Ukrajina

Mrljavi

#84301 Re: Ukrajina

Post by Mrljavi »

...sumi brzi par sekundi :thumbup:
Last edited by Mrljavi on 07/05/2022 23:50, edited 2 times in total.
sumirprimus

#84302 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

karanana wrote: 07/05/2022 23:38 Pala popasna. Zaokruzuju severodonjeck. Ako bas zagusti valjda ce imati mjesto i vremena da se izvuku iz te potkovice.
Ako ce razbit zube ko na izumu, sd je mala cijena kratkorocno a dobit dugorocno.
Sve sto su dosad ukri radili je bilo pametnije od ruja
A_A_AKCIJA

#84303 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

JoseMujica wrote: 07/05/2022 22:55
mk ultra wrote: 07/05/2022 22:54 Da je ziv onaj Lazanski mislim da bi svršen dolazio na TV :mrgreen:
auuuuuuu sad fakat nedostaje :D

bote ko bi rekao da ću žaliti za takvim ograničenim trolom :lol: :lol: :lol: :lol:
Sto puta mi padne na pamet. Propustio čovjek utakmicu za koju je živio.

Doduše, opet bi ga srce strefilo od rezultata :D
Zamišljam ga kako prvi put čuje za potonuće Moskve i poslije objašnjava. Pa to bi bilo za Oskara, hahahahahaha
sumirprimus

#84304 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Huaa
GandalfSivi

#84305 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

madner wrote: 07/05/2022 20:25
GandalfSivi wrote: 07/05/2022 20:00 Ja sam svaki dan sve vise i vise siguran da nam se krimska plaza ukazala kroz drugi nick. Takva nadmenost, takvo kurcenje bez pokrica, takvo osnovno neznanje, lupanje nabuloza o industrijskoj revoluciji (koja je trajala do 1840te), ne radja majka to dva puta :lol: :lol: :lol:
Klasican primjer covjeka koji ne zna ni koliko ne zna. To je bila prva.

Ja govorim o trecoj, no sta reci covjeku koji stvarno misli da je razvoj ekonomije stao 1840 sa parnom masinom.
Smijesan decko kao i obicno, ali hajde nije mi mrsko odrzati brzi cas. “Treca industrijska revulucija” kao takva se spominje mozda na sveukupno desetak mjesta, dok su s druge strane hiljade knjiga napisane nazivajuci tu revoluciju pravim imenom, digitalna revolucija. S druge strane, i ta revolucija kao takva jedva da ima bilo sta sa propasti Sovjetakog Saveza, nego jednostavno nije u ljudskoj prirodi napredovati pod strogom kontrolom drzave i partije, nego se ljudima treba dati sloboda da bi se drustvo razvilo. Neko je vec gore napisao razliku izmedju Amera i Rusa gdje su Ameri brinuli kako postici sto veci stepen razvoja, dok su se Rusi brinuli o sto vecem stepenu kontrole. Nego sada nastavi slaviti “uspostavu novog poretka” kao sto si pijan poceo noc prije agresije na Ukrajinu, pretpostavljam da su sendvici urijedili, ali skucka se za poli salame…
video

#84306 Re: Ukrajina

Post by video »

madner wrote: 07/05/2022 23:35 Rekoh, nema neke razlike jel T72B ili T72B4, busi sve sto UA ima oba. Ovo su skladista SSSRa, fali pjesadije koja zna sta radi, ne tehnike iz 1989te.
Mislim da ce se za kratko vrijeme voditi rat izmedju dvije vojske potpuno razlicitog vremenskog razdoblja.
Ne bih bio orkama u kozi kad UA krene(tehnoloski naprednije u svim segmnentima modernog ratovanja sto USA i UK sa svojim saveznicima mogu ostvariti) u ofanzivu na svim pravcima.
Mislim da ni Krim nece ostati okupiran.
madner

#84307 Re: Ukrajina

Post by madner »

GandalfSivi wrote: 07/05/2022 23:43
madner wrote: 07/05/2022 20:25

Klasican primjer covjeka koji ne zna ni koliko ne zna. To je bila prva.

