1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
GandalfSivi

#201 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by GandalfSivi »

Bloo wrote: 08/05/2022 23:42
GandalfSivi wrote: 08/05/2022 23:37

Kako dodje do tog zakljucka svega ti?
:| Not the sharpest tool in the box sometimes, are you?
Daj ba.
Sta bolan? Fakat je da je lik bio pripadnik i da je ranjen. Nema to nikakve veze sa tim je li cetnik. Kada vec pitas, apsolutno mislim da nije cetnik, samo kreten, jer nikome ne treba ovo trljanje soli u rane tih roditelja, bez obzira ko to radi, kako se zove i odakle je. Mozemo mi teoretski filozofirati koliko god hocemo, ali ja ti garantujem da je zabolilo te ljude i onda zajebi svu filozofiju…
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#202 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

billy organ wrote: 08/05/2022 23:40 I sad zamisli nekom roditelju koji je izgubio dijete u ratu da mu se na ovaj nacin rane opet otvaraju. Zasto? Tamo zbog nekog debila koji nudi 10 000 maraka kao da je jebeni divilji zapad -- WANTED: Tacan broj ubijene djece u ratu.
kad smo već kod patetike, treba napomenuti da postoje brojni roditelji koji su odjebali ta udruženja jer se na račun vlastite djece muljalo i kralo.

ali de, nemoj da rane otvaramo. možemo nekome po džepu udariti. neke to očigledno više zaboli.

sasvim je legitimno upitati na osnovu čega se došlo do određenog broja žrtava. nije mi jasno zašto je to tabu, ko će biti oštećen tim pitanjem, kako to nekoga čini zločincem i ako postoje argumenti da je broj od 1601 ubijeno dijete tačan, zašto se ne postave i završi sa ovim?

čega se to tačno bojimo?

to će proživljena opsada biti lakša ako skontamo da je par stotina djece manje poginulo, šta li?

vrlo, vrlo, vrlo bizarno.
billy organ

#203 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by billy organ »

Pa nista onda. Kucat od vrata do vrata, ici po spisku i ispitivat : da li je zbilja vase dijete poginulo?
Bloo
Globalna šefica

#204 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Bloo »

GandalfSivi wrote: 08/05/2022 23:47
Bloo wrote: 08/05/2022 23:42
:| Not the sharpest tool in the box sometimes, are you?
Daj ba.
Sta bolan? Fakat je da je lik bio pripadnik i da je ranjen. Nema to nikakve veze sa tim je li cetnik. Kada vec pitas, apsolutno mislim da nije cetnik, samo kreten, jer nikome ne treba ovo trljanje soli u rane tih roditelja, bez obzira ko to radi, kako se zove i odakle je. Mozemo mi teoretski filozofirati koliko god hocemo, ali ja ti garantujem da je zabolilo te ljude i onda zajebi svu filozofiju…
Ako je poginulo 1601 dijete (znaci maloljetnik) i taj broj je tacan i provjeren, onda trlja ranu roditeljima 1601 djeteta.
Ako je poginulo 600 djece, onda trlja ranu roditeljima 600 djece. Onoj razlici, ako postoji, ne moze trljati nista.

A ja ne vidim da on negira da su djeca poginula, vec da se utvrdi broj djece jer se isti koristi u politicke svrhe.

Ako je poginuo (tj. ubijen) mali A.P. (7 godina) i za to postoje dokazi (roditelji/izjave), zasto bi njegovi roditelji osjecali bol? Puhalo ne dovodi smrt njihovog djeteta u pitanje.
Chmoljo

#205 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

billy organ wrote: 08/05/2022 23:50 Pa nista onda. Kucat od vrata do vrata, ici po spisku i ispitivat : da li je zbilja vase dijete poginulo?
opet patetika. kad nemaš argumenata udariš po emocijama. a gdje je veća od roditelja koji je izgubio svoje dijete?

a ništa to što je neko već utvrđivao taj broj... a on nije ni blizu onaj koji se prezentuje.

al ćete se svi šprdati sa spiskovima o 10000 ubijenih Srba u Sarajevu. i tako našu mrtvu dječicu napraviti monetom za bolesno potkusurivanje. umjesto da se stavi tačka na i i završi sa tim.
billy organ

