na mjestima poput Vilsonovog i sl.
Ali što se mene tiče, to znači da se adaptiraš i ne radiš nešto čime smetaš drugim ljudima. Kako rekoh, dovoljno su nam problematični i uski troatoari sa drugim ljudima i parkiranim autima, biciklisti stvarno dođu kao šlag na torti. I nisu uopće obazrivi većinom vremena, nego bezobrazni.
Chmoljo

#57050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

no_sikiriki wrote: 11/05/2022 11:34
Interesantno kako si selektivan kad je zakon u pitanju, ono, biraću šta mi se sviđa/šta mi odgovara. :mrgreen:
Mislim, lijepo je to što si obazriv prema pješacima, ali to ne mijenja činjenicu da tebi kao bicklisti nije mjesto na trotoaru.
Razumijem i slažem se da naše ceste nisu nimalo pogodne za vožnju bicikla, i lično se ne bih usudila voziti biciklo u saobraćaju. Nego samo rekreativno, na mjestima poput Vilsonovog i sl.
Ali što se mene tiče, to znači da se adaptiraš i ne radiš nešto čime smetaš drugim ljudima. Kako rekoh, dovoljno su nam problematični i uski troatoari sa drugim ljudima i parkiranim autima, biciklisti stvarno dođu kao šlag na torti. I nisu uopće obazrivi većinom vremena, nego bezobrazni.
pa da. kao i pješaci koji naprosto uživaju hodati ocrtanom biciklističkom stazom.

ne, nisam selektivan, nego je stvar realnosti. zakonske odredbe često ne prate stvarne potrebe, i zato nećeš nikada vidjeti da je policija pisala biciklistu zato što vozi trotoarom.

da je moguće zakone i ostale propise doslovno primjenjivati u punom obimu, do zadnjeg slova, onda ne bi bila potrebna policija, ni sud, ni inspekcija, ni organi koji vrše nadzor, ni drugostepeno rješavanje...

otvoriš zakon, pogledaš šta treba i kažeš, aha, to je to. ko recept za kolač. samo tačne mjere.
Post Reply