Pomislila sam da bolnice odbijaju pobačaj jer smatraju da je moguće liječiti to dijete kad se rodi, ali pretpostavljam da je majka već dobila potvrdu od doktora da ne može. (ako jeste, onda se vraćam na - nejasan mi je stav ovih bolnica) Teška situacija kako god.vjeshalica wrote: ↑09/05/2022 22:44Oni nemaju nikakav argument, pozivaju se na savjest. Religijski motivirani rekla bi. Ne ide im ništa u prilog.
Danasnji "feminizam"
-
Nierika
#23501 Re: Danasnji "feminizam"
-
Niemand
#23502 Re: Danasnji "feminizam"
Nisam bas sve pohvatala, i dalje mi je nejasno stosta, al danas bas citam da u hrvatskoj nikada prije nije uradjen taj feticid. Ako je tako, ovoj zeni, ako vec to zeli, i jes najbolje otici u sloveniju. Nije da ima vremena za razglabanja po medijima i protestima ili tumacenju zakona iz jugoslavije. A svakako da treba za ubuduce naci rjesenje.
A ovo priziv savjesti, iako sam muslimanka i mi opcenito dozvoljavamo abortus, ne pada mi napamet ismijavati i vrijedjati krscane zbog njihovog religijskog ubijedjenja. Mi smo dosli dotle da je ko neki pravo smijesan vic ako neki krscanin misli da je u stomaku trudnice dijete, ali je totalno normalno i nista smijesno da neko misli da ima nekih 100 rodova.
A ovo priziv savjesti, iako sam muslimanka i mi opcenito dozvoljavamo abortus, ne pada mi napamet ismijavati i vrijedjati krscane zbog njihovog religijskog ubijedjenja. Mi smo dosli dotle da je ko neki pravo smijesan vic ako neki krscanin misli da je u stomaku trudnice dijete, ali je totalno normalno i nista smijesno da neko misli da ima nekih 100 rodova.
- Sara03
#23503 Re: Danasnji "feminizam"
Jeste, meni je žao tih ljudi. Vode lažan ili dvostruki život, pate i sebe i druge. A sve je moglo bezbolnije i jednostavnije, da smo evoluirali do stepena, gdje nam takav odnos ne bi bio problematičan.no_sikiriki wrote: ↑09/05/2022 22:39To je to. Još u ovakvoj sredini...jako teško je živjeti normalno. Ne mogu to ni zamisliti. Pa ljudi u liberalnim sredinama poput Australije teško sebe prihvataju i često pate od depresije/anksioznosti. A ovdje te neko još hoće tući na ulici.Sara03 wrote: ↑09/05/2022 22:33 Vjerovatno mnoge osobe unutar LGBT skupine imaju internu homofobiju, pa dok skontaju i prihvate šta su, prođe pola života. Barem ovdje gdje mi živimo, poznajem i ja dosta slučajeva ili sam načula. Ja primjetim gay muškarca na kilometar, bez zezanja. Ali lezbijku teško, jer za neke sam čula ili su mi one lično rekle, kad ono šok. Valjda sam i ja vremenom izgradila jedan tipični izgled i ponašanje lezbijke, živjela pod teretom predrasuda, što reče sinoć ministrica Hota-Muminović za Kljuića.![]()
-
no_sikiriki
#23504 Re: Danasnji "feminizam"
Aha. Dobro si ti ovo skontao. Ako se zahvaljujući feminizmu razvedem, možemo da liferujemo sina nekom gay paru?murga225883 wrote: ↑09/05/2022 22:33
VIse feminizma, vise razvoda brakova, vise razvoda brakova, znaci vise djece za usvajanje LGBT osobama.
Eno imas i naziv nove gay parade Porodica.
Nemoj zaboraviti i na više zemljotresa.
- Sara03
#23505 Re: Danasnji "feminizam"
Dobro ti je hadžinica rekla za odgovaranje.murga225883 wrote: ↑09/05/2022 22:33 Vise feminizma, vise razvoda brakova, vise razvoda brakova, znaci vise djece za usvajanje LGBT osobama.
Eno imas i naziv nove gay parade porodica.
U BiH svakako nemaju pravo usvojenja. Šta reče? Kada se dvoje razvede, dijete daju u dom? Kako si to zamislio, ne kontam...