#206 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by billy organ »

Chmoljo wrote: 08/05/2022 23:54
billy organ wrote: 08/05/2022 23:50 Pa nista onda. Kucat od vrata do vrata, ici po spisku i ispitivat : da li je zbilja vase dijete poginulo?
opet patetika. kad nemaš argumenata udariš po emocijama. a gdje je veća od roditelja koji je izgubio svoje dijete?

a ništa to što je neko već utvrđivao taj broj...
Bla bla bla patetika bla bla bla patetika bla bla bla. Skonto sam te i prvi put. U sljedecem kometnaru budi mastovitiji i napisi da sam sda bot. :oops:

Ko misli da je broj netacan, maniti se forumanja, i preci na posao. Osnovati udruzenje u sklopu kojeg ce biti komisija koja ce se iskljucivo baviti tacnim utvrdjivanjem broja poginulih.

Lako je pametovati i mudrovati preko foruma.

A zadnja 24 sata ja ne mogu da vjerujem:
- da neko brani Kljuicevo vrijedjanje pokrivene zene
- da neko brani i dalje SDA nakon onih informacija
- i samo zato sto je Puhalo napisao jedan clanak, odmah se pojavila paranoja.
GandalfSivi

#207 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by GandalfSivi »

Bloo wrote: 08/05/2022 23:53

Ako je poginulo 1601 dijete (znaci maloljetnik) i taj broj je tacan i provjeren, onda trlja ranu roditeljima 1601 djeteta.
Ako je poginulo 600 djece, onda trlja ranu roditeljima 600 djece. Onoj razlici, ako postoji, ne moze trljati nista.

A ja ne vidim da on negira da su djeca poginula, vec da se utvrdi broj djece jer se isti koristi u politicke svrhe.

Ako je poginuo (tj. ubijen) mali A.P. (7 godina) i za to postoje dokazi (roditelji/izjave), zasto bi njegovi roditelji osjecali bol? Puhalo ne dovodi smrt njihovog djeteta u pitanje.
Niti je on istrazivac, niti je Twitter mjesto za onakve postove, pogotove ne na onakav nacin. Kada je Alija lupio da je poginuli 200 hiljada, pa Tokaca dokazao da taj broj nije tacan, niko se nije digao da jebaje Tokaci bilo sta. A ovaj je bukvalno nicim izazvan poceo twitati i to na jako ruzan nacin. Nije to bilo “hajde da utvrdimo”, niti je bilo “da li se zna”, niti “according to”, nego ono bukvalno sakom u glavu. I to je to trljanje soli u rane…

Ali nebitno, za mene je lik kreten (u ovoj situaciji), ali i to je njegovo pravo sta ce biti. Ima i puno boljih i puno gorih od njega, meni ne bi ni bio vrijedan spomena niti bih se javio da ne naletih na tvoj post, i kao sto rekoh, slucajno se sjecam kada spusti nakvom wannabe cetniku koji nije ni rata vidio da je bio ranjen…
Bloo
Globalna šefica

#208 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Bloo »

@GandalfSivi

Ako ce se poginula djeca (bez.obzira na nacionalnosr njihovih roditelja) tj. broj, koristiti kao gorivo u procesu bosnjacke mazohisticke i ustrajne samoviktimizacije i biti prikazana kao zrtva na bedemu bosnjacke identitarne borbe, onda ne u moje ime. Pa nek sve gori.
Ako je broj manji, to ne ponistava cinjenicu o opsadi i faktu da su djeca ginula.
Ako je broj.lazno veci, to i dalje ne ponistava gore navedeni fakt ali nas tjera sa se zapitamo zasto...

*Disclaimer - bosnjacke u okviru SDA diskursa
Chmoljo

#209 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

billy organ wrote: 08/05/2022 23:57
Chmoljo wrote: 08/05/2022 23:54

a ništa to što je neko već utvrđivao taj broj...
Bla bla bla patetika bla bla bla patetika bla bla bla. Skonto sam te i prvi put. U sljedecem kometnaru budi mastovitiji i napisi da sam sda bot. :oops:

Ko misli da je broj netacan, maniti se forumanja, i preci na posao. Osnovati udruzenje u sklopu kojeg ce biti komisija koja ce se iskljucivo baviti tacnim utvrdjivanjem broja poginulih.

