Ima u ovome pozdravljanju jedan skriveni mobing ili bi možda trebalo tražiti jednu drugu riječ za ovu pojavu:
Prije susreta sa mojom ili ženinom rodbinom, žena me uvijek upozori da bih trebao da pozdravim sa "punim selamom", jer ko biva neki od te rodbine na "zdravo" gledaju kao na nešto nekulturno, nekultivirano, kao na provokaciju i tu se je osjećam ko neki panker, buntovnik, jer remetim njihov osjećaj pripadanja zajednici, ispada kao da ne dijelim njihove moralne vrijednosti, itd. i tako tome slično.
Ja naravno to eskiviram, i oni znaju kakav sam i ta igra traje godinama
Ali tu se radi o nečemu mnogo zafrkanijem, što udara na ponos i samopouzdanje.
Ti ljudi očekuju da im se PRILAGODIŠ. A ako im se prilagodiš ti si tu u psihološkom smislu donji, tj, u prenesnom smislu si kleknuo na rukoljub.
Što je najsmešnije, tu ima dosta mladih ljudi koji su se svi isto začešljali i imaju nastup "nas je više".
Jedne prilike ja sa obitelji, za 1. maj na moru i slučajno ulovim neki izlet brodom na Brač koji uglavnom vozi Nijemce iz hotela.
Kad smo se ukrcali mi jedini domaći i jedan dobrostojeći, stariji bračni par Bošnjaka, koji su bili u istom nekom hotelu kao i te Švabe.
U vožnji se nudi ručak: riba i vino. Švabe brzo zaključe da ovi naši ne piju i pitaju da li da im dodam flašu namjenjenu njima, što ja i učinim, i pridružim se.
Naime taj naš Bošnjak, hadžija.
Pita me žena: "Nećeš zar piti vino pred hadžijom"?

Rekoh: "Naravno da hoću, on je hadžija sebi. Uostalom cijeli brod pije .."