Krimski most je jedan od primjera cilja koji se može skoro jedino uništiti avio udarima. Alternativa je višestruki udar krstarećim raketama. Tu dronovi ne pomažu, nažalost. Možda Akinci naoružan Atmaca krstarećom (250 km domet).
Za ostalo će im biti dovoljni haubice, Bayre, HIMARS i eventualno rakete dužeg dometa za HIMARS ili slično. Sa ovim mogu uništiti 99% ruskih ciljeva (artiljerija, pvo, tenkovi, utvrđene tačke ...).
Inače, ovdje se vidi snaga ali i slabost NATO-a. NATO nema premca kao savez i mislim da mi nećemo doživjeti njegov pad. Međutim, NATO države pojedinačno su dosta slabe jer se oslanjaju na sistem, a Ukrajina je primorana da se tako brani, kao jedna država. Od NATO država, samo par njih bi to mogle same.
Isto tako, NATO se oslanja na snagu ultra jake avijacije i ogromnog sistema na kojem se ona zasniva. Artiljerija skoro da je potisnuta, za razliku od Rusa, gdje nema priče bez par desetina hiljada granata. U Ukrajini je uništeno ruskih tenkova, skoro koliko ima kompletna EU. Međutim, ti tenkovi u NATO-u imaju drugu ulogu od ruske ideje upotrebe tenkova. Da ne govorim da su tehnički višestruko superiorniji.
Zato bi Ukrajini pomogle strategije određenih država izvan NATO-a, koje su razvile svoje ideje. Za Izrael se zna, a Švedska se spremala decenije za rat sa Rusima i njihovi avioni bi se uklopili dosta brže, jer zadovoljavaju uslov da su dosta nezavisni u djelovanju. Za Vigena se dugo govorilo da je najveći strah Rusa, kada su avioni u pitanju.
U sferi naučne fantastike, Iransko iskustvo sa raketama bi im najviše pomoglo. Oni su sve svoje potencijale gurnuli na razvoj raketa i nema slične države na svijetu koja ima desetine ili stotine hiljada raketa na gotovs.
Relano, Turska je najveći vojno-industrijski partner Ukrajine i ja se nadam da bi se tu moglo uskoro saznati za plodove te saradnje. Turska je Ukrajini ustupila proizvodnju svog najjačeg vojnog aduta, Bayre. Zapad pomaže itekako, ali bi ekvivalent ovome bio proizvodnja F35 u Ukrajini.
Ponavljam, nadam se da se dešava dosta toga iza kulisa.