Lako je pametovati i mudrovati preko foruma.

A zadnja 24 sata ja ne mogu da vjerujem:
- da neko brani Kljuicevo vrijedjanje pokrivene zene
- da neko brani i dalje SDA nakon onih informacija
- i samo zato sto je Puhalo napisao jedan clanak, odmah se pojavila paranoja.
prvo nigdje nisam napisao, a ni pomislio.

drugo, postoje Tokačini podaci koji su rezultat istraživanja, a sve ostalo je ostalo na nivou izjave.

šta ćemo sad?
Chmoljo

#210 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

GandalfSivi wrote: 09/05/2022 00:00

Niti je on istrazivac, niti je Twitter mjesto za onakve postove, pogotove ne na onakav nacin. Kada je Alija lupio da je poginuli 200 hiljada, pa Tokaca dokazao da taj broj nije tacan, niko se nije digao da jebaje Tokaci bilo sta. A ovaj je bukvalno nicim izazvan poceo twitati i to na jako ruzan nacin. Nije to bilo “hajde da utvrdimo”, niti je bilo “da li se zna”, niti “according to”, nego ono bukvalno sakom u glavu. I to je to trljanje soli u rane…

Ali nebitno, za mene je lik kreten (u ovoj situaciji), ali i to je njegovo pravo sta ce biti. Ima i puno boljih i puno gorih od njega, meni ne bi ni bio vrijedan spomena niti bih se javio da ne naletih na tvoj post, i kao sto rekoh, slucajno se sjecam kada spusti nakvom wannabe cetniku koji nije ni rata vidio da je bio ranjen…
pa Tokača tvrdi ono što i Puhalo tvrdi.
billy organ

#211 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by billy organ »

Kao sto rekoh kucat na vrata i pitati.
Snake Eyes

#212 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Snake Eyes »

Mene samo zanima da li neko pokusava dokazati da cetnici ipak nisu toliki monstrumi pa nikada ne bi ubili 1601 dijete, jer jesu takvi monstrumi, da su imali priliku ubili bi 16 000, nije bas da su imali "mjeru". Kome je statistika bitna nek utvrdjuje, u mom ćitabu su pobili svu djecu u te cetiri godine, na ovaj ili onaj nacin.
dustaban

#213 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by dustaban »

Bloo wrote: 08/05/2022 23:42 :| Not the sharpest tool in the box sometimes, are you?
Daj ba.
A pa sto odmah ne kazes da se radi o tome. Evo necemo im vise nanosti bol propitivanjem ove cifre, vec predlazem da im olaksamo muke tako sto cemo kazati da je bilo 1807 !

Jebote koji bolesan rezon. Čuj trljanje soli u rane = istraživanje stvarnih činjenica !
Chmoljo

#214 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

billy organ wrote: 09/05/2022 00:08 Kao sto rekoh kucat na vrata i pitati.
sad si samo bezobrazan.

ali evo, neko je to već odradio. i utvrdio da taj broj nije 1601.

šta ćemo sad?
billy organ

#215 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by billy organ »

Odoh spavati. Dosadan si.
galia95

#216 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by galia95 »

Ne vrijedi ovdje polemisati. Kada većina forumaša podržava nekakvog Puhala, samoprozvanog analitičara i psihologa, a ustvari običnog plaćenika i smrada koji nudi novčanu nagradu licitirajući sa brojkama naše ubijene djece, koji svjesno i perfidno provocira i podjebava žrtve na društvenim mrežama, to govori sve o vama.

Još jednom, niti Puhalo, niti bilo koji Srbin koji se borio na strani genocidne VRS, nema pravo da traži, zahtijeva, uslovljava i naređuje bilo šta u vezi sa Sarajevom, a kamoli da prebrojava ubijenu sarajevsku djecu, i naređuje: "Dokažite da je u Sarajevu ubijeno 1.601 dijete!"