Ja govorim o trecoj, no sta reci covjeku koji stvarno misli da je razvoj ekonomije stao 1840 sa parnom masinom.
Smijesan decko kao i obicno, ali hajde nije mi mrsko odrzati brzi cas. “Treca industrijska revulucija” kao takva se spominje mozda na sveukupno desetak mjesta, dok su s druge strane hiljade knjiga napisane nazivajuci tu revoluciju pravim imenom, digitalna revolucija. S druge strane, i ta revolucija kao takva jedva da ima bilo sta sa propasti Sovjetakog Saveza, nego jednostavno nije u ljudskoj prirodi napredovati pod strogom kontrolom drzave i partije, nego se ljudima treba dati sloboda da bi se drustvo razvilo. Neko je vec gore napisao razliku izmedju Amera i Rusa gdje su Ameri brinuli kako postici sto veci stepen razvoja, dok su se Rusi brinuli o sto vecem stepenu kontrole. Nego sada nastavi slaviti “uspostavu novog poretka” kao sto si pijan poceo noc prije agresije na Ukrajinu, pretpostavljam da su sendvici urijedili, ali skucka se za poli salame…
Oprosti sto sam te tako zbunio, neko bi ocekivao da iz konteksta mozes izvuci zakljucak bez da dodjes do parne masine, no ja prihvatam punu odgovornost jer nisam napisao verziju za tebe. Sa slikama.
CrveniKuk

#84308 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

madner wrote: 07/05/2022 23:25
sumirprimus wrote: 07/05/2022 23:17

U ukr ruje nemaju ni kvantitet ni kvalitet.nije ww2
Imaju jos uvijek vatrenu moc. Da nemaju nista ne bi bilo guravo prosih mjesec dana. Ova kontra ulaska sa boka pali samo kada na boku nemas nista.

Nemojte nipodostavati Ukrainske zrtve u zadnjih mjesec dana, u Donbasu je bilo svega. Da nisu na vrijeme ubacili rezerve, pa dovukli pojacanja i odradili ove operacije rasterecenja sporednim udarima, izasli bi Rusi na ovaj pravac.
Pokušali su Rusi da u Donbasu otklone sve svoje nedostatke sa početka agresije. Odlučili su se prije svega na jedan pravac djelovanja kako bi olakšali logističko snadbjevanje,na manjem prostoru koncetrisali sto veću vatrenu moć,izvršili sto veću koncentraciju pješadije, umanjili mobilnost Ukrajinaca i nadoknadili prednost taktičkog komandovanja i djelovanja koje je bilo na strani Ukrajinaca. Sve bi to oni uspjeli, da sa druge strane nije bilo neke aktivne strane tj. Ukrajinske vojske koja je opet reagovala na vrijeme i umanjila prednosti koje su Rusi imali i očekivali da će imati u Donbasu. Ukrajinci pokazuju da imaju dobre obavještajne informacije, dobru analitiku na osnovu kojih prave dobre planove svojih b/d. Naravno, oni to nebi mogli sami bez SAD.
Slava Ukrajina!
madner

#84309 Re: Ukrajina

Post by madner »

sumirprimus wrote: 07/05/2022 23:37
DakleM, šifting fokus sa izuma sad na sjeverodnonjeck, dakleM izum im je pisi propalo u marednih par dana, prosle hefte sa harliva na izjum prije toga sa sumija pa sa černihiva, pa kijeva .
Kako šiftaju fokus dogurace do krima :lol: samo trpaj
Nije mu ovo tacno, pogledati pod jedinice koje su koriste. Ovo je otvaranje jos jednog pravca napada, sa jedinicama koje nisu bile kod Izuma.

Kod Izuma pokusavaju sa novim jedinicama da obnove napredovanje, znace se za dan dva ima li sta od toga.
Zumbul2

#84310 Re: Ukrajina

Post by Zumbul2 »

Mislim da Ukrajini fali formacija tipa tigrova u Siriji. Jes da Asada mrzim ali tigrovi su bili sposobni i dobru komandu imali, gasili su gdje su stigli. Sad poslati jedinicu njihovog kvaliteta u u Severodonjeck u ispomoć. Naravno tigrovi su imali vazdušnu podršku i drugačije je sve bilo poprilično ali eto onako na glas razmišljam.
kluz franjo

#84311 Re: Ukrajina

Post by kluz franjo »

madner wrote: 07/05/2022 22:37
swanfilter wrote: 07/05/2022 22:13 Ironija, zadnji rat Ameri Land and Lease akcijom spasili Ruse. 80 god kasnije istim aktom ce ih pokopati ...
Ovo nije tacno. 41-42 su se Rusi spasili sami a ll je bio minoran. Spasili su sebe sramocenja po Francuskoj i Njemacke gradove od atomske posjete.
Rusi su razmisljali o posebnom miru sa Njemcima ako ne dobiju podrsku i drugi front.
Nevjerovatno je na kakvim glupostima konstantno padaš.
Even before the United States entered World War II in December 1941, America sent arms and equipment to the Soviet Union to help it defeat the Nazi invasion. Totaling $11.3 billion, or $180 billion in today’s currency, the Lend-Lease Act of the United States supplied needed goods to the Soviet Union from 1941 to 1945 in support of what Stalin described to Roosevelt as the “enormous and difficult fight against the common enemy — bloodthirsty Hitlerism.”