-
no_sikiriki
#23506 Re: Danasnji "feminizam"
Ovdje ide ona "Better to remain silent and be thought a fool than to speak out and remove all doubt."Sara03 wrote: ↑09/05/2022 23:12Dobro ti je hadžinica rekla za odgovaranje.murga225883 wrote: ↑09/05/2022 22:33 Vise feminizma, vise razvoda brakova, vise razvoda brakova, znaci vise djece za usvajanje LGBT osobama.
Eno imas i naziv nove gay parade porodica.![]()
U BiH svakako nemaju pravo usvojenja. Šta reče? Kada se dvoje razvede, dijete daju u dom? Kako si to zamislio, ne kontam...![]()
- Sara03
#23507 Re: Danasnji "feminizam"
Hm, tako nekako.
Ali neka čovjek pojasni ako hoće, ostavljamo mu tu mogućnost.
Ali neka čovjek pojasni ako hoće, ostavljamo mu tu mogućnost.
- vjeshalica
#23508 Re: Danasnji "feminizam"
U Islamu je dozvoljen abortus u izuzetnim slucajevima.Niemand wrote: ↑09/05/2022 22:59 Nisam bas sve pohvatala, i dalje mi je nejasno stosta, al danas bas citam da u hrvatskoj nikada prije nije uradjen taj feticid. Ako je tako, ovoj zeni, ako vec to zeli, i jes najbolje otici u sloveniju. Nije da ima vremena za razglabanja po medijima i protestima ili tumacenju zakona iz jugoslavije. A svakako da treba za ubuduce naci rjesenje.
Ako cemo posmatrati slucaj ovaj onda:
https://www.preporod.com/index.php/sve- ... o-abortusuAbortus u slučaju malformisanog djeteta
Po pitanju medicinskog nalaza koji ukazuje na ozbiljne poteškoće u razvoju ploda i mogućeg deformiteta djeteta nakon poroda, islamski pravnici, općenito gledajući, ne dozvoljavaju uvijek niti kategorički zabranjuju opciju abortusa, ostavljajući postupanje po savjesti i na izbor supružnicima da u dogovoru sa pouzdanim ljekarima donesu vlastitu odluku, oslanjajući se na Allaha i jačinu vlastitog imana. U praksi, fetva po ovom pitanju se daje po svakom posebnom slučaju, uz uvažavanje liječničke dijagnoze, uz redovnu preporuku da abortus bude izbor samo u krajnjoj nuždi (darura).
- vjeshalica
#23509 Re: Danasnji "feminizam"
Priziv savjesti ne mora imati veze sa religijom niti ima uporište isključivo u religijskom ubjeđenju. Oni su vjerovatno motivisani religijskim motivima pa se pozivaju na priziv savjesti, ali kod njih je to drugacije:Niemand wrote: ↑09/05/2022 22:59
Mada mi je nejasan priziv savjesti da se žena tretira kao komad frknute mesine. Zanimljivo.Danas je u Hrvatskoj – izuzev prigovora savjesti protiv vojne službe koji je izrijekom priznat u čl. 47. Ustava RH[8] – zakonima izrijekom priznat i prigovor savjesti liječnicima,[9] medicinskim sestrama[10] i stomatolozima[11] protiv sudjelovanja u medicinskim zahvatima (poput pobačaja). Pravo na priziv savjesti je zakonski priznato svim zdravstvenim i nezdravstvenim radnicima, u pogledu postupaka medicinski pomognute oplodnje.[12]
-
Niemand
#23510 Re: Danasnji "feminizam"
Izvini, al zaista ne razumijem kakve veze islam ili stav islamskih ucenjaka ima sa ovim slucajem?vjeshalica wrote: ↑09/05/2022 23:24U Islamu je dozvoljen abortus u izuzetnim slucajevima.Niemand wrote: ↑09/05/2022 22:59 Nisam bas sve pohvatala, i dalje mi je nejasno stosta, al danas bas citam da u hrvatskoj nikada prije nije uradjen taj feticid. Ako je tako, ovoj zeni, ako vec to zeli, i jes najbolje otici u sloveniju. Nije da ima vremena za razglabanja po medijima i protestima ili tumacenju zakona iz jugoslavije. A svakako da treba za ubuduce naci rjesenje.
