Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Naslovnica wrote: ↑09/05/2022 19:34
I ja sam oženjen, i uvijek kupujem pitu.
Koji je fol kod tebe?
Zena rado pravi pitu, punica rado pravi pitu, mati ima godine ali je rado zavrti. Tako da stvarno nikada ne dodjem ni u iskusenje da je kupim. A zena kupovnoj vazda nadze manu, te puno bibera, te puno luka, te masna itd.
Umenemi hanuma i ne jede pite, ponekad zeljanicu i to je to.
Možda zato i neće da se zajebava sa pitama. A možda i zato što puno radi.
Kako god, zato se ja spremim, pa sa juniorom na Čaršiju, na buređike.
Zena rado pravi pitu, punica rado pravi pitu, mati ima godine ali je rado zavrti. Tako da stvarno nikada ne dodjem ni u iskusenje da je kupim. A zena kupovnoj vazda nadze manu, te puno bibera, te puno luka, te masna itd.
A nisam sada skontao koja je pita 20km.
Gore iznad rece forumas da je kila mljevenog 18 km.
I Vlada KS se pridružila deranju i šišanju ovaca: povećali su cijenu paušala za grijanje. Razumijem poskupljenje grijanja zbog povećanja cijene plina u grijnoj sezoni ali kakve to ima veze sa vansezonskim plaćanjem tj paušalom? Zbog čega to poskupljenje?
Neka im je na sramotu i veliki minus od mene...
duh_sa_sjekirom wrote: ↑09/05/2022 20:52
I Vlada KS se pridružila deranju i šišanju ovaca: povećali su cijenu paušala za grijanje. Razumijem poskupljenje grijanja zbog povećanja cijene plina u grijnoj sezoni ali kakve to ima veze sa vansezonskim plaćanjem tj paušalom? Zbog čega to poskupljenje?
U moru poskupljenja, valjda kontaju da to gradjani neće ni primijetiti...
duh_sa_sjekirom wrote: ↑09/05/2022 20:52
Kod mene za posl. prostor pausal skocio sa 20 na 30KM sto mu dodje ravno 50% poskupljenja.. Divno..
Mi isto jenom max dva puta mjesecno pitu. Inace tjesteninu haman i ne jedemo. Hljeb kupim onaj crveni,narezani, bude tri dana i opet se 1/3 baci.
Ukrajina je u aprilu je izvezla više od jednog miliona tona žitarica, što je oko 30 posto manje nego prošle godine, izjavio je ministar poljoprivrede Mikola Solskij.
On je naglasio važnost izvoza ukrajinskog žita preko Rumunije, dok Rusija blokira ukrajinske luke, ali je rekao da bi taj izvoz za dva mjeseca mogao biti još komplikovaniji zbog izvoza novog roda pšenice u Rumuniju i Bugarsku.
Ukrajina je od početka ove godine zasijala oko sedam miliona hektara usjeva.
Pa u autopraoni se auto pere samo kad je neka nuzda Luksuz je da ti neko pere auto pored ovolikog broja samousluznih autopraona u gradu. Za 4-5 km se sa spuzvom vrhunsko vanjsko pranje odradi.
bjjarmbar wrote: ↑10/05/2022 18:06
Pa u autopraoni se auto pere samo kad je neka nuzda Luksuz je da ti neko pere auto pored ovolikog broja samousluznih autopraona u gradu. Za 4-5 km se sa spuzvom vrhunsko vanjsko pranje odradi.
Ja ga neki dan slucajno ostavih kod lika jer mi rece da pere za cenera (sto me iznenadilo), a inace sam se poselamio sa autopraonicama zato je prevara da i oni povecavaju cijenu (jedino ako nemaju voda, slavina za pranje i zito nekakve veze)
bjjarmbar wrote: ↑10/05/2022 18:06
Ja ga neki dan slucajno ostavih kod lika jer mi rece da pere za cenera (sto me iznenadilo), a inace sam se poselamio sa autopraonicama zato je prevara da i oni povecavaju cijenu (jedino ako nemaju voda, slavina za pranje i zito nekakve veze)
Ma okej mi je oprati mozda iza zime ako se nije unutrasnjost detaljnije prala pa ljudi koji su u zgradama nemaju npr; patosnice oprati, ali sad stalno jednom do dvaput mjesecno prati u autopraoni je cisti luksuz. Vrhunska mikrofiber krpa koju ni u autopraonama ne koriste XL dimenzija od Sonaxa je 30-40 km, spuzva je 5. Isplate se za par pranja.
Imaju veze povecane komunalne takse, povecan minimalac, a samim tim i obaveze na ime doprinosa.. Ima veze sto je sve zivo poskupilo.. Ima veze sto drzavu opcenito boli kurko za male obrte, kao i za privredu opcenito.. 3400 parafiskalnih nameta
Ja ne kontam kako mnogi ovdje ne mogu da skontaju kako poskupljenje hljeba ili nafte utice na povecanje cijena usluznih djelatnosti..
Poskupice i ta usluga na samousluznim autopraonicama, pa ti ni tu nece moci biti 7-8KM da operes i usisas auto kako bog zapovijeda..
Ti si možda malo razmažen odljepi se od mamine suknje, hoću reć' jufke
Da mi bude živa i zdrava još godina 100 minimum...
Da ti je zdrava ...i još puno puta sinčića nahranila ...zezam te malo
Kako sam naučila praviti pitu moja mi fakat najbolja, nagodim nekako po svom ćeifu....do tada je bila mamina i od jedne daidžince.
Na temu, pekara Bistrik kifle sa 20 f na 30 f.....kifle sa 30 f na 50 f.....ostalo su već davno podigli i prije ovog sranja u Ukrajini baš kao i Imaret.
laik1981 wrote: ↑10/05/2022 18:17
Imaju veze povecane komunalne takse, povecan minimalac, a samim tim i obaveze na ime doprinosa.. Ima veze sto je sve zivo poskupilo.. Ima veze sto drzavu opcenito boli kurko za male obrte, kao i za privredu opcenito.. 3400 parafiskalnih nameta
Ja ne kontam kako mnogi ovdje ne mogu da skontaju kako poskupljenje hljeba ili nafte utice na povecanje cijena usluznih djelatnosti..
Poskupice i ta usluga na samousluznim autopraonicama, pa ti ni tu nece moci biti 7-8KM da operes i usisas auto kako bog zapovijeda..
laik1981 wrote: ↑10/05/2022 18:17
Ja i ? Neće biti ni blizu 15/20 maraka
Pa nece, ali ces ga sam prati..
Poenta je da su poskupljenja lancana reakcija i da usluzni sektor nije izolovan od ostalih poskupljenja.. Drzava je mogla uticati na namete te tako ublaziti i usporiti ove trendove, ali ocito je da su njihovi budzeti jedino sto im je bitno..
Nema rikverca.. Nija ga bilo ni prije 15 godina.. Samo cemo se kroz odredjeni period navici na nove cijene.. Sindrom kuhane zabe.. Do duse mi ne iskacemo ni kada nas odmah u vrelu vodu ubace..