Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Poenta je da su poskupljenja lancana reakcija i da usluzni sektor nije izolovan od ostalih poskupljenja.. Drzava je mogla uticati na namete te tako ublaziti i usporiti ove trendove, ali ocito je da su njihovi budzeti jedino sto im je bitno..
Samo sto ja nesto ne vidim da se zatvaraju samousluzne praonice vec upravo ove koje konstantno dizu cijene
Iskreno ne vjerujem da moze doci do pojeftinjenja. Ovo je jedan val koji su svi cekali i dizu svi i bez opravdanja i sa opravdanjem.
Eventualno ce neke manje firme pokusati da izadju na trziste sa nizim cijenama
Biće pojeftinjenja kad pola miliona radno sposobnih ode u roku od tri godine. Neće niko ovdje doći da zamjeni domicilno stanovništvo, barem ne u narednih tridesetak i više godina. U siromašnim državama EU nije porasla prosječna plata zato što vlasti vole svoje građane već što su uključili mozgove i shvatili ili su pustili da Evropska komisija uključi za njih, da će ih izgubit fizički i da će od stabilnih budžeta ostati uspomena za dugo sjećanje najstarijoj populaciji. I pored svega Hrvatska prazna, rumunski mali gradovi ne postoje, Poljake drži pametno korištenje EU fondova i mogućnost da hrane svoje stanovništvo bez uvoza.
giannibelif wrote: ↑10/05/2022 21:20
Biće pojeftinjenja kad pola miliona radno sposobnih ode u roku od tri godine. Neće niko ovdje doći da zamjeni domicilno stanovništvo, barem ne u narednih tridesetak i više godina. U siromašnim državama EU nije porasla prosječna plata zato što vlasti vole svoje građane već što su uključili mozgove i shvatili ili su pustili da Evropska komisija uključi za njih, da će ih izgubit fizički i da će od stabilnih budžeta ostati uspomena za dugo sjećanje najstarijoj populaciji. I pored svega Hrvatska prazna, rumunski mali gradovi ne postoje, Poljake drži pametno korištenje EU fondova i mogućnost da hrane svoje stanovništvo bez uvoza.
Pa kako da dodje do pojeftinjenja kada konobar hoce 2.000 platu a zalit ce se kad hljeb bude 5.00 KM? Odgovornost posla 0.00. Doktori i medicinske sestre imaju manja primanja a ogromnu odgovornost.
Ne konta narod da je problem u drzavi i lopovluku iste a ne u privrednicima koji se bore sa vjetrenjacama i manje/vise su u istom sosu kao i radnici.
Ima izuzetaka naravno, sa svih strana.
Isto kao sto je ok da keramicar nece da radi m2 ispod 20 KM, a sve radi na crno. I to je ok. A onaj sto prijavi obrt mora da naplati jos vise, al on je lopov, privatnik.
Da mi bude živa i zdrava još godina 100 minimum...
Da ti je zdrava ...i još puno puta sinčića nahranila ...zezam te malo
Kako sam naučila praviti pitu moja mi fakat najbolja, nagodim nekako po svom ćeifu....do tada je bila mamina i od jedne daidžince.
Na temu, pekara Bistrik kifle sa 20 f na 30 f.....kifle sa 30 f na 50 f.....ostalo su već davno podigli i prije ovog sranja u Ukrajini baš kao i Imaret.
Pola marke im kifla? jel zezas ili fakat?
Kakva im je to kifla, imas li sliku?
Jel barem veca?
Da ti je zdrava ...i još puno puta sinčića nahranila ...zezam te malo
Kako sam naučila praviti pitu moja mi fakat najbolja, nagodim nekako po svom ćeifu....do tada je bila mamina i od jedne daidžince.
Na temu, pekara Bistrik kifle sa 20 f na 30 f.....kifle sa 30 f na 50 f.....ostalo su već davno podigli i prije ovog sranja u Ukrajini baš kao i Imaret.
Jel barem veca?
Ne zezam, od jučer nove cijene i to fino istaknute da se raja navikne....kifla ona obična što je prije bila 30 f....veličina kao i svugdje, ove samo malo više napuhane i al mislim da su gramažom svugdje iste.....ne bih je ja nikad kupila nego mali voli za užinu....mislim da će mu se guzica morati na hljeb navikavati
Jel barem veca?
Ne zezam, od jučer nove cijene i to fino istaknute da se raja navikne....kifla ona obična što je prije bila 30 f....veličina kao i svugdje, ove samo malo više napuhane i al mislim da su gramažom svugdje iste.....ne bih je ja nikad kupila nego mali voli za užinu....mislim da će mu se guzica morati na hljeb navikavati
Hhaha, tako i treba
Ma davno sam ja rekao, pekari najvise na kiflama zarade; a sad je cista pljacka.