400,000 jeeps & trucks
14,000 airplanes
8,000 tractors
13,000 tanks
1.5 million blankets
15 million pairs of army boots
107,000 tons of cotton
2.7 million tons of petrol products
4.5 million tons of food
CrveniKuk

#84312 Re: Ukrajina

Post by CrveniKuk »

Zumbul2 wrote: 07/05/2022 23:56 Mislim da Ukrajini fali formacija tipa tigrova u Siriji. Jes da Asada mrzim ali tigrovi su bili sposobni i dobru komandu imali, gasili su gdje su stigli. Sad poslati jedinicu njihovog kvaliteta u u Severodonjeck u ispomoć. Naravno tigrovi su imali vazdušnu podršku i drugačije je sve bilo poprilično ali eto onako na glas razmišljam.
Ukarajinci imaju znatno bolje jedinice i po kvaliteti i borbenim sposobnostima.
saimidin

#84313 Re: Ukrajina

Post by saimidin »

video wrote: 07/05/2022 23:44
madner wrote: 07/05/2022 23:35 Rekoh, nema neke razlike jel T72B ili T72B4, busi sve sto UA ima oba. Ovo su skladista SSSRa, fali pjesadije koja zna sta radi, ne tehnike iz 1989te.
Mislim da ce se za kratko vrijeme voditi rat izmedju dvije vojske potpuno razlicitog vremenskog razdoblja.
Ne bih bio orkama u kozi kad UA krene(tehnoloski naprednije u svim segmnentima modernog ratovanja sto USA i UK sa svojim saveznicima mogu ostvariti) u ofanzivu na svim pravcima.
Mislim da ni Krim nece ostati okupiran.
mislim da zapad namjerno nece pogurati UA do nivoa da vrati krim, jer to ce vjerovatno biti crvena linija nakon koje krecu atomske da lete, mislim takticke od orka na ciljeve u UA, ali nema zapad za to jos stomak i traziti ce deeskalaciju na principu prvo primirje, a povlacenje orka stimulisati ukidanjem sankcija, od cega ce biti male koristi dok se ne desi neka promjena unutar orkistana, i ako se desi, mada ne bih iskljucio desavanje naroda, causesku je imao puno bolju mrezu za ispiranje mozga, ali ljudima kada dodje zuta minuta stvari se u sekundi promijene, sto moze biti sutra ali i naredne decenije
Nespin

#84314 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:57, edited 2 times in total.
GandalfSivi

#84315 Re: Ukrajina

Post by GandalfSivi »

Odgovorih Sejketovskom na pravoj temi (Rusija) da se sefica ne bi ljutila sto na pogresnoj pisemo, a vidim da se on i dalje nastavlja prosipati ovdje…
A_A_AKCIJA

#84316 Re: Ukrajina

Post by A_A_AKCIJA »

Rusima fali gomila toga.

Fali im da im nije sve truhlo od korupcije. Pobiše im generale i oficire jer je onaj lik pokrao pare pa sada vojska priča analognim radio stanicama ili ukrajinskim mobitelima.
Moskva potonula jer su slagali da su odradili modernizaciju...
Prodaju izraelski dron tehnologije sa početka 80ih, sami sebi skoro duplo skuplje od Bayre.
SSSR gume na vozilima, drvo umjesto eksploziva, pokvareni tenkovi, obojci, gumene čizme... Lista je beskonačna.

Fali im da imaju potpuno drugu doktrinu upravljanja vojskom. Da to imaju, ne bi besmisleno išli ka Krivim Rygu jer je to neko rekao u februaru, ili i dalje pokušavali pripreme oko Odese za iskrcavanje.

Da imaju bolji komandni kadar, ne bi na početku napali na pet pravaca u ništa, pa se predomislili, pa onda osakaćene jedinice iskupili da napadaju tamo gdje su Ukrajinci NAJJAČI, gdje su se ukopavali osam godina i gdje su ih čekali svo to vrijeme.