Fuj, gadite mi se svi odreda
Last edited by galia95 on 09/05/2022 00:27, edited 3 times in total.
Chmoljo

#217 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

Snake Eyes wrote: 09/05/2022 00:09 Mene samo zanima da li neko pokusava dokazati da cetnici ipak nisu toliki monstrumi pa nikada ne bi ubili 1601 dijete, jer jesu takvi monstrumi, da su imali priliku ubili bi 16 000, nije bas da su imali "mjeru". Kome je statistika bitna nek utvrdjuje, u mom ćitabu su pobili svu djecu u te cetiri godine, na ovaj ili onaj nacin.
onda je ubijeno i 42 u Dobrovoljačkoj. onda je i 10000 Srba ubijeno u Sarajevu. a da ne zaboravimo i 3000 u okolici Srebrenice, pa je bilo logično da se osvete čim su mogli.

ovo je u stvari zamjena teza: onima kojima je bitna statistika pušu brojeve kako im padne na pamet. onima kojima su bitne činjenice insistiraju da se svakoj činjenici u ratu pristupa argumentovano.

iz prostog razloga: jer smo bili u pravu.

iz tog "u pravu" izvlačimo sve nauke za budućnost, iz tog "u pravu" izvlačimo pred onima koji ne znaju pravu sliku rata, iz tog "u pravu" gradimo budućnost za našu djecu koja nije zasnovana na mitologiji i nečemu što se nije desilo.

zašto ćemo onda skakati na svaku lažnu izjavu koja se ispali iz genocidnog brloga ako ih i sami plasiramo?

zar sa svakom neprovjerenom izjavom ne dajemo dodatnu municiju u ruke onima koji negiraju i činjenice koje cijeli svijet zna?
Chmoljo

#218 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

billy organ wrote: 09/05/2022 00:17 Odoh spavati. Dosadan si.
nisam ni mislio da ćeš nešto pametno napisati.
Chmoljo

#219 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

galia95 wrote: 09/05/2022 00:18

Ne vrijedi ovdje polemisati. Kada većina forumaša podržava nekakvog Puhala, samoprozvanog analitičara i psihologa, a ustvari običnog plaćenika i smrada koji nudi novčanu nagradu licitirajući sa brojkama naše ubijene djece, koji svjesno i perfidno provocira i podjebava žrtve na društvenim mrežama, to govori sve o vama.

a zašto se uopšte polemiše o nečemu što treba biti činjenica?

dok budeš povraćao, prisjeti se i onih kojima je 700 ubijene djece malo. pa misle da treba još dodati.
billy organ

#220 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by billy organ »

Chmoljo wrote: 09/05/2022 00:21
billy organ wrote: 09/05/2022 00:17 Odoh spavati. Dosadan si.
nisam ni mislio da ćeš nešto pametno napisati.
nek si mi ti pametan, kralju forumske mudrosti. :oops:
Snake Eyes

#221 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Snake Eyes »

Chmoljo wrote: 09/05/2022 00:21
Snake Eyes wrote: 09/05/2022 00:09 Mene samo zanima da li neko pokusava dokazati da cetnici ipak nisu toliki monstrumi pa nikada ne bi ubili 1601 dijete, jer jesu takvi monstrumi, da su imali priliku ubili bi 16 000, nije bas da su imali "mjeru". Kome je statistika bitna nek utvrdjuje, u mom ćitabu su pobili svu djecu u te cetiri godine, na ovaj ili onaj nacin.
onda je ubijeno i 42 u Dobrovoljačkoj. onda je i 10000 Srba ubijeno u Sarajevu. a da ne zaboravimo i 3000 u okolici Srebrenice, pa je bilo logično da se osvete čim su mogli.

ovo je u stvari zamjena teza: onima kojima je bitna statistika pušu brojeve kako im padne na pamet. onima kojima su bitne činjenice insistiraju da se svakoj činjenici u ratu pristupa argumentovano.

iz prostog razloga: jer smo bili u pravu.

iz tog "u pravu" izvlačimo sve nauke za budućnost, iz tog "u pravu" izvlačimo pred onima koji ne znaju pravu sliku rata, iz tog "u pravu" gradimo budućnost za našu djecu koja nije zasnovana na mitologiji i nečemu što se nije desilo.