I kad ako se vrati brasno na 20 maraka oni ce svoje cijene ostaviti sto znaci da ce jos vise uzimati lopatama.
NecuVise wrote: ↑10/05/2022 22:40
Perutnina Ptuj pileća prsa u ovitku 7,5 KM na akciji u bingu. Merkator i dalje dere sa jedno 50% većom cijenom. Eto nek je nešto i pojeftinilo.
10 i nešto u Bingu kod nas (nije na akciji). Pojeftinilo.
Voće i povrće isto nešto malo jeftinije.
Maslac poskupio u tačku. Nisam našla onaj turski a ovaj meggle ili dukat od skoro 7KM 250grama neću iz principa.
Hvala Bogu imam platu da bih sebi mogao priustiti solidan "luksuz" ali necu da me neko pravi budalom i da plačam 20 KM kilogram bureka ni 18 KM pizzu niti vala 0,50 KM kiflu! To je deranje!
Sreca pa i ne živim u Starom gradu gdje se gule stranci i dijaspora, nego u Novom Gradu i imam buregdžinicu u kojoj je još uvijek krompiruša 8 KM, Zeljanica i sirnica 10 KM, faširani 12 KM a sjeckani burek 14 KM i svima uredno dadnu fiskalni račun što znaci da im se i sad isplati raditi sa tim cjenama. Za pizzu mogu da halalim do 7 max 8 KM!
bumerangss wrote: ↑11/05/2022 07:05
Hvala Bogu imam platu da bih sebi mogao priustiti solidan "luksuz" ali necu da me neko pravi budalom i da plačam 20 KM kilogram bureka ni 18 KM pizzu niti vala 0,50 KM kiflu! To je deranje!
Sreca pa i ne živim u Starom gradu gdje se gule stranci i dijaspora, nego u Novom Gradu i imam buregdžinicu u kojoj je još uvijek krompiruša 8 KM, Zeljanica i sirnica 10 KM, faširani 12 KM a sjeckani burek 14 KM i svima uredno dadnu fiskalni račun što znaci da im se i sad isplati raditi sa tim cjenama. Za pizzu mogu da halalim do 7 max 8 KM!
to si upravu vala sve. Kad vidim deranje guzova tipa piza 12, hamburger 11 umjesto da ljudi bojkotuju oni jos vise navale na takve stvari i onda svako poskupi.Pitao bi vas da li bi iko poskupio kad bi neko zatvorio zbog dizanja cijena.
Pizzeria Dino Dobrinja, iznenadih se kako su im povoljne (a pristojne) pizze u poredjenju sa Sokakom sa Ilidže.
Isto tako. Jednostavno su mi neke stvari napad na inteligenciju. Pizzu volim bas i jedem je mozda jednom mjesecno u BarSi jer je pizza stvarno 10/10 i cijene su im pristupacne. Inace, poceo sam pizzu da pravim kuci sa svojim sastojcima i tijestom (ovo sam naucio ima dva mjeseca).
Pitu stvarno volim i mogao bi je jesti svaki dan, ali za burem max mogu dati 12KM/kg i to je sve. Sve preko i mene nece sigurno vidjeti.
Najvise me brine poskupljenje komunalija jer evo recimo grijanje mi je poskupilo sa 120KM na 160KM za veoma kratak period.
Za sve postoji alternativa i ona je cesto mnogo zdravija i ekonomicnija. Na kraju krajeva, bolje tesko zarađeni novac uloziti u nesto drugo nego puniti džepove vec bogatih gazdi.
Neke stvari i principi postoje. Ja stan u Sarajevu ne bih platio 3000+ po kvadratu pa taman imao milion na racunu i spavao pod mostom. Jednostavno za mene ne vrijedi te pare i ne dolazi u obzir.
to si upravu vala sve. Kad vidim deranje guzova tipa piza 12, hamburger 11 umjesto da ljudi bojkotuju oni jos vise navale na takve stvari i onda svako poskupi.Pitao bi vas da li bi iko poskupio kad bi neko zatvorio zbog dizanja cijena.
Sendvic u Dvoru poskupio na 7KM a bio 5KM
Inace, odavno nisam jeo u ovim fast food kisoscima. Prije nekoliko dana odlucim uzeti hamburger kod Taleta u Nedzaricima. Za hamburger i kolu(limenku) sam dao 7 KM. Ispade Tale skuplji od restorana