Fali im resursa, novca i znanja da koriste jednu od najvećih vojnih avijacija, pa nisu u stanju uspostaviti Air superiority, a kamoli da prelete Dnjepar. Jednostavno Rusi nisu nikada radili manevre sa velikim brojem aviona i to se vidi na terenu gdje i dalje napadaju u parovima. Umjesto toga iz odmazde gađaju po Ukrajini krstarećim raketama namijenjenim za udare na druge brodove.

Da, fali im i veza vojske i avijacije, a ne da sami vode svoje ratove.

Fali im motiv jer ruše tuđu državu, a ne brane svoju.

Fali im upotreba modernih tehnologija, dronova, pametne municije, svega

Fali im moderna propaganda, a ne vagoni laži i sranja u stilu drugog svjetskog rata i Riste Đoge (12 podmornica, bio labs, šišmiši, guske, Dr. Evil u Mariupolju, Jew-nazis, sihre i crna magija).... koje dijete može proguglati i vidjeti koliko je to jadno.

Ukratko, toliko toga im fali, da ovo gore imaju ne bi bili Rusi, bili bi Ukrajinci :D :izet:
Nespin

#84317 Re: Ukrajina

Post by Nespin »

8-)
Last edited by Nespin on 06/09/2022 12:57, edited 1 time in total.
madner

#84318 Re: Ukrajina

Post by madner »

kluz franjo wrote: 07/05/2022 23:56
madner wrote: 07/05/2022 22:37

Ovo nije tacno. 41-42 su se Rusi spasili sami a ll je bio minoran. Spasili su sebe sramocenja po Francuskoj i Njemacke gradove od atomske posjete.
Rusi su razmisljali o posebnom miru sa Njemcima ako ne dobiju podrsku i drugi front.
Nevjerovatno je na kakvim glupostima konstantno padaš.
Even before the United States entered World War II in December 1941, America sent arms and equipment to the Soviet Union to help it defeat the Nazi invasion. Totaling $11.3 billion, or $180 billion in today’s currency, the Lend-Lease Act of the United States supplied needed goods to the Soviet Union from 1941 to 1945 in support of what Stalin described to Roosevelt as the “enormous and difficult fight against the common enemy — bloodthirsty Hitlerism.”

400,000 jeeps & trucks
14,000 airplanes
8,000 tractors
13,000 tanks
1.5 million blankets
15 million pairs of army boots
107,000 tons of cotton
2.7 million tons of petrol products
4.5 million tons of food
Podebljao sam ti kljucni dio.
It was true that the quantity of armaments sent was not great when compared with the remarkable revival of Soviet mass production. The raw statistics show that Western aid supplied only 4 per cent of Soviet munitions over the whole war period, but the aid that mattered did not come in the form of weapons. In addition to radio equipment the United States supplied more than half a million vehicles: 77,900 jeeps, 151,000 light trucks and over 200,000 Studebaker army trucks. One-third of all Soviet vehicles came from abroad and were generally of higher quality and durability, though most came in 1943 and 1944. At the time of Stalingrad only 5 per cent of the Soviet military vehicle park came from imported stocks.

The provision of Lend-Lease supplies was slow in the early stages of the war, but from late 1942 it became a steady flow through the Soviet eastern provinces via Vladivostok, by the overland route from the Persian Gulf and the more dangerous and inhospitable convoy journeys from British ports to Murmansk or Archangel. Foreign aid on such a scale permitted the Soviet Union to concentrate its own production on the supply of battlefront equipment rather than on machinery, materials or consumer goods.
Benjo34

#84319 Re: Ukrajina

Post by Benjo34 »

Na temu naoružanja

Jednu stvar treba imati na umu, kada npr pričamo o Kini. Ne treba zaboeaviti da im je gotovo svo naoružanje bazirano na sovjetskom, sa nekim njihovim unapređenjima, takvim da pomalo liče ja zapadne (npr njihov helić koji liči na Black Hawk ali sam siguran da nije ni 5% kvalitete BH). S toga mislim pored Američke ekonomije, razvijenosti, vojno im nema ko prismrdit narednih 50-100 godina.

Što se tiče Ukr, ne mislim da će oni ikada vratiti Krim, jer će im ga Rusi vratiti u nekom dealu u budućnosti. Vjerujem da je Putin iz nekog razloga postao deluzijalan, i ostat će u histotiji zapamćen kao neko ko je Rusiju vratio unazad jedno stoljeće, možda i teritorijalno umanjio.
madner

#84320 Re: Ukrajina

Post by madner »

A_A_AKCIJA wrote: 08/05/2022 00:15 Rusima fali gomila toga.