zašto ćemo onda skakati na svaku lažnu izjavu koja se ispali iz genocidnog brloga ako ih i sami plasiramo?

zar sa svakom neprovjerenom izjavom ne dajemo dodatnu municiju u ruke onima koji negiraju i činjenice koje cijeli svijet zna?
Vjeruj da mi nista nisi kazao, ja sam rekao nek utvrdjuje onaj kome je bitno i ko se time bavi, nek se zna tacan broj, nemam nista protiv. Meni licno, to je nebitno. Svoj stav nikada nisam ni izgradio na osnovu onoga sto sam procitao ili na osnovu onoga sto je neko tvrdio, bio sam tu, gledao, dozivio da su djecu skupljali u komadima tamo gdje sam u ratu bio, sada je tu spomenik.
Last edited by Snake Eyes on 09/05/2022 00:32, edited 1 time in total.
jasib

#222 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by jasib »

Chmoljo wrote: 09/05/2022 00:23
galia95 wrote: 09/05/2022 00:18

a zašto se uopšte polemiše o nečemu što treba biti činjenica?

dok budeš povraćao, prisjeti se i onih kojima je 700 ubijene djece malo. pa misle da treba još dodati.
Unatoč sadržaja ovako tužne teme, bravo :thumbup:
Chmoljo

#223 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Chmoljo »

Snake Eyes wrote: 09/05/2022 00:30

Vjeruj da mi nista nisi kazao, ja sam rekao nek utvrdjuje onaj kome je bitno i ko se time bavi, nek se zna tacan broj, nemam nista protiv. Meni licno, to je ne bitno. Svoj stav nikada nisam ni izgradio na osnovu onoga sto sam procitao ili na osnovu onoga sto je neko tvrdio, bio sam tu, gledao, dozivio da su djecu skupljali u komadima tamo gdje sam u ratu bio, sada je tu spomenik.
većina nas je bila tu. moja škola je bila Fatima Gunić, pa mislim da sam time dovoljno rekao.

gađanje brojevima je odvratno, a jedini način da se prestane sa tim jeste da se uradi ozbiljno istraživanje, prihvati i završi i ide dalje. stoka će i dalje negirati, ali zbog pomena djece koja su izginula ne treba dozvoliti ova povlačenja i licitiranja.

meni nije nebitno, jer kažem, ispada da nije dovoljno djece izginulo.
jasib

#224 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by jasib »

Snake Eyes wrote: 09/05/2022 00:30 ..., bio sam tu, gledao, dozivio da su djecu skupljali u komadima tamo gdje sam u ratu bio, sada je tu spomenik.
Smije li se lagati, ovako perfidno :-) :(
Snake Eyes

#225 Re: 1601 ubijeno dijete Sarajeva - osporavanje brojki

Post by Snake Eyes »

Chmoljo wrote: 09/05/2022 00:35
Snake Eyes wrote: 09/05/2022 00:30

Vjeruj da mi nista nisi kazao, ja sam rekao nek utvrdjuje onaj kome je bitno i ko se time bavi, nek se zna tacan broj, nemam nista protiv. Meni licno, to je ne bitno. Svoj stav nikada nisam ni izgradio na osnovu onoga sto sam procitao ili na osnovu onoga sto je neko tvrdio, bio sam tu, gledao, dozivio da su djecu skupljali u komadima tamo gdje sam u ratu bio, sada je tu spomenik.
većina nas je bila tu. moja škola je bila Fatima Gunić, pa mislim da sam time dovoljno rekao.

gađanje brojevima je odvratno, a jedini način da se prestane sa tim jeste da se uradi ozbiljno istraživanje, prihvati i završi i ide dalje. stoka će i dalje negirati, ali zbog pomena djece koja su izginula ne treba dozvoliti ova povlačenja i licitiranja.

meni nije nebitno, jer kažem, ispada da nije dovoljno djece izginulo.
Slicno ti kazem, za mene je previse djece poginulo koliko god se utvrdi, zato mi je nebitno ali nemam nista protiv da se utvrdi tacan broj.
Last edited by Snake Eyes on 09/05/2022 00:39, edited 1 time in total.
Post Reply