Ako cemo posmatrati slucaj ovaj onda:
https://www.preporod.com/index.php/sve- ... o-abortusuAbortus u slučaju malformisanog djeteta
Po pitanju medicinskog nalaza koji ukazuje na ozbiljne poteškoće u razvoju ploda i mogućeg deformiteta djeteta nakon poroda, islamski pravnici, općenito gledajući, ne dozvoljavaju uvijek niti kategorički zabranjuju opciju abortusa, ostavljajući postupanje po savjesti i na izbor supružnicima da u dogovoru sa pouzdanim ljekarima donesu vlastitu odluku, oslanjajući se na Allaha i jačinu vlastitog imana. U praksi, fetva po ovom pitanju se daje po svakom posebnom slučaju, uz uvažavanje liječničke dijagnoze, uz redovnu preporuku da abortus bude izbor samo u krajnjoj nuždi (darura).
Ja sam napisala da iako sam muslimanka, i iako mi abortus dozvoljavamo, ne pada mi napamet ismijavati ili vrijedjati krscane zbog njihovog religijskog ubijedjenja.
- vjeshalica
#23511 Re: Danasnji "feminizam"
Sama si spomenula dozvoljenost abortusa u islamu, s tim da miješaš pojam priziva savjesti sa religijom, iako ti je naglaseno da to sustinski nije religijsko ubjeđenje, ali može biti motivirano i ne mora.
PRIZIV SAVJESTI NIJE RELIGIJSKO-KRŠĆANSKO UBJEĐENJE
Potrazi makar sta znaci da se ne povlaci u krug diskusija
- saint_mirad
#23513 Re: Danasnji "feminizam"
priziv savesti u velikoj meri dolazi od internalizovanih religijskih nacela. to je ono kad neko i ko napusti religiju ostane kulturoloski hriscanin ili musliman.
- vjeshalica
#23514 Re: Danasnji "feminizam"
moze biti motiviran religijom ali i ne morasaint_mirad wrote: ↑09/05/2022 23:50priziv savesti u velikoj meri dolazi od internalizovanih religijskih nacela. to je ono kad neko i ko napusti religiju ostane kulturoloski hriscanin ili musliman.
-
Niemand
#23515 Re: Danasnji "feminizam"
Zenska glavo, na istoj ovoj stranici tvoje rijeci:
Mislim, hajd.
Plus na to nekakav priziv savjesti motiviran religijskim mišljenjima.
Cemu to nekakvo nadjebavanje, sta jes il nije jasno naglaseno, sta moze biti a i ne mora motivirano ovim ili onim.Oni nemaju nikakav argument, pozivaju se na savjest. Religijski motivirani rekla bi. Ne ide im ništa u prilog.
Mislim, hajd.
-
Hakiz
#23516 Re: Danasnji "feminizam"
Hm... Bliski istok se ne bi složio sa tobom.Sara03 wrote: ↑09/05/2022 22:43Eh da, ima i toga. Često vidim djevojke i žene kako se drže za ruke ili sjede jedna drugoj u krilu. I uglavnom ne pomislim da su skupa. Žene su na čisto prijateljskoj osnovi, mnogo prisnije. Što se ne može reći za muškarce. Ono, ekstra su drugari, ali nema šanse da bi se držali za ruke.murga225883 wrote: ↑09/05/2022 22:37
Kod zena je tesko skontati lezbijstvo kad se ponasaju jedna prema drugoj kako muskarac ne bi, grljenje ljubljenje tepanje komplimenti.
-
KraljicaIzJajca
#23517 Re: Danasnji "feminizam"
Pretpostavljaš da rade u toj bolnici isključivo religiozni kršćani, plus ista se također zove "Sveti Duh" (to je gradska bolnica u istoimenoj ulici)?Niemand wrote: ↑09/05/2022 22:59 Nisam bas sve pohvatala, i dalje mi je nejasno stosta, al danas bas citam da u hrvatskoj nikada prije nije uradjen taj feticid. Ako je tako, ovoj zeni, ako vec to zeli, i jes najbolje otici u sloveniju. Nije da ima vremena za razglabanja po medijima i protestima ili tumacenju zakona iz jugoslavije. A svakako da treba za ubuduce naci rjesenje.
Vrlo je neobično, jer ti isti, koji odbijaju ovaj abortus su uradili niz abortusa u toj bolnici.
Nemanje iskustva sa ovakvim abortusom u HR je očigledan, zato je odlazak u Sloveniju sigurniji.
-
KraljicaIzJajca
#23518 Re: Danasnji "feminizam"
vjeshalica wrote: ↑09/05/2022 23:51moze biti motiviran religijom ali i ne morasaint_mirad wrote: ↑09/05/2022 23:50
priziv savesti u velikoj meri dolazi od internalizovanih religijskih nacela. to je ono kad neko i ko napusti religiju ostane kulturoloski hriscanin ili musliman.