Da imaju bolji komandni kadar, ne bi na početku napali na pet pravaca u ništa, pa se predomislili, pa onda osakaćene jedinice iskupili da napadaju tamo gdje su Ukrajinci NAJJAČI, gdje su se ukopavali osam godina i gdje su ih čekali svo to vrijeme.
Ovo nije do komandnog kadra nego obavjestajne sluzbe koja ih poslala u paradu po Kievu. 1 TA je ispartala dva puta od Kieva do Poltave i nazad, pa na kraju zavrsila kod Izuma.
Samo da bude jasno zasto su tu zavrsili, tu im odgovara teren i tu su imali jedan korpus koji nije imao logistickih problema. Da su imali boljih opcija sigurno da jesu, jug i Harkov su bili opcije sa manje truda a Ukrainci bi jos uvijek bili u Donbasu.
A_A_AKCIJA wrote: 08/05/2022 00:15 Fali im resursa, novca i znanja da koriste jednu od najvećih vojnih avijacija, pa nisu u stanju uspostaviti Air superiority, a kamoli da prelete Dnjepar. Jednostavno Rusi nisu nikada radili manevre sa velikim brojem aviona i to se vidi na terenu gdje i dalje napadaju u parovima. Umjesto toga iz odmazde gađaju po Ukrajini krstarećim raketama namijenjenim za udare na druge brodove.

Da, fali im i veza vojske i avijacije, a ne da sami vode svoje ratove.
Ovo je ipak do doktrine i malo manjka resursa jer je Ukraina bila zaduzena za navodjene projektile. Air superiority su uspostavili, ali ruska doktrina nije americka. Avijacija je vatrena podrska kopnenoj vojski, do maksimalno 150 km iza fronte. Sve iza je za raketne snage. Dakle Luftwaffe 2.0 ne USAF kopija.

Air superiority ne znaci da Ukrainci nikad ne lete ili ne posjeduju vise avijaciju, cak ni air supremacy ne ide tako daleko.
drug_profi

#84321 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

lajkujMe wrote: 07/05/2022 18:23 Ruski veterani 2 svjetskog rata apeluju na Putina da dopusti civilima i braniocima Azovstala da pobjegnu

Ako je ovo istina, od mene veliki respekt za bracu po oruzju iz WWII
drug_profi

#84322 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Nierika wrote: 07/05/2022 18:41
Sociolog wrote: 07/05/2022 14:21 Evo ispovijest ovog hrvatskog zarobljenika.

Pjesacili 240km i na kraju nisu uspjeli pobjeci.
U istom članku piše da Azov nije dio ukrajinskih oružanih snaga. Prvi put čujem da nije.
A3OB je intergrisan u UAF. Poceli su kao paravojska, ali se to davno rjesilo.
drug_profi

#84323 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Čitalac wrote: 07/05/2022 19:03 Dnevna doza ruskih medija...
Bez trijumfa u Ukrajini, neće više biti Rusije, poručuje komentator državne agencije RIA Novosti Petr Akopov.
Akopov zaključuje da se Rusija zapravo ne bori protiv Ukrajine već protiv Zapada – anglosaksonskih zemalja – i u tom epskom sukobu predviđa poraz Zapada, razdor između SAD i EU te veliku krizu unutar same Amerike. „Trijumf Rusije u Ukrajini označiće novo poglavlje u istoriji i kraj zapadne hegemonije nakon 500 godina“, piše Akopov.

https://ria.ru/20220507/pobeda-1787318806.html
Onisu tek sad sa zakasnjenjem dosli do tog zakljucka, jer oni su napali samo Ukrajinu, ali se ispostavilo da su barnuli mečku u 3,14čku.
zilog

#84324 Re: Ukrajina

Post by zilog »

drug_profi wrote: 08/05/2022 00:43
lajkujMe wrote: 07/05/2022 18:23 Ruski veterani 2 svjetskog rata apeluju na Putina da dopusti civilima i braniocima Azovstala da pobjegnu
Spoiler
Show
Ako je ovo istina, od mene veliki respekt za bracu po oruzju iz WWII
Nema nista od toga. Niti Putler dijeli ikakve vrijednosti sa ovim starcima, niti je to njegov modus operandi.
Prije ce biti da, kao u Groznom, navuku branioce da izadju i onda ce ih pobjiti sve... :roll:
Last edited by zilog on 08/05/2022 01:01, edited 1 time in total.
Bossona

#84325 Re: Ukrajina

Post by Bossona »

:(
Post Reply