-
KraljicaIzJajca
#23519 Re: Danasnji "feminizam"
Većina nisu ni pročitale, ni razumjele situaciju, evo Niemand nam je forumski primjerak.vjeshalica wrote: ↑09/05/2022 22:02Referisala sam se na FB, tamo sam citala komentare od "realnih" uslovno receno osoba. Dominiraju zene.KraljicaIzJajca wrote: ↑09/05/2022 21:50
Na ovom linku su večinom komenitrali muškarci, a isti su nanjenoj strani.
Nisam čitala komentare žena na drugim portalima, jedan dio istih nikad neće biti dobro informiran u vezi Mirelinog problema.
- Bloo
- Globalna šefica
#23520 Re: Danasnji "feminizam"
Yep.vjeshalica wrote: ↑09/05/2022 23:51moze biti motiviran religijom ali i ne morasaint_mirad wrote: ↑09/05/2022 23:50
Mogu biti pacifista i pozvati se na priziv savjesti kod sluzenja vojnog roka.
Problem sa prizivom savjesti i lijecnicima.jer sa priziv savjesti ne.smije ugrozavati pacijenta.
Medicinsko osoblje npr. koristi i priziv savjesti kod umjetne oplodnje sto je interesantno kao kontrast. Abortus i umjetna oplodnja.
-
Seawolf
- Bloo
- Globalna šefica
#23522 Re: Danasnji "feminizam"
Kontrast kao "ubijanje" i "davanje" novog zivota.
Mada bih to u odredenim slucajevima nazvala i uskraćivanjem skrbi.
Kod eutanazije i abortusa, mogu se donekle napregnuti da razumijem. Kod umjetne oplodnje ne, ako posmatraš ovako - Bog nam je omogućio da dosegnemo vrhunce u raznim poljima, uključujući i ginekologiju/umjetnu oplodnju te smo u prilici da podarimo radost imanja djece ljudima koji to ne mogu.
Kao što nam je i omogućio da imamo antibiotike i razne lijekove i procedure koji nam spašavaju život.
Interesantno kod raznih zabrana u religijama je da neke prizilaze iz tumačenja, a ne decidno navedenih Božjih naredbi. Abortus - Ne ubij - prilično jasno.
Ali transfuzije krvi, umjetna oplodnja, kontracepcijska sredstva, tableta za dan poslije...to ne razumijem. Ne razumijem i odbijanje izvršavanja abortusa kod silovanih žena.
Interesantno je da kod institucija i ljudi koji su protiv abortusa, briga za fetus prestaje nakon rođenja.
„Radi svojih etičkih, vjerskih ili moralnih nazora, odnosno uvjerenja liječnik se
ima pravo pozvati na priziv savjesti te odbiti provođenje dijagnostike, liječenja i
rehabilitacije pacijenta, ako se to ne kosi s pravilima struke te ako time ne uzrokuje
trajne posljedice za zdravlje ili ne ugrozi život pacijenta. O svojoj odluci mora
pravodobno izvijestiti pacijenta te ga uputiti drugom liječniku iste struke
- Bloo
- Globalna šefica
- vjeshalica
#23524 Re: Danasnji "feminizam"
U odluci koju su prezentirali javnosti rekli su da nemaju osposobljenost izvrsavanja feticida niti su opremljeni.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/05/2022 06:52
Vrlo je neobično, jer ti isti, koji odbijaju ovaj abortus su uradili niz abortusa u toj bolnici.
Nemanje iskustva sa ovakvim abortusom u HR je očigledan, zato je odlazak u Sloveniju sigurniji.
Feticid nije isto sto i abortus.
- Bloo
- Globalna šefica
#23525 Re: Danasnji "feminizam"
Mogli su to odmah ženi reći?vjeshalica wrote: ↑10/05/2022 08:27U odluci koju su prezentirali javnosti rekli su da nemaju osposobljenost izvrsavanja feticida niti su opremljeni.KraljicaIzJajca wrote: ↑10/05/2022 06:52
Feticid nije isto sto i abortus.
Nekako se odužilo to igranje ping ponga sa ženom, a i nevjerovatno je da u Hrvatskoj ne postoji niti jedna klinika koja je osposobljena za to.
S obzirom da Hrvatska nema kapaciteta, gospođa Mirela neka ode u Sloveniju i Hrvatska joj refundira troškove naknadno u skladu sa procedurom.